Хайде честито на кебекарската нация!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

на политиците, Джой :)

примери: баски, македонци, фламандци, ирландци, шотландци, кюрди ....
Joy

Мнение от Joy »

krimon написа:на политиците, Джой :)
Ама не само. Около това изказване се вдигна такъв шум, че просто ума ми не го побира. Няколко теми се откриват дори в този форум. Хората говорят и обсъждат това. ЗАЩО? :shock: Това е...нещо, което си се разбира от самосебе си и на съмнения не подлежи. :roll:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

разбира се, че подлежи на съмнение
преди две години говорих с декана на политологическия факултет на университета в Брюксел като му изтъкнах, че на теория кебекуата са нация ... Обаче според него не беше така и имаше убедителни аргументи 8) Сега се чудя дали да не му пиша да го питам какво мисли по въпроса след официалното изказване на Харпър :wink:
Joy

Мнение от Joy »

krimon написа:разбира се, че подлежи на съмнение
преди две години говорих с декана на политологическия факултет на университета в Брюксел като му изтъкнах, че на теория кебекуата са нация ... Обаче според него не беше така и имаше убедителни аргументи 8) Сега се чудя дали да не му пиша да го питам какво мисли по въпроса след официалното изказване на Харпър :wink:
Можеш поне един от аргументите му да повториш. Защото аз лично нямам нито един. А на някой си в Брюксел който не познава местната култура, история и т.н. много неща могат да му се струват отдалеч.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Човекът се занимава съвсем професионално с това и е присъствал и чел лекции в Канада нееднократно ... тезите му са свързани с федерализма и историческото развитие на държавата Канада. Не на последно място с икономическите връзки на Квебек с останалите канадски провинции. Тъй като най-вече кебекуа са били примиери на федералната държава, те са определяли и политиката в продължение на десетилетия. Така де, тези работи не се обясняват с две-три думи. Просто споделих каква е теорията, на практика много неща се разминават с леленията на много народности и нации. Аз съм доволна, че българите са успели да се докажат и да имат самостоятелна държава.
Joy

Мнение от Joy »

krimon написа:Човекът се занимава съвсем професионално с това и е присъствал и чел лекции в Канада нееднократно ... тезите му са свързани с федерализма и историческото развитие на държавата Канада. Не на последно място с икономическите връзки на Квебек с останалите канадски провинции. Тъй като най-вече кебекуа са били примиери на федералната държава, те са определяли и политиката в продължение на десетилетия. Така де, тези работи не се обясняват с две-три думи. Просто споделих каква е теорията, на практика много неща се разминават с леленията на много народности и нации. Аз съм доволна, че българите са успели да се докажат и да имат самостоятелна държава.
Има много многонационални държави с повече от една нация в тях. Всяка една от тях е някак взаимосвързана икономически с другите. Исторически погледнато, "квебекската нация" е била винаги в някакъв вид борба с останалото "англофонско море" около тях. По-точно- потърпевша страна в продължение на цялата история от съществуването на Канада. Нито исторически, нито културно те не биха могли да бъдат приощавани към другите. Да ме прощава твоя професор, но свири по гайдата на проанглийски интереси към Квебек и антиквабекски.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Joy написа:
krimon написа:Според теорията, понятието "нация" включва: общ произход и история, обща територия, общ език, обща религия, единна култура създадена на базата на този език и религия, единен пазар и икономически взаимоотношения със съседите, (държавни) (управленски) (представителни) институции, самосъзнание. Може всичко да е налице, но ако няма самосъзнание - няма нация. Освен това, има разни допълнителни "екстри" като - национални цели и идеали :wink:
Именно. На всички тези условия кебекуа отговарят. На кого и с какво му бърка в здравето, че една нация е наричана с истинското и име?
Я ми обясни като на тебе дето ти е толкоз ясно:
1.Православен имигрант от България в Монтреал част ли е от Quebecoa нацията?
2,Генерал-Губернаторката на Canada принадлежи ли към въпросната нация и ако не към коя?
3.Англо-говорящите в Quebec част ли са от тази нация?
4.Имигрант от Latinska America в Quebec към коя нация принадлежи?
5. Какво е единна култура?

Уточнение - изобщо не ме бърка как ще се наричат в рамките на единна Canada. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joy написа:Има много многонационални държави с повече от една нация в тях. Всяка една от тях е някак взаимосвързана икономически с другите. Исторически погледнато, "квебекската нация" е била винаги в някакъв вид борба с останалото "англофонско море" около тях. По-точно- потърпевша страна в продължение на цялата история от съществуването на Канада. Нито исторически, нито културно те не биха могли да бъдат приощавани към другите. Да ме прощава твоя професор, но свири по гайдата на проанглийски интереси към Квебек и антиквабекски.
Моля хроникьорите на bgcanada.com да запишат в дебелите страници още едно уникално призвание на старшата - история на многонационални държави с тясна специализация тънкости на кебекската нация: възникване, развитие и основни заплахи за съществуването й. ;) :lol: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Joy написа:Има много многонационални държави с повече от една нация в тях.
например ?
Сещам се на пръв прочит за СССР и Югославия
Мда, теоритиците на национализма здраво работиха, институтии имаха и все още имат :roll: Само дето тамошните "нации" които наскоро образуваха собствени държави, нямаха статут на нации.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Ivan1007 написа:
Joy написа:
krimon написа:Според теорията, понятието "нация" включва: общ произход и история, обща територия, общ език, обща религия, единна култура създадена на базата на този език и религия, единен пазар и икономически взаимоотношения със съседите, (държавни) (управленски) (представителни) институции, самосъзнание. Може всичко да е налице, но ако няма самосъзнание - няма нация. Освен това, има разни допълнителни "екстри" като - национални цели и идеали :wink:
Именно. На всички тези условия кебекуа отговарят. На кого и с какво му бърка в здравето, че една нация е наричана с истинското и име?
2,Генерал-Губернаторката на Canada принадлежи ли към въпросната нация и ако не към коя?

