Language police

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
apple

Re: Language police

Мнение от apple »

"концентрационен лагер, със засилено охранване"
:rofl: Страхотен лаф! А дали е изключил Квебек, Батката от това определение? Щото при вас "ранътъ" е по-евтина, па и социала го дават и то без да работиш примерно, а не като в БГ където ще те подгонят с лопатата и метлата да хигиенизираш улиците ако искаш на помощи да кесиш... Даром не дават! Хем малко, хем трябва поне частично да си ги заработиш! Засиленото охранване е приоритет при вас, струва ми се... Което ми напомни една трогателна история, която с риск пак някои да ми наскачат ще споделя... Навремето още преди да си домъкна задника по тези земи, една съфорумка ми сподели, че в началото толкова много са били изпаднали финансово в Монреал, че не се е хранила пълноценно, а е била бременна. :( Съответно това било установено при рутинен медицински преглед проследяващ бременността й и след като споделила причината била упътена къде да се обърне за допълнителна финансова помощ. Като резултат получава 800 долара за пълноценна храна и леко вербално агресивна, нравоучителна беседа за отговорността да си бременна и здравословното хранене през този период. Честно казано тази история ме впечатли и трогна и то с + знак. Понякога държавно субсидираното охранване е наистина хуманен и необходим акт. Извън нашенските спекулации, които го превръщат в постоянен лайф стайл в комбинация с работа на черно. Не мисля, че в другите провинции това може да се случи в наши дни. Та затова всеки цент предоставен на табарнашко като преди това е откъснат от надника на тружениците от всички останали провинции е ощетяващ ги. Дискриминационна политика е това! Тук си имаме много повече бедни и бездомни предвид високите цени и климата ама на кой му пука... Най-малко пък на правителството... Айде че пак ще настане рев и упреци, че ме избива на венсеремос и социална справедвост! ;)
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

krimon написа:Реформата има разбира се нещо общо, аз по-горе съм го написала, ама да има кой да чете ;) Що се отнася до това дали реформата е добра или лоша, може и да ни изкажеш съображенията си, Ира, защото само твърдение, че е добра нищо не означава.

А като гледам колко върли противници-бг англофони :D има въпросната "езикова полиция", които твърдят че в Квебек живеят добре, работят и не им се налага да ползват френски език, едва ли е толкова зле положението с закон 101 :*
Положението е по-скоро нелепо и смешно. За щастие, доста от франкофоните също смятат така:
Du steak aux W.-C.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

emilcho написа:Положението е по-скоро нелепо и смешно. За щастие, доста от франкофоните също смятат така:
Du steak aux W.-C.
Много точно казано.
А алтавите студенти пак стачкуват и то точно до нас, цяла вечер ми бръмчат въртолети на главата. Едвам си взех децата, че затваряха улиците. Поне можах да използвам полицията като плашило и слушаха, иначе полицаите ги прибират. :rofl:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз друго се чудех, ама на това могат да ми отговорят господата от другите провинции. При тях делят ли си населението по този грозен начин - на англофони, франкофони и алофони?

Радой Ралин
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

IRA написа:Аз друго се чудех, ама на това могат да ми отговорят господата от другите провинции. При тях делят ли си населението по този грозен начин - на англофони, франкофони и алофони?
Franco-Ontarian
Franco-Albertan
Franco-Columbian
Franco-Manitoban
Franco-Newfoundlander
Fransaskois
Franco-Ténois
Franco-Yukonnais
speedy

Мнение от speedy »

IRA написа:Аз друго се чудех, ама на това могат да ми отговорят господата от другите провинции. При тях делят ли си населението по този грозен начин - на англофони, франкофони и алофони?
Не съм забелязал да се делят много, а тези които го правят вероятно са галфони.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
haimana

Мнение от haimana »

Не, не се делят. Всички говорят английски, пък който знае и някакъв друг език си го ползва където може(в семейството...). Много по-удобно и лесно е в сравнение с Квебек.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Най са ми интересни тия дето са прочели една статия вьв вестник за това как са се заяли с някакьв ресторант и после имат мнение по този вьпрос.

За да се разбере този проблем трябва да се прочете историята на Кебек от Картие до тихата революция, поне това.

Второ, това с on off, steak, pasta са изцепки и голямата част от кебекарите не го одобряват.

Работил сьм 6 години с англофони, а в последните 2 с франкофони. Разлика не сьм забелязьл, само дето с кебекарите се смеем бая по яко и са доста по разговорливи и интересни като сьбеседници.
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Omega3 написа:Най са ми интересни тия дето са прочели една статия вьв вестник за това как са се заяли с някакьв ресторант и после имат мнение по този вьпрос.

За да се разбере този проблем трябва да се прочете историята на Кебек от Картие до тихата революция, поне това.

Второ, това с on off, steak, pasta са изцепки и голямата част от кебекарите не го одобряват.

Работил сьм 6 години с англофони, а в последните 2 с франкофони. Разлика не сьм забелязьл, само дето с кебекарите се смеем бая по яко и са доста по разговорливи и интересни като сьбеседници.
На мен пък са ми най-интересни тия, дето знаят колко и какво съм прочел и дето се опитват да ми казват дали да имам мнение или не.

Ако може да ни обясниш как ти разбираш проблема, щото ние, въпреки че сме прочели историята на Кебек, може да имаме различно мнение от твоето.

Второ, постнах линка към статията точно, за да покажа, че самите кебекари не одобряват безумното поведение на чиновниците от езиковата полиция. Явно не съм го направил достатъчно ясно, че да ме разбереш.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
seeker

Мнение от seeker »

emilcho написа:Положението е по-скоро нелепо и смешно. За щастие, доста от франкофоните също смятат така
Кое по-точно е нелепото и смешното в Закон 101!?!
И на мен не ми харесва децата ми да са ограничени да учат в училище английски език и часовете по английски да се саботират или минават проформа, но съвсем не мисля, че това е нелепо и смешно. Още повече, че дава резултат. Задайте си въпроса колко българчета вече говорят на френски помежду си. Иначе щяха да говорят на английски, примерно. Но те говорят точно на френски. И това е постигнато с въпросния закон. Може ние да го намираме леко варварски, но той постига своето.
И какво щастие е това, че някои франкофони не го одобрявали!?! Всъщност от всички франкофони, които познавам, нито един не съм чул да се изказва против него. Но да приемем, че аз не познавам всички квебекари. Та какво щастие е това при положение, че законът ще продължи да си действа и никой не си и помисля да го отменя!?!
Omega3

Мнение от Omega3 »

emilcho написа:
Omega3 написа:Най са ми интересни тия дето са прочели една статия вьв вестник за това как са се заяли с някакьв ресторант и после имат мнение по този вьпрос.

На мен пък са ми най-интересни тия, дето знаят колко и какво съм прочел и дето се опитват да ми казват дали да имам мнение или не.

Ако може да ни обясниш как ти разбираш проблема, щото ние, въпреки че сме прочели историята на Кебек, може да имаме различно мнение от твоето.

Второ, постнах линка към статията точно, за да покажа, че самите кебекари не одобряват безумното поведение на чиновниците от езиковата полиция. Явно не съм го направил достатъчно ясно, че да ме разбереш.
Драги Емилчо, не сьм искал да ти отнема правото на мнение. Не сьм визирал теб с писанието ми.

Мнението ми : дьлбоко уважавам хора които полагат големи усилия за да си запазят култура, традиции и език. Тези големи усилия неизменно предполагат изцепки или пьк някои са правени не в правилната посока.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Omega3 написа:Мнението ми : дьлбоко уважавам хора които полагат големи усилия за да си запазят култура, традиции и език. Тези големи усилия неизменно предполагат изцепки или пьк някои са правени не в правилната посока.
:y:

задуха и по-свеж вятър от вчера със смяната на директорката на Офиса, вече няма да има полицейщини ... край на "паста и кафе гейт" :P
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Радой Ралин
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

analgin написа:
Franco-Albertan
Извинявам се, че се обаждам, ама само искам да благодаря. За 12 години в Албърта, след като съм я обиколил цялата и поне веднъж преспал горе-долу във всяко населено място дето има хотел, днес научих, че имало и такива. На живо не съм ги срещал. :tmi:
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Публикувай отговор