Кога започнахте да живеете по-добре?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор

Кога започнах да живея по-добре в сравнение с живота ми в България?

Още от летище "София"
19
21%
По-малко от 1 година
11
12%
1 до 3 години
19
21%
3 до 5 години
15
16%
5 до 10 години
10
11%
Повече от 10 години
1
1%
Никога, затова се върнах
6
7%
Още не съм постигнал нивото от България (моля споделете от колко време сте напуснали България)
10
11%

Общо гласове: 91
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: Кога започнахте да живеете по-добре?

Мнение от Bistra »

Айде, без неудобни въпроси! Каквото знам-знам!Темата се казва :"Кога започнахте да живеете по-добре?", не: "Как да си намеря домашна робиня, която даже и не съм длъжен да обичам?" :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
grozdan

Мнение от grozdan »

Californian написа:mufc, всяка трета бяла жена тук е с африкан-американ.
А мисля по източния бряг е всяка втора. :)
Няма лошо, нека е цветен света.
Изхвърляш се, ама айде...
В Щатите има много хора с наднормено тегло. От моите наблюдения с черни се хващат обикновено по-пълнички млади момичета. Понеже черните обичат месце да има ;) Друг често срещан вариант е при хора на по-ниско ниво, тип white trash.
Естествено срещат се и изключения - например слаба бяла жена с черен. Отгоре на това там такава връзка дълги години е била табу и сега си наваксват. Голяма работа, кой каквото го кефи!
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Калифорния, твоето е една доза teen angst и две BS... или обратното :D
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

grozdan написа:
Californian написа:mufc, всяка трета бяла жена тук е с африкан-американ.
А мисля по източния бряг е всяка втора. :)
Няма лошо, нека е цветен света.
Изхвърляш се, ама айде...
В Щатите има много хора с наднормено тегло. От моите наблюдения с черни се хващат обикновено по-пълнички млади момичета. Понеже черните обичат месце да има ;) Друг често срещан вариант е при хора на по-ниско ниво, тип white trash.
Естествено срещат се и изключения - например слаба бяла жена с черен. Отгоре на това там такава връзка дълги години е била табу и сега си наваксват. Голяма работа, кой каквото го кефи!
Съгласен съм с наблюденията ти така е......но има и доста хубави бели жени с черни....но като цяло истина е че черните си падат по по-пухкавите.....незнам що.....тяхна си работа.........нищо против иначе тях, мен си ме кефи такова разноцветно общество....дори честно казано ми се иска структурата тук на западния бряг(някак си смятам, че от Диего та до Ванкувър) има повече азиатци и мексиканци......отколкото на източния бряг докато източния бряг е по-разноцветен и с хора от всякви страни......много ми се иска да поживея малко и на източния бряг - Вашингтон или Бостон (Ню Йорк ми е противен, нямам идея що ме дразни толкова, има неща на света дето просто те дразнят и не знаеш що)
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

Черните в повечето случаи търсят Booty ;)
Manchester United Football Club
grozdan

Мнение от grozdan »

Californian, ти кога (и дали) започна да живееш по-добре, сравнено с България? Отговори ли на анкетата?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Marto написа:Калифорния, твоето е една доза teen angst и две BS... или обратното :D

Хм много интересно колега клубар, много интересно.
Не знаех какво е angst(никога не съм твърдял че Английския ми е силен :devil: )
Та го сърчнах в гугъл-а и какво излезна......излезна нещо което познавам от първия
ми час по Систем Дизайн в УС Бъркли.......и това е

Изображение

The Scream - Edvard Munch

Или още известна като The Programmer Scream........тоест официалната картина на всеки програмист.
Интересно........... :devil:
jovani

Мнение от jovani »

optics написа: Джовани,
Аз лично имам голямо затруднение да отговоря на твоята анкета.
Защото тя допуска, че Българската действителност е такава каквато е. Тоест твоята анкета е по-реалистична доколкото по-голям шанс има да се заработят тия пари или дори спечелят на лотария, отколкото Българската действителност да се промени.
По-лесно щеше да ми е да отговоря на по-нереалистична анкета от типа - за Хикс пари (на месец заплата или пък спестени) бих се върнал ако:
- имах същото ниво на страх от обири, катастрофи и др както на сегашното ми място
- има същото ниво на простотия у хората по телевизията/съседите/магазините/улиците и пр.
и т.н.
списъка може да се продължи (или па отреже отнякъде, кой както иска) много така, че да включва всичко с изключение на това, че хората говорят наоколо на български, има по-лесен достъп до ядене и пиене с което си свикнал като малък, българската природа, географски по-близо до Европа (ако разходките там са ценен елемент).
Моята анкета е много реалистична, защото не се опитвам да променям генерално нещата, които не мога - така, както и в Канада разбрах, че не мога да променя много неща, които не ми харесват.
За сметка на това се опитвам да търся, и до някъде съм намерил начини да решавам поне моите си лични проблеми. Както виждате дори не се опитвам да ви карам да правите като мен - ако някой по някакви причини не обича шоколад не виждам голям смисъл да му го тикам насила в устата.

