Проблем при напускане на БГ на дете с пълномощно на английск

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Re: Проблем при напускане на БГ на дете с пълномощно на англ

Мнение от ablood »

klisurov написа:Ако смея да попитам: Как канадски представител ще завери документ, написан на език, който не е на един от двата официални за Канада?
Или от канадски представител, знаещ български, или незнаещ български, но убеден от Бистра
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

klisurov написа:Как беше: Това, че някъде нещо е минало, не означава, че винаги и навсякъде ще минава ;)
Съгласна съм с теб. Само, че наша близка, която живее в Щатите праща от съвсем мънички децата си сами в България. Тя ни даде идея за това писмо. Дори ни каза, че в Щатите и го заверяват във всяка банка, написано собственоръчно на ръка (дори не е нужно да ходиш при адвокат). Колкото до това, че служителката не разбирала езика....Не и е работа да го разбира, тъй като тя: Не носи никаква отговорност за детето!( Отговорността я носим аз и таткото.) Нейната задача е да сравни дали нашите паспортни данни отговарят на тези в документа, както дали пред нея се подписват тези лица, чиито паспорти държи в ръцете си. А тя на френски или английски го чете чудесно. ;)
Какво би очаквала да напиша на български? Примерно: Давам доброволно двете си деца да станат камикадзета на Ал-Кайда ли? :devil:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

ablood написа:
IRA написа:За мен това не е логично. Логично е канадски гражданин да предоставя документи заверени от канадски официални служби, а български гражданин от български официални служби.

ablood , някой наскоро беше пускал тема с официален отговор на шефа на митните относно пълномощните. Определено отговора беше , че при постоянно пребиваване в чужбина пълномощно не е необходимо, но е необходимо да имаш български документи , ако си български гражданин.
IRA, не мислех, че е нужно да споменавам, че спряното дете е български гражданин.
На мен ми е ясно че детето е български гражданин. Затова преположих, че основния проблем е липсата на български документи.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
budtel

Мнение от budtel »

От този случай виждаме, че българската митница си върши доста добре работата. Също така българските институции отговарят винаги адекватно. Дори забелязвам, че всеки изпратен имеил се счита за официално питане, слагат дори и входящ номер.
Така че ако имате неясни неща не се притеснявайте да питате българските институции. Става и по имеила.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

budtel написа:От този случай виждаме, че българската митница си върши доста добре работата. Също така българските институции отговарят винаги адекватно. Дори забелязвам, че всеки изпратен имеил се счита за официално питане, слагат дори и входящ номер.
Така че ако имате неясни неща не се притеснявайте да питате българските институции. Става и по имеила.
Единственото което аз виждам са абсурдните БГ закони и разпоредби. И проблемът не е в това, че искат писмо на български, а че писмото трябва да е заверено от БГ консула. Точно ще дам $500 за самолетен билет до Торонто, за да заверя подобно писмо ...

В общи линии полагат достатъчно усилия, за да нямам никакво желание да си ходя дотам.

А иначе всички знаем българската митница как си върши работата - едва ли ще се намери по-голяма корупция на друго място.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

budtel написа:... българската митница ...
budtel, правиш ли разлика между Митница и Гранична Полиция?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Bistra написа:... тя: Не носи никаква отговорност за детето!( Отговорността я носим аз и таткото.) Нейната задача е да сравни дали нашите паспортни данни отговарят на тези в документа, както дали пред нея се подписват тези лица, чиито паспорти държи в ръцете си. А тя на френски или английски го чете чудесно. ;)
Тя носи отговорност в два случая:
1. Във вашия случай, че вие оторизирате превозвача да се грижи за детето ви и да го предаде на оторизирано от вас лице в крайната точка на пътуването.
2. В случая на брата на ablood, че детето не е отвлечено от единия родител, и че другият родител няма "да й нашока канчето".
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

budtel

Мнение от budtel »

roumensp написа:
budtel написа:От този случай виждаме, че българската митница си върши доста добре работата. Също така българските институции отговарят винаги адекватно. Дори забелязвам, че всеки изпратен имеил се счита за официално питане, слагат дори и входящ номер.
Единственото което аз виждам са абсурдните БГ закони и разпоредби. И проблемът не е в това, че искат писмо на български, а че писмото трябва да е заверено от БГ консула. Точно ще дам $500 за самолетен билет до Торонто, за да заверя подобно писмо ...

