Защо повечето българи в Монреал са расисти

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

IRA написа:Е като е така как разбра ,че канадците са по малки-расисти от българите?
IRA,
аз лично не се опитвам да убедя никого кой е по-по-най, най-малкото защото не знам. за мен темата е по-скоро: що е расизъм, що е дискриминация, и доколко е обосновано моето предположение, че някои имигранти (не само български, и не само в Канада) прибягват (подсъзнателно) до този механизъм с цел себеутърждаване в непозната среда.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

miteto написа: И второ: да речем ти си с твой познат българин в Монреал. Той вижда наблизо минаващ пакистанец, облечен в раздърпани дрехи (да речем очевидно непрани в близките 2 месеца) и понамирисващ на манджа и некъпано. Ако каже: "Марто, ский го тоя чаршаф/тая тарамбука", това прави ли го расист ? Ако вместо това каже "Ский го тоя смръдливец от третия свят" пак ли е расист и ако не, голяма ли е разликата между двете реплики ?
Митето,
сори, че се намесвам, ама и аз да си дам 2-те стинки.
Та по твоя пример, ако този с който съм излязъл, цяла вечер ми говори "Ский го тоя мангал, ский я оная тарамбука" и т.н. - ами очевидно за мен този човек има някакъв проблем - все пак не сме излезли да правим социологическо проучване. Не знам дали този проблем се нарича расизъм, за мен расизъм е по-скоро: "Е не ти ли показах тая вечер достачно мизерни тарамбуки, за да разбереш, че всички са такива."

А ти Мите, ако излезеш с някой българин и той почне да ти вика: "Мите, ский го тоя пожарен кран", "Яааа, ама тоя пък е син" - какво ще си помислиш?

:beer:
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Мисля че голяма роля за тва да сме расисти играе факта че след като тръгнахме по пътя на светлото бъдеще щото бяхме презадоволени отсякаде ( & тия на които откраднаха богатството за да го дадат на мързеливците които си останаха такива просто щото винаги са били такива та даже и по наследство & самите мързеливци ) & щото няма на кой друг да си го изкараме е по-лесно тва да направиме на някои които е по-различен от нас.
:beer: :beer: :beer:
Nabludatel

Мнение от Nabludatel »

Kak da go narechem sadiata v Ontario koito naredil da se mahne elhata ot sada.

Anti rasist li e, kakav e?

Predi govoreha samo da smenjat imeto na Kolednata elha ot Christmas tree na Holiday tree s tova sam saglasen zastoto ima religii koito ne razbirat Christmas.

Da mahnes obache tsjalata elha?

http://www.theglobeandmail.com/servlet/ ... ional/home

Kakvo mislite vie?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

edelwais написа:
IRA написа:Е като е така как разбра ,че канадците са по малки-расисти от българите?
IRA,
аз лично не се опитвам да убедя никого кой е по-по-най, най-малкото защото не знам. за мен темата е по-скоро: що е расизъм, що е дискриминация, и доколко е обосновано моето предположение, че някои имигранти (не само български, и не само в Канада) прибягват (подсъзнателно) до този механизъм с цел себеутърждаване в непозната среда.
И аз в общи линии съм на това мение ,само че не смятам че е толкова често срещано. Независимо за каква националност говорим.

-----------------------------------------------------

Каква е разликата между сините и червените пожарни кранове?

---------------------------------------

Ми тия които не празнуват Коледа за какво им е коледно дърво? :roll:
В смисъл защо трябва да се преименуваш коледното дърво,като тия дето не празнуват коледа им е все едно как се казава или поне битрябвало да им е все едно.
На мен ми прилича на комунистическа история - няма дядо Коледа има дядо Мраз.
Последно промяна от IRA на Чет Дек 14, 2006 7:19 pm, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Nabludatel написа: Da mahnes obache tsjalata elha?

http://www.theglobeandmail.com/servlet/ ... ional/home

Kakvo mislite vie?
Мисля, че съдияте е евреин (казва се Коен) :lol:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

edelwais написа:А ти Мите, ако излезеш с някой българин и той почне да ти вика: "Мите, ский го тоя пожарен кран", "Яааа, ама тоя пък е син" - какво ще си помислиш?
Ъъъ, какво е "пожарен кран" и "син" ? Иначе с първата част на 2-те ти стинки съм съгласен :D
Аватар
some

Мнение от some »

Krimon dosta pravilno mi e shvanal misalta.
Ima samo edin dva propuska.
Parvia e che imam nuzda da sa samoubezdavam - nema. Se se namira nekoj da ma ubedi kolko sam prav che pet pari ne davam za t.nar. bulgarski narod.
Vroria e che ne zabeliazvam u sebe si tova deto sa distanciram ot nego.
Naprotiv zabeliazvam go. Nema nachin N godini da si zivel sred ovcete i da ne mirishesh na chobanin.
Kakto i drug pat sam kazval obache, nadezdata umira posledna. Se sa nadiavam che sled 500 godinki nekade she stane i ot Bulgarite nacia.
Nisto ne ni prechi osven zlobata, zavistta i loshoto vazpitanie.
canat

Мнение от canat »

mozhe bi rasisma e svarzan s predrasadazite?...
BiskVitkA

Мнение от BiskVitkA »

"Скъпи ми бели приятелю!

Когато се родих - вече бях черен,
когато започнах да раста,бях черен,
когато ходя на плаж,аз съм си черен,
когато ми е студено,продължавам да съм черен,
когато се паникьосвам,пак съм черен,
когато се разболявам,съм си черен,
даже,когато умра,ще продължа да съм си черен.

За разлика от теб,скъпи ми бели приятелю:

Когато се раждаш - си РОЗОВ,
когато почнеш да растеш,ставаш БЯЛ,
когато ходиш на плаж - ставаш ЧЕРВЕН
когато ти е студено,ставаш СИН,
когато се паникьосаш - ставаш ЖЪЛТ,
когато се разболяваш - ставаш ЗЕЛЕН,
когато умираш - ставаш СИВ.

И все още имаш наглостта да ми казваш,че аз съм ЦВЕТНОКОЖ?

Подпис:
Един ядосан негър".

Иначе лично мисля че някои хора не харесват различните от тях, защото уважават преди всичко себе си и своите ценности, но това да не харесаш някой без да го познаваш е първично чувство, ако бъде дадена възможност да се опознаят по-добре тези различни хора - могат дори да се заобичат или напротив - да се намразят повече. Когато се опознае един човек всичко става индивидуално, глупаво е някой да се заяви че мрази цяла раса.

Изображение
"Добре е да имаш пари и нещата, които можеш да си купиш с тях, но също е добре, от време на време да се уверяваш, че не си загубил нещата, които не могат да се купят с пари"
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

още по глупаво е някой да заяви, че друг (който той дори не познава) мрази цяла раса ...

.. и само за протокола ... тия дето не се къпят не бяха 2ма, а някъде към 30 ... нещо се чете избирателно.

Щом четете избирателно, няма смисъл да ви разказвам следното: В една обедна почивка във френското училище, както си миех ръцете за обяд в тоалетната, илезе един черен от кабинката. Явно му бяха мокри ръцете, щото си скъса малко хартия, позабърса си ръцете, и без да пуща чешмата или да се мие, излезе да обядва ...

... разбира се това е пак изключение, за това да не се взима предвид :wink:
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола