Има ли заминали с работна виза TWP?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Заключено
Daisy2

Re: Има ли заминали с работна виза TWP?

Мнение от Daisy2 »

Ivan1007 написа:
Когато аз реших да емигрирам 1997-а долара беше над 3000 лева, заплатата ми 3 (три) долара и с тях можех да си купя 17 кила картофи, ако не си платя тока, парното, водата и телефона. Вари ги, бели ги и ги дели на 4 човека за месец.

Мотивацията е по-различна от "пречи ми разширяването на ЕС" или "къщата ми е малка и искам да живея не къде да е ами в Делта, Ванкувър в акридж, в малка спретната къщурка с кадилак отпред".

Трябва много добре да си отговориш на въпроса с какво си по-добър от родените тук, та като дойдеч на 30 и кусур години да ги задминеш и мястото ли ти е виновно, че не си го постигнал преди това.
Не става въпрос какво е било откъдето си тръгнал, а какво е било там, където си отишъл. През 2000 нямаше световна финансова криза (въпреки че newcomer май не е съгласен с това :)), имаше само спихване на дот.ком балона в Западния свят. В БГ имаше сериозна, но локална криза. Сега нямам време, но като се освободя, ще намеря динамичен ред за БВП на Канада по години назад до, да речем 1990, да се види кога местната икономическа обстановка е била по-благопритяна и кога не. В този смисъл Стеф е права, преди 2008 по времето на подем щеше да им е по-лесно, отколкото през 2010 по времето на станганция. Или по-добре не, че да не те изморя много с числата ;)

Ами ти всъщност казваш това, което и аз :) - ако Стеф беше дошла през 2008, ти си щял да имаш работа и нямаше да си й конкурент, както е станало през 2010, когато си я загубил и си излязъл на пазара на труда заедно с нея - тоест през 2008 тя щеше да има 1 конкурент по-малко, отколкото през 2010. Разбира се, говорим за обобщени данни, да не седнеш да ми обясняваш сега, че вие не сте в един отрасъл и не сте конкуренти :) Виж динамиката на безработицата в Канада, за да разбереш идеята на Стеф. Link: http://www4.hrsdc.gc.ca/.3ndic.1t.4r@-eng.jsp?iid=16"
i o6te: http://www.indexmundi.com/canada/unemployment_rate.html"

Съвсем не смятам да обвинявам нито място, нито хора. Само коментирам обективни обстоятелства, променящи се във времето.

И Стеф не обвинява мястото, а конкретно тези, които са я забавили и са й отнели някакво относително предимство. След като съдът е решил, че CIC са сбъркали, приемаме, че са виновни и тя съжалява, че не са я компенсирали за грешката си.

За последното съм напълно съгласна - въпросът с конкурентните предимства е най-важното при такова решение :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Daisy2 написа: През 2000 нямаше световна финансова криза (въпреки че newcomer май не е съгласен с това :)), имаше само спихване на дот.ком балона в Западния свят. В БГ имаше сериозна, но локална криза. Сега нямам време, но като се освободя, ще намеря динамичен ред за БВП на Канада по години назад до, да речем 1990, да се види кога местната икономическа обстановка е била по-благопритяна и кога не. В този смисъл Стеф е права, преди 2008 по времето на подем щеше да им е по-лесно, отколкото през 2010 по времето на станганция. Или по-добре не, че да не те изморя много с числата ;)

.
Сакън недей! Пощади ма!
Щото тя дошла август 2010 (8 месеца след като аз започнах работа извън Канада), намерила си работа 9 месеца по-късно (аз също през 2009-та и 2001-а) и 14 месеца по-късно била съкратена. Стояла е 5 месеца без работа след това . Това тя нарича
Having now suffered the massive financial losses
при условие, че би следвало да дойде със средства за 1 година, а си е намерила работа след 9 месеца.

Ако беше дошла 2008-а твойте статистики би следвало да покажат, че в 2008-а нема никакъв подем, че финасовата криза почна 2007-а, а края на 2008-а и началото на 2009-та беха най-големите съкращения.

Въобще като видях това, което тя дава като причина за емиграция напрао ме досмеша.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
newcomer

Мнение от newcomer »

Финансовата криаза удари Канада много яко август/септември 2008,даже и аз го отнесох.Тогава бачках на air cargo терминала на Трюдо,место където се правят много пари защото по принцип в транспорта най скъпи са еър карго товарите.Тогава беше един момент в който се вадеха много яки кинти с не много работа,но като намаляха рязко изведнъж товарите и започнахме по цял ден да дремем на паркингите на Стюарт Грахам разбрахме ,че кризата чука на вратата ,а малко след това ни пратиха да се спасяваме по единично,всеки да си търси нова работа.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

newcomer написа:Финансовата криаза удари Канада много яко август/септември 2008,даже и аз го отнесох.
Признаци имаше и преди, но е общоприето да се смята, че зрелищният фалит на Лемън Брос през септември 2008 отприщи лавината на финансовата криза, която през 2009 прерастна в икономическа. Което са две различни, но много свързани неща.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bankruptcy ... n_Brothers"

Та ако Стеф бе дошла преди това, може би щеше да й е по-лесно. Въс всеки случай поне щеше да избегне голямата загуба от курсовата разлика.

Тъй като последиците на финансовата криза имат лаг във времето, то през 2009 всъщност е пик на безработицата и ик. стагнация. Това показват и моите статистики, които всъщност не са мои, ами са си канадски :) -

"National Picture — The unemployment rate in 2011 was 7.5%, continuing a decline since a peak of 8.3% in 2009.

http://www4.hrsdc.gc.ca/.3ndic.1t.4r@-eng.jsp?iid=16"

Дано не е прекалено стресиращо :D

Не ми се задълбава в проблема със задлъжнялостта и монетарната политика, която развитият свят следва от 1970-те насам. А и не е нужно. Само ще кажа, че незавсимо от това откъде са дошли, за имигрантите в Канада (и не само) е много различно дали са влезли през 2000 или през 2010. Обективно, извън техните лични качества. Защото са заварили много различна икономическа среда в Канада.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Daisy2 написа:
newcomer написа:Финансовата криаза удари Канада много яко август/септември 2008,даже и аз го отнесох.
Признаци имаше и преди, но е общоприето да се смята, че зрелищният фалит на Лемън Брос през септември 2008 отприщи лавината на финансовата криза, която през 2009 прерастна в икономическа. Което са две различни, но много свързани неща.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bankruptcy ... n_Brothers"

Та ако Стеф бе дошла преди това, може би щеше да й е по-лесно. Въс всеки случай поне щеше да избегне голямата загуба от курсовата разлика.

Тъй като последиците на финансовата криза имат лаг във времето, то през 2009 всъщност е пик на безработицата и ик. стагнация. Това показват и моите статистики, които всъщност не са мои, ами са си канадски :) -

"National Picture — The unemployment rate in 2011 was 7.5%, continuing a decline since a peak of 8.3% in 2009.

http://www4.hrsdc.gc.ca/.3ndic.1t.4r@-eng.jsp?iid=16"

Дано не е прекалено стресиращо :D
Акото цапа и мерише. Пожелавам и успех в следващото дело.
:D

П.П. Дойдох с американски долари от България 2001-а, когато си продадох апартамента за 12 000 долара (тя загубила 65 000 паунда в сравнение с това което можела да я продаде две-три години по-рано :D ) Ако бях изчакал неколко години щех да го продам за 60 000 долара. Пустите му сърби, защо се предадоха. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Daisy2 написа: Не ми се задълбава в проблема със задлъжнялостта и монетарната политика, която развитият свят следва от 1970-те насам. А и не е нужно. Само ще кажа, че незавсимо от това откъде са дошли, за имигрантите в Канада (и не само) е много различно дали са влезли през 2000 или през 2010. Обективно, извън техните лични качества. Защото са заварили много различна икономическа среда в Канада.
Ай стига ве. :D
Ми да е дошла през 2000-та - кво са офлянквала да чака разширяването на ЕС. :D

Ама си е горе-долу същото да знайш.

Твойта статистика показва 1.5 % разлика в нивата на безработица.

Да си беше седяла в UK - не вервам да е имало масови съкращения в полицията. :D

Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Е, щом не вярваш, твоя си работа :) Ти и за раждаемостта в Германия си имаш теория, която не е споделена от демографите, ама си е твое право да си я имаш.

Безработицата е един от индикаторите, който се следи най-изкъсо от правителствата и се смята за успех на икономичската политика, ако има промяна дори само с 0,1 процентни пункта в посока снижаване :) Мога да ти дам примери за това, както и за разликата между процентен пункт и процент, но ще стане май прекалено сложно :)

Нейсе, прекалено задълбахме. Моя грешка :) Спирам.
tanyatais

Мнение от tanyatais »

Напротив това е най-съществената дискусия и полезна дискусия досега.
Нямам много време да пиша сега,но по късно ще се включа с коментари.
"Защо пък не? – В мечтите няма цензура,
мечтите греят с синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш."

Никола Вапцаров
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Аве вярвам ти за показателите, ама и на мен си вярвам. :)
За мен икономическата криза се появи с гръм и трясък, когато отивайки на работа една сутрин след 10 мин шефа дойде в офиса ми, покани ме в една стая, където ме чакаше HR, благодари ми за отличната работа и ми даде половин час да си направя тайм шита и да си опаковам личните вещи от офиса, след което ме екскортираха до колата. :D Преди беше само по телевизира, ама изведнъж дойде при мен.
9 месеца си беше криза. ;(
После внезапно свърши, когато си намерих работа. :D
Та и за Стефи така било - уж криза, ама си намерила работа и за нея нямало криза. Изпратила даже сина си да учи обратно в UK. После напук на макроикономическоите показатели и нея и съпруга и я съкратили. Пълна криза. Всяко зло за добро - семейството и сега е по-сплотено и сина и няма да се разсейва в адаптацията и да се раздвоява между Великобритания и Канада. :tmi:
Мойта теория е, че нема смисъл да се опитваш да промениш неща, които не можеш - макроикономиката, разширението на ЕС, но може да опиташ да промениш себе си и да се ааптираш към условията, такива каквито са. Може и да се опиташ да промениш мястото, ама требва да мислиш добре дали то е главното, какво губиш и какво печелиш.
Да виниш друг за взетите от теб решения не помага много.
Кръгом и пак напред. :D
И като се спреш или стой твърдо или бягай бързо. :D

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

tanyatais написа:Напротив това е най-съществената дискусия и полезна дискусия досега.
Аз понякога може да звуча цинично и грубо, но може пък и да съм ви от полза, ако още не си ме игнорирала и ме четеш. :D

miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ivan1007 написа:Причината за имиграцията на тази дама и доколкото разбирам на вас е бягство от обществото, в което тя е била и вие още сте.
Да де, ама си има отделна категория за бежанци.
Ако бягате и не можете да влезете в тази категория, това не е случайно и показва, че проблемът е във вас.
Трябва ли да "бягат" от нещо? Не може ли просто да търсят по-добро или даже, нещо по-различно? По-различно означава:някои неща са по-добри, други са по-лоши, но само конкретния индивид може да прецени дали положителните (според него) неща на новото място са повече от отрицателните.
Ivan1007 написа:Имиграцията сама по-себе си не решава проблеми - тя създава много нови проблеми.
И да и не. То ако не решаваше никакви проблеми и само създаваше много нови, никой нямаше да емигрира или щеше да се връща много бързо.
Въобще в тая тема имаше доста хубави съвети, но и доста "мъдри" сентенции като горните, които вече стават досадни при положение че темата е пусната с конкретен въпрос и цел, а не е просто "Убаво ли е в Канада" или "Искам всички дървени философи да ми обяснят що не трябва да емигрирам" :D
tanyatais

Мнение от tanyatais »

Ivan1007 написа:
tanyatais написа:Напротив това е най-съществената дискусия и полезна дискусия досега.
Аз понякога може да звуча цинично и грубо, но може пък и да съм ви от полза, ако още не си ме игнорирала и ме четеш. :D
Чета всичко и не сте груб ,а полезен с оценките и опита от първа ръка . :bouquet:
Кризата ,която се случи след 2007-2008 -ма беше по-различна от всичко,което помни голяма част от населението тук ,а основаването на ЕС създаде ред имиграционни проблеми,които ескалираха и излезнаха извън контрол. Не случайно след първата вълна имигранти от 2005 , когато приеха Румъния и БГ в ЕС ,те бяха единствените с ограничения за работа спрямо поляци, чехи и словаци примерно. Дори и днес нов БГ имигрант (такъв след 2007) има право да работи само в 2-3 отрасла- селско стопанство (ферми ) "наземен персонал на чуждестранна авиокомпания, домашни работници в частни домове, Au-pair, частни прислужници в дипломатически домакинства, представители на чуждестранни вестници, осведомителни агенции и организации, учители или езикови асистенти."след милион калибристики за работна виза или като самонаети .
http://www.az.government.bg/eures/condi ... id=3&cy=gb"
Стеф, от статията , не се води високообразован кадър с мъжа си или занаятчии/trade proffesionals и имат недостиг на точки ,а и имат предразсъдъка да не работят нискоквалифицирана работа за да издържат семейството си. Това при БГ имигранти рядко се наблюдава.
Полицаите нямат висше образование по принцип тук.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree ... -education"
Този предразсъдък не важи за БГ имигранти,които са адаптивни и нямат проблем да работят в "Макдоналдс" , касиери в супера или care assistants in care homes примерно ,както и аз в частност когато съм дошла тук .
Нито в Англия ,нито в БГ (бяхме си за 3 години за да се роди детето ни там ) мъжа ми е стоял без работа повече от 1-1 1/2 месеца макс и нямаме скрупули от нископлатена работа ,докато си изкараме приравняване на дипломи чрез курсове или обучение , необходимият сет документи за правомощие или опит part time докато издържаме семейството си. И в момента завършвам висшето си тук ( дипломиране юни ,2013) ,мъжа ми постоянно изкарва сертификати и проф. дипломи подпомагащи бизнеса му и не виждам защо тази практика трябва да спре веднъж попаднали в Канада. Няма развитие голямо иначе :)
Така,че съветите ви са приети като валидни относно образованието, живота и работата там :)
Последно промяна от tanyatais на Чет Яну 10, 2013 1:01 pm, променено общо 2 пъти.

Никола Вапцаров
newcomer

Мнение от newcomer »

Значи моите отговори са били конкретно по темата.А имено не дали да имигрира или не питащата в Канада , а начинът по който да го направи.Като давам пример как десетки хиляди българи са се установили в Канада минавайки процедурата за ПР стимулирам питащата и тя да го направи.Защо другите като могат тя да не може.Давам и съвет за по правилния избор,а не както тя си е намислила по най трудния път като е избрала 2-3 години да живее в саскачуанската прерия в някой хамлет до жепе линията.Със същия успех може да си ги изкара тия 2-3 години в лондон или там където е и след това да си отиде като бял човек във Ванкувър или където си пожелае в Канада.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

батето, аз всъщност харесах повечето неща които писа на tanyatais, даже бих я приканил да обърне специално внимание на климата ако вече не го е направила, защото ти като каза "5-6 месеца зима на -20 градуса", това не е преувеличение.
tanyatais

Мнение от tanyatais »

miteto написа:батето, аз всъщност харесах повечето неща които писа на tanyatais, даже бих я приканил да обърне специално внимание на климата ако вече не го е направила, защото ти като каза "5-6 месеца зима на -20 градуса", това не е преувеличение.
Мерси, )
Ще е за кратко все пак, но дългата зима е проблем ,който също обмисляме . :handshake:
Относно -ПР ,не ни се чака 3 години, а предпочитаме да работим на място през тези години. Меракът ни е по-голям от разума май :peace:
newcomer :handshake:
Няма да живеем в хамлета,това е със сигурност ,ако е там работата и строят селище или имат цех в хамлета -най-вероятно ще сме в близиките малки градчета за начало като Реджина или Moose Jaw.
Последно промяна от tanyatais на Чет Яну 10, 2013 3:37 pm, променено общо 1 път.

Никола Вапцаров
Заключено