Не пропагандирам, че България е идеалната държава, нито пък смятам че Канада е такава. Но това, което знам със сигурност е:
- Родителите ми никога няма да дойдат в Канада, защото са добре осигурени, и са наясно, че на тази си възраст не биха могли да намерят своето място в чужда държава. Ако не се върна в България, това би означавало, че няма да мога да ги изпроводя в последният им път.
- Сестра ми никога не бих посъветвал да имигрира - работеща за немска компания за пари, подобни на чистите доходи на един среден ИТ специалист в Монтреал; пътуваща в командировки по Европа; ползваща служебен мобилен телефон и интернет; финансинг на малолитражен автомобил, изцяло поет от компанията в която работи; опция да доплаща за бизнес клас седан ако пожелае; купони за храна и бензин; 30 астрономически дни ваканция в годината. В Канада не съм и чувал подобни пъркс за средно ниво служители, а отгоре на всичко те биха се водили "таксъбъл бенефитс" и би трябвало да им се плащат данъци.
- Приятелите ми развиват бизнеси, някои от които имат над 30 работници. Това означава информираност, добра среда за развитие, коопериране и т.н.
- В София престъпността е намаляла значително, спрямо началото на века, катастрофите не ме плашат особенно след като самият аз използвам МПС почти постоянно (само да вмента, че съм радетел за спазването на правилата за движение, дори в младостта ми, когато съм карал висок клас автомобил съм се движил културно, макар и с превишена скорост - но бях много внимателен към пешеходците).
- Не смятам, че има простотия у хората по телевизията - по-скоро приемам, че хората имат по-различно чувство за хумор; за сметка на това са по-естествени и по-усмихнати. В Торонто не съм чул до момента някой да се смее на обществено място.
- яденето и пиенето навсякъде е хубаво - в моят случай не ме мотивира допълнително.

Между другото четейки някои теми от подфорума за имиграция стигам до извода, че има много хора от провинцията, стягащи куфарите и все по-малко от София. За да бъда честен ще кажа също, че не познавам много Софиянци дори в Торонто - може за би за хората от по-малките градове нещата да изглеждат по-различно, затова и не се опитвам да генерализирам и да давам универсални съвети - както се казва "на вкус и цвет товарищ нет".
Последно промяна от jovani на Вто Ное 08, 2011 8:08 pm, променено общо 1 път.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

Californian написа: The Scream - Edvard Munch

Или още известна като The Programmer Scream........тоест официалната картина на всеки програмист.
Интересно........... :devil:
За пръв път го чувам това - явно е някакъв местен пиниз.

Навремето един системен администратор (доста сериозен пич между другото) каза един много готин лаф:

- Всички системни програмисти трябва да са сериозни хора. На първото им интервю за работа като системен програмист трябва да им дават да гледат "Ну Погоди" половин час и ако се усмихнат дори само веднъж - аут!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:
Не пропагандирам, че България е идеалната държава, нито пък смятам че Канада е такава. Но това, което знам със сигурност е:
.....
Джовани, извинявай но видя ли тази тема? Обръщам ти внимание на нея защото е написана от човек който живее в България, бори се с живота там и явно няма намерение да имигрира, а се опитва да промени нещата там. Интересно е също че този човек е дошъл в нашият форум за да търси помощ от българите живеещи в Канада за това което прави той в България.

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 22&t=42767"
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
jovani написа:

.....
Джовани, извинявай но видя ли тази тема? Обръщам ти внимание на нея защото е написана от човек който живее в България, бори се с живота там и явно няма намерение да имигрира, а се опитва да промени нещата там. Интересно е също че този човек е дошъл в нашият форум за да търси помощ от българите живеещи в Канада за това което прави той в България.

Видях я темата, но също така видях и отговорът от Бекс и му благодаря за откровеността по въпроса.

Мога само да допълня, че в сметките за електроенергия в Торонто, които редовно се надписват, и то не само по мое мнение, освен цената на електроенергията има още такса за пренос (която е % и отделно фиксиран амаунт), дебт ритайрмънт чардж, фиксирана сума за това, че поддръжат електрометите и т.н. Реалната цена, която се плаща е 2 пъти обявената цена на киловат на Торонто Хайдро. Без да се отоплявам на ток (отоплението ми влиза в мейнтенанса) в момента плащам два пъти повече на месец, отколкото този пич плаща в България.
Самата компания Торонто Хайдро е на загуба, а директорите и взимат тлъсти бонуси. Ако ги уволнят ще трябва да им платят сериозни неустойки (това е следващото нещо, за което ще се боря при подписването на новият си контракт), чудеха се тази година дали да не ги приватизират.

Животът навсякъде е борба, и навсякъде човек има от какво да се оплаква - сигурен съм че на този човек не му е лесно, но също така съм убеден, че на много хора не им е лесно в Канада, дори това си личи от мненията на част от потребителите, въпреки сериозните мерки, вземани от модераторите на форума и част от другите потребители да подтиснат този ропот.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:
Koko написа:
jovani написа:

.....

