Идваме в Канада образовани и умни, но изпростяваме набързо!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Заключено
Uspial
Изгонен от форума

Re: Идваме в Канада образовани и умни, но изпростяваме набързо!

Мнение от Uspial »

Линко написа:
Та ако Канада чак толкова ни желаеше щеше тя да ни дава пари, а нямаше да слага такси за какво ли не, и то от порядъка на стотици и хиляди долари,
Файармен написа:
.......платихме достатъчно по процедурата и сега от както сме тук,даже се радвам,че в момента ми дават пари........
Абе защо всички настоящи или бивши социаладжии постоянно говорят за похаречени някакви стотици хиляди долари.
Имам чувството че тия похарчени 2-3000 долара мира не им дават и не могат да спят от яд че са ги дали и гледат да гушнат социала по най бързия начин за да ги избият.

Къде и за какво ги похарчихте тези стотици хиляди долари?
Дойдохте тук, купихте мебели на втора ръка за 500 $ ( да не кажа събрахте от улицата изоставени мебели ) платихте 2- такси по 500 $ в БГ за процедурата и вече станаха стотици хиляди.
Ми никой не ви е карал на сила да идвате.

Това е все едно да отвориш собствен бизнес.
Първо инвестираш ( взимаш под наем офис, магазин, оборудваш го, купуваш машини, стока, инвентар и чак тогава почваш да работиш )
Може и да спечелиш може и да загубиш. Даже социал няма ако загубиш за разлика от Канада.:)
Последно промяна от Uspial на Нед Дек 20, 2009 10:48 pm, променено общо 1 път.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Правилно си схванал мисълта ми, Хъл. Точно така, не Канада ни се бута на нас, а ние на нея й се бутаме щото много келепир има тука. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

kill_u написа:
ZanzibarHero написа:
army написа: ... 'Героя от Занзибар'!?- Канада не те е пожелала-нали?
Ти си този който и се 'натиска'.
Мисля, че грешиш тук, army. Канада ни "желае" и то много. За справка виж само ускоряването на процедурите от около 4 години на около 1 (и то често без персонално интервю - така характерно за англо-саксонската външна политика) ...
Ако на това му викаш ускоряване, явно нещо бъркаш. Федералната процедура стана доста трудна и недостъпна за много хора, заради въвеждането на 38-те професии. Интервюто в случая, просто улесняваше нещата. ...
Крайната статистика сочи ускоряване и то много голямо (в някакъв аспект и за да компенсира изтичането след крахът на илюзиите, може би).

Това че ти, конкретно ти kill_u, не си статистика, а жив човек, наистина може да те накара да се почувстваш (на битово ниво) затруднен от например, непопадането в групата на 38-те професии (най-вероятно политически данък за по-бързо преминаване на закона в Парламента, защото няма държавна система, която да прецени нуждите на пазара) или от допълнителното усилие за полагане на IELTS (това е директно ускоряване, защото не само прехвърля разходите върху желаещият, разтоварва посолствата, а и директно насочва нахъсаните за успех към пазарът на труда).

Чиновниците, които виждат само списъци от бройки и един голям Total в ъгъла на листа знаят повече за тези неща ...
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Въпросът е дали на Канада и трябват образовани и умни?

И ако да, защо не-канадското образование се котира толкова ниско не пазара на труда?
За мен има пълно разминаване между нуждите на пазара на труда и критериите за подбор.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

filipne написа:Въпросът е дали на Канада и трябват образовани и умни?
И ако да, защо не-канадското образование се котира толкова ниско не пазара на труда?
За мен има пълно разминаване между нуждите на пазара на труда и критериите за подбор.
Тези които имат квалификацията и способностите да се котират високо на пазара рядко губят време в такива форуми.
Това не значи, че не същетсвуват.
Много от установилите се вече българи, които познавам се продават доста успешно в сравнение с местните с аналогични дипломи. Мисълта да загубят четвърт, или половин час не ден в чатене с непознати сънародници звучи нелепо за тях. Това е характерно за безделниците, които рядко имат таланта да "се котират добре".
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood написа:
Тези които имат квалификацията и способностите да се котират високо на пазара рядко губят време в такива форуми.
Това не значи, че не същетсвуват.
Много от установилите се вече българи, които познавам се продават доста успешно в сравнение с местните с аналогични дипломи. Мисълта да загубят четвърт, или половин час не ден в чатене с непознати сънародници звучи нелепо за тях. Това е характерно за безделниците, които рядко имат таланта да "се котират добре".

Не бих могъл да го кажа по-добре. От което обаче следва, че ти самият не се котираш добре както и другото.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Ами защото като идваш от чужда държава с неприравнена към тукашните стандарти диплома канадският работодател не може да знае, че си високообразован. Освен теб му ходят на интервю и хора от други държави. Аз например имах колега от Перу, който до 15 та си годишнина не е имал издаден акт за раждане. Направи си изводите каква диплома е получил при завършване на Университет. Бяха го накарали да повтори целият си курс на обучение и той го беше направил. Освен това езикът е важен фактор. Защо например алжирците ги взимат навсякъде на работа. Защото са по-образовани, по-кадърни или по-работливи от нас? Не! Защото говорят добре френски! :!:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ФилипНе, аз никога не съм имал претенциите да съм квалифициран, или супер проспериращ.

Все пак се котирам перфектно, като за квалификациите си. Вече на 2 пъти измествам местен handyman. 8)

В моя случай - " По добре оправен сред тъпанарите, отколкото прост сред образованите".

