Образование в Канада.

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
thehellgirl

Re: Образование в Канада.

Мнение от thehellgirl »

Illusion написа:Привет от мен! Интересува ме следното нещо: Студент си в БГ, 2 година в НБУ, и искаш да продължиш образованието си в Канада, има ли начин да продължиш от 3 курс , а не да кандидатстваш отначало, може би по някоя програма за обмен на студенти... , ако някой знае нещо много благодаря предварително !

НЯМА - и кво е тва НБУ - просто забрави ако завършиш може и за БАК да ти признаят накой друг курс, ама и тва не е сигурно
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
zigi

Мнение от zigi »

bttm написа:
silvestur написа:bttm

....имам добро ниво на владеене на френски. Това означава ли, че след пристигането, мога директно да се запиша във франкофонски университет със стипендия от Квебек и да уча първо френски в университета. Ако приравняваш диплома, трябва ли да се явяваш и на други изпити освен да докажеш ниво на владеене на френски?....
Да ти кажа относно франкофонските университети. Щом си с добро ниво на езика, не ти трябва да записваш сертификат по френски или да губиш цяла година в курсове и т.н. Явяваш се на TFI (Тest de français international) и трябва да изкараш достатъчно точки за съответната специалност. Поне в UdeM е така. При кандидатстване прилагаш и сертификата с резултата и готово. Изпита струва около 60 долара и важи две години. В университета също го провеждат обикновено след края на всяка сесия на т.нар. КОФИ. Познавам доста хора, които започнаха от първо ниво и след края на трето изкараха достатъчно точки на теста. Което идва да каже, че не е кой знае колко труден, НО пък това е кофти от друга страна, защото както написа някой по-горе, после е по-трудно, докато учиш, ако нямаш реалните знания. В момента говорим за формалните изисквания за прием. Иначе за повечето специалности няма допълнителни изисквания, особено ако не са contingenté, демек с ограничена бройка на приема. За тези ограничените обикновено викат на интервю, ако отговаряш на другите условия за прием, разбира се :) Иначе и аз подкрепям the hell girl, че в колежите има доста добри специалности, насочени към пазара на труда, но какво ще избереш ти, си е твоя работа. Колкото до приравняване на диплома, нека друг да каже. На двата франкофонски университета това НЕ им е необходимо, те си правят собствена евалюация на дипломата ти, според хорариума в приложението й и сами решават дали ти признаят някои изпити или не. Представяш само превод с печат на местен преводач и готово. Това, ако си се насочил към франкофонски университет. Виж ако искаш да учиш в колеж, тогава е добре да минеш през приравняване на дипломата, което се прави от тукашното министерство и струва 100 и малко долара. Макар че вече чувам, че и някои колежи са се отворили и правят собствена евалюация. Но това не го знам със сигурност :) Успех!
Аватар
troll

Мнение от troll »

Да се опитам да бъда полезен на всички!
Как е в Квебек?
Има основно три варянта за учене в университет
1. Завършваш тук последния клас на "сежепа"/гимназията и подаваш един документ в съответния университет, че искаш да учиш там "Високи технологии" и осигуряваш един акт за раждане и/или сетрификат за избор от Квебек.Първото твърдение дава възможност на университетските власти да ти "дръпнат" транскрипта и да видят какво си учил и как и какво още трябва да учиш евентуално и играе ролята на приемен изпит, ако няма други. Второто им трябва за да разберат какъв тип студент ще бъдеш т.е. колко ще плащаш.
2. Най-твърдия избор. Обаждаш се от България и казваш, че искаш да учиш "Високи технологии". Предлагаш им българска диплома. Те я евалюират т.е. оценяват/приравняват и ти казват какво трябва да учиш в подготвителна година за да те приемат следващата година за "Високи технологии". Обикновенно кутсовете са към университета и междувременно живееш тук, така, че "числените методи за 11 клас" ти излизат златни.Като/ако си минеш курсовете те приемат без проблеми като чуждестранен студент - от 15 000(много рядко) до 30 000 на година.
--------------------------------
Как става туй с парите?
Говорим за учене. Не говорим за живеене.
Като те приемат "Високи технологии" това ти дава право да си отвориш досие в Университета ти и да видиш какви часове можеш да запишеш първата година във спецялноста "Високи технологии", факултет "Технологии". Часовете/предметите биват два вида: Спецялни и допълнителни. трябва да избереш 4-5 предмета. Всеки предмет ти носи 2-3-4 кредита.Трябва да ти паснат на седмичната програма. и да имаш физическата възможност да ги вземеш. За да ти зачетат годината и за да се водиш Фул тайм учащ, което дава право на ученическа карта в градския транспосрт, например, и правителството да ти плаща лихвите по дълговете трябват 13-15 кредита годишно, а за да станеш "Бакалавър по "Високи технологии"" трябват 40-45 кредита. Часовете/предметите са с лимитиран брой участници и кой се записъл пръв се записъл, но после можеш да го откажеш.Предметите имат изисквания какви предмети трябва да си учил преди туй. Например ако целта в живота ти е да работиш в областа на "СвръхВисоките технологии", което е постдокторат, то трябва да имаш докторат по "СъвсемВисоки технологии" или " МногоВисоки технологии"., който изисква да си завършил мастерс т.е. да си постградуетед студент по "ОбикновениВисоки технологии", което значи да си работил 2 години и вършил изследователска работа и учил, а преди туй да имаш БАК по "ПростиВисоки технологии".За Кебек на англииски и френски. Ако се ориентираш към кариера търговия и управление е добре това испански, китайски или некой друг попюлар език.Та ако учиш "Високи технологии" и земеш основните предмети, и като запишеш богато допълнителни часове само езици и лингвистика и семантика накрая имаш диплом Бакалавър по "Високи технологии" с мейджър "Езици", например.

