apple написа:Пъмпкин какви са тия твои амалгамни пломби дето траят по 40 години

??? Така ли ги промотираш на клиентите...малко ми намирисва на измама тази работа.

Айде ако и да съм ти под нивото да вземеш да ми обясниш как точно ти откриваш скритите кариеси между два зъба, плътно притиснати един в друг? Ще прощаваш, че безплатна лекция искам ама малко благотворителност няма да ти навреди...

Ама аз ти го казах вече : рентгенова диагностика. Ето виж няколко "притиснати" един до друг зъби на снимката отдолу:
Не съм в състояние да кача снимката тук, но ако си направиш труда да отвориш link-a, че ти кажа какво виждам аз на нея след 250 часа обучение по рехтген тук и какво съответно не вижда колегата ми в България, защото това е снимка на поредния българин, който си е "оправил" зъбите преди да дойде в щатите
https://picasaweb.google.com/Pumpalov.f ... 3404403474"
- горе ляво 6 - кариес под пломбата на задната повърхност на зъба;
- горе ляво 7 - коронката свършва върху пломбата от амалгама от задната страна - тотално неправилно;
- горе ляво 8 - пломбата има една "екстра" от предната страна, между двата зъба, която задържа плака, придизвиква възпаление и загуба на кост, с последваща загуба на зъба, поради липса на кост, която да го държи;
- долу ляво 8 - коронката е очевадно огромна и отстои от зъба и от пред и отзад, поради което задържа плака и се образува нов кариес; Няма да коментирам "качеството" на кореновото лечение, което изчезва по средата на предния канал, а в задния е пълна скъб също ( последното може да ми вярваш, защото имам снимка, което го показва с цял размер);
- долу ляво 7 - коронката в задната част на зъба не пасва, освен това и да пасваше завършва върху пломба - и с просто око е видим дефекта, който задържа плака и се образува нов кариес;
- долу ляво 6 - коронката отново е по-малка от препарацията на зъба, не пасва до края на пънчето, завършва върху пломба или изграждане и в момента фейлва;
Следствие от така "оправените" зъби на пациента в България, където медицината е на световно ниво, особено рентгеновата диагностика на междузъбен "скрит" кариес, този пациент загуби 2 зъба ( мъдреците горе и долу ляво) прелекуване на два коренови канала ( сама можеш да видиш разликата между кореновия канал на 6ти долу ляво-правен тук през короната и 7ми горе и долу ляво правени в България), удължаване на клиничната корона на 7ми горе в ляво и нови корони на 7ми горе и долу, 6 долу и нова пломба на 6ти горе.
И това са само 6 зъба от всичките му 32, които той има в устата си. Отне ми месеци и около 8-9к на цени в Университета да му спася зъбите и да ги докарам до състояние, което е на нивото на стандартите за лечение в тази страна. BTW България НЯМА стандарти за лечение в денталната медицина - това не е случайно според мен.......
Панорамната снимка НЕ се използва за диагностика на кариес, поради distortion of the image. За целта се ползват снимки, които се наричат "bite wings"
Относно знанията ми: нямам нужда ти да ги оценяваш и да ти се доказвам. Имам дентален лиценз в 2 Щата и 3 Провинции, и лиценз за хигиенист в Кебек. Държал съм един клиничен изпит за лиценз в САЩ на трима пациентав реална клинична среда и Канадския борд за лиценз. Доказал съм където трябва какво и колко мога. Ако искаш да се лекуваш в България си свободна да го правиш. Ако искаш да получиш качествено лечение също можеш да направиш своя избор, но ИНФОРМИРАН. Всеки пациент, който ми седне на стола задължително гледа снимките си с мен и му се обяснява кое и защо трябва да се прави, като му показвам винаги снимки от учебници за да може да сравни сам и да "разбере" доколкото може. След това има право на ИНФОРМИРАНО сългасие за предлагания от мен лечебен план. Едва след това пристъпваме към лечение. В Денвър са ме учили следното и го пействам от един от слайдовете ми от лекция:
Listen - Plan - Consent - Treat
NOT
Meet - Treat - *&%#$ - Explain - Plan - Retreat
Относно благотворителността не се притеснявай: водя две клинични сесии седмично на студенти в Денвър като доброволец и освен това веднъж седмично ходя в една клиника за социално слаби, където доброволствам орална хирургия. Това разбира се през онези 7 месеца, когато не работя на север. Така, че още един урок за теб, специално ми доставя удоволствие - в момента съм във ваканция и ме сърбят пръстите....
И наистина последно, че отивам да спя: относно амалгамите: аз имам в моята уста такива от основното ми училище, ерго са тук вече поне 24 години и нямат никакво намерение да бъдат сменяни, защото са направени добре и аз си ги поддържам какво трябва. Вярвам, че може да останат в устата ми още 20 години спокойно. Но даже и да ги сменя днес са "живели" 24 години и са ми стрували хипотетично по 10 канадски кинта на година (250 кинта всяка, ако бяха правени на цени тук и днес) - УЖАСЕН ОБИР.......(три кафета)