Здравейте и от нас!
Ще се готвим отново за Федералната, само че тъй като моята професия я махнаха след промените, решихме този път основен кандидат да е съпругът ми, който има година и половина стаж на длъжност Експерт, здраве и безопасност при работа или на чист канадски - 2263 Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety

. Изчетох Guide 7000 на сайта на CIC, но искам да си сверя часовника и с хората от форума, които поне за предното кандидатстване бяха винаги насреща и много помагаха (за което благодаря предварително

)
1. Новостта с assessment-а на дипломите - виждам, че повечето хора са си избрали WES, което е разбираемо заради таксите, но не разбирам защо говорят за суми около 500 долара... по мои сметки 180 долара + евентуално 100 ако искаш куриер + 13% някакъв данък - преко сили няма да е повече от 300 долара май...? Нещо пропускам ли? Още за WES - имате ли идея наистина ли си спазват сроковете и реално за колко време се справят, ако си платиш стандартна услуга с куриер?
2. Дава се за асесмънт само една диплома, най-високата, която имаш, за която всъщност искаш точки, нали така?
3. IELTS дати за 2014 никъде не намерих? Някой да има идея има ли такива обявени вече и да ми постне линк, ако има, моля.
4. Трудовият стаж, за който се дават до 15 точки, не е реално стаж на тази специалност с която си eligible, а всякакъв стаж над 6 години, нали така?
5. В България за да работиш "Експерт здраве и безопасност на труда" трябва да изкараш специални
курсове - мъжът ми ги е карал, за да заема тази длъжност, но те се карат в разни фирми безизвестни, а не в университет или нещо такова... При положение, че това не е дипломата, за която ще иска точки (има си бакалавър в Университет, който няма нищо общо с тази професия) - тази диплома от курсовете не трябва да се assess-ва, нали така?
6. Нещо ми се мотае из главата, че преди години даваха точки и за образование на половинката - сега май вече няма такова нещо, нали?
7. Фирмата, в която е работил мъжът ми на тази длъжност вече не съществува, ако не се лъжа. Или пък ако съществува, първо е с други собственици, второ - си има проблеми с държавата, щото примерно не са внасяли ДДС, или нещо подобно... Ще я проверя тези дни - но мисълта ми е, че тогава си беше читава, а сега май не е - доколкото той разбра от бивши колеги. Това не би трябвало да касае неговата кандидатура, при положение, че той е работил там преди поне 5 години, но все пак - какво мислите? Дали би имало значение?
8. Тъй като предния път изпуснахме квотата и после, за да не я изпуснем пак си пратихме документите на моя приятелка в Канада, за да ги прати там така, че да стигнат точно, когато трябва - в самото начало на програмата, когато рестартират квотите, но те пък взеха, че спряха програмата... та мисълта ми е, че документите са ми в Канада все още. Въпросът ми е - може ли да изпратя дипломата на мъжа ми от Канада на WES вместо да я карам да ми я праща тук и да им я пращам обратно? Някъде на този рипорт, който ти пращат пише ли нещо от кого физически е пратена дипломата или не? Не би трябвало, ама знам ли...
9. Моята диплома също знам, че се паща после с пълния пакет документи, но тя няма нужда да бъде assess-ната при положение, че не носи точки, нали така?
Друго засега не се сещам, но сметките засега са ни такива:
1. Образование бакалавър 22 точки
2. Език - 16 точки (минимума залагам - ако изкара повече, ще спестим едни 350лв за моя IELTS, защото сертификата ми изтече преди половин година и сега трябва наново)
3. Работа - 15 точки - има трудов стаж по различни специалности над 6 години
4 Възраст - 12 точки - на 35 е, ако успеем да подадем до няколко месеца, ще си е на толкова
Дотук 65 по мои сметки
5. Адаптивност - евентуално моят IELTS 5. Имам и някаква братовчедка на майка ми в Канада, но тя надали ще ми се води "леля" и се надявам да не опираме до там за точки
Та с моя IELTS, ако мъжът ми не изкара повече от 16 точки за език - ги броя 70 точки
Ако съм пропуснала някоя възможност за точки, моля, подсетете ме.
Благодаря на всеки, който намери време да прочете и отговори на въпросите, които имам!
Благодаря отново!