-------------------------
Накрая остана третия тип студенти, които като видят кви са цените за втория тип разбират, че е по-разумно да емигрираш и да почнеш да учиш тук и така да станеш от първия тип.
Тук има една шега, че дипломата от университета важи на 100 мили около него. :D
Та за първия тип студенти "кредита" е 25-28 канадски долари и нещо, над туй се субсидира безвъзмездно от кебешкото правителство.
за втория е от 220-260 канадски пари.
:rofl:
Но има изобилие стипендии, безвъзмездни. Например, ако си в списъка на декана т.е. топ 5% по успех на практика университета ти плаща образованието в самия него.
Последно промяна от troll на Пон Мар 29, 2010 4:37 pm, променено общо 1 път.
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

thehellgirl написа:Искам да допълня, че не е вярно че ти дават една степен по ниска при приравняването на дипломата. На мен ми признаха и БАК и Маг степени. Важни са Държавата, Университет и спец и Часове по всеки предмет.

А колкото до университетите - и във френските и в англииските може да се учи езика. Курса отново е на кредити и зависи в кое ниво ще те пратят. Курсът е скъп и за него дават PRET à BOURSE. Познавам хора които ходат и според мен за френския нама смисъл, пак си с имигранти като теб, няма да научиш повоче отколкото на безплатните курсове за имигранти.
С англииските нещата са подобни, само дето ако не там можеш да ходиш на курс към някой център или държавно училище за около 40-100$ на ниво.

Аз съм държала GMAT но за инжинер няма да ти трябва - провери ETS - http://www.etsmtl.ca/ най доброто е за техн. спец. Информатика може да учиш и в колеж на доста прилично ниво, и мнооого по евтино. Също така колежите са насочени изцяло към пазара на труда и реализацията е по-бърза
Казвате, че колежите били с по-добра насоченост към пазара. Ако за едно място кандидатстват хора с диплома от колеж и такива от университет по една и съща специалност,кой биха взели на работа? Какво разбираш под това, че колежите са насочени към пазара? Предварително проучват какви са нуждите на пазара, когато организират специалностите си или нещо друго?
Как може да се ориентираш кое се търси на пазара? Знам че това е променлива величина, но все пак има сигурно специалности, които по-бързо намират практическо приложение? Няма ли някой сайт за статистика, с проучване на пазара на труда, какво се търси като специалисти?
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
troll

Мнение от troll »

