Много добър разказ за Канадското училище

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от optics »

https://expatbgmum.com/2016/09/12/%d0%b ... %b4%d0%b0/"

В гимназия в Канада
Posted on септември 12, 2016 by expatbgmum

Това са лични впечатления- на мен и синът ми от конкретно училище в малък град в Провинция Онтарио. Между провинциите има големи разлики, самите училища се управляват от различни бордове, така че вероятно и в Онтарио има разлики между училище и училище.

Теди е учил е от 1 до 7 клас в 133то /руското/ училище в София . Само ще вметна, че за тези 7 години, научи цялата руска граматика наизуст, но не може да говори. Е, понякога сънуваше кошмари с падежи, но така е в името на образованието. След това завърши 8 клас в 7ма гимназия / паралелка с английски и испански/.

Гимназията в Канада е от 9 до 12 клас. Една седмица преди началото на учебната година, отиваме с Теди в единствената гимназия в града / 20 000 души население/. Една служителка ни даде да попълваме някакви формуляри и каза, че ще уведоми директора и ще се срещнем с него. Директорът ни покани, обяснихме какъв ни е случая. Каза, че ще бъде записан в 10 клас, с набора си. Тук тръгват на 6 год. на училище. Естествено, Теди се зарадва, че ще прескочи една година. Обясни ни, че има съветници, към които децата се обръщат по всякакви въпроси. Извика и съветника, който ще отговаря за него / не знам по колко деца на съветник се падат/, обясниха ни системата на обучение, която аз не вдянах веднага. Теди трябваше да си избере предметите, които иска да учи, това е нещото което не можех да схвана в този момент. От къде на къде ще избира? Както и да е, Теди и съветника направиха програмата. Обясниха ни и че в 10 клас се държи изпит за грамотност, без който не може да се завърши. Който не го е взел се явява на поправка в 11 клас. Директорът имаше някаква работа и покани Теди да отиде на следващия ден в 14часа да го разведе из училището лично. Гледах тъпо.

Системата на обучение е следната. За да завършат децата, трябва да имат 30 кредита и 40 часа обществено полезен труд. Този труд е в разни банки за храна, дрехи и подобни организации за бедните, може да го направят когато искат през тези 4 години, трябва да представят бележка, иначе не могат да завършат. А, и никой няма да даде фалшива бележка.

Всеки предмет е 1 кредит. Има задължителни и избираеми предмети. Трябва да вземат 18 кредита от задължителни предмети и 12 от избираемите.Единствените предмети, които се взимат всяка година са английски и математика. Други задължителни, разпределени през годините са например география, биология и тн. Така се получава, че всеки семестър/срок учат различни неща. 4 предмета първия семестър и 4 втория семестър. Като едно добро дете, Теди си беше взел от България учебника по математика да си припомня. Та, в 10 клас, Теди посетил един час по математика, след това с българския си учебник за 8 клас, отишъл при съветника. Разгледал учебника човека и му признал кредит по математика за 10клас и взе нещо друго на нейно място. Много се смях на тази история. Да, вярно е ,че в България материала е много по-сложен, вероятно не само по математика.

Програмата на Теди за 11 клас е следната:

1ви семестър- Компютърни науки, Световна политика, Френски език, Английски език

2ри семестър- История, Международно право , Математика, Канадско право.

Освен предметите, които си е избрал Теди, има и всякакви други неща. Ще напиша някои, които са екзотични за обикновена българска гимназия.- personal fitness, tech design, photography, dramatic arts, culinary arts, visual arts, computer programming, stage band, vocal music. Всичко това го има в България разбира се, но в профилираните гимназии и техникуми, а тук са съчетани нещата и деца в такъв малък град имат достъп без да се местят в голям град и не кандидатсват, просто си ги избират. Има профилирани училища и тук, но не съм запозната кога и как става приема в тях.

