Почти сигурно е, че адвокатката е от тези - безскрупулните, които само гледат да вземата парите на клиента и не ги е грижа изобщо за изхода на делото. Лъжат ви хора.
Няма член и закон, по-който съдът да задължи бащата да сложи въпросният подпис. Това е негово право по закон и зависи изцяло от собствената му воля. Той може да бъде убеждаван но не и принуждаван да го направи, па било то и от съда. Единственият изход в подобни случаи е завеждане на дело от единият родител за отнемане родителските права на другият родител. И там се доказват съвсем други неща и се изискват други доказателства. При успешен изход на делото отпада необходимостта от съгласието на бащата. Решението за отнети родителски права го замества.
Да правилно е твърдението и според мен. Трябва да се заведе дело за лишаване от родителски права чрез което да се докаже или, че бащата е напълно дезинтересиран от детето си и не полага грижи нито материални, нито възпитателни за него, или че го отглежда и възпитава по вреден за психическото му, физическо и емоционално развитие или направо, че го малтретира физически или сексуално. Такива глупости, че някои някъде щял да ги подслони и грижи за тях в чужбина няма. Виждала съм хора със собствен стандарт и финансов и материално битов, които нищо не направиха в съдебна зала та камо ли кандидат емигранти. Тая адвокатка или е тъпа или толкова алчна, че покрай шумоленето на парите е склонна да забрави елементарната човешка етика.
Действително съда има право да замести съгласието на бащата и има доста практика по въпроса, но обикновено е за да заведеш детето на екскурзия или почивка в чужбина. Адвокатът ви споменал ли е изрично, че става дума за емиграция? Защото, ако е така, съдът ще разгледа искането в контекста на решението за развод и режима на свиждане на детето с бащата и се съмнявам, че би се произнесъл във ваша полза за евентуална емиграция, която да раздели трайно детето от единия му родител. Аз не виждам как подобна декларация, за която молите, би имала решаващо значение за решението на съда. Как примерно ще гарантирате свижданията на детето с бащата, които със сигурност са реагламентирани в решението за развод? Ще му го водите всеки уикенд или месец ли?
Тук грешиш доста. Няма такава практика! За извеждане на детето в чужбина се изисква декларация от бащата ,няма значение на екскурзия ли е или става въпрос за емиграция!
Както написах по горе:За издаване на задграничен паспорт на лице до 18г възраст е задължително подпис и на двамата родители,освен при смърт на единия родител или при лишаване от родителски права!
mishka77, в случая се обсъжда декларацията за съгласие, а не изваждането на паспорт за детето. То може вече да си има паспорт например. Това са две различни неща. Съдебната практика, която споменах, е относно декларацията за съгласие за напускане на страната за конкретни, краткосрочни излизания в чужбина на детето, без съгласие на единия родител. Но относно това, да замести нежеланието на бащата детето му да емигрира, съгласен съм, че едва ли има много положителна съдебна практика, ако въобще има.
zenman, съгласна съм със със теб-грешката е моя,трябваше да упомена,че става въпрос за първи документ
Ако детето няма задграничен паспорт,за изваждането на такъв ще искат и подписа на бащата.
Double Trouble написа:Принципно има вариант със съдебно решение да отпадне нуждата от съгласие на бащата да се изведе детето извън граница и то точно при случаи, когато майката отива да живее в чужбина. Не съм юрист и не мога да кажа как точно става, но братовчетка ми беше в подобна ситуация и ми е казвала, че има такъв вариант.
В конкретния случай има само 2 варианта детето да напусне страната :
Вариант 1 - Бащата дава съгласието си детето да напусне пределите на страната. Вариант 2 - След развода съда отнеме всичките права на бащата и майката остава единствен настойник.
P.S - Същото важи и за издаване на задграничен паспорт
Като юрист мога да кажа, че единствения вариант детето да напусне страната е с информирано съгласие на бащата /декларация подписана пред нотариус/, майката да го изведе-само това има юридическа сила. Отнемането на родителски права е сложен и дълъг процес, който отнема време и е изключително трудно да се докаже негодността на бащата да упражнява родителските си права.При всички положения дори да има заведено дело в съда за това, веднага ще бъде призована Агенцията за закрила на детето- тя от своя страна в страмежа си да защити детето ще направи нещата още по-сложни...
Chovek e tolkova golqm kolkoto sa golemi mechtite mu!