Един от проблемите, които все още дискутираме семейно и не можем да решим дали да заминаваме или не за Канада е, че синът ни догодина /2005/ трябва да е първолак... Не знае френски и нямам идея дори как ще му се отрази културния шок...
Ако някой може да обясни как стои въпросът с обучението на децата в нашето положение, ще сипя благодарности!!!
Не се притеснявай за малкия. Децата особено по-малките са най-адаптивни.
В една мноого далечна година когато бях на 8 нашите ни поведоха с тях на гурбет в Тунис. Първите дни се разбирах с останалите деца със знаци, след това с думи, а на втория месец вече ти се струва че никъде другаде не си живял.
И другите все така разправят , но си е страшничко като си помислиш каква голяма отговорност носиш за бъдещето на някой.. , който на всичкото отгоре е и твой син.
Виж, за малкият не се притеснявам. Той е едва на 10 месеца и по-трудно сигурно ще бъде да го направим българче/ако останем в Канада,де../!!
A според вас има ли подходяща възраст, на която можете да изпратите детето си на училище в Канада? Според мен от моят опит и моите наблюдения няма. Шокът е еднакво голям както за нас така и за децата!!! Нашите бяха на 14 и 15г,не знаеха даже бонжур какво значи(от притеснение и аз бях забравила да им кажа).А минималните знания по английски не са им помогнали с нищо,защото от страх не са си спомнили нищо.Когато ги взехме от училище(беше петък) плачеха и викаха че не искат повече да ходят.Това беше наи-кошмарният им ден в Ка.,а и на нас също.След уговорки и обяснения през уикенда, се съгласиха в понеделник като отидат да погледнат малко по-различно на нещата. Разбраха че съм била права,но първите 2-3мес.ходеха със свити сърца.Детето на наши познати беше на 5г.,плачеше и не искаше да ходи на дет.градина и отказваше да се храни и искаше да си ходи при дядо и баба. Други деца пък си тръгваха без проблеми и много не им пукаше.Много зависи и от детето, и от това как ще го подготвите за първоначалния шок, от който спасение няма.Тук учителите се сблъскват всеки ден с имигранти или самите те са такива и са им ясни нещата.Много са търпеливи и толерантни така че злото не е толкова голямо колкото изглежда(дяволът не е толкова черен). Всички знаем,че малките винаги се справят по-добре от големите.Така че според мен тръгвайте и не се чудете и не го мислете.Колкото по-бързо,толкова по-рано ще преминете през шока(и ще забравите) и толкова по-добре.А ако имате и приярели тук ще ви още по-лесно.
Няма страшно! Всички сме минали от там! Горе главите и много не чакайте,смело напред!
Успех!
П.П. А може пък да се случи в у-ще да има и други българчета Тук сме вече навсякъде.
Spored men e po-dobre deteto da trygne na uchilishte v pyrvi klas v Canada. Dvete obrazovatelni sistemi - na Bg i Canada sa korenno razlichni i ne e neobhodimo da obyrkvate deteto da zapochva po ednata i da prodyljava po drugata. Osven tova, tuk detzata zadyljitelno trygvat pyrvi klas na 6 godini i ako vasheto dete e na 7, shte go slojat vyv 2 klas. Kompromis s tova ne praviat, triabva da e s vrystnicite si zadyljitelno, znam tova ot lichen opit! Stava duma vse-pak za Toronto, v Quebec moje da e razlichno. Kolkoto detzata sa po-malki, tolkova im e po-lesno da nauchat ezika i da se adaptirat. A dali detzata shte plachat i niama da iskat da hodiat na uchilishte-zavisi ot samoto uchilishte. V podobna situacia e nai-dobre da se smeni uchilishteto. Moiat sin hodi 2-3 mesetza v public school i imahme problemi . Premestihme go v catholic school, smenihme kvartala i sega uchilishteto e liubimoto mu miasto
Uspeh vi jelaia !
Bydete zdravi i jiveite tam, kydeto mojete da bydete shtastlivi!
Any написа: Spored men e po-dobre deteto da trygne na uchilishte v pyrvi klas v Canada. Dvete obrazovatelni sistemi - na Bg i Canada sa korenno razlichni i ne e neobhodimo da obyrkvate deteto da zapochva po ednata i da prodyljava po drugata. Osven tova, tuk detzata zadyljitelno trygvat pyrvi klas na 6 godini i ako vasheto dete e na 7, shte go slojat vyv 2 klas. Kompromis s tova ne praviat, triabva da e s vrystnicite si zadyljitelno, znam tova ot lichen opit! Stava duma vse-pak za Toronto, v Quebec moje da e razlichno. Kolkoto detzata sa po-malki, tolkova im e po-lesno da nauchat ezika i da se adaptirat. A dali detzata shte plachat i niama da iskat da hodiat na uchilishte-zavisi ot samoto uchilishte. V podobna situacia e nai-dobre da se smeni uchilishteto. Moiat sin hodi 2-3 mesetza v public school i imahme problemi . Premestihme go v catholic school, smenihme kvartala i sega uchilishteto e liubimoto mu miasto
Uspeh vi jelaia !
Any, благодаря ти за инфото, но това за 2-ри клас, направо ме утрепа ... В Монреал трябва да отидем. Предполагам, че същото важи и за там!?!
Това дете все още не знае да чете на български пък камо ли на френски :confused2: . Кога започва учебната година там? Защото едва ли ще успеем да дойдем преди септември 2005.
И там не организират ли някакви подготвителни езикови курсове за децата??? :nenam:
I nie triabvashe da hodim v Montreal, no sme v Toronto i izobshto ne syjaliavame Tova , che deteto ne znae da chete bg ne e problem. Podgotvitelni kursove niama, v povecheto ot uchilishtata ima chasove ESL
( Ehglish Second Language ) za detza, koito ne znaiat ezika. Uchebnata godina zapochva v nachaloto na septemvri, no priemat detza po vsiako vreme. Deteto vyv vsichki sluchai shte se spravi mnogo po-lesno ot koito i da e vyzrasten !!! Poviarvai I kolkoto po-rano, tolkova po-dobre!
Bydete zdravi i jiveite tam, kydeto mojete da bydete shtastlivi!