Има една особеност, която намирам за много разумна. Всички и задължителни и голяма част от избираемите предмети, имат 3 нива на сложност.Те са essential level, applied level, academic level. Първото ниво е за деца, които след гимназия ще работят и не искат да учат повече, второто е за деца, които искат да учат в колеж и третото за деца, които искат да учат в университет. Детето си избира, кое ниво да учи. Като цяло, няма я тази истерия, всички да са с висше образование, за това децата спокойно си взимат и по-ниските нива. Заедно със студентстването се сдобиваш и с огромен заем, така че децата си правят сметката дали имат необходимите способности, тък като в университета е много трудно и има риск да отпаднат.

Няма бележници. Оценките са в проценти, като крайната оценка се формира от 15% тест/ всъщност, зависи от предмета и процентите варират/ , другите проценти са от проекти, участие в дискусиите, работа в екип и разни други неща. Работата в екип им е много важна, нещо, което беше трудно за Теди в началото, свикнал изцяло сам да работи.

Отсъствия не се пишат. Всяко училище има телефон safe arrival. Ако детето ти е болно или няма да ходи на училище по каквато и да е причина, оставяш съобщение кога и за колко време ще отсъства. Ако не се обадиш, получаваш съобщение, че детето ти не е в училище и трябва да натиснеш определен бутон с който потвърждаваш, че си чул съобщението и да върнеш обаждане в училището. С цел безопасност. Получаваш съобщение и ако детето е закъсняло за някой час. Когато дете е закъсняло, минава първо през главния офис, където получава една жълта бележка. Без нея не може да влезе в клас, така се следят закъсненията и при повече от 5 се взимат някакви мерки. Тази практика с уведомяването на родителя се прекратява, ако детето навърши 18 години.

Часовете са по 75 мин, междучасията са по 10мин и едно голямо междучасие от 1 час за обяд. Започват в 8:40 като преди това пускат химна, който както ми каза Теди всеки ден е в различна версия- джаз, акапелно, хор и тн., свършват в 15:15.

В първият учебен ден има откриване. В салона/физкултурния/ се събират всички. Освен мотивационните слова е имало нещо като кратка програма изпълнена от учителите, които са пяли, свирили и танцували. Прожектирали са филмче със снимки на учителите сега и как са изглеждали в гимназията. Ей такива работи. Имало е ориентация за новите деветокласници от екип от 50 ученици от горните класове/със съответни отличителни белези, тип тениски/, които се грижат за тях и им обясняват къде и какво. След това има кратки часове, които са за представяне учител на ученици и обратното. Правят игри за „разчупване на леда“. Ама много ги харесват тези игри навсякъде, на мен ми се виждат идиотски, ама явно са ефективни.

Смартфоните се ползват само, ако учителя разреши с учебна цел/ за интернет /. Ако някой го ползва като телефон или без разрешение по време на час, се взима и му го връщат в края на учебния ден. Ако се случи два пъти, родител трябва да отиде да вземе телефона. Интернета е ограничен за да не могат да влизат в социалните мрежи. Всеки влиза в мрежата с ученическия си номер, така че не е трудно да се разбере кой какво прави. Освен в компютърната зала, където компютрите са с по два екрана, имат компютри и в библиотеката. Теди ми каза, че библиотеката е доста посещавана, тъй като е разрешено яденето там /повечето си носят храна от вкъщи/ и децата използват обяда да учат заедно с това или да търсят нещо в интернет. Имат и принтери. Със свободен достъп, на рафтове седят айпади, и всеки си взима, ако има нужда за часа, което често се случва. Не могат да се изнасят от училището и няма изчезнали.

Дете без компютър, просто не може да си направи домашните.Училището си има система/ както в университетите/, децата си имат ученически имейли и всички домашни се изпращат на файл на имейла на съответния учител. В 10 клас по литература са учили „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг. Теди каза, че няма „какво е искал да каже автора“, има „какво мислиш ти“ и съответно няма грешен отговор. Бялата дъска се използва рядко за писане и служи като екран, тъй като учителите преподават урока под формата на презентация направенa на PowerPoint и учителя си има компютър в кабинета. Изпитване на дъската няма, с изключение, когато децата правят презентации/ползват google drive за всичко/. Ако някое дете се притеснява да говори пред всички, я прави в обедната почивка само пред учителя.

