Не зная защо, но там е прието да се работи прав. Дори да е по-лесно една работа да се върши, когато сте седнали и тогава да сте много по-ефективен, трябва да стоите на крака. Това е прието не само за работниците на най-ниско ниво, но и за касиерките в банки и магазини, продавачите, консултантите, административните служители...
Имах приятел, който е бил лекар в България, за него ще стане известно по-късно. Един ден се наложило да му вземат кръв за някакво изследване. медицинската сестра, естествено, работела права. Като я видял ка се мъчи да налучка вената му, той и предложил да седне, както би и било по-удобно. Тогаватя го погледнала искрено учудена и казала: " Как да седна, аз съм на работа! "
Бивш имигрант написа книга
Венцислав Миков " След шест години в Канада", стр.32:
Този цитат предхожда цитата на NaviD.
Как се работи в Канада
В цяла Америка тази част от заводите и фабриките която е предназначена за работническия персонал, обикновено се строи без прозорци. Работи се изцяло на изкуствено осветление, което носи потискащата атмосфера на затвор.
Началниците обикновено се изживяват като надзиратели, които се стремят да уплътнят работното време на своите подчинени. Естествено на никой работодател по Света няма да му е приятн, ако види ,че на работниците на които плаща са се събрали и разказват вицове. Това е разбираемо но в Канада нещата са отишлш твърде далеч.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Още едно цитатче:
Сега обаче ми се иска да ви дам представа какво можете да си позволите със заплата от 15 долара на час в Канада.
Ако работите по 8.5 часа дневно без събота и неделя, за 22 работни дни ще направите 187 часа. Умножени по 15, това прави 2805 долара на месец, или близо 34000 годишно, което за средностатистическия българин изглежда фантастична сума.
Обикновено хората в България виждат нещата дотук и не искат да знаят нищо повече. Това им дава достатъчно добро основание да се самосъжаляват, да оплакват земните си дни и " лошия късмет ", че са се родили в България и не са могли да емигрират в Америка. Нека обаче продължим със сметките.
С вече изчисления месечен доход от 2805 долара в Канада бихте платили данък в размер на около 30%, което ще рече, че ви остават чисти 1964. В същото време предвидете около 1100 долара за наем, 200 за засраховка на автомобила си, още 300 за бензин и поддръжка, 400 за храна, 100 за кабелна телевизия, интернет, стационарния и мобилния телефон, 100 за дрехи...
Естествено, цените са закръглени и не съм издребнявал да изброявам разходи за сапун, прах за пране, четки и пасти за зъби и др. Забележете, че тук не предвиждам никакви средства и за почивки, кина, театри, концерти, ресторанти, цигари, алкохол и т.н.;не съм приспаднал от заплатата също такаи отсъствие от работа по здравословни причини, които в повечето случаи там не се заплащат.
И така общо разходите ви биха били грубо 2200 долара, т.е. с около 250 повече от заплатата.
Аз работя в БГ, в хубава фирма, но горепосочените условия си важат в пълна сила и тук.ivanko13 написа:Как се работи в Канада
В цяла Америка тази част от заводите и фабриките която е предназначена за работническия персонал, обикновено се строи без прозорци. Работи се изцяло на изкуствено осветление, което носи потискащата атмосфера на затвор.
Началниците обикновено се изживяват като надзиратели, които се стремят да уплътнят работното време на своите подчинени. Естествено на никой работодател по Света няма да му е приятн, ако види ,че на работниците на които плаща са се събрали и разказват вицове. Това е разбираемо но в Канада нещата са отишлш твърде далеч.
А за разходите в БГ мога да кажа само, че просто не ми достигат 2 хилки, а не 250 те КАД отгоре, за да си платя изброените сметки, които както добре знаете навсякъде по света се плащат.
Ако някой друг му плаща парното на бат' Венци в БГ, това вече е друга тема.
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Из творбата " след шест години в Канада":
На този пасаж се смях и със задните си части...И нашият човек е бил баш акълията там, разбира се...
Значи ние в бг-то сме на " тати носи, мама меси", а? Ами въпросните пичове кой ги храни? Те просто си дънят биричка с марихуанка...и било лошо о Канада,а?По това време имах много колеги, киото бяха родени в Канада и работеха същата работа, но получаваха много по-малка заплата от моята. Те обаче нямаха никаква квалификация. За да усвоят дори и най-елементарните операции, тези хора трябваше едва ли не да преминат през специален курс на обучение. Много от колегите ми не бяха завършили средното си образование. Те просто припечелваха по някой долар, за да могат да си купят бира и марихуана.
На този пасаж се смях и със задните си части...И нашият човек е бил баш акълията там, разбира се...
- simplyaven
- Обратна връзка:
NaviD написа:Венцислав Миков " След шест години в Канада", стр.32:
Не зная защо, но там е прието да се работи прав. Дори да е по-лесно една работа да се върши, когато сте седнали и тогава да сте много по-ефективен, трябва да стоите на крака. Това е прието не само за работниците на най-ниско ниво, но и за касиерките в банки и магазини, продавачите, консултантите, административните служители...веднага след Нова Година ще забраня на шефа си да ми слага стол! никога повече
![]()
Имах приятел, който е бил лекар в България, за него ще стане известно по-късно. Един ден се наложило да му вземат кръв за някакво изследване. медицинската сестра, естествено, работела права. Като я видял ка се мъчи да налучка вената му, той и предложил да седне, както би и било по-удобно. Тогаватя го погледнала искрено учудена и казала: " Как да седна, аз съм на работа! "оле, оле! и лекарят ми явно е сбъркан нещомилият, може да го уволнят за дето така лесно ми налучква вената седейки
![]()
"Там" явно е Торонто.NaviD написа:Венцислав Миков " След шест години в Канада", стр.32:
Не зная защо, но там е прието да се работи прав. Дори да е по-лесно една работа да се върши, когато сте седнали и тогава да сте много по-ефективен, трябва да стоите на крака. Това е прието не само за работниците на най-ниско ниво, но и за касиерките в банки и магазини, продавачите, консултантите, административните служители...
Имах приятел, който е бил лекар в България, за него ще стане известно по-късно. Един ден се наложило да му вземат кръв за някакво изследване. медицинската сестра, естествено, работела права. Като я видял ка се мъчи да налучка вената му, той и предложил да седне, както би и било по-удобно. Тогаватя го погледнала искрено учудена и казала: " Как да седна, аз съм на работа! "
Тук - Монреал е прието да се работи седнал, аз лично изпитвам ужас да работя прав а и имам слаби крака ( още от преди да имам проблем с единия ) и ше забравят да работя прав, или ше работя седнал или никак.
Тия дето зимат кръв и касиерките в банките и някои от другите упоменати по-горе работят седнали.

