Защо Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Stoni

Мнение от Stoni »

Абе, седя пред 3 х 8 ч.ама първите 30 години комп.не ме е виждал,само КОМУ-МУЮТРИ та имам голям аванс ама ше види до кат моем да видим :beer:
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Tai, tai - znachi tova koeto az razbrah ot pisaniata na JOY e che a) e bezumno trudno da se stane bakalavar meditsinska sestra v Kvebek s uchene ot nulata i b) kolko e nespravedlivo che ne moje da se priravniava diploma ot Filaretova (Da se priravniava kam kakvo btw?)...

Liubopitno mi e...ako diplomata ot Filaretova i staja ti ot Balgaria sa te prevarnali v super spetsialist...KAKVO tochno v obrazovanieto ti v Kvebek iziskva 'fizicheska i prsihicheska izdrajlivost'...t.e. zashto ti e tolkova trudno???

Sha ma izvinish, ama ako triabvashe sega da si vzema M.Sc.to pak shtiah da prospia polovinata kursove i pak da izkarvam po 90% (presen primer - naloji mi se minalata sedmitsa da si 'Kanadiziram' edinia ot sertifikatite i se iaviavah zaedno s detsata na izpit...izkarah 94% s polovin den chetene...taka che ne govoria na izust)...

I izobshto - iade stiga si govorila za taia bakalavarska stepen, kato che e spetsializatsia po nevrohirurgia...i kato stava vapros za trudni neshta - v nashia milichak Sofiiski universitet ima spetsialnosti pri koito kandidatstvat po 700 choveka za 12 mesta...V toia forum ima dvama koito sa minali prez tsedkata...Sega kakvo? Da sednem da tvardim che i v Bg obrazovanieto e nedostapno za balgari li????

Sas zdrave i spokoino, shte zavarshish!
Joy

Мнение от Joy »

а сега изведнъж казваш, че теоретично е възможно и даже имаш колежки които са успели да го направят (ама са гадни и не казват как ) ?!?Та последно ... ?
Имало колежки-българки, кандидатствали по процедурата. Сред тях имало и минали преди много време, когато това е било все още възможно, преди ужесточаването на законите, както и такива, които на собствен опит са се убедили, че не става. За тях разбирам оттук-оттам и често ми се казва "те не желаят да общуват с българи, както и не биха дали каквото и да е инфо". :shock: Единствената съгласила се (с връзка от бгмонреал) се оказа далеч не колежка от България, но преквалифицираща се и студентка като мен от старата програма. И...връзката стана доста след като сама на собствен гръб се бях убедила какво става и какво не.

Между другото, аз директно поставих въпроса в Ордера когато кандидатствах- има ли минали българи. На което получих споглеждане и уклончив отговор, че след промените нямало, НО...всеки случай е индивидуален и с моите дипломи от 2 различни страни и следване по медицина, с купищата следдипломна квалификация, имам всички шансове. Е да, ама не. Нито дипломите, нито страхтната характеристика от Мин-вото на здравеопазването- нищо не наклони везната към положително решение. Да кажа,че ме беше яд за напразните надежди, значи нищо да не кажа. Сега мога да говоря за това от далечината на времето, което залекува раната- тогава бях мъртва. Е, не толкова, че да не се ядосам и още същия ден да не подам документи в Ун-та. :evil:

И така...в момента минават като образование такива с новия тип дипломи, но пък те не минават като стаж, защото тези дипломи са сравнително отскоро. Аз имам такава, но издадена на базата на старата, а това не минава. Минават също така такива с бакалавърски дипломи, на които образованието им се сваля на "колеж". Е, не е съвсем безнадеждно, само че...по-голямата част нямат шанс.

Ще се радвам да разбера за минали със стария тип дипломи- ДАНО някога се появят такива- все пак всичко тече и се променя. За момента такива няма.

пс. не става въпрос за Филаретова (защо най-добрия бг-колеж стана нарицателна дума?), а за всички бг-колежиални дипломи от стария тип.

За баба Пена специално- кандидатствала съм успешно и учила медицина в България- бъди сигурна, че там е най-големия конкурс, както и най-жестокото учене. Нищо, обаче не е сравнимо с идиотската местна система. Тя не дава знания- тя ти изцежда до дупка нервната система. Това е борба за оцеляване и в никакъв случай програма, която да научи на нещо.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

JOY написа: ... И така...в момента минават като образование такива с новия тип дипломи, но пък те не минават като стаж, защото тези дипломи са сравнително отскоро...
Това ми звучи като добра новина! Стажът се събира след няколко години хората които имат от новите дипломи би трябвало да имат по-добри шансове за приравняване отколкото в момента :D!
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

JOY написа:Нищо, обаче не е сравнимо с идиотската местна система. Тя не дава знания- тя ти изцежда до дупка нервната система. Това е борба за оцеляване и в никакъв случай програма, която да научи на нещо.
Мноооого интересно! Значи всички лекари и медицински сестри са просто кълбета от нерви с празни кратуни. Благодаря, че ми каза, ще се замисля следващия път преди да отида на лекар!
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Joy

Мнение от Joy »

VanBC написа:
JOY написа: ... И така...в момента минават като образование такива с новия тип дипломи, но пък те не минават като стаж, защото тези дипломи са сравнително отскоро...
Това ми звучи като добра новина! Стажът се събира след няколко години хората които имат от новите дипломи би трябвало да имат по-добри шансове за приравняване отколкото в момента :D!
Да. Младите сестри имат шанс. Поне на теория -на практика такива все още не са минавали, а на теория и моето минаване също беше гарантирано, така че...колко може да им се вярва е отделен въпрос.

Вероятно това е накарало емиграционните власти да ни извадят от негативната листа и да впишат професията дори като търсена.
Друг е въпросът, че дори за тези млади сестри, които ще имат този шанс, процедурата ще трае доста по-дълго от обучение от нулата и едва ли ще си заслужава, но все пак е нещо.

Да се върна обаче на основната тема - за шанса за имигрантите по принцип. Той не опира само до отделно взетата сестринска професия. Да споменем за тези, които нямат НИКАКЪВ шанс? Споменах конкретно логопеди и психолози, но списъкът е дълъг...Има безброй професии, чийто шансове са крайно редуцирани с много условия, които изискват доста време. Има професии, където условие е канадското гражданство като минимум. Мъжът ми имаше проблем с издаване на разрешително поради факта, че още няма 5 год. в Канада. Това са все неща, които никак не подразбират "бързо оправяне". Да не говорим пък за множеството изпити и приравнителни обучения, както и професии, които изобщо не са котирани и не си заслужава борбата за реализация по тях.
Тази цигуларка примерно, би могла да е абсолютно отдадена на професията си и да не пожелае преквалификация. Това не я прави по-малко кадърна, нито с купувани изпити.
Аватар
bbb

Мнение от bbb »

JOY написа: Конкурсът в Ун-т е жесток- сравним вероятно единствено с този за лекари. Отсяването на имигранти- невероятно. От приетите десетина човека на програмата ми, ВСИЧКИ са с мед. образование от страната си, освен ако не са второ поколение, завършвало тукашен колеж. Това са лекари, стоматолози, фармацевти. Повечето отпаднаха още първи курс. Останахме аз, рускиня-лекар и мароканец-фармацевт. Не се знае от тези кой ще остане до завършване- дискриминацията е ЖЕСТОКА!
Кандидат-студентските ми изпити бяха в огромна аудитория пълна с имигранти. НИКОЙ от хората с които кандидатствах не беше приет. От 5000 молби за прием- около 200 приети. В момента са около 70 човека и отсяването продължава. Сметни сама шанса равнопоставен ли е на желанието!
http://www.etudes.umontreal.ca/programm ... tion10.pdf
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно. :) :) :)
Joy

