Англофонски и франкофонски квартали в Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

dakel1 написа:НДЖ в частта си около ул.Монкланд Е АБСОЛЮТНО АНГЛОФОНСКИ КВАРТАЛ-там почти не може да чуеш фр. реч (и слава Богу!) :roll:
Как не те е срам така да говориш за франкофоните, та те са наши интегратори, адаптатори, приспособители, приютители, гостоприемници, хранители, образователи, извори на интегризми и пр. ааа! :)

Да, инак извън шегата съм съгласен, но ако въпроса в началото е насочен към това кои квартали са по-добри с критерий на оценка говоримия в тях език искам да направя едно уточнение за НДГ... Монкланд се трае, нормална е... но ФИЙЛДИНГ МОЖЕ ДА Е ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО. Има едно районче там което е афро, МНОГО афро! Препоръчвам да го избягваш това микрорайонче, инак ще трябва да се успокоявш после с това че "ааа ами вече втора година живея там и не са ми направили проблем черните (нищо че всеки път когато разбутвам тумбата негри за да влеза във входа ме гледат накриво и децата малко ги е страх :)... поне докато се дрогират от пушека на марихуана във въздуха, после се поуспокояват).

Ако търсиш добри квартали се ориентирай към тези в които няма транспорт, казвал съм го неведнъж. Близоста до метро (не говоря за баш* центъра) е почти сигурен знак за лош или влошаващ се район. Метрото, търговските комплекси, и пр. екстри привличат по-бедните обитатели, което за съжаление тук не се превежда като "бедни и честни, отрудени и измъчени люде" а като "тъпи, мързеливи, с различна степен на криминалност наклонности, мърлячи". Естествено там са и много нови заселници, които са свестни хора, но те скоро се махат защото сами разбират по-горното. Тези които остават обаче, те определят облика на въпросните райони.
Инак средна класа английски квартали от типа на Къркланд, Дорвал и по западните са по-нормални места за живеене в града.

Тоест ако търсиш квартал отиди в такъв в който се говори езика на който ти общуваш или ти е по-приятен.

А тук да споделя една мечта...

Кога според вас ще дойде туй време, когато тук ще има красив, подреден, чист, богат и проспериращ БЪЛГАРСКИ КВАРТАЛ? И няма да се чудят свестните българи към коя места група да се присламчат и какъв ***фонски да им е района ами да знаят че квартала им ще е такъв какъвто си го направят! Че нали сме все избирани и отсявани, от голямото добро утро, няма начин да не сме способни на нещо хубаво.

--------------------------
* турцизъм - интегризъм от времето на пра, пра дядовците ни. :)
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Аватар
Dembi
Обратна връзка:

Мнение от Dembi »

Японците ядат бедна на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Французите ядат богата на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Италианците се тъпчат със спагети обилно поляти с червено вино и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Извод: Яжте и пийте каквото ви харесва. Английският език е това, което ви убива!
И без да претендирам, че съм прав ама не е ли по-добре в "чайнатаун" :rotfl:
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Dembi написа:
Японците ядат бедна на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Французите ядат богата на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Италианците се тъпчат със спагети обилно поляти с червено вино и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
Извод: Яжте и пийте каквото ви харесва. Английският език е това, което ви убива!
И без да претендирам, че съм прав ама не е ли по-добре в "чайнатаун" :rotfl:
Тогава заповядай във ВАН! :lol:
Док...........
TROUBLEMAKER
Аватар
Dembi
Обратна връзка:

Мнение от Dembi »

Ами Док ако е покана със сигурност ще се възползвам - от последните ми спомени прекарах там приятни моменти.ама не съм на "ти" все още с китайския смятам че бих могъл да се посправя с английски по-скоро съм фен на френския. :lol: и иврита ми е супер също :beer: :coollook:
niko_28

Мнение от niko_28 »

Za frankofonskiq kvartal Hochelaga Mesonneuve ili tam kakto se pishe--vodqt go za nai-bedniq v cqla Canada--elate i vijte mestnite tabarnatsi kak prejivqvqt , rabotih tam 8 mesetsa v edna obshtestvena kuhnq--prostitutki i trevopusheshti nai-veche se sreshtat po ulitsite+potomstveni socialadjii abe kartinka!
i edna cvebecska rech se lee , inache sa golemi patrioti!
bih kazal che tam moje da se vidi obratnata strana na medala:)
Аватар
galin
Обратна връзка:

Квартал

Мнение от galin »

