Очевидно е, че губите 13 точки по фактор възраст, ако ти си водещия. А това не е никак малко. Даже е прекалено много - цели 23 % от общия брой на точките, които трябва да съберете, за да бъдете допуснати до интервю.Вик написа: По-конкретно аз съм на 44г. а тя на 34г., когато попълваме онлайн теста и двамата имаме позитивен резултат. Но при попълване на екселската таблица с точките при мен резултата е негативен. Не мога да разбера от къде е разликата. Очевидно е, че губя точки от напредналата си възраст.
Максимума точки за френски е 16, а за английски 6 за водещия кандидат. Колкото и да и е трагичен английския на съпругата ти - ниво А1 или А2 ще ви донесе 2 точки. Твоя английски ще донесе 4 точки при средно ниво (Б1/Б2) или 6 точки за перфектен английски. Което не е основание да губите горепосочените точки от възраст.Вик написа:С английския съм доста добре, а в момента изучавам френски. Английския на съпругата ми е трагичен, и тя учи френски в момента.
Наистина ще и дойде трудно да учи едновременно двата езика. Аз почнах първо френския, а 5 месеца по-късно и английския от нулата. Определено и до момента се бъркам - като съм на курса по английски и трябва да кажа нещо - все на френски ми идва. Аз бях писала ниво 5/5 английски. На интервюто казах точно 5 изречения на 3 въпроса и понеже запънах на единия, ми намалиха нивото на 4/4. Но това не се оказа някакъв проблем.Вик написа: Притеснявам се, че ще и дйде малко трудно да учи и френски и английски, а без грам английски не знам дали ще ни пуснат ако тя е водеща. При мен английския не е проблем , остава да се трудя върху френския.
И без грам английски на водещия може да се мине процедурата. Това е точкова система - ако събереш точките (минимума е 63 за селекция) - минаваш, без значение знаеш ли английски или не, имаш ли стаж или не, имаш ли висше образование или не, търсена ли ти е специалността или не, и независимо дали интервюиращия те харесва или не.
Вик написа:Кто трудов стаж и образование сме добре и двамата, но нейния стаж на е по специалноста.
Това няма никакво значение. Стига да не е работила като общ работник. Точките за стаж се дават съобразно времетраенето на трудовия стаж като квалифициран работник:Вик написа:От образование сме равни, от стаж по специалността аз печеля максимума, а тя нищо.
от 6 до 23 месеца - 4 точки
от 24 до 47 месеца - 6 точки
над 48 месеца - 8 точки
Стажа по специалността има значение, ако образованието ви попада в списъка на търсените професии. Ако получите точки за област на образование, се оценява само стажа по съответната специалност. Ако не - се оценява общия стаж като квалифициран работник.
Но дори пеофесията да е едно към едно с някоя професия от списъка - пак не е сигурно, че ще вземете допълнителни точки - тртябва и изучаваните предмети да се покриват над 80 % с тези, изучавани за тази специалност в тамошните колежи и университети. Така че не разчитайте на точки за търсена професия.
Аз например бях убедена, че трябва да получа 12 точки за професия от секция Б - имам съответната специалност, стаж по нея и предметите ми съвпадаха. Но когато си готвих кандидатурата - не си ги сметнах тези точки. И много правилно - на интервюто не ми ги дадоха, но ми дадоха за втората магистратура 6 точки за професия от секция С и то без да представя диплома, а само академична справка (дипломата не ми беше готова).
В края на теста се казва, че това, че резултата е положителен не ви дава гаранция, че ще стигнете на етап интервю. След като системата е точкова, е редно да си сметнете точките и да прецените какви са ви шансовете, до какво ниво на френски трябва да достигнете и т.н. Освен въпросния тест има таблици, гид - в който подробно е разяснено оценяването по всеки фактор. След като си добре с английския. мисля, че не ти е проблем да изчетеш официалната информация по въпроса. Аз преди да подам долументите, я изчетох с Гугъл преводач (въпреки неточностите в превода), поради простата причина, че не знаех нито френски, нито английски.Вик написа:Ако вярвам на теста от официалния сайт и не е много рисковано бих предпочел да съм водещ кандидат, но не знам дали да му имам доверие и да ни дисквалифицират без интервю.
Случвало се е, но когато придружаващия има търсена професия от секция А. Иначе не си правят труда да смятат кандидатурата наобратно.pavelyankov написа:Между другото, случвало се е бюрото във Виена да обръща кандидатури.
Това ще е най-голямата грешка. Не разчитай на това, освен ако тя не е медицинска сестра например. Най-много да получиш писмо, с което да те уведомят, че не ти стигат точките и да им изпратиш допълнителни документи, с цел да вдигнеш точките, за да те поканят на интервю.Вик написа:Ще се прежаля да съм водещ кандидат, и ще разчитам ако служителите ме намерат за безнадеждно остарял да ме разменят с жена ми по време на процедурата. За целта и двамата ще залягаме на френския.
Ако дадете повече инфо, мога да ви сметна точките. Но по данните, които прочетох дотук, съпругата като водещ води с 9 точки, което не е никак малко.