Закупуване на жилище в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Закупуване на жилище в Канада

Мнение от jovani »

roumensp написа: Чет Авг 26, 2021 12:02 pm
miteto написа: Сря Авг 25, 2021 9:13 pm
roumensp написа: Нед Авг 22, 2021 3:40 pm
jovani написа: Съб Авг 21, 2021 6:50 pm
roumensp написа: Съб Авг 21, 2021 6:35 pm Колкото до 99-те години, явно пак си се осрал и си си купил leasehold. Моята е freehold. За разликата потърси в Гугъл. :lol:
Няма такова нещо. В Онтарио всички имоти са за срок от 99 години. Очаква се в този период да си я продал или прехвърлил на някого, след което 99-те години започват да текат пак от 0-та. Вероятно го правят за тези, които заминат и не се върнат, за да имат възможност да я национализират отново, за да не стои празна, нямам представа.
Тия ги разправяй на някой друг. Просто отново си се направил на евреин, leasehold вървят по-евтино. :D
Ето ти пример:
https://www.realtor.ca/real-estate/2355 ... n-the-lake
Обърни внимание на “Title: Freehold”. :lol:
Доколкото знам, Freehold на този листинг означава, че не е Condo (при вас му викат Strata), т.е. няма да плащаш месечни condo fees. Тук има и Condo Townhouses, не само 30-40 етажни сгради са със статут на condo/strata. Примерно ей това:
https://www.realtor.ca/real-estate/2353 ... n-the-lake

Не съм виждал досега да се употребява този термин "leasehold" в Онтарио, предполагам е същото на което тук му казват "condo". И банките нямат абсолютно никакви проблеми да дават моргиджи за такива имоти, поне в Онтарио.
Уж все сте учени хора пък никой не ще да прочете за точното значение на думите:

THE DIFFERENT TYPES OF PROPERTY OWNERSHIP

Leasehold не си виждал да употребяват, защото наистина е рядкост, но той е единствения термин дето отговаря на 99-те години дето си ги измисли Джовани. Един път попаднах на къща във Ванкувър, която беше поне два пъти по-евтина от нормалното …. оказа се leasehold на земя принадлежаща на UBC.
Който търси намира. Аз бях много търпелив, и в края на краищата имах късмет ("Късметът не се чака, а се търси").
Къщата ми е детачед, фрийхолд, с всички екстри. Отпред има езерце, което за щастие е общинска собственност (не плащам да го поддържам, а се наслаждавам на вюто). В последните няколко години е била давана под наем, така че имаше нужда от ремонти - смяна на паркети, пребоядисване и т.н., които успяхме да направим бързо преди да се пренесем. Аз я купих дори без да съм я видял - имаше само един ден за оглед, защото наемателката е работела в старчески домове и даде само 3 часа за оглед в този ден. Точно в този ден заваля първият сняг в Торонто и много от потенциалните купувачи не се явиха. Аз направих твърда безусловна оферта малко над обявената цена, имаше още 2-3 оферти, но ме избраха мен. В ретроспект сигурно съм спечелил 200,000 за няколко месеца, но мен това изобщо не ме интересура - дори и да беше паднала цената с 200,000 пак нямаше да ми пука. Взех я с малък моргидж, колкото да не е без хич, парите ги имам кеш в Канада и мога моментало да я платя изцяло, ако реша че ми е по-изгодно.

Навремето имахме кондо на лейкшор в Торонто с огромна тераса. Разликата е, че въпреки че нямахме прайвъси (всички етажи отгоре хвърляха фасове, дъвки и храчки на нашата тераса), трябваше да плащаме мейнтенанс и цената на самата тераса, а отпред на 20 метра пред кондото имаше малък парк на езерото, с фонтани, места за барбекю (на нашата тераса не можеше да се инсталира барбекю, но ние разбира се, не спазвахме всички забрани), и най-вече общината се грижеше за всичко това. Наместо да излезеш с шезлонга на 20 метра и да се наслаждаваш на мадамите наоколо фор фрий трябваше да се задоволяваме с "прайвъсито" и да събираме фасове и дъфки, и всяка седмица да чистим саждите от колите по близката магистрала (да не говорим за канцерогенните фактори). Така че ги имайте предвид тези неща, като купувате имоти - не всичко, дето изглежда лъскаво е практично. Да не говорим за хората, които са решили по някаква причина да купуват имот от другата страна на океана.

99-те години може да е някакъв локъл байлоу. Не плащам никакви фиийс, освен пропърти такси и земята "принадлежи" на мен (дотолкова, доколкото всяко нещо в Канада, пък и където и да е по света може да "принадлежи" на някого).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Публикувай отговор