miteto написа:ablood написа:Големият студ рядко е повече от 5-10 дена в годината.
Тази година студът съвпадна с кубинската ми ваканция, така, че дори не съм си вадил тежкото яке от опаковката.
Това с надуването до 25 градуса са изключения. Масово през зимата хората държат 18-23 градуса. У нас 20-21.

Зависи от твоята дефиниция на "студ". Или според теб -10 не е студ, а примерно "леко хладно", или кубинската ти ваканция е била 3 месеца.
Няма значение колко е тежко или леко, зимата трябва да влачиш якета, шапки и ръкавици. А дали 21 или 25 градуса - ква е разликата - като влезеш пак трябва да се разхвърляш и аз имах предвид най-вече магазините, където влизаш, разсъбличаш, след 30 минути излизаш, почваш да обличаш и т.н.
И ти да чукаш по цял ден камъни в мазата и на тебе ще ти се види леко "хладна" зимата.
И единствено по уикенда си подаваш носа навън, за да играеш на снежни топки в задния двор с децата.
И аз ако си седя в къщи ми е много топло. Парното бичи и е 28 градуса. Даже не може да се намали, щото е някакъв стар модел. И се налага да си го регулирам с открехване на прозорците. Което пък си крие други потенциални рискове. Да ми се сецне кръста от течението, например.
Просто не виждам как някой, който поне има малко мозък може да говори колко "не е студено" в Канада.
И как на другите якетата им били калпави.
И аз супер се дразня, като трябва края на май да влача след себе си пуловер и зимно дебело яке. И ту е топло в мола, ту е студено отвънка, и само се събличам и обличам.
Отделно не можеш като пич да се разходиш на чист въздух по тениска и на слънце, ами трябва да мръзнеш и да се оглеждаш като лавалски чеченец, откъде ще те изненада студеното.
Т'ва, бтв, какво да го обяснявам на северно-българи и софиянци. На тях им дай ски и снежни човеци. Бургазлии на Гергьов ден скачат в морето да ловят кръста. А май месец си на плажа и даже си цопваш за кеф. Същото и септември и октомври.
Тук октомври ще си правиш морски бани на кукуво лято. По-скоро ще си правиш снежни човеци със снега от новата зима.