За всички е различно. Аз пристигнах в нощен Монреал и първото което видях, бяха светлините на големия американски мегаполис и огромните, луксозни къщи на далечните предградия. Глътнах си граматиката от дома в който бяхме посрещнати. Грозотиите на Монреал откривах дълго и постепенно и колкото повече живея тук, толкова повече грозотии откривам.
Далеч не за всички е валидно, че с времето се свиква и всичко се нормализира. Всеки по различен начин и в различно време си "изяжда кофата с лайната", както се е изразил един пич в дира, който искам да цитирам:
Ще ви кажа истината.
Живея тук от Годииииини.Така ми е дотегнало от проклетата Канада, че не е за разправяне.Всичко хубаво, за което си спомням, е станало в БГ.Не ме разбирайте погрешно- аз сам от успелите. Давам си сметка, че от всеки 1000 балгари дошли в Канада, приблзително 990 до 997 са постигнали по-малко и са по-зле от мен.И пак ме е яд, че съм тук. Ако знаех през какав кучи *** се минава по пътя за успеха, никога не бих дошъл.
Истина Номер 1: ВСЕКИ НОВОДОШъЛ, АМА АААБСОЛЮТНО ВСЕКИ СИ ИЗЯЖДА КОФАТА С ЛАЙНАТА, КОЯТО Е ПРИГОТВЕНА ЗА НОВИТЕ ЕМИГРАНТИ (ЕДНА ДО ДВЕ ГОДИНИ)ОСВЕН АКО НЕ ПРИСТИГА С НЯКОЛКО МИЛИОНА КАТО БЕЛИТЕ АНГЛИЙСКИ ГОВОРЕЩИ ЮЖНОАФРИКАНЦИ, ДЕТО БЯГАТ ОТ ЧЕРНИТЕ>
Ще ви кажа и какво ме задаржа тук мен и останалите песоглавци дето се връщаме от време на време за месец в БГ и се хвалиме.А тия пък смотаняците, дето са основната маса тук и бачкат черна работа и говорят суперлативи за Канада, тех не мога да ги мисля.Ще ви разкажа накратко истините, с които всеки се сблъсква и защо ги премълчава.
Истина 2: колкото и да учиш английски колкото и да си образован, тук си неграмотен и не говориш английски(пелтечиш и викаш "какво " и "не разбирам" на всяко изречение.Хората тук говорят барзо- често на местен жаргон и използват фразови глаголи.Накратко представете си някой дошъл в БГ от Етиопиа или Монголия с капацитет от 1000-2000 думи и неразбираемо произношение, обикаля по обявите за работа па нека да е бил и лекар в етиопиа -в БГ е неграмотен.
Истина 3 : Средният емигрант учи английски едно до две години.В долнопробни училища за емигранти най-често вечерно заедно с миризливи овчари и бежанци от цял свят.
Истина 4: 95% от емигрантите никога не научават английски.Говорят български у дома, разбират като гледат филми, но говорят използвайки 500 до 2000 думи разбираемо,ужасно дразнещо, граматически неправилно и с УУУжаасен акцент.Естествено представете си каква хубава работа си намират. Проговарят го децата им(за съжаление и те не прокопсват -стават продавачки и с други обикновенни професии).Милионери емигранти няма или са толкова на брой, колкото са и спечелилите от тотото в БГ. Ей, сабудете се! Тук в Канада има милиони хора родени тук, говорят прекрасен английски завършили местни колежи, с които скапаните ганйовци не успяват да се преборят по интевютата за работа.Милиони канадци са бедни, не притежават дом, карат 15 годишна кола и не успяват да си глезят децата с половината от нещата, с които се глезят децата в Бг. Работят дървосекачи, рибари, продават сладолед по улицата, ремонтират асфалта или работят в кварталния макдоналдс. С какво сте ПО-ДОБРИ от тия бедни хора? Тук се успява по- трудно и от БГ. Пари тук трудно се заделят.Заплата $ 1500-2000 на месец минус 20% Данък общ доход.Наем за сам човек в стая в сутерен -400 ако е апартамент 2-стаи 1200. Едно дете в детска градина -800 на месец.Застраховка на колата- 150-200 на месетс.На заведения не се ходи.Пие се по домовете на малки компании. 6 бири от магазина $12. Една бира в кръчма $6-8.Бутилка вино в заведение $60-100.Направо кеф. Е, мнозинството емигранти си живеят скотски сами, нямат деца, та спестяват някой долар, понаядат се, някои бачкат две работи, та си дойдат в БГ веднъж на 3-4 години.Намизерували се искат да си поживеят, да се отпуснат. Мизерните долари, с които са бедни в Канада, имат малко силица в БГ. Можеш да направиш ремонт на село, да купиш хладилник на мама, да дадеш някой лев на старите.Пийнеш, хапнеш евтинко, идеш на море, чукнеш нещо-пред Бг мадамите това минава -нали са празноглави и всичките вярват в чудеса.Чакат принца и висят по кафетата.Това в Канада не минава- знаят те, че си голтак. Да се оплакваш не варви .Ще разстроиш мама, ще ти се присмеят комшиите и съучениците.Па и пред мадамите не вървиш.Пък и всички други се хвалят, как да кажат, че са чистачи на офиси, че живеят в една стая в сутерен(Мазе, бейсемент) и имат обща баня с други мизерни етиопци,китайци,шриланци и тн.Хвалиш се здраво, чукнеш 2-3 празноглавки, хапнеш пийнеш, позавидят ти комшиите, старите се радват- дошло си чедото напечелило,па защо да се оплакваш.В бг да се върнеш с празни ръце не можеш.Загубил си работа, дом, мебели ти трябват, доход нямаш да се установиш и заживееш нормално.Пари настрана нямаш.Страх те е от безработицата, доларчетата се топят бързо, страх те е да не останеш гладен.Връщаш се в мизерната Канада и пак на тръстиката.Има и редки, много редки случаи на оправили се българи,по-редки от тези в БГ. Те пък като мене са си изяли кофата с лайната, настрадали са се та сега искат добре да се напечелят да им се изплати преебавката.Събират пари, страдат за БГ и си мечтаят да се варнат.Бачкат яко и си викат -колкото повече, по- бързо се доближавам до щастливия момент да се върна в БГ КАТО УСПЯЛ ЧОВЕК.И те не казват за кофата с Лайната дето са иа изяли -що да се излагат?
Често се питам, как така Сашо още от България разбра каква зомбация е тук, пък аз чак след три и кусур години почвам да осъзнавам?
Добре дошли и...леко и приятно зомбиране!