Някой да е чул за убит от гръмотвеица в Кот-де-Неж? Щото аз се събудих от неква новина по радиото и не съм особено убедена какво съм чула в просъница...Освен това беше на английски и доста бързо преминаха на спрелия ток...
Леля Екимка написа:Някой да е чул за убит от гръмотвеица в Кот-де-Неж? Щото аз се събудих от неква новина по радиото и не съм особено убедена какво съм чула в просъница...Освен това беше на английски и доста бързо преминаха на спрелия ток...
Чул е. Не от гръмотевица, а от паднало върху колата му дърво.
И е от дърво Мерси, Тс, прочетох най-накрая!!! Което не променя факта, че ме е страх от светкавици...Очевидно и ги бъркам с гръмотевици...Щото и от тях ме е страх!
Някои форумци може и да го знаят това, ама аз шъ кажа.
Значи като светне светкавицата, започвате да броите 1021, 1022, 1023 и т.н. докато не чуете гръмотевицата. До колкото сте преброили, толкова секунди са изминали между двете събития. Звукът пътува с около 333м/сек (само да не влезем в детайли каква е надморската височина). Умножавате изброените секунди по 333 и получавате къде всъщност е ударила светкавицата, щото тя убива.
Пример 1: Виждате светкавицата, изброявате 6 секунди, умножавате по 333 и получавате, че светкавицата е ударила на 2 километра от вас. Извод - нема се пуашите.
Пример 2: Виждате светкавицата и още преди да сте почнали да броите чувате ГРЪММММ. Извод - ако сте на открито, изхвърлете всичко метално по вас и залегнете далеч от дървета и могилки, хванете се за петите and you kiss your ass Goodbye.
Това просто правило ми е спестило доста страх като полеви геолог в България.
Наздраве
AlexAA написа:Някои форумци може и да го знаят това, ама аз шъ кажа.
Значи като светне светкавицата, започвате да броите 1021, 1022, 1023 и т.н. докато не чуете гръмотевицата. До колкото сте преброили, толкова секунди са изминали между двете събития. Звукът пътува с около 333м/сек (само да не влезем в детайли каква е надморската височина). Умножавате изброените секунди по 333 и получавате къде всъщност е ударила светкавицата, щото тя убива.
Пример 1: Виждате светкавицата, изброявате 6 секунди, умножавате по 333 и получавате, че светкавицата е ударила на 2 километра от вас. Извод - нема се пуашите.
Пример 2: Виждате светкавицата и още преди да сте почнали да броите чувате ГРЪММММ. Извод - ако сте на открито, изхвърлете всичко метално по вас и залегнете далеч от дървета и могилки, хванете се за петите and you kiss your ass Goodbye.
Това просто правило ми е спестило доста страх като полеви геолог в България.
Наздраве
120 мълнии на минута ще рече по 2 на секунда!!! Ха изчисли кой гръм за коя светкавица се отнася! Светеше цялото небе и до земята НЕПРЕКЪСНАТО! Наистина като апокалипсис.
Абе кой ти има време да брои, че и да умножава след това.
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Tykmo si misleh, che niama na kogo da se oplacha. V bratski New York e syshtata smrad. 40 gradusa i vlaga, + otrazenata toplina ot tonovete beton. Samo che s malkata razlika, che pri nas spria toka i ne shte i da chue za idvane. Minalia heat wave predi sedmica bi rekorda - stoiahme v kvartala 10 (da, deset) dni bez tok!!! Ako niakoi moje da poviarva, che tova se sluchva nasred NY city. I kato gledam, nasred heat wave shte si stoim pone oshte 4-5 dni bez tok. Sedia si v ofisa i smiatam tuk da spia, che v kartonenata kutia e kato parnik
Niakoi kaza neshto za kraia na sveta.... mai nablijava....
Здрасти Илияна,
Ето ти по-проста сметка. Броиш до 3, това е 1км. Броиш до 6, 2 км и т.н.
А пък ако човек налапа гипса, тогава нищи няма значение.
Айде със здраве и дано не ти се налага да броикаш скоро.
Наздраве