Joy написа:
Изключително имам огромното желание да приема, че и други във форума имат понятие. Не "от медицина", а от това как работи медицината тук. Защото ...нали се сещате къде може да си ги скриете знанията по медицина и на кого са му изпотрябвали...
Но... изказвания на анксели и други които по презумпция би трябвало да са поне от части съдържателни, убиват всякаква вяра, че някой най-сетне ще проумее, че местната система няма нищо общо с българската. Във всеки случай тук постоянно се демонстрира неграмотност в това отношение.
По повод твоите изказвания... Няма да ги окачествявам- прочети ги още веднъж! Освен нападки към мен не съдържат нищо друго. Никъде и никога не съм казвала, че лекарите не познават ваксините и страничните им ефекти. Това, което казах за лекарите обосновах с факти от ежедневието ми. Говоря за лекарите по принцип, и не за твоя конкретно. Ще кажа и на теб да не съдиш за всички по един единствен пример, въпреки че силно се съмнявам и "твоя пример" да е толкова изряден. Но можеш да ни докажеш да кажем...отвори ни имунизационната си книжка примерно да демонстрираш какво е попълнил на нужното място лекарят и ще ти намеря куп пропуски. Почти съм сигурна.
Аз не си крия познанията, както и не ги вадя оттам, откъдето си мислиш, че И другите правят.
По повод на това, че те "нападам" - много се надценяваш! Не ме интересуваш ти конкретно; просто ме подразни едно твое конкретно изказване, което ще цитирам отново:
"Работата с поставянето на ваксините от лекар е доста съмнителна. Той няма достатъчното обучение по обществено здравеопазване, не му е изключително това работата и често претупват нещата, не следят както би трябвало, не дават неоходимите разяснения и особенно когато идват хора от различни провинции или други страни, пропуските в преглеждане на ваксинационния календар и ваксинационния статус също са много чести. "
Това е, което изкоментирах.
По повод на имунизационния календар на дъщеря ми; защо си мислиш, че с нещо превъзхождаш мен или лекаря ми и можеш да ни даваш оценки?
Не виждам с какво по-точно те е подразнило. Няма нито дума лъжа. Ако имаш нещо против, очаквам факти.
Колкото до имунизационната книжка, покажи я и ще ти покажа пропуските на вашия лекар! Мисля си да, че доста повече знам от теб по въпроса- ти не правиш разлика дори между календар и книжка, а на мен все пак това ми влиза в задълженията- да знам как би трябвало да е.
Как работи Канадското здравеопазване и други специфични теоретични въпроси от "кухнята" на здравеопазването, които минават под, зад, над, пред и между същинското здравеопазване, представляват интерес само за завършващите магистърска степен мед.сестри, защото тази магистърска програма просто няма с какво друго да се запълни. В този смисъл Беки, не си права, защото Джой превъзхожда и теб и доктора ти и всички останали, освен другите сестри-магистри завършили по-рано :idea:.
anxeli написа:Ваксините се поставят от педиатър и никой друг. Ако този личен лекар не е и педиатър, не купува и не поставя ваксини ясно е защо не иска да прави изключение само за един пациент. По-добре потърси педиатър отколкото някакво обществено свърталище за социално слаби и болни.
Значи поне в Квебек ваксините могат да се поставят от педиатър, а могат и в СЛСС, като второто място в никакъв случай не е по-лошо от педиатъра. Не знаех че педиатърът няма право да взима пари за вииксините, това е интересна информация. Нашият си иска по 10 долара, а в СЛСС-то не искат нищо. В Квебек СЛСС-то не е за бедни, това е кварталният център за здраве и социални услуги.
Освен това за поставяне на инжекция наистина бих се доверила повече на една сестра отколкото на един доктор, защото знам че на сестрата това й е едно от основните задължения и са обучавани много на това, докато за докторите самото поставяне на инжекцията е нещо второстепенно (за това се изисква повече техника отколкото познания). Сестрите знаят какви въпроси да зададат за да насочат евентуално детето към преглед при лекар при нужда, а да не говорим че първа майката може да усети че детето й е неразположено. Ама това си е лично мнение. Освен това имам прекрасни впечатления от услугите, които се предлагат в моето квартално CLSC, и то не само за ваксините.
Joy написа:Не виждам с какво по-точно те е подразнило. Няма нито дума лъжа. Ако имаш нещо против, очаквам факти.
Колкото до имунизационната книжка, покажи я и ще ти покажа пропуските на вашия лекар! Мисля си да, че доста повече знам от теб по въпроса- ти не правиш разлика дори между календар и книжка, а на мен все пак това ми влиза в задълженията- да знам как би трябвало да е.
Много добре зная каква е разликата между календар и книжка! Просто боравя с терминологията на английски.
Joy написа:Не виждам с какво по-точно те е подразнило. Няма нито дума лъжа. Ако имаш нещо против, очаквам факти.
Много добре зная каква е разликата между календар и книжка! Просто боравя с терминологията на английски.
Я да ударя аз едно рамо на Джой.
Права е жената че мед сестрите са по-компетентни от лекарите,поне моя опит е такъв.Сменихме четири педиатъра, не по наше желание, и всичките са хвани единия удари другия.Не може да ме питат всеки път дали детето е щастливо-детето беше на две седмици първия път-или има ли алергия към някаква храна,след като аз съм казала че е само на кърма.Не може да задам въпрос и той доктора да отговаря "Трябва да прочета" или да отговаря с въпрос "А вие какво правите за ... "и да каже ок продължавайте така.А в редките случай когато съм се обърнала към мед сестра съм получавала и бърз и компетентен изчерпателен отговор.Това е моя опит и затова мисля че Джой има право за някои неща.
А за самите ваксини все сестри са идвали да ги бият освен единия път ,когато доктора се изпоти сто пъти и още сто провери какво ще сложи на детето и накрая я би пустата ваксина и стана и излезе,а аз трябваше да си слагам памучето и лепенката на детето.Абе не ми се говори колко са кадърни!!!
Дай да се навра между шамарите,
Значи, нашият пундьо е на 21 месеца. Всичките му ваксини, повтарям ВСИЧКИТЕ, са правени от медицински сестри. Немам никви забележки. С педиатър сме срещали 2 пъти като ходихме по спешност в детската болница на Калгари, там дежурните лекари са педиатри. Ние отидохме, щото нашият момък се беше изприщил по цялото телце. Значи докторът го прегледа, много компетентно, според мен де, и каза буквално следното - " Няма нищо животозастрашаващо, а за обрива не мога да помогна, защото не съм дерматолог. Но мога да ви дам направление за дерматолог". Направлението беше за след 2 СЕДМИЦИ, а лицето на синът ми светеше като котлон... НАправо избеснях.
Аз затова искам частно здравеопазване, защото докато стигнеш до специалист в Канада, бог да ти е на помощ!!
AlexAA написа:Значи докторът го прегледа, много компетентно, според мен де, и каза буквално следното - " Няма нищо животозастрашаващо, а за обрива не мога да помогна, защото не съм дерматолог. !!