Видях я темата, но също така видях и отговорът от Бекс и му благодаря за откровеността по въпроса.

Мога само да допълня, че в сметките за електроенергия в Торонто, които редовно се надписват, и то не само по мое мнение, освен цената на електроенергията има още такса за пренос (която е % и отделно фиксиран амаунт), дебт ритайрмънт чардж, фиксирана сума за това, че поддръжат електрометите и т.н. Реалната цена, която се плаща е 2 пъти обявената цена на киловат на Торонто Хайдро. Без да се отоплявам на ток (отоплението ми влиза в мейнтенанса) в момента плащам два пъти повече на месец, отколкото този пич плаща в България.
Самата компания Торонто Хайдро е на загуба, а директорите и взимат тлъсти бонуси. Ако ги уволнят ще трябва да им платят сериозни неустойки (това е следващото нещо, за което ще се боря при подписването на новият си контракт), чудеха се тази година дали да не ги приватизират.

Животът навсякъде е борба, и навсякъде човек има от какво да се оплаква - сигурен съм че на този човек не му е лесно, но също така съм убеден, че на много хора не им е лесно в Канада, дори това си личи от мненията на част от потребителите, въпреки сериозните мерки, вземани от модераторите на форума и част от другите потребители да подтиснат този ропот.
Въпроса беше за живота в България, а не в Канада - но както обикновенно няма конкретен отговор от твоя страна, а нещата ги извърташ в друга посока, която ти отърва.
Що се отнася до ропота и подтисничеството - ако наистина беше прав, то и ти самият отдавна нямаше да пишеш в този форум.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
Въпроса беше за живота в България, а не в Канада - но както обикновенно няма конкретен отговор от твоя страна, а нещата ги извърташ в друга посока, която ти отърва.
Що се отнася до ропота и подтисничеството - ако наистина беше прав, то и ти самият отдавна нямаше да пишеш в този форум.
Какво очакваш да чуещ за "живота в България"? Живота навсякъде по света е както си го направиш и зависи от това как са ти помогнали и научили да го правиш.
В Канада има бездомници, просяци, пускал съм снимки на много западнали райони, статистически броят на убийства и самоубийства в Канада пер капита е малко по-нисък от този в България (разликата е под 30% и за двата параметъра) - това сме го дъвкали многократно, но явно който не иска да го провери няма никога да се съгласи с това ми мнение.

Какво да му кажа на този човек, което да те устрои - например да си смени професията и да потърси нещо, което би му донесло повече доход? Ако иска да се занимава с публицистика според мен трябва да намери начин да прави неявна реклама и да публикува платени статии; или някакви невероятни разкрития, които да му осигурят субсидии от читателите (ала Джулиан Асанж), стига да е готов да поеме риска да бъде грубо наритан (ала Асанж, който в момента няма достъп до сметките си, а дължи повече от двеста хиляди евро за съдебни разноски и други разходи).

Ситуацията със "свободната преса" в Канада е същата, както и ситуацията в България - един "свободен" вестник като Торонто Стар не спира да публикува статии против сегашният кмет на Торонто още от времето на изборите - явно собствениците на вестника са свързани с някой, който е много против действията на този кмет. То и на мен кмета не ми изглежда особенно мъдър, но все нещо положително трябва да има у него, както вярвам има във всеки човек. Ами разсипаха го от критика - чак неприятно да ти стане да ги четеш, даже не се стараят да се прикриват, че дори и на баламите става ясно кой стои зад тази работа. Но пък е възможно да не са останали много хора, които да плащат за вестника в тези времена; а този "бизнес" да плаща заплатите на журналистите и другите разходи, така че не мога и да ги обвинявам.
Искам да питам: В Канада това може ли да го има. Служител на частна компания, която е била държавна да ти дърдори подобни безумия. По-късно съдбата ме срещна с едно лице, което работи в ЧЕЗ - компютърните им системи. Той ми добави, че така им е наредено, така нагласят системата да работи - надписване с 60 и 70%. Ха честито, да е честито на балъците, които все още са в БГ, да честитаме на абонатите на М-тел, да честитаме на ВиК, на БДЖ - Бог да го прости и на ООН'Е и ООД'А.
Ако не го е направил той, някой друг е щял да го направи - никой не се отказва от честно спечелени пари.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:В Канада има бездомници, просяци, пускал съм снимки на много западнали райони
Мдааа... Във всяка една страна на света има бездомници, просяци и западнали райони, следователно по твоята логика едва ли не трябва да заключим, че социалните системи и жизнения стандарт са еднакви за всички страни по света. Дет' се вика "this is next level logic" :D
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

jovani написа:.... усмихнат дори само веднъж - аут!
Много ме изкефи това за Ну Погоди. Аз съм израстнал с това заедно със Сънчо и лека нощ деца :rofl: УмреЛ съм на интервюто значи.
Публикувай отговор