Здравейте на всички. Като продължение на темата,бих искал да попитам,какво ще ми кажете за "LaSalle" защото ние сме се ориентирали за там. Предварително благодаря за отговорите.
survivor

Мнение от survivor »

И там като навсякъде има хубави и лоши места, но по принцип е добре. Имат един огромен център с всякакви магазини. Имат голям и хубав парк. В тази част на Ласал, в която съм ходила, транспортътр т. е. рейсовете след метрото, бяха много начесто.
Joy

Мнение от Joy »

Брей, хемоглобин, веднъж да сме на едно мнение! :shock:

survivor, има много хубави кътчета в Ласал, които обаче са доста неудобни с транспорта. Но като цяло, наистина транспорта там е чудесен-не съм имала проблеми. Новото строителство -кондо около Ангриньон е направо върха и като място,в което да изплакнеш око, и като достъп до всякакви човешки благинки- и магазините му всичките, и разкошния парк, и метрото...Вярно, че и там чат пат ги поограбват, но така е...като за малко по-заможно място с поизкуфяли баби, които заминават за Флорида без да сложат нормални ключалки на вратите си. :)

Аз не съм избирала квартала по езикова принадлежност. Тук франк/англ. са 50/50 и като цяло англофонските местенца са считат по-опасни. Те се забелязват по изрисуваност по стените на сградите и съмнителни шайки вечерно време. Аз съм в англофонски блок, няма да ви казвам под прозорците си какви работи наблюдавам вечер, въпреки,че в блока са предимно възрастни. Една нощ двама ненормални на паркинга се състезаваха при натискане рязко на спирачки при над 150 км./час колко оборота завъртане ще им направи колата. Как изтръпнало гледах как се разминават на косъм от нашата :lol: :lol: и се чудех кога най-сетне някоя баба ще звънне в полицията да ги озаптят.
От франкофони често съм чувала :"О, това е английски район-там е опасно!" :roll:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Най - добре е да се живее точно в т.нар англофонски район или с други думи казано западната част на острова, и обрантото, най-зле са франкофонските квартали на изток от сорта на хочелага...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

Ve4e 13 godini jiveia v Pierrefonds (na zapad) i nikoga ne sam sajaliavala. Viarno 4e ni beche trudno parvata godina bez kola, no mislia 4e e vapros na izbor. V nachata 4ast ne sam 4ula sased da se opla4e 4e nechto mu e otkradnato, horata ne vinagi si zaklu4vat vratite na kachtite i kolite. Za sajalenie i na zapad ima geta, obiknoveno tam kadeto gradskia transport e ureden kakto Hemoglobin kaza.
Аватар
Mi-na
Обратна връзка:

Мнение от Mi-na »

Галине, страхотно местенце си си избрал, а какви къщички видях, ти си знаеш. С дългия човек бяхме на разходка там, като навсякъде има и не особено привлекателни местенца, но като цяло е хубаво. плацата с магазините е страхотна, можеш да купиш всичко без да обикаляш много, около реката е супер за разходки, колоездене и каране на ролери.
И не на последно място близо е парк Ангриньон, чудесно място за децата да играят и ние да си правим сбирки :wink:
мразя да ме настъпват по опашката!
Аватар
shnorhela
Лисодав
Обратна връзка:

Мнение от shnorhela »

Цитат:
Какво разправяш :) на мен пък френския е езика който ми разваля апетита няма отърване от него проклятие някакво е. Дори във Ван трябва да го говоря.
bateto

Мнение от bateto »

Между франкофонските боклуци и англофонските ,по понасям първите.Няма нищо по отвратително от английско говорящ измекяр.Абе те нашите джипсита са по стока от тая изпаднала зган. :o
survivor

Мнение от survivor »

От англофонските примерно Вердън (с голям процент англофони, но традиционно бедняци) може да се каже че е по-кофти, ама ама иначе като правило англофонските квартали са богатите и по-добре уредените. Те затова се дърпаха да се цепят че да не си делят парите с останалите. Но напоследък все повече по-заможни франкофонски семейства започват да се заселват там, така че не се знае докога ще останат преобладаващо англофонски. Говоря само за острова.
Ако ви интересуват социоикономическите профили на различните квартали, можете да прочетете на френски тук:

http://www.centraide-mtl.org/centraide/ ... efault.htm
bateto

Мнение от bateto »

Пак ви обръщам внимание ,не смесвайте понятията англофон,т.е. английско говорящ и британски потомък.В тия по богати квартали дето ги сочите преобладаващата част са английско говорящи евреи нямащи нищо общо с британската традиция и култура.
Заключено