Мнение от Joy »

bbb написа:
JOY написа: Конкурсът в Ун-т е жесток- сравним вероятно единствено с този за лекари. Отсяването на имигранти- невероятно. От приетите десетина човека на програмата ми, ВСИЧКИ са с мед. образование от страната си, освен ако не са второ поколение, завършвало тукашен колеж. Това са лекари, стоматолози, фармацевти. Повечето отпаднаха още първи курс. Останахме аз, рускиня-лекар и мароканец-фармацевт. Не се знае от тези кой ще остане до завършване- дискриминацията е ЖЕСТОКА!
Кандидат-студентските ми изпити бяха в огромна аудитория пълна с имигранти. НИКОЙ от хората с които кандидатствах не беше приет. От 5000 молби за прием- около 200 приети. В момента са около 70 човека и отсяването продължава. Сметни сама шанса равнопоставен ли е на желанието!
Това значи какво именно? Колежките "не общуват с българи"? :D Съветвам те да не се ориентираш по тази статистика. Тя се прави вероятно на базата на след първо отсяване по документи и на база избрани кандидатури за кандидат-студентските изпити. Дори вероятно след "имигрантските" изпити. Само на моята дата кандидатите бяха адски много, а такива дати имаше доста. Изключително само за нефранкофони. Отделно отбраните след този изпит се явяват за общи с кебекуа.
За сведение...бяхме 20-тина човека-познати имигранти мед. сестри, които подадохме документи заедно, от които само 3 бяхме допуснати до изпит. Както и да ти се струва, това което цитирам е информация директно от факултета. Тя е приблизителна разбира се- вече не помня точните цифри- отдавна беше-след приема, когато ни шокираха на първото събрание с цифрата на кандидатурите.

Можеш, разбира се, винаги да провериш на собствен гръб и да не вярваш на колеги. :wink:
Аватар
mima++

Мнение от mima++ »

Здравейте. Ами аз преди месец някъде си взех приравнената диплома / на ниво мед. колеж/ за детска мед. сестра. Завършила съм първо курса УПК/ през 1989-1991г/ за мед. сестри и после си доучих за полувисше образование. В писмото, което получих от ордера на auxiliarite / понеже от него искам да започна/ ми пишат, че ще трябва да мина курс на обучение към 570 часа, за това че нямам никакъв трудов стаж в Квебек.
И се надявам да успея.
Пък понататък ще видим, може и да продължа по нагоре, има време!
Успех на всички. :thumbsup:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

JOY написа:
bbb написа:
Това значи какво именно? Колежките "не общуват с българи"? :D Съветвам те да не се ориентираш по тази статистика. Тя се прави вероятно на базата на след първо отсяване по документи и на база избрани кандидатури за кандидат-студентските изпити. Дори вероятно след "имигрантските" изпити. Само на моята дата кандидатите бяха адски много, а такива дати имаше доста. Изключително само за нефранкофони. Отделно отбраните след този изпит се явяват за общи с кебекуа.
За сведение...бяхме 20-тина човека-познати имигранти мед. сестри, които подадохме документи заедно, от които само 3 бяхме допуснати до изпит. Както и да ти се струва, това което цитирам е информация директно от факултета. Тя е приблизителна разбира се- вече не помня точните цифри- отдавна беше-след приема, когато ни шокираха на първото събрание с цифрата на кандидатурите.

Можеш, разбира се, винаги да провериш на собствен гръб и да не вярваш на колеги. :wink:
Хаха, не ме карай да ти "превеждам" статистиката, която е цитирала ббб (благодаря!). От нея става пределно ясно, че молбите в Университета на Монреал за медсестри с профил "природни науки" за 2005 година са 344 бр. (срещу 5000 в твоя постиг), а приетите са 150 (специална отметка, че кандидатите са от всички видове групи). При тези с признато колежиално образование (като твоето) молбите са 257, а приетите 150. Хората са си направили труда даже да ги разделят на дипломи от вид "колеж" и друг тип дипломи, където може би попадат имигрантите.

Забележи в информатиката, молбите са 670, а приетите съответно 150. Ммм, има кат че ли някава разлика!
JOY написа:Това значи какво именно? Колежките "не общуват с българи"? :D Съветвам те да не се ориентираш по тази статистика.
ббб не ти е колежка, тя е от другата страна на барикадата :lol:

Има ли какво още да се каже по въпроса. :nenam:
Както обикновено се изхвърляш, за да обясниш как това, което правиш е най-трудното, най-невъзможното и въобще най-най.

