Какво смятам да работя,след пристигането ми в Канада ?!?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Жени написа:Чудесен превод! :wink:

Всъщност нетуъркинга тук се изразява в това, че около 80% от позициите не са публикувани за широк достъп, а са само за служителите от съответната фирма, които искат да кандидатстват на нова позиция или я предлагат на близък или познат бивш колега, на които са готови да дадат препоръки - references. На самота интервю апликанта също бива питан от кого е препоръчан за настоящата позиция!

Та това си е силно развита и законна шуробаджинащина! :wink:
Жени, много малки фирми (които са около 80% от работодателите в Канада) нямат HR персонал и бюджет за да търсят извън компанията. Това е главната причина да се обръщат към собствените си работници.

Проблемът е, че държавни позиции не се обявяват, което противоречи на много регулации. Тези регулации пък, обикновено, дават предимство на индианци и/или т.нар visible minority (разбирай основно китайци и индийци) за достъп до някои позиции.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ZanzibarHero написа:Проблемът е, че държавни позиции не се обявяват, което противоречи на много регулации.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

аз пък през ден получавам по имейл ту от федералната, ту от провинциалната администрация покана да започна работа /даже не се изисква интервю/.

То половината от моите познати в този форум работят за държавата и точно по обява. Май не си много наясно къде да търсиш такава работа :roll:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

krimon написа:
ZanzibarHero написа:Проблемът е, че държавни позиции не се обявяват, което противоречи на много регулации.

аз пък през ден получавам по имейл ту от федералната, ту от провинциалната администрация покана да започна работа /даже не се изисква интервю/.

То половината от моите познати в този форум работят за държавата и точно по обява. Май не си много наясно къде да търсиш такава работа :roll:
Каква работа - уточни!
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

ZanzibarHero написа:
Marto написа:
ZanzibarHero написа:
Marto написа:... Съгласен съм с Кан Тангра - езика е много важен. Колко надалече/високо ще стигне човек е правопропорционално на езиковите умения.
И каква е пропорцията: $заплата/(брой думи * минута) :lol:
Бих го казал така:

(думи в активния ти речник) х 30 = максимална годишна заплата.
И как изброи думите в активния си речник? И къде, в това уравнение, е граматиката на английския език?

Или ще ми дадеш за отговор: (максимална годишна заплата)/30 = (думи в активния ти речник)
Ми искаше да ти дам формула.

А пък ако речникът ти е достатъчно голям, няма начин граматиката да не ти е добра. Особено ако става дума за английския език.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Marto написа: .. искаше да ти дам формула.

А пък ако речникът ти е достатъчно голям, няма начин граматиката да не ти е добра. Особено ако става дума за английския език.
Да. Доволен съм от отговорът ти! Свободен въпрос - свободен отговор. Няма лошо.

Изводът, който мога да си направя от "формулата", която предлагаш е, че вътрешният ти лимит за успял и неуспял мигрант е $30 на час.

Така ли е?
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

$30/час е успял Канадец.

Успял имигрант не знам какво е :)
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

myhata II написа:
Lub0 написа:Аз съм работя Лидер и Гуру...
Нищо не се разбра !! :lol:
Ок,щото ги казваше едни кьде ги видяхте тези работи ,в Канада ли живеете и т н !
Тийм Лийд/Синиър Техникъл Гуру, ама ги сакращавам титлите за по-лесно...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ZanzibarHero написа:
krimon написа:

Каква работа - уточни!
общо административна - "ажант дю бюро"
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
bucca

Мнение от bucca »

Жени написа:
Lub0 написа:Нетуркинг-а няма нищо общо със шуробаджанащината...
Разкажи ни за какво става въпрос и как да го разбираме тогава networking-а? :wink:
Networking-а наистина няма нищо общо с шуробаджанащината. Може да те препоръчат и хора, които познаваш от скоро, с които си се запознал при най-различни случаи. Важното е да се създават контакти. Не е задължително да те препоръча на вуйна ти на сестра й мъжа или някой друг от родата, както е в България. Тук има компании, в които ако ти си на мениджърски пост, твои роднини не могат да работят в компанията и трябда да напуснат.
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
becks

Мнение от becks »

bucca написа: Тук има компании, в които ако ти си на мениджърски пост, твои роднини не могат да работят в компанията и трябда да напуснат.
може ли един пример за такава фирма??
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

bucca написа: ... Тук има компании, в които ако ти си на мениджърски пост, твои роднини не могат да работят в компанията и трябда да напуснат.
Наличието на такова правило показва, че наистина е имало проблеми.

Така е както казваш: Шуробаджанащината (егати думата - не мога да я напиша правилно, та се наложи да я копирам) е много тясно подмножество на networking понятието.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

ZanzibarHero написа:... Каква работа - уточни!
krimon написа:общо административна - "ажант дю бюро"
Наистина не съм проверявал за такава никога - нямам тръпка (разбирай квалификация).

Самият факт, че си "абонирана" за да получаваш регулярна информация, ми говори, че са основно временни позиции на проект. За сметка на това пък, винаги има проекти.

Така ли е?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ми не, не е така - за държавната администрация се държат изпити, които биват най-различни (в зависимост от вида търсене - набиране на студенти, току-що завършили образование, специалисти с опит). Може да кандидатстваш за професионални постове, може да бъдеш класиран и в общ профил. Най-много предложения има в административната област, където не се изисква никаква специална квалификация. Обикновено има изпитателен срок - от 3 м. до година и после можеш да получиш постоянен пост.

Лично аз съм отказвала няколко пъти на федералната администрация професионални постове, в зависимост от образованието ми. За тях има отделни тестове и интервюта. Обаче предпочетох частния сектор :wink:

ето ти два основни сайта

Квебекска администрация
http://www.carrieres.gouv.qc.ca/

Федерална
http://jobs-emplois.gc.ca/index-eng.htm

а ето тук има публикувани в момента 189 предложения за работа за федер. администрация

https://psjobs-emploisfp.psc-cfp.gc.ca/ ... ckBtn=true
Жени

Мнение от Жени »

bucca написа:...... Не е задължително да те препоръча на вуйна ти на сестра й мъжа или някой друг от родата, както е в България.....
Много тясно я разглеждаш шуробаджанащината като понятие. За мен тя е просто едно нарицателно и смисълът, който се влага в тази дума не предполага само вуйнати да е намесена. :lol:

А и в Канада честно казано ми се струва, че в нетуъркинга често са замесени не само вуйни и вуйчовци, а и на девер ти Петко зълвиния син! :wink:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Жени написа:А и в Канада честно казано ми се струва, че в нетуъркинга често са замесени не само вуйни и вуйчовци, а и на девер ти Петко зълвиния син! :wink:
айде да не обобщаваме за Канада :wink:

Сменила съм 4 работодатели тук, а мъжа ми 3-ма (да не давам примери с познати и приятели, че ще стана Мара-подробната) - на нито едно място не сме били наети по препоръка на девер, заради вуйчо или на Петко сина! Не съм виждала и не виждам около себе си да се назначават така хора - досега нито един. Напоследък и аз подбирам персонал, никога не е имало някой, който да ми е пробутан от роднина или с препоръка.

Нетуъркингът, който съм забелязала е на съвсем друго ниво - сключват се договори с компании (между две фирми), където някой от шефовете има приятели или роднини.
Публикувай отговор