Учебници се ползват, ако и когато учителя прецени. В такъв случай учебниците и въобще литературата за четене се взимат от библиотеката. Всичко се сканира и ако нещо не се върне, в края на годината ще получа любезно писмо да заплатя липсващото. До колкото разбрах, учителя има свободата сам да прецени как ще преподава материала. С учебник, без учебник, негова си работа. Всички стаи са с различна подредба. Масите са в кръг, по диагонал, на чорчик, както му скимне на учителя, че му е удобно.

Като наказание се прилага отстраняване от училище за определено време. Ето на това Теди се чуди много как така работи. Теди ми разказа два случая на отстраняване. Първият- бандата / или музикално-вокална група / били на фестивал, където се напили. Отстранили ги за 1 седмица от училище. При вторият случай, едно момче напсувало учителката. И той отстранен за една седмица. Това, което много впечатлило Теди е, че като се върнало момчето, учителката/ напсуваната/ се държала с момчето все едно никога нищо не се е случвало. Тъй като било точно преди изпитите за края на годината, учителката му предложила допълнителна помощ. Въобще, каза, че учител да покаже лично отношение като симпатия или ненавист към определен ученик не е виждал. Същото не може да каже за 7мо училище, където наскоро ми падна ченето като ми разказа, че учителите ги обиждат на тъпаци, малоумници и тн. И обратното, ученици обиждат учителите. Теди харесва всичките си учители до сега, казва че са усмихнати, с чувство за хумор, винаги вмъкват шеги като преподават. Отношението е приятелско, но с дистанция.

Има отбори по всякакви спортове, включително фризби моля ви се, имало и правила тази игра. Теди тренира футбол/нашия си/ и ски бягане. С още 2 момчета от отбора по футбол ходят да помагат на женския отбор по футбол. Подбудите са ясни. 60 момичета били желаещите да тренират футбол. Теди беше записал нещо като физическо един семестър, та тогава всяка седмица са практикували различен спорт и така успя да пробва кърлинг, гребане, бейзбол, лакрос, голф и разбира се фризби.

Имат и клубове по интереси, нещо като наште кръжоци на времето. Има клуб по роботика, клуб на геймърите и тн.

Има и гей клуб. За деца, които смятат че са гей, имат си съветници- мъж и жена, събират се и обсъждат какви трудности срещат, как да реагират на дискриминация, такива неща. Има и интеграционна програма за деца с увреждания. За горните две разбрах от годишника, където имаше снимки на децата и кратко обяснение.

Бях против да купуваме годишник, защото имаме един от руското училище, който се състоеше от снимки на класовете в класните стаи, снимки на учителите, портрет на Пушкин и 5 детски рисунки. Хубавото е ,че го правят веднъж на 5 или май 10 години. Тук се прави всяка година, но това което впечатли мен, че се прави изцяло от учениците. От идеите какво да има вътре до оформлението. Участват деца, които взимат съответните курсове. Например, всички снимки са направени от децата, които взимат фотография. Така годишника става доста интересен и различен всяка година.Например в този има кратки интервюта на ученици за най-срамен момент и смешни колажи на учителите.Разбира се, има специално място за завършващите. И всички събития, празници, балове.

Следващата седмица ще е spirit week, в която един ден навсякъде по коридорите се пекат палачинки, на другия ден всички ходят с хавайски ризи, на третия се бият с чорапи/чисти/ и тн.В седмицата на Halloween и Коледа пак има разни неща.Всичко това се организира от ученическият парламент, избран предишната година с избори. Сина ми каза, че този парламент се събира всеки петък с един учител и мислят какво ще правят.Теди беше впечатлен, че и учителите участват активно. Ако е казано примерно, утре с пижами, и учителите се появяват с пижами. Разбира се, съвсем не значи, че тази система е перфектна и навсякъде е толкова добре/ особено в големите градове/ За мен е важно, че Теди е доволен, харесва му, и след като ми разказа всичко това каза:

Как съм оцелял в българско училище…
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
feather
Деактивиран
Мнения: 201
Регистриран на: Нед Юли 03, 2016 10:21 am

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от feather »

Много хубаво написано. А и вярно. :)
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от agent Ozo »

