9 септември: когато ликвидираха елита на България

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Ivan1007 »

9 септември: когато ликвидираха елита на България

В памет на жертвите на комунизма
Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта: да се разчисти пътят към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим.
Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.

Ужасите след 9 септември

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“, а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.

През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от „монархо-фашистите“, а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет
...
Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за „новия социалистически човек“
Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.
Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на „мокрите поръчки“ на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944
В книгата „Погубената България“ са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други „бивши хора“ в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за „побратимяване“ при обявяването на война на Германия.

„Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит
Печалният край на българските елити
Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. „Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването „Погубената България“ са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.

Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като „бивши хора“ непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Ivan1007 »

Вили Лилков написа:На връх 9 септември научаваме от вестник "Дума", че бившият главен редактор на вестника на БКП/БСП е арестуван за шпионаж в полза на Русия.
За такъв подарък никой не е мечтал!
Има надежда!
Арестуваха бившия главен редактор на ДУМА Юрий Борисов
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от optics »

Чукундур:

Изображение
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Ivan1007 »

Това да не е Linko?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Ivan1007 »

В понеделник, 9 септември 2019 г., посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров откри изложба в Руския културен център в София, представяща „освобождението” на България от нацизма през септември 1944 г. – теза, която преди това българското МВнР работи определи в специална позиция като „съмнителна” и посочи, че щиковете на съветската армия донесоха репресии за половин век. След официалната част на събитието посланик Макаров отговори на множество въпроси на представители на различни медии, свързани повечето с текущи политически теми между България и Русия. Журналистът Христо Христов беше един от малкото, които успя да му зададе три конкретни въпроси, свързани с изложбата, но по тях посланик Макаров показа шокиращо непознаване на фактите отпреди 75 години, които руската страна претендира, че знае в дълбочина. Сайтът desebg.com публикува това блицинтервю.



Посланик Макаров, разгледах изложбата, но в нея не открих информация за това колко нацисти са унищожени от съветската армия на територията на България при освобождението ѝ през септември 1944 г.?

– Колко са унищожени ли? Аз не мога да ви отговоря на този въпрос.


А колко жертви е дала съветската армия при освобождението на България тогава?

– Аз не зная. Трябва да се има предвид, че червената армия е влязла в България без никакви боеве и военни ситуации. Поради това, аз мисля, че жертвите са минимални. За други страни сме дали повече жертви. Ще повторя, че съществува комисия от историци – руско-българска комисия, която трябва да се занимава с тези въпроси. Но тя не се е събирала от години. Тази комисия трябва да каже как е влязла червената армия в България, какво е извършено от нея, колко хора са загинали и т.н.


Може ли тогава някой от вашите колеги тук или вие да назовете един пронацистки или профашистки представител на тогавашното правителство начело с Константин Муравиев, на което СССР е обявил война? Защото се твърди, че тогава ни освобождавате от нацизма. Кои са членовете на тогавашното правителство, които са нацисти или фашисти?

Аз не зная. Не мога да ви отговоря. Аз не съм историк, аз съм дипломат. Ако ми представите тези въпроси и извършим проверка тогава бихме могли да поговорим отново.
https://desebg.com/intervu/4116-2019-09-10-05-21-35"
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума
Мнения: 8662
Регистриран на: Нед Май 07, 2017 10:52 am
Местоположение: Out of dumbassworld

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Pyrelight »

Поне се измъква с "незнание"...
Вместо да се гъне като Линко като глист на говно, да ни търкаля отрязани партизански глави и сърцераздирателни истории за убити терористки из форума. |(
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''
powered by pumpy
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от pumpy »

Ivan1007 написа:Това да не е Linko?
:rock: :rock: :rock: :rock: :rock:
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от agent Ozo »

Автор: Валерия Велева, Фейсбук

Защо бе, хора?
Да подкараш три синджира русофили към следствието навръх 9-ти септември, е еманация на глупостта в държавата.
Да оковеш доктор по философия с белезници и да го разкарваш по улиците на София, е бруталност, която навява ужасни спомени. И не е в полза на държавата.
Да създадеш огромен скандал с Русия, когато искаш енергийни проекти от нея, е тежко политическо късогледство. Във вреда на държавата.
Да правиш всичко това под диктовката на чужда служба, без за отчиташ обществените реалности, е безотговорност. И унижава държавата.
Последиците:
- сплотяване на левите сили у нас,
- консолидиране на БСП и туширане на вътрешно-партийните разногласия пред външния враг,
- създаване на още по-голям негативизъм към управляващите,
- прокарване на още разделителни линии в обществото и създаване на нови огнища на омраза,
- лош имидж на България навън,
- лош климат вътре в България.
Кому бе нужно това?
Може русофилите да са най-големите шпиони у нас, това тепърва трябва да се докаже, но да използваш такива репресивни методи в условията на европейска демокрация, си е чист политически вандализъм, който ще има тежки последици.
Жалко, че слепците у нас са толкова много!
И са на такива високи постове в държавата!
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от pumpy »

