За тези които си мислят, че знаят френски

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
MoHTpeal_boy

Re: За тези които си мислят, че знаят френски

Мнение от MoHTpeal_boy »

kapitan написа:....В Монреал,не говорят така...
ВЕРНО ЛИ? Ти от колко време си тук ?
Голям процент от както вече се каза говорят точно така .
Двама интелигентни хора, единия, от които е българин, имат много повече общо, отколкото двама българи, единия, от които е интелигентен
Аватар
lz2arn
Обратна връзка:

Мнение от lz2arn »

ablood написа:
Rall написа:Постарайте се да научите местен френски ако имате намерение да го използвате, по трудния вариант е да научите местните на български...
Още първите месеци след пристигането си тук разбрах, че английският е по-важния език.
Ставнително рядко срещам някой съсед, или клиент, които говори само френски. В сферите на бизнеса се говори почти само английски. Следващото поколение едва ли ще използва много френски в Монреал. Камо ли български.
Ако досегашната тенденция се запази англоговорящите в Монреал ще са мнозинство (50% +1) около 2012 година. Източника не си спомням, май беше в-к Метро.
Благодаря на отговорилите. Дважди на премълчалите.
thehellgirl

Мнение от thehellgirl »

Да наистина говорят така, че и по зле. Този филм ни го пуснаха на КОФИ със субтитри и с лист на който са обяснени всички Кебекарски изрази, бях 2 ниво и иии ии и ии ... добре че имаше английски и субтитри да поразберем ... но в крайна сметка никой не очаква от нас да говорим на кебекарски така че ....
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
kapitan

Мнение от kapitan »

абе,този от филма е жив местен тъпак.......таксиметров шофьор де.....нека не се обиждат колегите му тук във форума...
ама и в БГ да ви качи,някой подобен и там няма да му разберете нищо.аз и в София на някой "аве копиле" не им разбирам
акцент.това си е.
veseling

Мнение от veseling »

този хич не е тъпак. добър актьор е! мен ме кефи. Местните говорят точно така! Шофьорите на таксита не са местни!
CALISSE! OSTIE! TABARNAK

Tabernacle- http://fr.wikipedia.org/wiki/Tabarnacle#Au_Qu.C3.A9bec

Calisse - http://www.musee-contes.fr/admin/uploads/objet40.JPG

Hostie - http://fr.wikipedia.org/wiki/Hostie

Всички тези ругатни са религиозни символи :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Rall написа:Сичко си му се разбира на пича...
Споко на 2-та година нема да имате проблеми.

Незнам как говорят в Монтреал ама "kapitan" е направил превод верен на около 10% :D
:beer: :beer: :beer:
и аз много се замислих аз ли нищо не разбрах или той. Сега вече започвам да съм по убеден в собствените си познания по френски, пардон кебекарски :lol:
pumpy

Мнение от pumpy »

[quote="ablood"]Следващото поколение едва ли ще използва много френски в Монреал. Камо ли български.[/quote]

Пак ли започваш ;)
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

явно в Монреал може да се живее и учи само с английски
интересува ме обаче, ако някой ден по една или друга причина човек реши да се премести другаде как стои въпроса с дипломата? в другите провинции би трябвало да няма проблем или зависи от областта, например ако професията е регулирана??? питам, защото четох, че се сменят шофьорски книжки, здравни и т.н. и т.н.
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
blondi

Мнение от blondi »

....здравейте хора,учила сам френски през целиа си живот,училище,гимназия,университет...била сам само за малко във Франция..ама и аз не му разбирам много на тоя...и английския ми е на ниво...дано да се оправя поне с единия език..
27.10.2009 г.-док.Виена
26.03.2010 г. -покана за интервю
26.05.2010 г. - интервю
21.06.2010 г. -док. Букурещ
04.08.2010 г. -мед. формуляри
06.09.2010 г.-ОК мед
31.12.2010г.-покана за визи
01.02.2011g.-визи
pumpy

Мнение от pumpy »

Toва дали му разбирате на този или не, изобщо не е критерии за нивото ви на познания по френски. В завода имах няколко месни диви кебекари, на които и аз нищо, амам НИЩО не разбирах. Те за съжаление не бяха и в състояние да говорят по друг начин. В колежа момичетата си говореха помежду си по този начин, но с мен винаги са говорили на разбираем език и не съм имал проблем. Смятам, че те самите разбират кога може и кога не да джвакат по този начин. Както казах, ако им стига сивото вещество, но вие имате свободата да избирате хората, с които да контактувате, в крайна сметка....
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

poumpy написа:Toва дали му разбирате на този или не, изобщо не е критерии за нивото ви на познания по френски.
В Париж може би? :D
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

ablood написа:
poumpy написа:Toва дали му разбирате на този или не, изобщо не е критерии за нивото ви на познания по френски.
В Париж може би? :D
E в Париж няма как да намериш някой да джвака така, освен ако не си отишъл там със съседите си на групова екскурзия.
Аз просто казвам, че тези от местните, които имат някакъв багаж в главата си знаят кога може да се джака и кога не. На нас ни остава да си подбираме хората, с които контактуваме. Аз колкото и да ги разбирам винаги ми се обръщат червата, когато чуя някои как унищожават този красив език.

Веднъж в колежа една девойка ме попита откога Одре говори български. Одре е една французойка, с която учехме заедно. Аз много учуден отрекох Одре да говори български език и на свой ред попитах как е стигнала до това заключение. Отговорът беше, че ни чула да си говорим на ЧУЖД език :shock: :shock: :shock: Аз просто и казах, че наистина сме си говорили на чужд език и този чужд език е ФРЕНСКИ, защото това ни е единственият общ език с Одре ( като изключим иврита, на който определено не си говорим в училище ). Истории всякакви......
bp_de

Мнение от bp_de »

blondi написа:....здравейте хора,учила сам френски през целиа си живот,училище,гимназия,университет...била сам само за малко във Франция..ама и аз не му разбирам много на тоя...и английския ми е на ниво...дано да се оправя поне с единия език..
Спокоино - мои колеги оригинални франсета и те казаха че кат са били в Квебекарско и те почнали да разбират след няколко седмици и се чудили що по книжките за Канада пишело че в Квебек говорели френски.... :D :D :D
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

За последните 5 века тези два езика доста са се отдалечили един от друг.
Допреди няколко десетилетия е било модерно сред висшите общества да се говори френски, като този в Париж, но тази мода е отшумяла. Днес все по-рядко се срещат "истински" франкофони.

Вярно е, че в Квебек има разлика между книжовния и уличния език, но къде няма?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
kapitan

Мнение от kapitan »

е,истински френски се говори във Франция.имам в предвид модерен,изчистен език,който се е развивал и менил нормално през времето.сега и във Франция има няколко диалекта.мисля,че са поне 4-5 различни диалекта,но все пак с малко тренинг бързо влизаш и се разбира.В Квебек,просто езика е доста стар,не се е развивал като такъв,има и доста тукашни думи,които в модерния френски не се използват,доста диалект местен и много английски думи,които се употребяват не винаги уместно за такива във френския.да не говорим,че за по-голямата част от местните,правилната граматика е излишно усилие за тях.ама какво да се прави?!като сме си дали ....."газо" така ще е тя........ :roll:
мога да направя следното сравнение между двата езика във Франция и в Квебек,без да се обижда никой.......това е като нашият си български в Б-я(имаме най-малко 5 диалекта и в Б-я днес) и този в Македония.
извод.......иди,че се разбери....... :wink:
Публикувай отговор