В общи линии полагат достатъчно усилия, за да нямам никакво желание да си ходя дотам.

А иначе всички знаем българската митница как си върши работата - едва ли ще се намери по-голяма корупция на друго място.
Не виждам нищо нередно в това да искат заверка от консула. За тази заверка не е необходимо да се ходи на място. Става и по пощата. Това е съвсем в реда на нещата и превенция срещу трафика на деца.
А за да не стават такива прлоблеми е най-добре да се комуникира директно с институцийте - с канадските и българските.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

roumensp написа:Единственото което аз виждам са абсурдните БГ закони и разпоредби. И проблемът не е в това, че искат писмо на български, а че писмото трябва да е заверено от БГ консула.
Имаш ли идея колко случая има сред арабите в БГ, при които бащата се връща детето, а майката остава с пръст в уста?
Интересно ми е кой, според теб, трябва да удостовери подписа ти за пред БГ институции. ... или те трябва да имат образци от всякакви учреждения по света, придоби правото да заверяват подпис. В Канада това става при кой да е нотариус (и не само при него), в САЩ в коя да е банка - а банките в САЩ са мно-о-ого. За другите държави нямам представа.
Навярно затова са решили: За извън българия, консула в съответната държава.
А това, че в Канада консулите са само два (в Посолството в Отава и в консулството в Торонто), е друга бира.

Koko

Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

klisurov написа:
Bistra написа:... тя: Не носи никаква отговорност за детето!( Отговорността я носим аз и таткото.) Нейната задача е да сравни дали нашите паспортни данни отговарят на тези в документа, както дали пред нея се подписват тези лица, чиито паспорти държи в ръцете си. А тя на френски или английски го чете чудесно. ;)
Тя носи отговорност в два случая:
1. Във вашия случай, че вие оторизирате превозвача да се грижи за детето ви и да го предаде на оторизирано от вас лице в крайната точка на пътуването.
klisurov, Bistra е права, нотариусите отговарят единствено за валидността на подписа (затова се подписваш пред тях) и за твойта самоличност.
budtel написа:За тази заверка не е необходимо да се ходи на място. Става и по пощата.
Не съм убеден, че става. Ти познаваш ли някой да го е правил по тоя начин ?
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

budtel написа:... За тази заверка не е необходимо да се ходи на място. Става и по пощата.
Това поредния бъзик ли е :o
За първи път чувам някой някъде да завери нечий подпис, без физическото присъствие на подписо-полагателя.
Консула не само че е длъжен да се увери, че именно ти полагаш подписа, ами трябва и да е сигурен, че не ти е упражнено каквото и да е насилие за да го сториш.

Koko

Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

klisurov написа:Интересно ми е кой, според теб, трябва да удостовери подписа ти за пред БГ институции. ... или те трябва да имат образци от всякакви учреждения по света, придоби правото да заверяват подпис.
Синът ми е и американски гражданин и когато пътуваме до Щатите не ходя да заверявам писма в американското консулство във Ванкувър.

И би ли ми обяснил каква е логиката да искат подобно писмо на излизане от България, след като отсъстващият родител изобщо не е в България ?
Последно промяна от roumensp на Вто Юли 10, 2012 8:38 pm, променено общо 1 път.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

roumensp написа:[klisurov, Bistra е права, нотариусите отговарят единствено за валидността на подписа (затова се подписваш пред тях) и за твойта самоличност.
Аз останах с впечатлението, че действието се развива на летището ... ако съм в грешка, моля да бъда извинен - в Канада нотариус има право да завери подпис и не носи отговорност за съдържанието на документа.

Koko

budtel

Мнение от budtel »

Нали нотариуса е заверил подписа. Така няма нужда да се ходи лично при консула. Нотариуса е свидетел че си се подписал.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

budtel написа:Нали нотариуса е заверил подписа. Така няма нужда да се ходи лично при консула. Нотариуса е свидетел че си се подписал.
Да, ама не става, подпис и печат от канадски нотариус нямат никаква стойност пред БГ властите. Имаше друга тема по тоя въпрос ...

PS
Подпис от нотариус-българин също няма стойност, защото той е лицензиран като нотариус в Канада, а не в България.
Публикувай отговор