Пак май разказва за "неговата" Канада, с мене както са се отнасяли господарите за които съм работел не са се отнасяли толкова добре собствените ми родители за разлика от БГ кадето за да избият комплекси ме юркаха до дупка за щяло и нещяло.ivanko13 написа:Този цитат предхожда цитата на NaviD.
Как се работи в Канада

с теб проблеми нямам, ти имаш проблеми явно с менka написа:Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje! kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?

ако искаш можеш да ми звъннеш по телефона да ги споделиш вместо да се правиш на червената шапчица във форума

А за Онтарио аз говоря, защото автора е писал за Онтарио, там е ставал строителен инженер. И негови са думите, че е започнал след 4 години като инженер, а не моите. И други много уточнения, които нямам намерение да преповтарям, можеш да си ги прочетеш сам в цитатите на съфорумниците, които преписват пасажи от книгата му.
За Торонто е вярно. Не знам какво различава "работниците на най-ниско ниво" от касиерите в банките. Те действително са работници на най-ниско ниво в организацията. И между другото е много удобно за клиентите. Говориш си с касиера директно, вместо да се навеждаш с изкривен врат, за да те чуе банковият служител през малка цепнатина в дебело преградно стъкло на нивото на пъпа ти.Не зная защо, но там е прието да се работи прав. Дори да е по-лесно една работа да се върши, когато сте седнали и тогава да сте много по-ефективен, трябва да стоите на крака. Това е прието не само за работниците на най-ниско ниво, но и за касиерките в банки и магазини, продавачите, консултантите, административните служители...
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аз плащам наем от 477$ за четиристаен апатрамент ( по българските стандарти ).NaviD написа:Още едно цитатче:Сега обаче ми се иска да ви дам представа какво можете да си позволите със заплата от 15 долара на час в Канада.
Ако работите по 8.5 часа дневно без събота и неделя, за 22 работни дни ще направите 187 часа. Умножени по 15, това прави 2805 долара на месец, или близо 34000 годишно, което за средностатистическия българин изглежда фантастична сума.
Обикновено хората в България виждат нещата дотук и не искат да знаят нищо повече. Това им дава достатъчно добро основание да се самосъжаляват, да оплакват земните си дни и " лошия късмет ", че са се родили в България и не са могли да емигрират в Америка. Нека обаче продължим със сметките.
С вече изчисления месечен доход от 2805 долара в Канада бихте платили данък в размер на около 30%, което ще рече, че ви остават чисти 1964. В същото време предвидете около 1100 долара за наем, 200 за засраховка на автомобила си, още 300 за бензин и поддръжка, 400 за храна, 100 за кабелна телевизия, интернет, стационарния и мобилния телефон, 100 за дрехи...
Естествено, цените са закръглени и не съм издребнявал да изброявам разходи за сапун, прах за пране, четки и пасти за зъби и др. Забележете, че тук не предвиждам никакви средства и за почивки, кина, театри, концерти, ресторанти, цигари, алкохол и т.н.;не съм приспаднал от заплатата също такаи отсъствие от работа по здравословни причини, които в повечето случаи там не се заплащат.
И така общо разходите ви биха били грубо 2200 долара, т.е. с около 250 повече от заплатата.
Кола не е задължително да имаш освен ако не живееш и работиш ( учиш ) на еди-кое си място.
Имах кола до преди месец и за застраховка ( пълна ) плащах по 88$ на месец и мойта беше МНОГО скъпа засраховка. За бензин и подръжла плащах по-малко от 300$ ма тва се пак е относително.
400$ за храма може но не за сам човек а за трима.
За кабелната и телефоните е толкова ма пак зависи, може да е повече или по-малко.
За дрехи е мног оотносително, аз харча 10$ на месец, за някои други сумата е неограничена.
Не пуша, виното си произвеждам сам и ми струва 2$ литъра, на театър не ходя, на кини много рядко, и т.н.
Ето и друг пример с бивша колежка на жена ми ( От преди 6 месеца: Заплата бруто 10$ на час, 5 дни в седмицата по 7 часа на ден, и работи на втора работа - 2 пъти в седмицата за по 5 часа по 10$ на час ( на черно, значи не се облагат с данъци ).
Има 14-15 годишна дъщеря ( за която получава детски ).
Плаща сама жилище, има домашен и мобифон, ходят сяка година на зимна почивка за по една седмица, и на лятна пак толкова, спонсорира сина си ( купува му самолетни билети - два пъти за една година от и до бившия СССР ) и преди тва е плащала на адвокати за да му оправи документите и като той пристигнал ги е издържала и двете си деца без да ги лишава от нищо, в смисъл че са се хранели на корем ( жена ми каза че тва за БГ било супер лукс ).
Плащала е и сметките а сега той вече почнал работа.

