SRAMUVATE LI SE OT BULGARSKIA SI PROIZHOD ?
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
zvuchi kato kutuk ili chukchaCanuck написа:Az si padam Lubo po anglokanadskite imena i po originalnite familii. kvo shte kajesh. Smith e iztrkana familya, no Canuck primerno e mnogo gotina i originalna familya spored men. Don't you like it? :P
Canuck e derogatory (pochti) obrashtenie - neshto kato yankee ama po kofti
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
За Canuck
Извини ме, но ми се струва малко смешно да ми говориш за "Канадски дух", който смяташ да предаваш на наследниците си и т.н. А от къде ще го вземеш? Та ти си присаден тук, както всички нас. Живял си в Канада 1 година и вече си придобил канадски дух. Стига бе! И всъщност, какво точно е "канадски дух"?
И защо смяташ, че да говориш английски с канадски акцент е кой-знае какво?! Аз лично съм ужасена от разговорите, които долавям на обществени места, особено когато говорят младежи. Всяка втора дума е "like". Това за мен е признак на пълна липса на езикова култура. Аз не съм кой-знае каква патриотка, но определено не се срамувам от това, че съм родена в България, че мога да говоря български език, че мога да пиша на кирилица. Говоря английски с акцент, но значително по-добре от средно-статистическия канадец, защото имам богат речник и умея да се изразявам граматически правилно. Освен това имам допълнителното предимство, че спя с английско-говорящ (казват, че език се учи най-добре в леглото
) Самочувствието ми е базирано на доста по-дълбоки критерии от това какво име нося и с какъв акцент говоря. Аз съм си аз и за мен това е най-важното - да запазя себе си. Харесвам си се такава, каквато съм, съпругът ми ме обича защото съм АЗ и малко ме интересува какво мисли за мен средно-статистическия канадец. Просто не са ми в категорията. И ако наистина си това, което си мисля че си, не са и в твоята категория, но то трябва още време да го разбереш. Хайде, иди да изядеш една "beaver tail" на канала, за да покажеш "канадски дух" (това е закачка).
Лаура
И защо смяташ, че да говориш английски с канадски акцент е кой-знае какво?! Аз лично съм ужасена от разговорите, които долавям на обществени места, особено когато говорят младежи. Всяка втора дума е "like". Това за мен е признак на пълна липса на езикова култура. Аз не съм кой-знае каква патриотка, но определено не се срамувам от това, че съм родена в България, че мога да говоря български език, че мога да пиша на кирилица. Говоря английски с акцент, но значително по-добре от средно-статистическия канадец, защото имам богат речник и умея да се изразявам граматически правилно. Освен това имам допълнителното предимство, че спя с английско-говорящ (казват, че език се учи най-добре в леглото

Лаура
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
mdaCanuck написа:Da, Kolio, nyakoi amerikanci go izpolzvat kato derogatory term, ama men me kefi i shte se gordeya da nosya kanadsko ime. to i kebekarite izpolzvat crisse za rugatnya, ama az nikoga ne se sramuvam kato ida v Quebec da kaja Je suis Chris!
quebecarite sa stranni ptici
da te napsuvat na bog e po losh otkolkoto da kajat pichka ti lelina ;-)
da ti kaja radvam se che niakoi tolkova se kefi na Canada kato teb - kara me da ne se chuvstvam tolkova izigran jiveeiki tuk.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
- miloto
- Обратна връзка:
anketa
Определено не се срамувам, даже съм горда.
Харесвам се такава какавато съм и мога да кажа, че годините прекарани в България са най-хубавите ми и незабравими години.
Имам истински приятели, нещо което тук несъществува. Имала съм детство, което тук никога няма да имам.
Айде останете си със здраве.
Харесвам се такава какавато съм и мога да кажа, че годините прекарани в България са най-хубавите ми и незабравими години.
Имам истински приятели, нещо което тук несъществува. Имала съм детство, което тук никога няма да имам.
Айде останете си със здраве.
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Laura, saglasen sam s 90% ot neshtata, koito kazvash, no prosto ne moga da obyasnyavam v publichnoto prostranstvo vsichki prichini za tova, koeto pravya. I ne smyatam, che sam neshto poveche ot srednostatisticheskite kanadci. Vyarno, che znam poveche neshta za Canada ot tyah, no i te znayat neshta, koito az ne znam.
Thanks, Kolio, priemam posledniyat ti komentar za kompliment.
Thanks, Kolio, priemam posledniyat ti komentar za kompliment.

Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

Re: SRAMUVATE LI SE OT BULGARSKIA SI PROIZHOD ?
Случвало ми се е да пътувам извън България с други българи и на няколко пъти имах желанието да потъна в земята от срам заради поведението на някои от сънародниците си.
Всъщност вместо отговор може би е по-добре да цитирам собствените ти думи, под които бих се подписал собственоръчно
Всъщност вместо отговор може би е по-добре да цитирам собствените ти думи, под които бих се подписал собственоръчно
dissidente написа: Moiat otgovor na anketata e, 4e ne sramuvam ot proizhoda si, makar i ponikoga da mi stava neudobno poradi "neadekvatnoto" povedenie na niakoi bulgari (nai-ve4e sreshtani po letishtata ili na niakoi bg partita). Pri vsi4ki polojenia oba4e, ne smiatam, 4e da si bulgarin e sramno ili nedostoino!
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Izkushih se i ste se vklyucha v anketata .Az ne se gordeya s Balgariya ,balgarskata istoriya ,kultura ,folklor,lichnosti i pr. ,tova ne sa faktori koito da me pravyat po veche ili po malko patriot/ne ya obicham mn. taya duma /,no samiya fakt ,che sam balgarin me kara da se chuvstvam neshto mnogo po veche ot ostanalite nacionalnosti,neshto tipichno i za tyah .Tova za men e dostoynoto povedenie za da me uvagavat okolnite,kakto i az tyah ,a za gospodata sas izuti gashti samo sagalenie,No ponege sam chuvstvitelna lichnost i mi se iska da vigdam sanarodnicite si kato gordi i dostoyni hora ,se podtiskam ot povedenieto na ....lizci,po toya povod se otkazah da vodya komunikaciya v toya f orum ,makar i bolshinstvoto ot uchastnicite sanarodnici da ne gi postavyam v taya kategoriya.No kakto ima edna pogovorka edno dve layna mogat da oserat cyalata kaca s med,no za da proyavya tolerantnost se otteglih ot kluba,zachitam i vinagi sam zachital chugdoto mnenie,no molya da zachitate i moeto ,a to e ,che hora koito ne se pripoznavat v slovata na Paisiy sa meko kazano layna i takiva ste si ostanat .A na Laura s reverans.
- мравката Z
Човек се срамува когато е извършил нещо нередно и е осъзнал в последствие грешката си. Тук много често ми се налага да обяснявам къде се намира България, но трябва да се срамуват тези които са пропуснали уроците по география. Страната ни е прекрасна, но все не случва на свестни хора, които да я управляват добре.
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Христо Стоичков !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZASLUJAVA da bade spomenavan nared s Levski i Botev - zashtoto uspia da nakara edin tsil narod da se potshuvstva GORD !!!! Nito e prost, nito e seliak!!!!
Vinagi kogato niakoi balgarin se otkasne ot stadoto i se otlitshi ot ostanalite se napirat balgari, koito da kajat - da, ama e mnogo prost, puk da znaete setra mu kakva e i pr.
Da sramuvam se tshe imam sanarodnitsi, koito mogat da govorita taka!
Ste tsitiram edin moi priatel - makedonets ot Skopie, toi kazvashe taka " Vaze Bugarite i za ovtsha krasavica ne vi biva" - Istina e! Poglednete se kakvi gi pleshtite v tozi forum i kakvo predstavliava tsialata vi obshtnost - edva li ima po jalka obshtnost v Montreal ot Balgarskata! Niamate nishto - nito tsarkva, nito utshilishte, nito traditsii, nishto si niamate osven neveroitna zavist, zloba i prostotia!
ZASLUJAVA da bade spomenavan nared s Levski i Botev - zashtoto uspia da nakara edin tsil narod da se potshuvstva GORD !!!! Nito e prost, nito e seliak!!!!
Vinagi kogato niakoi balgarin se otkasne ot stadoto i se otlitshi ot ostanalite se napirat balgari, koito da kajat - da, ama e mnogo prost, puk da znaete setra mu kakva e i pr.
Da sramuvam se tshe imam sanarodnitsi, koito mogat da govorita taka!
Ste tsitiram edin moi priatel - makedonets ot Skopie, toi kazvashe taka " Vaze Bugarite i za ovtsha krasavica ne vi biva" - Istina e! Poglednete se kakvi gi pleshtite v tozi forum i kakvo predstavliava tsialata vi obshtnost - edva li ima po jalka obshtnost v Montreal ot Balgarskata! Niamate nishto - nito tsarkva, nito utshilishte, nito traditsii, nishto si niamate osven neveroitna zavist, zloba i prostotia!
HisShadow,HisShadow написа: ... Ste tsitiram edin moi priatel - makedonets ot Skopie, toi kazvashe taka " Vaze Bugarite i za ovtsha krasavica ne vi biva" - Istina e! Poglednete se kakvi gi pleshtite v tozi forum i kakvo predstavliava tsialata vi obshtnost - edva li ima po jalka obshtnost v Montreal ot Balgarskata! Niamate nishto - nito tsarkva, nito utshilishte, nito traditsii, nishto si niamate osven neveroitna zavist, zloba i prostotia ...
много силни думи. Те вече могат да се възприемат като лична обида.
Аз защитавам правото всеки да си има свое мнение независимо дали го е срам или не от произхода му (единия от отговорите че ме е срам е МОЙ и никак не ме е срам да го кажа) и дали има или няма мотиви. Защитник съм на спора, т.е. да се помъчиш да убедиш противника в нвщо което не вярва, но го вярваш ти, но сум голям противник на изказвания като твойто.
Май-нагледния пример на твоя приятел македонец си ТИ !!!
И да те светна относно темата за Църквата ....... Църквата не е символ на това какви хора и живеят някаде и колко са. Тя е символ на това в което вярват. Може да има Църква и обшността да се състои от един човек ......... който силно вярва в Бога. С две думи преди на напишеш следващата глупост ........ вземи малко и попрочети че ставаш за смях.
А това изказване показва едно доста завидно ниско твое интелектуаклно ниво до степен че ми се струва че грам го нямаш. Като гледам ти и той ще сте като дупе и гащи ......HisShadow написа: Христо Стоичков ZASLUJAVA da bade spomenavan nared s Levski i Botev - zashtoto uspia da nakara edin tsil narod da se potshuvstva GORD !!!! Nito e prost, nito e seliak!!!!
А за мен просто не е важно дали си Българин или си Виетнамец. Това е може би фактор на 86 място по важност или някъде там.
Моята родина е планетата земя и моята култура са всички култури: индийската, китайската, френската и коя ли още не... Струва се човек да дойде в Канада, за да почувства това...
Според мен, националиста е духовно беден, а космополита е духовно богат човек, затова се старая да бъда космополит, но никого не искам да убеждавам...
Моята родина е планетата земя и моята култура са всички култури: индийската, китайската, френската и коя ли още не... Струва се човек да дойде в Канада, за да почувства това...
Според мен, националиста е духовно беден, а космополита е духовно богат човек, затова се старая да бъда космополит, но никого не искам да убеждавам...
-
- Обратна връзка:
Ne sum se vkliuchval v anketata, zashtoto za men e porednata bezmislena anketa za gubene na vreme. (nishto lichno kum avtorite na mnogobroinite anketi naposleduk)
No samo shte kaja, che nadali skoro shte vidim neshto podobno na tova, koeto se sluchi liatoto na 94-ta - vsichki hora naizlezli po ulicite, da se pregrushtat, da se radvat, da vikat Ura za Bulgaria. Puk neka horata, koito ni donesoha tazi radost da sa prosti.....
I samo shte dobavia, che dori i sega, kogato chuia bulgarskia himn, neshto v men trepva i vinagi shte bude taka. Niamam obiasnenie zashto e taka.... Analiticite vuv foruma shte preceniat.
p.s. I v temata za chalgata niama da se vkliuchvam, no vse pak - padam si po Offspring i ne ponasiam Azis. No koito go haresva, neka da si go slusha. Az shte si slusham "Hit That"

No samo shte kaja, che nadali skoro shte vidim neshto podobno na tova, koeto se sluchi liatoto na 94-ta - vsichki hora naizlezli po ulicite, da se pregrushtat, da se radvat, da vikat Ura za Bulgaria. Puk neka horata, koito ni donesoha tazi radost da sa prosti.....
I samo shte dobavia, che dori i sega, kogato chuia bulgarskia himn, neshto v men trepva i vinagi shte bude taka. Niamam obiasnenie zashto e taka.... Analiticite vuv foruma shte preceniat.
p.s. I v temata za chalgata niama da se vkliuchvam, no vse pak - padam si po Offspring i ne ponasiam Azis. No koito go haresva, neka da si go slusha. Az shte si slusham "Hit That"

- Roza
А на мен ми се случи тук,в Канада ,да изпитам гордост от факта,че Христо Стоичков ми е сънародник.
Повечето ми познати,също имигранти,свързват името на България само с името на Стоичков и изказват възхищение от таланта му.
Най-големият куриоз беше,когато си откривах домашна телефонна линия и операторът на Bell ме попита дали съм рускиня.Казах ,че съм българка,без да очаквам да е чувал за България ,НО човекът с кебекарски акцент ми заяви,че е запомнил името на България от футболните изяви на Христо Стоичков. Стана ми толкова драго...!Коментарът му беше,че Стоичков е много добър футболист,но... с лош характер.
Какво значение има характерът или образоваността на спортиста щом прославя с нещо хубаво името на България?! Та кой по света е чувал да се говори нещо добро за родината ни ? Знаят ни само с атентата срещу папата и със съдебния процес на медиците ни в Либия.(Дори днес в тукашен вестник имаше малка статия по въпроса)
За мен Стоичков е национален герой,въпреки,че има много завистници и критикари.
Повечето ми познати,също имигранти,свързват името на България само с името на Стоичков и изказват възхищение от таланта му.
Най-големият куриоз беше,когато си откривах домашна телефонна линия и операторът на Bell ме попита дали съм рускиня.Казах ,че съм българка,без да очаквам да е чувал за България ,НО човекът с кебекарски акцент ми заяви,че е запомнил името на България от футболните изяви на Христо Стоичков. Стана ми толкова драго...!Коментарът му беше,че Стоичков е много добър футболист,но... с лош характер.
Какво значение има характерът или образоваността на спортиста щом прославя с нещо хубаво името на България?! Та кой по света е чувал да се говори нещо добро за родината ни ? Знаят ни само с атентата срещу папата и със съдебния процес на медиците ни в Либия.(Дори днес в тукашен вестник имаше малка статия по въпроса)
За мен Стоичков е национален герой,въпреки,че има много завистници и критикари.
Всичко не само не е толкова просто, колкото изглежда, но и просто не е така.