Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Като се има в предвид, че процента на хоум оунершип е 97% и всичко останало си идва на мястото - остават пари и за лизинги, техника и мебели.
Ти задавал ли си си въпроса какво влиза в тези 97% или приемаш по дифоулт, че става въпрос единствено за жилища в големите градове? Да не се окаже, че този процент е напомпан с полусрутени и изоставени селски къщурки, в които горките наследници няма как да отидат да живеят, дори и да искат. Другият вариант е да приемем, че в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас има около 7 милиона жилища. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

jovani написа:И като нямаш пари да си платиш заемите в България какво правиш?
Зависи от големината на заема и от кой си го взел. Пробвай с "Убиват те" като възможен отговор, който не е никак изключен. ;)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
jovani

Мнение от jovani »

Аз дадох пример с потребителските кредити в Канада, които са само част от всички възможни кредити.
А какъв е размера на студентските заеми и обезпечените кредити в Канада и дали е по-висок от този в България?
Какви са данъчните ставки (включително данъците в/у недвижимата собственост)?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:
jovani написа:И като нямаш пари да си платиш заемите в България какво правиш?
Зависи от големината на заема и от кой си го взел. Пробвай с "Убиват те" като възможен отговор, който не е никак изключен. ;)
Това важи и в Канада, за тези които са се забъркали с кофти кредитори. Но размера на тези заеми не се отчитат от Транс Юниън.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

jovani написа:Това важи и в Канада, за тези които са се забъркали с кофти кредитори. Но размера на тези заеми не се отчитат от Транс Юниън.
Какво значи "кофти" кредитори? Предполагам няма да вземеш пари от сицилианци или колумбийци? Не, не важи...Могат да те тормозят доживот разни събирателни компании, но няма да те убият. Така нямат шанс да си вземат парите, освен това има възможност да ги осъдят и да им пропадне бизнеса.
В България може всичко. Няма действаща правораздавателна система. Кредиторите са наясно, че няма как да събереш парите при тамошните доходи, така че убийството си е съвсем възможен вариант дори и за "добрите" според теб кредитори. Банките не отпускат заеми без залог и то с много висока лихва. Поне по-рано беше така. Не вярвам да се е променило. Трябва да си много отчаян за да вземеш там заем.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Това с "убиването" е наистина съвсем краен и екзотичен вариант при лихварите и то не става заради неизплатен дълг, а заради последвал конфликт. Пари можеш да вземеш само от жив човек, пък и бил той със строшени крака, липсващи пръсти и прочие. Другото са филми.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:
jovani написа:Това важи и в Канада, за тези които са се забъркали с кофти кредитори. Но размера на тези заеми не се отчитат от Транс Юниън.
Какво значи "кофти" кредитори? Предполагам няма да вземеш пари от сицилианци или колумбийци? Не, не важи...Могат да те тормозят доживот разни събирателни компании, но няма да те убият. Така нямат шанс да си вземат парите, освен това има възможност да ги осъдят и да им пропадне бизнеса.
В България може всичко. Няма действаща правораздавателна система. Кредиторите са наясно, че няма как да събереш парите при тамошните доходи, така че убийството си е съвсем възможен вариант дори и за "добрите" според теб кредитори. Банките не отпускат заеми без залог и то с много висока лихва. Поне по-рано беше така. Не вярвам да се е променило. Трябва да си много отчаян за да вземеш там заем.
Ти сравняваш заеми от банки в Канада със заеми от престъпници в България. Не мисля, че сравнението е много уместно.
Най-добре питай някой, който живее там. Аз винаги предпочитам да не ползвам заеми, в Канада съм имал ипотека както и съм ползвал кредити за кратки периоди от време, но съм много хапи, че от доста години успявам да вържа бюджета без да ми се налага да използвам кредити (въпреки, че мога да ползвам при 1% годишна лихва в момента).
Колкото до България - банките винаги са отпускали кредити (обезпечени или не) и това, че ти не си ползвала не означава, че няма такова нещо. Както казах и преди - кредитите не са добра идея освен в случаите, когато могат да носят гарантиран доход (или с много висока вероятност на възвращаемост). Но това е лично мнение и няма нищо общо с темата.
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:
Така средностатистическото българско семейство, вече с едно дете, може да оцелява с известни компромиси с качеството си на живот, но само при още едно условие - че има наследено собствено жилище.

