optics написа:...А кое му е лошото на киселото мляко Астро, че трябва да си квасим сами ?...
И ние сме на Астро. Ако се зачетете в съдържанието ще видите, че има и Lactobacilus Bulgaricus в него
И аз от това взимам,обаче и то не се разваля със седмици,така че няма начин да има жива бактерия вътре.
Аааа, може да се поспори. Виждал съм развалено. Другия път щ' трябва да го снимам
Хваща мухъл. Но само ако е било забравено със затворена капачка. С отворена - не. Тогава се сгъстява и лъжицата седи права (на това поне имам снимки)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
poumpy написа:... Общо за около 30 минути имам общо 4 литра кипнало прясно мляко, което спокойно си изстива до подходяща температура за да се подкваси.
Не е истина - сега видях, че сайта е канадски иима даже и френска версия. Реално аз не знаех за съществувеането му преди да дойда тук, така че никога не съм го и търсил в Монреал - може и да се намира някъде. Тук се продава в магазини за биологични продукти - витамини, треви, млека и свякакви разни био щуротии....
Да, Yogormet има и в тукашните магазини. Аз си го вземем от Loblaws -от щанда за био-млеката. В Maxi съм го виждала на всевъзможни места, но най-често на щанда с млеката.
IRA написа:В Провиго също го има, на биологичния щанд. Обаче един път заквасено с него мляко не може после да се ползва за закваска.
Може, поне при мен. Аз много рядко ползвам нов прах.За дев години и половина съм купил 3 кутийки. Правя около 10 литра мляко на седмица. Две лъжици ми стигат на литър пресно мляко.
IRA написа:В Провиго също го има, на биологичния щанд. Обаче един път заквасено с него мляко не може после да се ползва за закваска.
Може, поне при мен. Аз много рядко ползвам нов прах.За дев години и половина съм купил 3 кутийки. Правя около 10 литра мляко на седмица. Две лъжици ми стигат на литър пресно мляко.
Да, и аз така. Близо година не съм използвала ново прахче. Млякото си става супер.
От къде купувате млякото? Това което продават в магазина не е ли обезмаслено?
От къде купувате млякото? Това което продават в магазина не е ли обезмаслено?
Да се върнем на млековарката - много дълго търсих, но такова чудо в америка не намерих - предлагат се обаче double boiler (bain marie). Поръчах си млековарки (2 броя) от бг но се оказаха много калпави и се сцепиха (някакви напрежения в метала явно е имало). Така че ако поръчвате или си купувате от там търсете нещо качествено (то на пръв поглед трудно се разбира дали е качествено, но ако до 10 употреби е здраво може и да сте случили).
Точно тенджера с двойно дъно щях да пиша че съм виждала, има ги в специализираните щандове за кухненски принадлежности и луксозните магазини за домашни неща от рода не Bed, Bath an Beyond. Мисля че ще свърши работа.
Около литър май беше, за разтапяне на шоколад и правене на яйчен крем май я ползват само .
След като писахме по тази тема се замислих, защо изобщо го варим това мляко ???
При положение, че купуваме пастьоризирано мляко и сме сигурни, че няма туберкулозни бактерии в него, не е ли по-лесно просто да го затопляме до 43 градува и след това квасим. Така се избягва проблема с белтъците в микровълновата и загарянето в тенджерата. Аз последната седмица сварих само първия литър и половина, а втория го налях директно от бидона, като това ми спести реално около 1 час изстиване, защото си го ползвах директно от хладилника.
Сега пак на въпроса - има ли някаква друга причина освен бактериалния състав на прясното мляко, която да ни принуждава да го кипнем, преди да го заквасим? Ще съм благодарен на разумен отговор....Тенкс