Ivan1007 написа:Kan_Tangra написа:Повече от ясно е, че има подставени лица, които подклаждат масите и извършват незаконните прояви.
Това е шаблон, който се изпълнява поне от едно 100г насам, а може и 200, във всякакви революции, стачки, манифестации, протести и всякакви други подобни.
Аз лично изобщо не мога да си преставя, че протестите стигнаха толкова далеч. Наистина обаче, много хора са се вдигнали. Сощи като се прибирах с колата, пак гледам една гигантска върволица, придружена от полицейски коли. Сигурно бяха 300-400 човека и нагоре.
Някои твърдят, че самата стачка е подставена и се ползва с подкрепата на малка част от студентите и изборите за нея са опирочени.
Твърди се, че провокаторите са платени от студентскитте съюзи, от профсъюзите и от Блока и поне на мен това ми изглежда по-логично.
Мен повече ме занимават исканията на протестиращите и доколко са основателни и се ползват с подкрепата на хората неучастващи в протестите.
Сиренето е с пари, образованието също. Остава само да се уточни кой плаща и какво получава. Плащат данъкоплатците, то е ясно..
Какво получават?
Навремето, когато учих икономика, един лектор обясняваше двойната гледна точка с примера за натъпканите автобуси (в България).
Като не си се качил, се блъскаш с всички сили, и 100% си мислиш, че ще има място и за теб, и искаш да те пуснат на всяка цена.
Качиш ли се един път, обаче, и изведнъж започваш искрено да се чудиш "абе тия отвън какво толкова се бутат!? Не виждат ли, че няма място?"
Наблюдавал съм го и при мен. Очевидно е някакъв несъзнателен инстинкт. Всеки гледа да уреди себе си.
Аз лично съм доволен, че завърших при ниски такси. Сега ми е общо взето все тая дали ще ги увеличат или не.
Кой какво губи и печели.
Няма как да знам с точност. Сигурно статистиците знаят.
Аз лично смятам, че е много добра идея да се стимулира висшето образование. Както в сащ бензина е на дотации. Това е началният момент, който завърта колелото на икономиката. Образованите хора после (ако останат в провинцията и страната), плащат десетки хиляди $ данъци, а също и създават работа и "хляб" за по-неграмотните си съграждани.
Разбира се, винаги има злоупотреби. И е трудно да се прецени.
Аз лично познавам хора, ливанци, но с ПР карти (или паспорти). Живеят си в Ливан, и идват тук само на етвиното образование. Бащите им са взели паспорти преди ХХ години, и са се прибрали в Ливан, а децата им идват само да се изучат тук. Съответно плащат такси като за местен, а дори и стипендия взимат, защото мама и татко не пребивават в Канада.
Университетите са доста богати. Нашия е в центъра и методично изкупува цели квартали наоколо. А като изкупи цяла пресечка строи нова голяма сграда. На една от последните нови сгради се оплакваха, че само стъклата стрували няколко милиона. Били с някакви художествени рисунки.
А франкофонските университети, те по правило са още по-богати и с повече субсидии.
Реално, дали ще е 1500 или 3000$ образованието е почти все тая. За 3години следване, това са 1500х6 = 9к.
Студента си ги плаща с данъците 100 пъти.
От друга страна, бълха го ухапала. Изкарват се за 2 месеца, дори и за 1 (ако понатрупаш стаж).
Изобщо, както вече казах, доста съм учуден, че толкова много се реве и се манифестира.