Средностатистическите българи няма как да започнат живота си на чисто, да закупят свое ново собствено жилище, да изплащат ипотека или дори да живеят под наем в София, ако получават средна работна заплата
.
Средностатистическите българи няма как всички да живеят в София.
В София съответно средните заплати са много по-високи от средните за страната и респективно цените на жилищата и наемите също са по-високи.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

:rofl: :rofl: :rofl:
Аз много обичам да щракам върху връзките на източниците на Уикипедия. Тези 97% са от 2003-а година и пише, че
Almost 97 percent of Bulgarian homes are private-owned. The owners inhabit 94 percent of them.
каквото и да означава това. Тоест знаем де, пумпи вече написа за поколенията в гарсониерите.

Другото интересно е, че само 58% от домовете в тази статистика са имали electricity, running water and sewer. Тва в 21ви век!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ablood написа:Това с "убиването" е наистина съвсем краен и екзотичен вариант при лихварите и то не става заради неизплатен дълг, а заради последвал конфликт. Пари можеш да вземеш само от жив човек, пък и бил той със строшени крака, липсващи пръсти и прочие. Другото са филми.
М-Да, така е, само че аз ходих вече на едно такова погребение на колега архитект. Бяха го намерили на бунището.
Да не говорим за пенсионери пребити до смърт от цигани за да им вземат 10-20 лв. Това също ли е филм?
Там човешкият живот няма стойност.
Не сравнявам заеми от банки в Канада, Джовани, с такива от физически лица в България.
Сравнявам заеми от физически лица в Канада с подобни в България, защото те не са толкова педантични за гаранциите като банките....Това че физическите лица в България са бандити го каза ти.
В България навремето големи заеми от банки бяха отпускани само на специални хора, не на всички.
pumpy

Мнение от pumpy »

Да бе верно, средната заплата в София е по-висока. Трябва да го кажа на едно от бившите си гаджета, което работи като лекар в бърза помощ. Дано моета инфо я светне колко взима всъщност.....
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

pumpy написа: В България дългове се наследяват.....
Ако не бях проверил в гугъл, нямаше да ти повярвам! :o :o :o :@
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:
pumpy написа: В България дългове се наследяват.....
Ако не бях проверил в гугъл, нямаше да ти повярвам! :o :o :o :@
Кои дългове се наследяват? Ипотечните ли - също както и в Канада?
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:
ablood написа:Това с "убиването" е наистина съвсем краен и екзотичен вариант при лихварите и то не става заради неизплатен дълг, а заради последвал конфликт. Пари можеш да вземеш само от жив човек, пък и бил той със строшени крака, липсващи пръсти и прочие. Другото са филми.
М-Да, така е, само че аз ходих вече на едно такова погребение на колега архитект. Бяха го намерили на бунището.
Да не говорим за пенсионери пребити до смърт от цигани за да им вземат 10-20 лв. Това също ли е филм?
Там човешкият живот няма стойност.
Не сравнявам заеми от банки в Канада, Джовани, с такива от физически лица в България.
Сравнявам заеми от физически лица в Канада с подобни в България, защото те не са толкова педантични за гаранциите като банките....Това че физическите лица в България са бандити го каза ти.
В България навремето големи заеми от банки бяха отпускани само на специални хора, не на всички.
"На времето" е ключовата дума, както би казал един кредитор от Хъл.
Мисля че съм ви разказвал как в първите ми месеци в Канада случайно в един мол дочух разговор м/у двама възрастни италиянци и понеже бях работил в италиянска компания преди това ми беше интересно за какво си говорят. Разговорът беше за политиката на Мусолини. Явно всеки новодошъл остава със спомените си от момента в който е напуснал, а междувременно живота си тече...
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:Да бе верно, средната заплата в София е по-висока. Трябва да го кажа на едно от бившите си гаджета, което работи като лекар в бърза помощ. Дано моета инфо я светне колко взима всъщност.....
Явно бившето гадже има по-ниска заплата от средната за София. Това не променя фактите. За съжаление заплатите в държавните учреждения са много по-ниски от тези в частните организации и това е едно от следствията от занижените данъчни ставки. В дългосрочен план ниските данъци биха докарали повече инвестиции, което е и причината да ги има. Последната криза за наш лош късмет се случи точно в този момент и забави значително този процес.
Публикувай отговор