Понеже го удряш на компютъри и софтваре щи дам един пример от там.
Преди известно време туй, софтуера, беше най-желания бизнес и всички инвестираха там с бясна скорост.Обаче балона се спука и Насдака стана 1300 пункта. Беха уволнени много хора от компютърджииски позиции. И какво направи правителството? Субсидира програми по колежи и университети и почна да ги преквалифицира тез хора на два вида Оракъл програмери и Аутокад чертожници. Тез хора дето си бяха загубили работата имаха много проблеми и с туй, обаче сега ако кандидатствате за позиция те имат завършено образование на ниво колеж и вече едно 5 години опит, а ти имаш една диплома по съобщителна техника и много желание.Да не казвам, че дори и да знаеш как да се държиш в кебекарска фирма, това не се вижда от ЦВ-то ти и от мотивационното ти писмо.Обаче на интервиюто се усеща веднага акцента и разликата в комуникацията.
Колежите могат, имат законното право да те наемат за преподавател като слезеш от самолета, нещо което университетите не биха си позволили, а на сгондера и примера закона не им дава.Приблизително на 100 служители един е с више образование и то 3 годишно. Тук за да не работиш три години се изисква серьозна причина.
Тук нормалното учене е под година време.
За повече е трудно да се прогнозира.
Ученето е с цел да си намериш по-добра работа.
Университет е много по-тежка и инертна система от един колеж.Във всеки вестник има безброй обяви за колежи в съответното време и относително много по-малко за университети.Колежа е свързан с група предприятия и подготвя кадри за там. "Моята" фирма преди 2 години нае един цял випуск от един колеж около 55 души.А сега са останали 6 от тях. :D
Ако знаеш какво ще се търси на пазара, ще направиш много пари. :rofl:
За определена позиция никога не може да има кандидат от университет и друг от колеж.
Представи си, че хюмън рисърса си търси помощник и се явява някакъв с университет какъвто тя няма и вика "аз искам да ти бъда помощник!".Еми не е подходящ за длъжноста, както е очевидно.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Да вмъкна и аз скромен принос от добито до момента познание:

Евалюасиона от министерството уж се прави за 45 работни дни, но в момента са претрупани и са лепнали една обява че в края на МАЙ евентуално ще бъдат готови с евалюацията на дипломите подадени през ОКТОМВРИ 2009. Тъй че ако ще го правиш, не очаквай да стане бързо. Университетите може и да си го правят сами, ама повечето колежи го искат.

В колежа, където аз искам да уча, няма свободни места за следващите два курса на дисциплината, която съм си избрал. Има чак за в края на 2010. Тъй че като ще се записваш някъде, хубавичко провери кога може да започне обучението ти.
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

troll написа:Понеже го удряш на компютъри и софтваре щи дам един пример от там.
Преди известно време туй, софтуера, беше най-желания бизнес и всички инвестираха там с бясна скорост.Обаче балона се спука и Насдака стана 1300 пункта. Беха уволнени много хора от компютърджииски позиции. И какво направи правителството? Субсидира програми по колежи и университети и почна да ги преквалифицира тез хора на два вида Оракъл програмери и Аутокад чертожници. Тез хора дето си бяха загубили работата имаха много проблеми и с туй, обаче сега ако кандидатствате за позиция те имат завършено образование на ниво колеж и вече едно 5 години опит, а ти имаш една диплома по съобщителна техника и много желание.Да не казвам, че дори и да знаеш как да се държиш в кебекарска фирма, това не се вижда от ЦВ-то ти и от мотивационното ти писмо.Обаче на интервиюто се усеща веднага акцента и разликата в комуникацията.
Колежите могат, имат законното право да те наемат за преподавател като слезеш от самолета, нещо което университетите не биха си позволили, а на сгондера и примера закона не им дава.Приблизително на 100 служители един е с више образование и то 3 годишно. Тук за да не работиш три години се изисква серьозна причина.
Тук нормалното учене е под година време.
За повече е трудно да се прогнозира.
Ученето е с цел да си намериш по-добра работа.
Университет е много по-тежка и инертна система от един колеж.Във всеки вестник има безброй обяви за колежи в съответното време и относително много по-малко за университети.Колежа е свързан с група предприятия и подготвя кадри за там. "Моята" фирма преди 2 години нае един цял випуск от един колеж около 55 души.А сега са останали 6 от тях. :D
Ако знаеш какво ще се търси на пазара, ще направиш много пари. :rofl:
За определена позиция никога не може да има кандидат от университет и друг от колеж.
Представи си, че хюмън рисърса си търси помощник и се явява някакъв с университет какъвто тя няма и вика "аз искам да ти бъда помощник!".Еми не е подходящ за длъжноста, както е очевидно.

