bibco написа:Здравейте на всички,
А някой ще ми каже ли какво се случва при обратния вариант? Минал си по федералната процедура и се лендваш в Монреал, например...Това за парите е ясно, но какво става при имиграционните на летището след въпроса “Къде ви е Сертификата за селекция”? Аз няколко пъти вече задавам този въпрос в различни постинги и никой не се и опита даже да ми отговори

((
Зависи с каква идея се лендваш в Квебек:
- ако само минаваш транзит през Квебек и продължаваш за федерална Канада, няма да имаш проблеми. Трябва обаче да имаш някакво доказателство, че наистина само минаваш транзитно - билет, договор за наем, предложение за работа и т.н.
- Ако искаш да оставаш да живееш в Квебек, те чакат известни проблеми. Според квебекския закон, за да имигрираш в Квебек, задължително трябва да имаш "Сертификат за селекция". Ако искаш да живееш в Квебек, а нямаш сертификат, има 2 варианта:
а) да се ленднеш в Канада някъде извън Квебек и после да се преместиш в Квебек.
б) да кацнеш в Квебек и да заявиш, че искаш да живееш там. Тогава те пускат да влезеш, но само временно, т.е. ледването ти се отлага. Дават ти определен срок в който трябва да кандидастваш и получиш "Сертификат за селекция" (не съм сигурен през този период какъв точно ти е статута - дали те водят турист или нещо друго, т.е. можеш ли да работиш). След като го получиш, го показваш на имиграционните и ставаш пълноправен резидент на Квебек. За да получиш сертификат, трябва да задоволиш съответните изисквания и най-вече да знаеш френски, т.е. това, че са те пуснали в Канада временно, не означава, че гарантирано ще получиш сертификат.