От 2805 долара във Ванкувър ще ви останат 2222. Апартамента е с 300 долара по-малко, застраховката със 100, поддръжка и бензин обикновено са в рамките на 150 - дотук 550 за останалите разходи...... 34000 годишно... С вече изчисления месечен доход от 2805 долара в Канада бихте платили данък в размер на около 30%, което ще рече, че ви остават чисти 1964. В същото време предвидете около 1100 долара за наем, 200 за засраховка на автомобила си, още 300 за бензин и поддръжка, 400 за храна, 100 за кабелна телевизия, интернет, стационарния и мобилния телефон, 100 за дрехи...
Интересно ми е автора как вижда живота на същото това семейство в БГ получаващо 2 минимални работни заплати (300 лева съпруга, жената не работи). Май за нищо няма да стигнат.
Аз пък продължавам да твърдя, че в Канада можеш да бъдеш какъвто искаш, стига да си достатъчно упорит. Някои неща стават по-бързо, някои неща стават по-бавно.
Твърдя още нещо-НЯМА ПРАВИЛЕН ОТГОВОР на въпроса "Къде е по-добре да се живее? България или Канада".
Сега да изкоментирам малко прословутата книга.
Значи пичът правилно е сметнал разходите в Торонто (според мен де). Но интерпретацията му и изводите му са меко казано грешни, да не кажа, че са чиста манипулация. Само си представете какво ще си помислят новобранците/кандидат имигранти в България като видят, че 35000 долара не стигат. Ужас....
Аз бих интерпретирал въпросната заплата от 15 кинта/час така:
За такива пари в Канада работят т.нар. работещи бедни (working poor). В повечето случаи това са dead-end jobs. Еквивалентната заплата в България, на тези 15 кинта/час, е около 250-300 лева/месец.
Та ето и моят въпрос към форумците ( в Канада и България).
Какво могат да ти купят 300 брутни лева/месец в София?
Или пък - Колко брутни кинти/месец трябва да има човек в София, за да си позволи нещата, които могат да се купят с 15 кинта/час в Торонто? И тези кинти в София (не онези 300 лева) кой ги изкарва?
Наздраве
Твърдя още нещо-НЯМА ПРАВИЛЕН ОТГОВОР на въпроса "Къде е по-добре да се живее? България или Канада".
Сега да изкоментирам малко прословутата книга.
Значи пичът правилно е сметнал разходите в Торонто (според мен де). Но интерпретацията му и изводите му са меко казано грешни, да не кажа, че са чиста манипулация. Само си представете какво ще си помислят новобранците/кандидат имигранти в България като видят, че 35000 долара не стигат. Ужас....
Аз бих интерпретирал въпросната заплата от 15 кинта/час така:
За такива пари в Канада работят т.нар. работещи бедни (working poor). В повечето случаи това са dead-end jobs. Еквивалентната заплата в България, на тези 15 кинта/час, е около 250-300 лева/месец.
Та ето и моят въпрос към форумците ( в Канада и България).
Какво могат да ти купят 300 брутни лева/месец в София?
Или пък - Колко брутни кинти/месец трябва да има човек в София, за да си позволи нещата, които могат да се купят с 15 кинта/час в Торонто? И тези кинти в София (не онези 300 лева) кой ги изкарва?
Наздраве