Проблема е в мисленето, което ние е насаждано тук в България години наред, а именно, че образованието от колеж не е никакво образование и за да искаш добра работа трябва да имаш задължително диплом от "престижен" университет. Затова мисля че повечето българи, които тепърва им предстои да се установяват в Канада/Квебек, гледат основно възможностите за продължаване на своето образование/квалификация в местните университети. За нас, българите, които все още сме тук в България, думата колеж ни звучи малко като да си загубиш времето и отново да се налага подобна специалност да изучаваш в последствие в университет. Защото тук е така, в колеж влизат тези които по една или друга причина, не са могли да постъпят в университет. А пък и на работа да те вземат с колеж, за специалност която по принцип се изучава в университета, просто забрави, независимо от способностите ти. Имало ценз за мястото-висше образование.
Вероятно и системата на образование е различна, но това не мога да знам от тук, след като все още нямам опит на канадска земя. Сега от думите ви подразбирам, че колежа в Канада дава една добра перспектива за намиране на работа и всички колежи са строго профилирани, което ти дава възможност да си конкурентно способен. Така ли е или бъркам нещо. Дайте по възможност линкове на кебекарски колежи, както и някой който е завършил местен колеж да даде мнение от личен опит, за нивото на обучение и възможностите за реализиране
Вярно
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

bttm написа: Казвате, че колежите били с по-добра насоченост към пазара. Ако за едно място кандидатстват хора с диплома от колеж и такива от университет по една и съща специалност,кой биха взели на работа? Какво разбираш под това, че колежите са насочени към пазара? Предварително проучват какви са нуждите на пазара, когато организират специалностите си или нещо друго?
Как може да се ориентираш кое се търси на пазара? Знам че това е променлива величина, но все пак има сигурно специалности, които по-бързо намират практическо приложение? Няма ли някой сайт за статистика, с проучване на пазара на труда, какво се търси като специалисти?

Аз по скоро бих казал, че колежите са по- лесния начин да излезеш на пазара на труда, като финансово и времево изражение както и по-занижените(в сравнение с университетите) им изисквания за прием, но не и че са с по-добра насоченост към пазара от университета... То зависи и какво искаш да бачкаш де... Има си специалности за които колеж е достатъчен има и такива искащи университетско образование. Освен това за една година учене в колеж(два семестъра) ще получиш сертификат... Нормална програма за college diploma е 2 години(4 семестъра) а има и т.н. advanced diploma както и някои co-op програми ,които са по 3 години (6 семестъра). Както колежите така и университетите си имат internships-стажове, които могат да са неплатени или платени. Tова e връзката с пазара на труда и изражението на партньорството между колежи, университети и бизнеса. В някои случаи две години диплома от колеж ти дава право да се трансферираш в третата година на университетския еквивалент на твоята специалност. Има т.н. bridging semesters , които включват примерно 2-3 курса ,които като ги вземеш и продължаваш в университета. Така накрая за 4 години може да имаш и college diploma и bachelor's degree. :) Ако сравним предимствата на университета и колежа, университета печели най-вече от предоставящите се възможности за продължаване на обучението, по-лесно преквалифициране и достъп до по-добре платени позиции. Като допълнение със завършен университет имаш достъп до т.н. postgraduate certificates, които на определен етап могат да се окажат важни и необходими, за по-амбициозни персони :)
За ориентацията на пазара на труда ползваш правителствените сайтове... Нямаш голям избор... Освен ако нямаш приятел навътре в "средите" та да има представа ,какво се готви в близките години и ти да си подготвен и да избиеш рибата... Последното е трудна работа затова ето малко сайтове с прогнози за пазара на труда.

http://www.workingincanada.gc.ca/welcome.do?lang=en
http://www.credentials.gc.ca/immigrants ... ctionC.asp
http://www.jobfutures.ca/en/home.shtml
http://www.tcu.gov.on.ca/eng/ojf/findoccupation.asp

Да уточня, че аз съм в Онтарио и написаното по-горе не знам дали ще важи 100% и за Квебек. Все пак, едва ли ще е голяма разликата.
Успех в имиграцията! :beer:
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
troll

Мнение от troll »

ivanko13 написа:
bttm написа: Казвате, че колежите били с по-добра насоченост към пазара. Ако за едно място кандидатстват хора с диплома от колеж и такива от университет по една и съща специалност,кой биха взели на работа? Какво разбираш под това, че колежите са насочени към пазара? Предварително проучват какви са нуждите на пазара, когато организират специалностите си или нещо друго?

