FSWP - 2014г.

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Публикувай отговор
Subsa

Re: FSWP - 2014г.

Мнение от Subsa »

Здрасти Коко,
благодаря за бързия отговор.

В момента работя "техник - електронна техника" (нямам идея как се превежда) по документи, вече 4 години мисля. Стаж 3 години примерно на пълна заетост
Имам техникум по електроника със специалност микропроцесори
Имам бакалавър по специалност електротехника, с професионална квалификация електроинженер
Имам и магистратура по електротехника, пак инженерна, но не я помня как беше, трябва да си намеря дипломата първо...
обмислям:
2133 Electrical and electronics engineers
2241 Electrical and electronics engineering technologists and technicians

и двете не са от най-запълнилите се

кое ще е зависи от другия ми въпрос :D
Специалността трябва да е свързана със стажа (опита) или с дипломата? По какъв критерии се избират професиите?
Реално ме питат колко време имам практикувана професия, съответно трябва специалността, която избера да е донякъде свързана с това, което съм работил.
Техник - Електронна техника е в областта на електрониката, където ми е техникума. Висшето ми е по електротехника, съответно бакалавър и магистър.
Английския ми е доста напред, защото водя вноса на всички части (компоненти) за фирмата в последните години и може да се каже, че знам китайски английски. :party:
Доколкото чета, IELTS не е толкова да знаеш думите и езика, а да си бърз и съобразителен. Направили са го своеобразен тест за интелигентност май.
Факт, е че нямам никаква практика на говоримия английски.
Leda78

Мнение от Leda78 »

Според мен - от САЩ много по-лесно ще отидеш в Канада да живееш и работиш. Наистина и аз като Коко бих те посъветвала да опитате в САЩ и нищо не ви пречи през това време да си подадете документи за Канада, след като тя ви е мечта. Това ми звучи най-логично. Аз лично смятам, че човек трябва да си следва интуицията и мечтите :) Най-много да загубите едни 2000-3000лв за опита, ако в САЩ решите, че не искате да ходите вече в Канада...

Така ... относно процедурата. Какво представлява IELTS и на какво ниво си може да провериш с онлайн тестове - изпитът не е в никакъв случай лек. Състои се от 4 компонента и трябва да изкараш минимум 6 (според мен това се равнява на В2) на всеки един компонент. Има тема за IELTS вътре има полезни линкове - http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... &start=210" . Аз имам и доста материали - ако тръгнете по тоя път, пишете на лични и ще ги кача в dox.
IELTS освен че е труден изпит като цяло е и скъп - 355лв - записването е около месец преди явяването, а резултатите са 2 седмици след явяване (наскоро приятели ми казаха, че има места чак за средата на юли за всички градове). Освен това трябва ти ECA на дипломата = 400лв - в момента и това отнема 20 работни дни. Плюс нотариални заверки, преводи и т.н. - зависи колко документа имаш да превеждаш и заверяваш, но общо около 16лв на страница е най-добрата цена, която съм виждала... Тук не включвам апостил от МОН (30лв), или пък свидетелство за съдимост и т.н., дето са по 5лв и т.н. Казвам го, за да си наясно.
По твоя въпрос - по въпросната професия трябва да имаш опит 1 година, фул тайм и да е НЕПРЕКЪСНАТ - т.е. при един и същи работодател и т.н. - това е много важно - връщаха хора, заради това. А какво си завършил е друга бира. При някои професии има значение (при лекарите, например), при други - не особено.

Каквото и да решиш - успех!
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
tonny

Мнение от tonny »

Шибаняци, верно направили ECA 20 работни дни.
Леда, като ги пусна не ти ли отвориха опция за бърза поръчка. И сподели каква беше гимнастиката там, гледам че имат опция плащане с кредитна карта, едва ли ще имам проблем ако платя с дебитна виза...да вадя кредитна заради тях, ще имат да вземат. :D
spaneva

Мнение от spaneva »

Leda78 написа:Изникна ми въпрос - наши приятели ги бяха връщали за допълнителна информация относно стажа им преди повече от 10 години, така че ми се иска да напиша целия си стаж - 14 години. Но дори и да не го пиша целия, а само последните 10 години - мястото едва ми стига, тъй като съм работила на доста места явно. За мъжо ситуацията е същата... Та се чудя - изпринтих си още един път същата страница - отгоре написах на ръка че това е additional page за мен за точка 8 . personal history и описах всичките си работи работени до момента. За него направих същото...