Уви, все пак влизам в Кримонското определение за "прост бачкатор".
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Julian_04 написа:

Ами защото като идваш от чужда държава с неприравнена към тукашните стандарти диплома канадският работодател не може да знае, че си високообразован. Освен теб му ходят на интервю и хора от други държави. Аз например имах колега от Перу, който до 15 та си годишнина не е имал издаден акт за раждане. Направи си изводите каква диплома е получил при завършване на Университет. Бяха го накарали да повтори целият си курс на обучение и той го беше направил. Освен това езикът е важен фактор. Защо например алжирците ги взимат навсякъде на работа. Защото са по-образовани, по-кадърни или по-работливи от нас? Не! Защото говорят добре френски! :!:
То това беше и моята гледна точка: Хем селектират образовани хора (имиграционните) , хем след това " канадският работодател не може да знае, че си високообразован". Едните признават, другите не. Това е си е чисто разминаване.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood написа:ФилипНе, аз никога не съм имал претенциите да съм квалифициран, или супер проспериращ.

Все пак се котирам перфектно, като за квалификациите си. Вече на 2 пъти измествам местен handyman. 8)

В моя случай - " По добре оправен сред тъпанарите, отколкото прост сред образованите".

Уви, все пак влизам в Кримонското определение за "прост бачкатор".
Извинявай ablood, не знаех, че си handyman :D
Вероятно съм се заблудил от тънкото познаване на проблемите на реализираните специалисти. което демонстрираш.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

filipne написа:То това беше и моята гледна точка: Хем селектират образовани хора (имиграционните) , хем след това " канадският работодател не може да знае, че си високообразован". Едните признават, другите не. Това е си е чисто разминаване.
Имиграционният служител е представител на държавата, която те селектира. Той обаче като такъв не може да задължи работодателя, в качеството си на частник да те наеме ако последният реши, че не си годен за това. То вярно, че на някои им се ще да е пълен социализъм, ама то е капитализъм със социални елементи. Като пример ще ти дам как служителката от имиграцията като ни интервюираше ни предупреди, че поне до 5 години няма да можем да работим по специалноста си. Тя даже искренно се чудеше защо емигрираме. Съпругът ми си намери работа по специалноста на третия месец. Преди това учи месец и половина френски, защото не знаеше и дума ( направо не знам как минахме на интервюто) и месец и половина работи в Рено Депо като общ работник. Ти ми кажи как става така? А ако не знаеш ще ти кажа аз. Първият му работодател беше алчен евреин, който не се интересуваше дали Той е високообразован, а единственото нещо което го вълнуваше е как да го наеме за възможно по-малко пари. :(
Ама все от някъде трябва да се почне нали иначе ще ни мине живота само във философствуване. :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Julian_04 написа:А ако не знаеш ще ти кажа аз. Първият му работодател беше алчен евреин, който не се интересуваше дали Той е високообразован, а единственото нещо което го вълнуваше е как да го наеме за възможно по-малко пари. :(
Този начин е немислим за "тарикатите". Те имат в излишък достойнство и време.
Нещата все някак си ще се наредят. Ако не - хайде обратно при мама, оплаквайки се колко е тъпо в Канада. :wasntme:
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

ablood написа: Този начин е немислим за "тарикатите". Те имат в излишък достойнство и време.
Нещата все някак си ще се наредят. Ако не - хайде обратно при мама, оплаквайки се колко е тъпо в Канада. :wasntme:
То поне и така да ставаше, та да спрат да мрънкат във форума. Ама те и това даже не могат, да се приберат и да кажат "Сгрешихме с тази Канада, дай да направим нещо хубаво за родината".
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

това, че сме образовани и умни според бг критериите не означава, че сме такива и според канадските
не разбирам защо сме смесва имиграционната процедура с реалността след нея
преди и по време на процедурата се показва как се справяме в бг
а след нея се дава шанс да за реализиране в Канада и да докажем това, което сме заявили
никой не обещава да е цветя и рози, а дори обратното
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Абсолютно съгласен с виждането на kikolilokiko. Това, какъв е бил и как се е справял в родината си кандидатът е само показател за имиграционните какви са му потенциалните възможности да се адаптира към една чужда среда, в един нов пазар на труда със своите специфични проблеми и изисквания. Никого не оценяват като тесен специалист в дадена област макар и формално да изглежда така. Ако беше истина, щеше да включат в процедурата и прословутите им ордери, които да си дават мнението или оторизацията за всеки един специалист по тяхната си система за преценка. Тогава колко ли от тупащите се в гърдите и неуспели "образовани" и "баш-майстори" биха минали цедката...? Съвсем естествена е логиката, че по-образованият, с повече стаж по специалността, владеещият някой от (или и двата) официални езика и т.н. е с по-голям потенциал за адаптиране и успех отколкото обратното. А списъците с търсени професии, колкото и да се разминават с текущите нужди на пазара на труда в Канада, също гарантират в известна степен задоволяването на тези нужди. Но пак казвам, имиграционните не доставят на работодателите готови специалисти а "суров материал", от който има надежда да излезе нещо. Но може и да не излезе.
Не един и два пъти е казвано тука, че дори и заършилите в местни университети и минали през цедката на даденият ордер специалисти не могат да си намерят работа, или поне не веднага. Защото идва ред на самият работодател да преценява дали и кой да вземе. В този случай той си има свои собствени критерии за преценка и независимо от гаранциите давани от университет или ордер, работодателят може да реши, че еди-кой си няма да му е полезен просто защото не се вписва в колектива или защото не му харесва хобито му и т.н. Или с други думи може отказът да се базира на съвсем други фактори, нямащи никаква връзка с обучението и опита на кандидата в дадената професия.
Не мога да повярвам, че има умни, образовани и с някакъв опит хора, на които не са им ясни тези неща.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Заключено