Медицински преглед при наемане на работа?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Когато започнах (office) на 3 -я ден ме пратиха на преглед - урина + общ медицински преглед. Drug тест правят периодично - избират произволно. И двете са стандартни процедури за повечето големи компании. Доколкото знам целта на първоначалния преглед е да не можеш да ги съдиш за професионално заболяване, което всъщност си си го имал.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

99% е за проба за наркотици.
Имам един приятел / колега който ме накара да купя препарат за изчистване на следи от зимане на марихуана щото той не искаше да му се води тая покупка на неговата кредитна карта.
Та нормално е че те карат да правиш такъв преглед.
Успехи -:)
:beer: :beer: :beer:
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

AlexAA написа:Това майчинството не го разбрах.
МАйчинството даже не е 1 година, а 50 седмици, и си е вид застраховка. Сложено е в един кюп със застраховка безработица (ПКБ на български). За да се получава майчинство, трябва жената да се е осигурявала определен брой часове. Часовете варират във всяка провинция.
Според колежките при майчинство заплатата се покрива на 60% от пкб-то, но гавърмънта доплаща почти до 100%, плюс че е цяла година (на повечето им се полагат 4 месеца)...(не съм 100% сигурен че е вярно, пиша каквото съм подочул през обедната)
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
survivor

Мнение от survivor »

В случая прегледът беше само на кръвно и пулс. Обаче имаше един много дълъг формуляр, в който изреждат всякакви видове заболявания и ти отмяташ дали ги имаш или не. Име и адрес на личния лекар, кога за последен път си ходил при него, бил ли си хоспитализиран, за какво и кога и т. н. Накрая те карат да им се подпишеш че им даваш разрешение да се свържат за информация с личния ти лекар. За бременност нямаше въпроси :) Предварително ти казват че това е поверителна информация, само между теб и сестрата. Ако има нещо сериозно, сестрата ще занесе досието ти на лекаря. Допускат да имаш и някое друго заболяване. Накрая сестрата носи един формуляр - нещо като одобрение на Човешки ресурси и с това се приключва.
Ако не назначат бременна заради бременността й, това ми прилича на дискриминация. Че защо една бременна да не може да кандидатства за работа - да не би нещо да е дефектна? Аз бих съдила някой ако ми откаже под такъв предлог, ама проблемът е че винаги ще си намерят начин да разкарат една бременна елегатно ако решат. Например след изпитателния срок...
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

майчинството е различно - различно е и платено - примерно: 95% за 18 седмици, след това по-нисък процент за следващите 9 седмици и т.н. не навсякъде можеш да си в майчинство една година и да ти плащат! а тест за бременност не пускат на никого тук, не съм чула и федералните да го правят пък работим с тях постоянно! това е нарушение на личната и абсолютно неприкосновена информация :shock: аз имам две колежки, които в момента са в майчинство, бъдещата ми шефка пък е 1 месец преди излизане. двете ми колежки тук са започнали горе долу с мен, което значи че са били вече бременни, не може да ви се правят такива тестове, направо не е за вярване! :shock:
Помогнете ни да им помогнем!
http://www.youtube.com/watch?v=1PDJV3z12CA
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

survivor, тоя преглед може и да бил за здравната застраховка.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Симпли, не можеш да сравняваш твойта провинция с наща.
А Сърви, то че е дискриминация, дискриминация е ма кво да се прави.
Ако искаш ги съди ма дали ше ги осъдиш е друг въпрос.
А иначе в табарнашко много мразят работодателите да зимат бременни жени на работа ( въпреки че не е гот да се обобщава).
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

правилно, ама чак после забелязах, че въпросът е за Квебек, щото е пуснат в раздел Канада, а не Квебек :roll:
Помогнете ни да им помогнем!
http://www.youtube.com/watch?v=1PDJV3z12CA
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Marginal39 написа:Симпли, не можеш да сравняваш твойта провинция с наща.
А иначе в табарнашко много мразят работодателите да зимат бременни жени на работа ( въпреки че не е гот да се обобщава).
Аз не познавам на някой тук (Квебек) да са му правили тест за бременност преди постъпване на работа. :roll: Още повече ,че тук майченството може да се подяля между мъжът и жената. Един колега на мъжът ми малко след като постъпи беше 6 месеца в отпуска. :lol:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