А на Валерия Велева минавало ли е някога през акъла, че може би не искаме руски енергийни проекти и това е добра форма да ги "разкараме навлеците братушки"
А иначе няма по-добър ден от 9/9 да се разкарват русофилите по площадите с белезници, "каквото повикало, такова се обадило"
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Ivan1007 »

agent Ozo написа:
Автор: Валерия Велева, Фейсбук

Защо бе, хора?
Да подкараш три синджира русофили към следствието навръх 9-ти септември, е еманация на глупостта в държавата.
Да оковеш доктор по философия с белезници и да го разкарваш по улиците на София, е бруталност, която навява ужасни спомени. И не е в полза на държавата.
Да създадеш огромен скандал с Русия, когато искаш енергийни проекти от нея, е тежко политическо късогледство. Във вреда на държавата.
Да правиш всичко това под диктовката на чужда служба, без за отчиташ обществените реалности, е безотговорност. И унижава държавата.
Последиците:
- сплотяване на левите сили у нас,
- консолидиране на БСП и туширане на вътрешно-партийните разногласия пред външния враг,
- създаване на още по-голям негативизъм към управляващите,
- прокарване на още разделителни линии в обществото и създаване на нови огнища на омраза,
- лош имидж на България навън,
- лош климат вътре в България.
Кому бе нужно това?
Може русофилите да са най-големите шпиони у нас, това тепърва трябва да се докаже, но да използваш такива репресивни методи в условията на европейска демокрация, си е чист политически вандализъм, който ще има тежки последици.
Жалко, че слепците у нас са толкова много!
И са на такива високи постове в държавата!
Това Мадам В. ли е?

Ще си позволя отново да цитирам Вили Лилков:
... България ще стане нормална държава, когато бъде осъден първия шпионин на Русия!
Аз поне не вярвам да го осъдят този, щото ще стигнат до Боко, ако почнат да съдят руските шпиони

Малинов е обвинен за шпионаж, ген. Решетников - със забрана да влиза в България
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от optics »

Кой е Доктора? Ахмед Сокола ли?
Той е по съвместителство експерт по Цанкови камъни.
Отдавна трябваше да е на топло.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от speedy »

agent Ozo написа:
Автор: Валерия Велева, Фейсбук

Защо бе, хора?
Да подкараш три синджира русофили към следствието навръх 9-ти септември, е еманация на глупостта в държавата.
Да оковеш доктор по философия с белезници и да го разкарваш по улиците на София, е бруталност, която навява ужасни спомени. И не е в полза на държавата.
Да създадеш огромен скандал с Русия, когато искаш енергийни проекти от нея, е тежко политическо късогледство. Във вреда на държавата.
Да правиш всичко това под диктовката на чужда служба, без за отчиташ обществените реалности, е безотговорност. И унижава държавата.
Последиците:
- сплотяване на левите сили у нас,
- консолидиране на БСП и туширане на вътрешно-партийните разногласия пред външния враг,
- създаване на още по-голям негативизъм към управляващите,
- прокарване на още разделителни линии в обществото и създаване на нови огнища на омраза,
- лош имидж на България навън,
- лош климат вътре в България.
Кому бе нужно това?
Може русофилите да са най-големите шпиони у нас, това тепърва трябва да се докаже, но да използваш такива репресивни методи в условията на европейска демокрация, си е чист политически вандализъм, който ще има тежки последици.
Жалко, че слепците у нас са толкова много!
И са на такива високи постове в държавата!
Тези арести са някаква невероятна глупост. Шпиони били...
Няма никаква логика да развяват наляво и надясно руски знамена и да се бият в гърдите, че са русофили и едновременно да шпионират тайно за Русия. Ако се бяха кръстили американофили, германофили, унгарофили или монакофили би имало смисъл.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от roumensp »

agent Ozo написа: - лош имидж на България навън
Лош имидж пред кого, само Русия ли е “навън” ?
Нещо не ми се вярва ЕС да ни нахока за случилото се. :lol:
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от agent Ozo »

Че то ЕС може и да ни е "навън", ама ние сме му вътре. :)
И не мисля, че ЕС би подкрепил политическо преследване. Поне на думи, де
:)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума
Мнения: 8662
Регистриран на: Нед Май 07, 2017 10:52 am
Местоположение: Out of dumbassworld

Re: 9 септември: когато ликвидираха елита на България

Мнение от Pyrelight »

agent Ozo написа:Че то ЕС може и да ни е "навън", ама ние сме му вътре. :)
И не мисля, че ЕС би подкрепил политическо преследване. Поне на думи, де
:)
Още по-малко политическо приятелство с враждебна нему сила! За справка: Виж им отношението към Тръмп. 8)
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''
powered by pumpy
Публикувай отговор