Малко са ти объркани въпросите, не е точно това, което трябва да се пита. Все едно да кажеш, че няма българска нация, защото там живеят и турци, цигани, арменци, евреи и др. /вкл. и имигранти/. Естествено, че другите етнически групи, населяващи провинция Квебек, не се включват в рамките на тяхната нация, защото не принадлежат към тяхната култура, история, самосъзнание и т.н.

Понятието единна култура е дългичко и сложничко. В световната културологична школа има издадени три енциклопедични тома, които го обясняват. Нямам намерение да ти ги резюмирам в един форум :twisted:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Joy написа: Да ме прощава твоя професор, но свири по гайдата на проанглийски интереси към Квебек и антиквабекски.
не е мой :) , освен това аз отдавна съм на мнение, че те са отделна нация... от друга страна, тяхното самосъзнание е свързано преди всичко с държавата Канада и те се чувстват преди всичко нейни граждани. Това е определящото в случая: съдбата им и сегашната реалност са свързани с този факт.

Съвсем отделен е въпросът, че те (кебекуата) никога не са били готови да защитят по въоръжен път своята независимост. И от това, което наблюдавам, никога няма и да го направят. Съответно винаги ще си останат във федерална Канада. Всички държавно утвърдени нации са отстояли своята независимост по военен път - по различно време, в Европа главно в средата на 19 в., Щатите 1776 г. и тъй нататък.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

krimon написа: Съвсем отделен е въпросът, че те (кебекуата) никога не са били готови да защитят по въоръжен път своята независимост.
Не всички. Да не забравяме терористичните "изпълнения" на FLQ от недалечното минало.
pop

Мнение от pop »

filipne написа:
krimon написа: Съвсем отделен е въпросът, че те (кебекуата) никога не са били готови да защитят по въоръжен път своята независимост.
Не всички. Да не забравяме терористичните "изпълнения" на FLQ от недалечното минало.
Според мойте скромни впечатления nation е доста широко понятие (още повече от неясната парламентарна декларация) и има най-ралични интерпретации.
- ако става дума само да има отбор по хокей на Кебек на световното(както има футболни отбори на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия на сжетожното по футбол)
- аз така и не разбрах защо кебекуа от френски се преведе на кебекър на английски и всички англофони, алофони, индианци и ескимоси влезнаха и те в нацията - това беше целта на занятието или грешка в транслацията...
- говорих си оня ден с няколко американеца по тоя въпрос и те ми обърнаха внимание на тяхната клетва (pledge of allegiance), която практически се упражнява ежедневно от децата в училищата:

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Изглежда за американците понятието нация, заедно с републиката е това което ги самоопределя като стоят с ръка на сърцето пред знамето. Но пък американците са и доста по-големи националисти и патриоти? от канадците.

[/u]
Joy

Мнение от Joy »

krimon написа:
Joy написа: Да ме прощава твоя професор, но свири по гайдата на проанглийски интереси към Квебек и антиквабекски.
не е мой :) , освен това аз отдавна съм на мнение, че те са отделна нация... от друга страна, тяхното самосъзнание е свързано преди всичко с държавата Канада и те се чувстват преди всичко нейни граждани. Това е определящото в случая: съдбата им и сегашната реалност са свързани с този факт.

Съвсем отделен е въпросът, че те (кебекуата) никога не са били готови да защитят по въоръжен път своята независимост. И от това, което наблюдавам, никога няма и да го направят. Съответно винаги ще си останат във федерална Канада. Всички държавно утвърдени нации са отстояли своята независимост по военен път - по различно време, в Европа главно в средата на 19 в., Щатите 1776 г. и тъй нататък.
Това е така, но гражданството, нито принадлежността към една страна няма нищо общо с нацията. Има държави с единна нация и други с доста такива в рамките на единна държава.
Квебек си има своята достатъчна политическа, икономическа и културна независимост. И също е воювал за това между другото на протежение на цялата история.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

krimon написа:
Ivan1007 написа:
Joy написа:

Малко са ти объркани въпросите, не е точно това, което трябва да се пита. Все едно да кажеш, че няма българска нация, защото там живеят и турци, цигани, арменци, евреи и др. /вкл. и имигранти/. Естествено, че другите етнически групи, населяващи провинция Квебек, не се включват в рамките на тяхната нация, защото не принадлежат към тяхната култура, история, самосъзнание и т.н.

Понятието единна култура е дългичко и сложничко. В световната културологична школа има издадени три енциклопедични тома, които го обясняват. Нямам намерение да ти ги резюмирам в един форум :twisted:
Моите въпроси съвсем не са объркани и са точно това което искам да попитам. Опитите ти за отговори са объркани, което е нормално ако не разбираш това за което пишеш. :D
Нищо не съм твърдял за българската нация и не съм повдигал въпроса турците, евреите или арменците живеещи в България част ли са от българската нация.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Заключено