правилно ли съм направила? Някой имал ли е драма с мястото в този формуляр?
Сега се зачетох по-внимателно и ми изникна въпрос: всичките ти предишни работи ли попадат в Skill Type 0, Skill Levels A or B от NOC 2011?
Питам защото в гайда изрично е посочено:

Note: List only occupations that fall in Skill Type 0, Skill Levels A or B of NOC 2011. Това е във форма Schedule 3: Economic Classes – Federal Skilled Worker Class (IMM 0008-Schedule 3)

Редактирам се: сега видях въпросната точка 8. Значи трудовия стаж се попълва на две места... :?:
Leda78

Мнение от Leda78 »

tonny написа:Шибаняци, верно направили ECA 20 работни дни.
Леда, като ги пусна не ти ли отвориха опция за бърза поръчка. И сподели каква беше гимнастиката там, гледам че имат опция плащане с кредитна карта, едва ли ще имам проблем ако платя с дебитна виза...да вадя кредитна заради тях, ще имат да вземат. :D
За кредитната карта - не знам. Аз си имам кредитна карта и по принцип си плащам всичко с нея и я покривам преди да се олихви ;) - така че платих с кредитна карта :rofl: Какво им се стягате на тия кредити, не мога да разбера - в тях няма нищо лошо, ако имаш добро планиране... даже имаш едни гратисни периоди, които са просто чудесни.

Аз когато си платих поръчката и пратих документите, срокът беше 7 работни дни или 10 работни дни - не помня... нямаше по-бърза опция. И после след 3-4 дни ми пратиха мейл, че имали забавяне и си смениха официално сроковете и реално мен ме забавиха 10 работни дни - от момента, от който те водят, че са ми получили документите - т.е. 2 дни след като аз знаех, че вече са ги получили и им пратих мейл да питам какво става. И тъй като се ядосах на техния мейл - си писахме мейли от рода на " моля, разберете, имаме много поръчки" - "аз ви разбирам, но ви избрах, заради по-късите срокове, въпреки че сте по-скъпата опция и гоня квота и ми дреме на шишарката за вашите проблеми - трябва да си спазите срока, за който съм си платила таксата..." - поне 2-3 мейла си разменихме и в края на краищата ми я пратиха точно по техния план :lol: - бяха планували, че ще ме забавят до 6ти юни и точно на 6ти ми пратиха документите обратно и в понеделник живот и здраве ги чакам. Язък за цялото писане :D Като цяло от пращането от България, до обратното получаване - всичко 25 дни - не работни, а всякакви, като включвам и деня на изпращане и деня на получаване. Но сега мисля, че се бавят още повече. Аз все пак хванах началото на забавянето.

Доколкото знам по-бърза опция има единствено за обратното пращане - да ползваш куриер, вместо пощите и да си получиш нещата до 3 дни за около 100 долара допълнително - аз платих такава опция, защото веднъж съм изпускала квота и не ми се рискува. Никога не са имали бърза поръчка за самата услуга ECA - само за изпращането.

По тоя начин не им ли се изразвнява срока на WES с този на другата агенция, която е и по-евтина - как й беше името там...?
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Leda78

Мнение от Leda78 »

Упс - два пъти се е копирало съобщението ми... Да използвам да редактирам и да постна нещо полезно - отново въпросните материали за IELTS - пак ги качвах, че ме помолиха - ето линкът и тук да го има:

Файл : ACE the IELTS.pdf
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=e06764e0cb"

Файл : IELTS.zip
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=9e540fc24e"
tonny

Мнение от tonny »

Leda78, а самата схема каква е, плащаш и прилагаш платежното заедно с оформения лист с твоите данни към дипломите и ги засилваш на куриер ли? И кои куриер, там гледах снощи има написани 2, които нямам идея дали имат офиси тук.
Leda78

Мнение от Leda78 »

За куриер - аз ползвах UPS - имат офиси тук колкото искаш - това са In time - офисът им централния е на кръговото на стария път за летището. Виж в нета. Но знам че съфорумци са ползвали и по-евтини варианти - bulpost, fed ex... Иначе WES и те ползват UPS - защото сега ми го пращат обратно пак с UPS (= IN TIME) - даже се разбрах с момичето на рецепция на UPS да ми звънне като пристигне пратката утре и вместо да ми я носят, да отида на място, да приложа ECA към другите документи и директно да ги пратя обратно в Сидни, Канада...

Иначе - не знам с платежно как ще стане, защото аз платих с кредитна карта. Но иначе там имаш опции за плащане, но аз като не съм гледала другите - наистина не помня какво пишеше. ВАЖНО - накрая като попълниш всичко имаш отгоре една опция - принтирай заявката... Принтирайте я, или поне дайте принт и я запазете като принтабъл вариант, защото това именно трябва да приложите към документите. Аз не го видях това и после прилагах разни други части от поръчката... както и да е - ориентирали са се, ама все п ак - да си знаете.
Leda78

Мнение от Leda78 »

Видяхте ли, че има ъпдейт на заетите бройки към 6ти юни - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ ... ations.asp"

Да кажа и в тази тема - не вярвайте на ъпдейтите с бройките и не се успокоявайте, че явно има места - и ние уж, като кандидатствахме предния път имаше много бройки, пък се оказа, че квотата е приключила месец преди изобщо да си пратим документите... Просто има опашка от получени, но неразгледани документи. Не я подценявайте.

Успех и не се бавете!

Редактирам, за да обясня, че май много ви уплаших. Тогава, 2011, имаше само една административна професия и приемаха само 300 кандидатури... Т.е. всички индо-пакистански компютърни специалисти и финансисти се бяха насочили към нея + всички останали административни професии... Квотата, следователно свърши за 8 дни. Така че сега надали ще е толкова зле положението, но все пак не се отпускайте и действайте бързо :)
tonny

Мнение от tonny »

:D
Изключително полезна информация. Точно за този регистрационна форма говоря, която ти явно си пропуснала. Добре де като платиш онлайн ко праим, не прилагаш ли платежно или в системата им пише, че е платено и те отмятат като пристигнат документите. И аз ще потърся UPS, не знам за кое летище говориш, но аз съм във Варна. :lol:
Аз планувах веднага след изпита да пусна и да дойдат резултатите по едно и също време, през това време да правя другите неща, но явно дипломите ще трябва да летят 15 дена по рано от предвиденото. :)

За бройките за никого предполагам не е тайна, че бавно се ъпдеитват и действително неразгледаните още не са попаднали. Самия факт, че WES са направили такъв голям срок говори за големия наплив или пък са ги натиснали да ги задържат повече време, за да изглежда, че вършат нещо освен, че ни взимат парите. :D Силно се съмнявам обаче, по скоро е заради големия наплив.
Subsa

Мнение от Subsa »

Здравейте отново,

Леда, благодаря за документите!

т.0 е да започна да се готвя за IELTS, вече се абонирах за няколко youtube канала.

1. Правилно ли разбирам, че трябва да си изпратя дипломата на ето тези хора - https://www.wes.org/"
да ми я заверят? и върнат. Плащането как става последно? Прост банков превод или western union няма ли да вземат?
*** Чета Guide 7000 от известно време и си отговорих на този въпрос - мога да я изпратя и на други, просто вие пращате на тези от WES. Трябва да ми направят ECA
Допълнителния ми въпрос тук е: Само дипломата за магистър ли да изпратя, или и тази за бакалавър, за да докажа, че съм учил 4+2 години,а не само 2 години. Ще регистрирам само тази за магистър и ще се боря за 23 точки. Казваха ми да запиша и една докторантура.... добре, че не си загубих времето :D

В дипломата пише на български:
Специалност ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

Професионална квалификация: Магистър-Инженер

учено е 2 години за магистър и 4г за бакалавър, след средното, което е 5 години (или 4 ако не броим 8ми клас)
Някой знае ли как го приравняват това?

2. -рото е апостил от МОН, какво представлява това?

3. Мога ли преводите на документите да ги започна, след като ми върнат диплома?

Бая съм неориентиран, трябва да влезна в релси.
По моята 2241 не се блъскат особено, което не означава, че трябва да се мотаме.
Последно промяна от Subsa на Нед Юни 08, 2014 6:34 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
EkaterinaSt
Обратна връзка:

Мнение от EkaterinaSt »

Леда, огромни благодарности!! :clap:

Аз ще кандидатствам с 0112 human resources manager
Имам три години стаж на длъжност, чиито задължения отговарят на попадащата в 0112 длъжност occupational health and safety manager :)
По принцип се занимаваме с фотография, но единствения ми опит, който ще ми зачетат по желаните от тях професии е този.

Искам да попитам каква е тази фирмена бланка, която изискват за препоръката/дл. Характеристика? Нещо специфично изисква ли се за нейното оформление? Нещо ме съмнява да имат такива фирмени бланки бившите ми работодатели...

И още един въпрос - да се декларира имот достатъчно ли е към момента на подаване на документите или за изискуемия минимум средства / за нашето 4-членно семейство $20,000+/ се приемат само декларирани средства в банка?

И да се оплача :) влязох да видя дати за ielts за Варна, има изпит на 10.07 , но са приключили със записването преди 5 дни! :@ следващата дата е 27.09, според мен е много късна. Ние ВЕЧЕ сме закъснели, какво остава тогава тепърва да се явяваме. За София още има шанс за записване за юлски изпит, но аз съм с малко бебче кърмаче и не мога да се отделя за цял ден от него, а докато сме в София на изпит с мъж ми кой ще го гледа? Голям зор ще е, но ще го измислим. :) Много се вълнувам, че след толкова години мислене и обсъждане най-сетне се решихме!

Извинявам се за офф-топика, но искам да благодаря от сърце за помощта на всички, които вече са минали или сега минават през това. Страхотни сте!!
tonny

Мнение от tonny »

EkaterinaSt, звъни още днес в София и им обясни ситуацията, че си с кърмаче и т.н. и да те набутат в юлския изпит за Варна. Много хора сме се записвали след крайния срок стига да не е много късно. Въпроса обаче е дори да те пуснат да се явиш, дали за месец ще се подготвиш добре, ако знаеш езика на едно перф. ниво, месец за подготовка по самата форма е реален шанс, но ако трябва и език да наваксваш си е загуба на пари. Аз съм се явявал 4 пъти и знам какво говоря.
Успех! :)
Leda78

Мнение от Leda78 »

Subsa написа:Здравейте отново,

Леда, благодаря за документите!

т.0 е да започна да се готвя за IELTS, вече се абонирах за няколко youtube канала.

1. Правилно ли разбирам, че трябва да си изпратя дипломата на ето тези хора - https://www.wes.org/"
да ми я заверят? и върнат. Плащането как става последно? Прост банков превод или western union няма ли да вземат?
*** Чета Guide 7000 от известно време и си отговорих на този въпрос - мога да я изпратя и на други, просто вие пращате на тези от WES. Трябва да ми направят ECA - по мои спомени има две агенции за въпросните ЕСА - едната е WES, другата беше със срок за изпълнение от 1 месец без опция за бърза поръчка, но беше по-евтина по мои спомени. В момента с това забавяне от 20 работни дни, което правят WES може би са се изравнили като предимства. изпращаш най-високата диплома - моята е за магистър, но с 5 годишен срок на обучение и не знам, ако са различни магистратурата и бакалавъра какво да направиш - моята логика е, че трябва да пратиш и двете, защото гледат часовете, които си учил, а иначе ще излязат малко... НО при всички положения 1)правиш нотариално заверено копие на диплома и приложение 2) трябва да минеш през МОН за апостил (диплома + приложение към дипломата или ако нямаш - академична справка - въпросът е да има курсовете, които си изкарала и колко часа и т.н., че те по това приравняват = 30 лв за Апостил), 3) Превод при легализиран преводач и тогава пращаш на WES (ако си избрала WES). Ти надали, но жените, ако са сменяли имена, трябва да приложат и свидетелство за брак преведено.
Допълнителния ми въпрос тук е: Само дипломата за магистър ли да изпратя, или и тази за бакалавър, за да докажа, че съм учил 4+2 години,а не само 2 години. Ще регистрирам само тази за магистър и ще се боря за 23 точки. Казваха ми да запиша и една докторантура.... добре, че не си загубих времето :D -

В дипломата пише на български:
Специалност ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

Професионална квалификация: Магистър-Инженер

учено е 2 години за магистър и 4г за бакалавър, след средното, което е 5 години (или 4 ако не броим 8ми клас)
Някой знае ли как го приравняват това? - имаш на страницата на WES онлайн проверка колко ще ти отчете... Пробвай - безплатна е.

2. -рото е апостил от МОН, какво представлява това? - едно четириъгълно листче залепено към копието на диплмата и приложението. Струва 15лв на парче (т.е. за диплома + приложение = 30 лв, ако пратиш и двете дипломи - смятай го 60лв) - плаща се в банка, тъй като сметката е бюджетна (плати в банка, на която вече си клиент - разликата в таксата е поне 6-7 лв) След това с платежното и с копието, нотариално заверено на всичките неща, отиваш на място - до Шератон, и подаваш заявка, отнема 5 работни дни да лепнат това Апостилче, на гърба на копието ти.

3. Мога ли преводите на документите да ги започна, след като ми върнат диплома? - кой като ти върне дипломата? МОН - задължително ги правиш след апостила и преди WES

Бая съм неориентиран, трябва да влезна в релси.
По моята 2241 не се блъскат особено, което не означава, че трябва да се мотаме.
Leda78

Мнение от Leda78 »

EkaterinaSt написа:Леда, огромни благодарности!! :clap:

Аз ще кандидатствам с 0112 human resources manager
Имам три години стаж на длъжност, чиито задължения отговарят на попадащата в 0112 длъжност occupational health and safety manager :)
По принцип се занимаваме с фотография, но единствения ми опит, който ще ми зачетат по желаните от тях професии е този.

Искам да попитам каква е тази фирмена бланка, която изискват за препоръката/дл. Характеристика? Нещо специфично изисква ли се за нейното оформление? Нещо ме съмнява да имат такива фирмени бланки бившите ми работодатели...Добре е да е на фирмена бланка, но това го искат, за да се виждат контактите на фирмата - адрес, телефони, факсове. Така че, ако нямат бланка, поне на самата референция трябва да ги пише тия работи. Основното, което иксат да пишеш е колко време си работила, по колко часа на седмица, т.е. с какво работно време, основни задължения (консултирай се със задълженията по NOC и им опиши тези задължения - естествено, ако са достатъчно верни), позиция, заплата... Трябва да има подпис и печат. Друго не се сещам - в чек листа от формулярите е описано - погледни ги.

И още един въпрос - да се декларира имот достатъчно ли е към момента на подаване на документите или за изискуемия минимум средства / за нашето 4-членно семейство $20,000+/ се приемат само декларирани средства в банка?приема се само банкова референция за средства в банка - имотите не важат. Има във формулярите едно място на което пишеш задължения и активи - там си пишеш имотите и кредитите, но за тях не искат доказателства, а само за тези 20 000 - и доказателството са пари в банка. Много хора ги взимат назаем за референцията и като стане време за заминаване продават разни неща или пак взимат назаем... всеки си намира начини, но като цяло - основното е, че ти трябва банкова референция, че имаш сметка с тези налични средства

И да се оплача :) влязох да видя дати за ielts за Варна, има изпит на 10.07 , но са приключили със записването преди 5 дни! :@ следващата дата е 27.09, според мен е много късна. Ние ВЕЧЕ сме закъснели, какво остава тогава тепърва да се явяваме. За София още има шанс за записване за юлски изпит, но аз съм с малко бебче кърмаче и не мога да се отделя за цял ден от него, а докато сме в София на изпит с мъж ми кой ще го гледа? Голям зор ще е, но ще го измислим. :) Много се вълнувам, че след толкова години мислене и обсъждане най-сетне се решихме! наистина, примоли им се. дано да стане. това, че е свършил срока, не означава, че няма места. обикновено има места - особено за General IELTS - много е важно да им обясниш, че си за General

Извинявам се за офф-топика, но искам да благодаря от сърце за помощта на всички, които вече са минали или сега минават през това. Страхотни сте!!
Публикувай отговор