Всъщност поради каква причина трябва да се доверим на твоя "опит", а не на официалната статистика ? Може би защото си българка или защото никога не преувеличаваш ?
JOY написа:пс. не става въпрос за Филаретова (защо най-добрия бг-колеж стана нарицателна дума?), а за всички бг-колежиални дипломи от стария тип.
Кажи в крайна сметка за какво става дума ? Аз уважавам най-добрия бг колеж Филаретова, а ти като не приравняваш негова диплома, кажи за какъв вид диплома става въпрос ? Защото е ясно даже за децата, че колеж не е = на университет.
Eagle
Напуснал форума

Мнение от Eagle »

JOY написа:.....Познавам хора, работещи във фабрика (устроени там много трудно и с връзки между другото), .....а тук ги чака един ГОЛЯМ *** ........

:nenam:
Joy

Мнение от Joy »

mima++ написа:Здравейте. Ами аз преди месец някъде си взех приравнената диплома / на ниво мед. колеж/ за детска мед. сестра. Завършила съм първо курса УПК/ през 1989-1991г/ за мед. сестри и после си доучих за полувисше образование. В писмото, което получих от ордера на auxiliarite / понеже от него искам да започна/ ми пишат, че ще трябва да мина курс на обучение към 570 часа, за това че нямам никакъв трудов стаж в Квебек.
И се надявам да успея.
Пък понататък ще видим, може и да продължа по нагоре, има време!
Успех на всички. :thumbsup:

Ами, здравей колежке! :) Това ти е единствения шанс за работа с приравнение, която да е малко по-висока от санитарска.
Ако ти е интересно, някъде из архивите има описанието ми на изпита в Ордера.
От там нататък...учене от нула. Ако искаш да си сестра по принцип. Ако искаш да бъдеш детска сестра, САМО университет! Сестри с колежиално ниво много рядко са допускани до работа с деца. Кураж и късмет! Ще ти е необходим.

Да, на това ниво вероятно ще имаш няколко опции как да го караш курса- като продължителност и заплащане. Ако застанеш на кръстопът, обади се- ще те ориентирам! Поне доклкото е актуален все още опита ми. :roll:
Последно промяна от Joy на Сря Юни 07, 2006 10:54 pm, променено общо 1 път.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

До Др. Началник
На Реввоенсъвета на Републиката

Тук
Др. Началник,
Разрешете да доложа, че сред личния състав се появи отново Гърнето, което дълго време считахме за унищожено и/или безследно изчезнало. Същото претендира, че гражданските му права са нарушени при определянето му за НГВС (Негоден за Военна Служба) в медицинския корпус на КАКА (Кебешки Алианс в Канадската Армия).
В подкрепа на обвиненията са представени 2 бр. военни книжки с доказан стаж от БА и РА (Българска Армия и Руска такава). След внимателен прочит на документацията по делото беше установено наличието на НВО (Начално Военно Обучение) и ранг младши сержант в двете братски армии. Претенциите на ищеца са, че е изпаднал в служебно несъответствие, а именно му е предложен ранг ефрейтор и служебна характеристика, отговаряща на старшина-школник (фазан), както и че е задължен от атестиращите органи на КАКА да завърши обучението си в ШЗО (Школа за Запасни Офицери) преди встъпване в длъжност.
Поради незавършени преговори между командванията на БА, РА и КАКА е невъзможно да се установи дали отговарят на истината твърденията, че НВО в гореспоменатите братски армии е най-малкото равносилно на обучението в ШЗО-КАКА.
При така стеклите се обстоятелства предлагам да се свика Революционния Трибунал, който да се произнесе по делото.
Като свидетели от страна на КАКА са призовани редниците К. Римонов, Б. Б. Пенев, Х. Л. Боев и С. Урваев.
Свидетели от страна на ищеца засега няма, въпреки многократните споменавания на множество пострадали от горния казус. Последните са описани в делото като "дълъг списък от логопеди, психолози и адвокати", но не са посочени личните им данни.
Предлагам решението да бъде взето бързо поради проточилата се вече 4 години процедура и броженията сред личния състав.
С Другарски По-здрав
Мл.Сержант c200
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Хахахахахаха е сега темата си дойде на мястото :lol: :rotfl: :lol:
Joy

Мнение от Joy »

PoLuX написа:Хахахахахаха е сега темата си дойде на мястото :lol: :rotfl: :lol:
Да... :? кримон се прави на клоун и повлича крак за подобни. :?
Заключено