Аз по скоро бих казал, че колежите са по- лесния начин да излезеш на пазара на труда, като финансово и времево изражение както и по-занижените(в сравнение с университетите) им изисквания за прием, но не и че са с по-добра насоченост към пазара от университета... То зависи и какво искаш да бачкаш де... Има си специалности за които колеж е достатъчен има и такива искащи университетско образование. Освен това за една година учене в колеж(два семестъра) ще получиш сертификат... Нормална програма за college diploma е 2 години(4 семестъра) а има и т.н. advanced diploma както и някои co-op програми ,които са по 3 години (6 семестъра). Както колежите така и университетите си имат internships-стажове, които могат да са неплатени или платени. Tова e връзката с пазара на труда и изражението на партньорството между колежи, университети и бизнеса. В някои случаи две години диплома от колеж ти дава право да се трансферираш в третата година на университетския еквивалент на твоята специалност. Има т.н. bridging semesters , които включват примерно 2-3 курса ,които като ги вземеш и продължаваш в университета. Така накрая за 4 години може да имаш и college diploma и bachelor's degree. :) Ако сравним предимствата на университета и колежа, университета печели най-вече от предоставящите се възможности за продължаване на обучението, по-лесно преквалифициране и достъп до по-добре платени позиции. Като допълнение със завършен университет имаш достъп до т.н. postgraduate certificates, които на определен етап могат да се окажат важни и необходими, за по-амбициозни персони :)
За ориентацията на пазара на труда ползваш правителствените сайтове... Нямаш голям избор... Освен ако нямаш приятел навътре в "средите" та да има представа ,какво се готви в близките години и ти да си подготвен и да избиеш рибата... Последното е трудна работа затова ето малко сайтове с прогнози за пазара на труда.

http://www.workingincanada.gc.ca/welcome.do?lang=en
http://www.credentials.gc.ca/immigrants ... ctionC.asp
http://www.jobfutures.ca/en/home.shtml
http://www.tcu.gov.on.ca/eng/ojf/findoccupation.asp

Да уточня, че аз съм в Онтарио и написаното по-горе не знам дали ще важи 100% и за Квебек. Все пак, едва ли ще е голяма разликата.
Успех в имиграцията! :beer:
Aaa! Важи си! Важи! Има некой френски нюанси, ма всичко си е същото.Единствената разлика е, че в Онтарио офицялните езици са френски и англииски, а в КВЕБЕК само френски. :rofl: Но пък в Канада и френски и англииски са офицялни езици. :D Така, че по федералните учреждения има надписи на двата езика, а по провинцялните само на френски.
thehellgirl

Мнение от thehellgirl »

Като казах, че колежите са насочени директно към пазара на труда имах предвид точно това- специалностите там са повече технически, и се учи това което директно ще ти трябва в практиката НО това зависи от специалността. Например за един комп. спец с опит от България ученето в университет може да бъде само загуба на време, тъй като колежа ще му отвори вратичката а после сам можеш да се доказваш и да се развиваш.

Това в никакъв случай не се отнася за всичко. Има неща които можеш да учиш само в университет. Има и такива които няма нужда да учиш - трябват ти сертификати към ордери и т.н

За много интересното българско разбиране, че като се явите 5-ма, от които 1 колеж и 4 университет, НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ, ако спец е една и съща и работодателя хареса човека с колеж ще го вземе, най-вероятно на 2-3$ на час по-малко, ще си го обучи и ще го използва, защо да обучава теб и да ти плаща повече. Виж това е просто една перспектива, ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ПОСТА И ОТ ОПИТА аааа и от езиците ти ... абе с една дума е късмет. Ако кажеш какво конкретно те интересува може да получиш идеи. Като цяло не са само университетите вариант, това исках да кажа.
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Абе не е точно така. Тукашното комп образование не е баш като в бг. Кога за последно учи, че взе да правиш такива заключения?

Тукашното университетско образование е абсолютно практически насочено, и включващо най-новите неща в областта. Нещо, което в бг никога го е нямало. Включително и в СУ.

От всички познати, точно тия с колежите не могат да си намират работа. А с университета (особено ако е поне бакалавър) няма особени проблеми.
Съвсем не рядко срещано е хора да си изучат цял колеж, да плащат по 10к такси на година, и накрая изобщо да не си намерят работа и да генерализират "няма защо да се учи" "да учиш в Канада е безмислено".

Ама така е само от тяхна камбанария. А генерално е точно обратното.

За мен университета е много по-стабилно място и ще ти отвори много повече, по-добри и по-сигурни врати.

Друг е въпроса, че е трудно и определено не е за всеки.

бтв, във всички обяви за компютърни длъжности, които съм чел, се изисква минимум бакалавър по comp. science.
Наистина не знам какви са тия позиции с колежи. Не съм срещал такива. А и не съм бил във компютърни фирми, където има дори и 1 човек във фирмата без завършен университет.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола