Лично ние сме от по-малко месец тук ,кола си взехме на 3 ден ,защото мъжа ми работи на 60 км от града , избрахме си къща в добър квартал, която я ангажирахме още от Англия.Иначе мебели, кабелна ,нет , два телефона, кола , уреди за бита,частна мед. застраховка за 3 месеца докато ни станат готови health cards , SYN cards, ID SK card, driver's licence, insurance, банкови сметки и кредитни карти, provincial licences exams and driving tests for me бяха оправени за 4 дни .Мъжът ми работи от 4ия си ден тук на 40 часа седмично.
За три седмици намерих 3 училища ,имах часове с career advisor , назначих и платих medical exam, с който CIC ми махат рестрикциите на визата и мога да работя с деца и в социални грижи, взехме си часове за тест за училищна подготовка и входно ниво на детето ,детска градина за останалите часове и частно училище,където да започне след седмица. Доста е трудно с детските градини и училища ,защото сме по средата на срока и няма места, а листа на чакащите деца надвишава 30 във всяко едно.
След като бяхме на newcomers school orientation ми дадоха да избирам между 4 опции: public schools with or without French immersion, catholic schools ,private schools and French schools, като единствено French schools предлагат full time kindergarten for 5 year olds ,а всички останали са half days -3 hour days ,но няма гаранция, че това full time kindergarten ще ни бъде предложено ако изберем този тип училища .
На 600 метра от нас има public schools with French immersion и там сме предназначени като близост и по интерес (моят интерес, защото не искахме напълно френско училище ) ,но в понеделник ще говоря с директорката и ще обсъдим пак опциите за school bus allocation и разпределение.
Тук в интерес на истината имат най-малко регулации и изисквания към детските градини тип daycare.
В България бяха най-много ,като се искаше и за малка градина да има перално помещение, мед.сестра, кухня, перално ,спално помещения , психолог ,поне 5 кв.м на дете пространство ,голяма градина и куп други неща.
В Англия е доста регулирана професията и много се държи на къщата, обезопасените стълбища, входове, външни и вътрешни помещения с преградни вратички за децата ,заградена градина със съоръжения по безопасност като меки подове, лостове и мрежи, пожарогасители, аларми , камери пред външната врата , изпити през година и т.н.
А тук само се изисква да имаш лиценза и започваш, а той се добива след молба, среща със съветника и уточнение на бройката на децата. Аз като попитах за стълбите , евентуално basement етаж и малки прозорци.. government home care consultant се учуди, че толкова го мисля и спомена,че не е задължително това като условие ,но е пожелателно.
Имаме доста приятели вече ,а съседите са разкошни .Поканиха ни на съседска сбирка. Шели (next door neighbour from NS) беше поканила и другите две къщи до нас съседи за да се запознаем. Изкарахме си супер, 5 момиченца си играха ,а едно 2 месечно момченце не ми излезе от ръцете Love
Днес на клубче с децата ,а другата сряда пак ,но вече у нас ще се видим , много топли хора. А на Коледа и НГ ще сме с българското семейство от Англия, с които се познаваме още оттам.
Големи одисеи с тези училища.
Онзи ден бяхме на прословутият тест за входно ниво на детето- 2 часа и половина я изпитваха само нея и направиха препоръка,че в тяхната предучилищна програма ще й е скучно .Нося писмо до директора вече ,че детето въпреки възрастта си е за full time Grade 1 ,а не за предучилищна kindergarten .
Оказа се, че тя чете , пише , брои до 100 смята до 10 ,разпознава геометрични и алгебрични принципи ,които се изучават в първи и втори клас.
Директорът се дърпа усилено , защото там ще са на 6-7 години децата ,а тя е на 5 и 1/2 ,но като знания била над тяхното ниво според оценителката и нейната дума носи голяма тежест . Предложиха ни пак 3 часа kindergarten ,но за да не скучаела, предположиха the more challenging French immersion programme .Училището не е най-доброто ,имали си issues ,но е в booming area , а и самото daycare не ме вдъхнови въобще ,но само там има места. Нямат нито маса за хранене, нито за arts and crafts, а само холна маса за кафе ,не беше чак толкова чисто, имат 8 деца, от които 3 са на учителката и най-малкото е 8 месечно бебе ,което иска доста грижи ,а и заради наличието на малко бебе по големите деца нямат много разрешителни за физическа активност в това време. Другите деца са на възраст 4-8 години ,но 7 годишното момиченце там видимо скучаеше и мисълта да оставя там нашето ми е тежка, а тя няма търпение да ходела при децата и при двете котки, които са в дома. Аз предполагам , че тогава е имала лош ден , че в края на седмицата хигиената на дома й страда повече, да кажем, че след боядисването и почистването след Коледа ще е по-добре и ще започнем по спокойни ...Дано. Поне осигурява транспорт до училището за 4 деца с минаван ,който мъжът й кара и също има лиценз за работа с деца.
В ретроспекция почти същите неща се случваха и в Англия и не ме учудват ,но мислех ,че тук с по малък град и толкова много избор няма да имам големи проблеми и наистина за две седмици нещата се избистриха и нагласиха.
С Другите две частни училища водим преговори за място ,а и без да съм започнала работа няма да е разумен разход ,но пък знам,е ще е в същия тип училище,което беше в предучилищната в Англия. Едното потвърди днес и цените са почти същите като на цял ден дайкеър и е решено. За близо 3 седмици имах три интервюта за работа, едното отказах заради малко часове , едното не ми хареса заплащането ,че се работи на смени,а детето ена у-ще до определен чс и не ни устройва ,освен ако не наемем и детегледачка за два часа вечери ,а и нямам книжка ,а другото предстои.
Градът е много приятен, тих ,спокоен и не чак толкова малък,че да е скучен. Имаме вече няколко местни празненства като Коледна работилничка за деца, Коледен базар, Дегустация на вино, Craft market,Annual Christmas Potluck supper, Story-time в местната детска библиотека,която на 600 метра от нас, ледена пързалка за децата в центъра и куп други неща,които проучвам поетапно.
Не е толкова студено,колкото очаквах ,защото е сух студа,а в Англия на 0 градуса замръзвах от брулещите ветрове ,а тук на -36 се пързаляхме с тип шейна с детето без да усещам студа и вятър. Общо взето засега е: so far so good and let's not talk about it we might jinx it

Късмет и всеки както си го направи е моята констатация !