optics написа:
Вие как разбирате една конкретна вода дали е флуорирана (в къщи в парка и пр.) - по вкус, по мирис или по външна информация ?
Аз единствените оплаквания които се сещам е когато водата има метален вкус. Това се случваше много често в предишната ми работа и проблема го решавах като оставя да се поизтече. Освен на вкус, един много верен индикатор беше температурата - слагам си ръката под струята и пробвам дали е станала студена. Ако е марна - значи още е с металния вкус. Трябваше да се чака поне 5 минути. Обяснявам си го с дълъг участък метални тръби които "пускат" метални йони. В къщи също има медни тръби, но не съм усетил метален вкус. Възможно е ефекта да се получава не заради това какви точно са тръбите, а колко време се заседява водата на едно място, тъй като в къщи не се заседява. Не съм сигурен.
Признавам, че ти си провел по-задълбочени изследвания на съдържанието на водата

. Аз разчитам на официалната информация за флуора, защото не му познавам вкуса

, а за металите - пия и после ми е тежко на стомаха (нямам търпение да чакам да се изтече много-много) и така констатирам. Напоследък забелязах нещо, на което нямам обяснение. Пускам чешмата вкъщи, пълня каната и гледам, че водата е мътна. Изчаквам малко да се изтече и после водата е бистра. Защо хлорта се натрупва в началото? Който знае да казва.
За кафявите петна. Аз също съм пил таблетки и бях много последователен тогава. Обаче пастата нямаше флуор, нито водата. Нямам петна. Преди 5 години видях шаферката ни - момиченце на 6 години и веднага ми направи впечатение нещо, което преди нямаше - кафеви петна по зъбите. Попитах майка ѝ какво е това. Тя ми обясни с печален израз, че е от натрупване на флуор. Дъщеричката ѝ приемала таблетки в градината, паста с флуор вкъщи, отделно минерална вода с голямо съдържание на флуор. Майката е образован и интелигентен човек, занимава се с наука - биология. Отделно има становище на стоматолог. Каза, че това е необратимо. Тогава се замислих да променя нещо за моите деца. Та така въведох някои ограничения.