IRA написа:
Marginal39 написа:Симпли, не можеш да сравняваш твойта провинция с наща.
Аз не познавам на някой тук (Квебек) да са му правили тест за бременност преди постъпване на работа. :roll: Още повече ,че тук майченството може да се подяля между мъжът и жената. Един колега на мъжът ми малко след като постъпи беше 6 месеца в отпуска. :lol:
Никога не съм казвал че правят тест за майчинство при постъпване на работа.
А иначе да делят квото искат ( тука обичат да делят ).
survivor

Мнение от survivor »

Защо бе хора, аз питам как е в цяла Канада. То е ясно че всяка провинция си има и собствено законодателство, ама все пак...
Значи аз сигурно не съм се изразила добре, ама въпрос за бременност на медицинския преглед не е имало. Разсъждавам си съвсем хипотетично, въз основа на това което Гор каза че чул от колежките си, за това че въпрос за бременност преди назначаване на работа би бил дискриминационен.
Но да ви кажа право, аз и работодателите мога да ги разбера. Правят процес за набиране на човек, плащат за обяви и т. н., обрабоотват сумаа ти св-та, правят интервюта, накрая назначават човек, запознават го с материала, влиза точно в крак и след половин година излиза в отпуск по майчинство за една година. Хайде пак обяви, интервюта, да обучаваш нов човек и тъкмо го обучиш, старият се връща от майчинството и пак не е съвсем в крачка:D Ама какво да правиш сега, и бременните имат нужда от работа и заплата...
bateto

Мнение от bateto »

правилно си разбрала ,това се прави точно с тази цел да си вържат гащите и не утре да ги разиграваш като им обявиш ,че си бременна и да търсят друг човек.също така мед. тест доказва ,че си била напълно здрава пред иншъранс мафията при постъпване на работа и ,ако нещо си се поразболяла в процеса на работата мафията трябва да излиза от джобовите без да има оправдание ,че работодателя наел предварително разболян човек.те/работодателите/ просто си вързват гащите пред мафията ,за да не плащат те ,а мафията която смуче пари от тях.
Аватар
Val

Мнение от Val »

Уау, за пръв път чувам да изискват медицински преглед преди назначаване!
Не е ли противозаконно това?! Щом работата не е специфична, единственото ми логично обяснение е, че може да е заради груповите здравни осигуровки в рамките на бенефитите, на които ще имаш право след пробния период. Макар че в Онтарио, ако се присъединиш към груповата осигуровка веднага след пробния период, няма нужда от преглед.

Може би в другите провинции е различно. Във всеки случай, досега не съм чувала никой от познатите ми в Онтарио да е минавал медицински прегледи преди назначаване.

Обаче, независимо в коя провинция сте, вярвам, че навсякъде би трябвало да е ПРОТИВОЗАКОННО изнасянето на каквато и да е здравна информация за вас пред други институции, освен ако не сте дали ПИСМЕНО съгласие за това.

Т.е., survivor, мисля че не може да не си подписала преди това форма (при работодателя или в медицинската институция), с която разрешаваш разкриването да информация и за кого точно. Също, би трябвало и да пише каква информация, т.е. за какво те изследват.
Не съм специалист в тази област, но доколкото знам, такъв е законът.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
totev

Мнение от totev »

да добавя и аз нещо, когато жена ми започваше работа тук премина през доста обстоен преглед/офис работа/-изследванията на кръвта и бяха 2 страници, единствено разбрах ,че не е ХИВ+, и кръвната и група, другите показатели не ми говореха нищо. Последва рентгенова снимка, преди която те карат да подпишеш декларация, че не си бременна, така че има начин съвсем нормален начин да разберат дали или не, си бременна. След това премина някакъв общ преглед, след няколко месеца правихме медицински за Канада, повечето неща се повториха само кръвните изследвания изследвания не бяха така подробни.
Последно промяна от totev на Чет Мар 01, 2007 9:26 am, променено общо 1 път.
...мразя мастика без айрян...
survivor

Мнение от survivor »

Близките ми в Щатите казаха че не са чували в Щатите да изискват такъв преглед. Според тях това е противозаконно. Аз съм съгласна с това. Надявам се поне и в Канада да не е толкова широко разпространена практика.
Публикувай отговор