Разбира се, съвсем не значи, че тази система е перфектна и навсякъде е толкова добре/ особено в големите градове/ За мен е важно, че Теди е доволен, харесва му
Ето това е основното в разказа.
Едва ли си мисли някой, че всички деца и родители в това училище виждат нещата по същия начин.
Може и самият Теди след време да си промени мнението. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Kan_Tangra »

За мен единствено значими са мнения на хора, учили в елитните гимназии в България.
Най-добрите 3-4 математически (национална, бургас, софийска). Сега чувам за някакъв "Американски Колеж". Частна гимназия, която е на много добро ниво.
Моите уважения (и извинения) към руските училища (1-7 клас), но за мен (за моите близки, роднини, евентуално деца) изобщо не са дори и малко значима извадка.

А и съм малко скептичен към хора, които слагат пълен член не където му е мястото, а за да натъртват, което за тях е значимо.
Иначе този пример потвърждава много добре моята гледна точка. Че average (по-посредствените) хора много добре се вписват в живота в Канада, и им харесва.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16502
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от MrGeek »

Kan_Tangra написа:Най-добрите 3-4 математически (национална, бургас, софийска).
Бургаската МГ пък къде я набута на второ място? Ето ти класацията на училищата за 2015. Твоята е чак на 11-то място. :P
От държавните математически гимназии на върха е Софийската (второ място в класацията), след нея е Варненската (трето), Пловдивската (четвърто) и Старозагорската (пето).
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Ivan1007 »

Kan_Tangra написа:...
average (по-посредствените) хора много добре се вписват в живота в Канада, и им харесва.
Хахаха. Прав си за average, но преводът на average не е по-посредствен, а среден/обикновен.

Посредствените много трудно или изобщо не се вписват в живота в Канада, не им харесва и се връщат в България. :D

P.S. С че не се започва ново изречение - това е съюз и както ти си го написал нищо не свързва.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
silvestur
Мнения: 166
Регистриран на: Вто Мар 13, 2007 4:50 am

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от silvestur »

И руската и 7-ма гимназия за едни от по-добрите училища в София. И не би трябвало да се сравняват с единствената гимназия в малко градче, ако искаме да сме обективни. А мнение всеки има право да дава, при това дамата просто споделя, докато ти, Тангра, продължаваш с назидателния тон...
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Kan_Tangra »

Това "просто споделяне" ми изглеждаше доста назидателно на мен.
То и аз просто си споделям ... ;)

Нещо тоя разказ ми навя привкус, че видиш ли в Канада в училищата всичкУ ногУ цивилизованУ и толерантнУ,
а видиш ли в БГ само се карат и се бият по училищата. Просто няма как да е истина. Зависи от обкръжението и средата.

На моите приятели и познати (включително и учители) в Канада е, че училищата са предимно дебилски и се отнасят като към бавно развиващи се.

А това че на сегашните матури Бс ПМГ е 11та хубаво, съгласявам се.

По мое време мерехме според представянето на национални и международни състезания по математика, прием на ученици без приемен изпит в различни университети (СУ и чужбина), ей такива неща. И тогава беше или 1ва или 2ра, (след или преди националната) системно.
Ех, времена ...

Гледам в класацията, че СтЗ и Варненската ПМГ са напред. Те и преди си бяха добри.

п.с. А забелязвате ли бройката на учениците в частните училища?
Трудно е да се нарече "гимназия" нещо, където завършват по 12 ученика за годината.
Интересно по колко ученика се пада на учител. Сигурно учителите са повече от учениците в тая гимназия.
От топ 11, бургаската МГ е 2ра с най-голям брой ученици (87), след софийската (128)

На прима виста се сещам, че имахме по 6-7 паралелки на випуск. Като 1та селектирани състезатели по математика и силни ученици, 5-6та съответно физична, биологична паралелка и тн.
Както забелязвате 87 човека, това са 4 паралелки само в 7 клас. А в 8ми са повече, тогава е истинският прием.
Съответно всичко след 2ра паралелка сваля драстично средния успех и резултат.
Броят на паралелките беше разширен заради огромния интерес към гимназията.
Но разбира се, разширяването винаги влияе на качеството. Защото е намесен уникален ресурс (човешки).

Едно е да мериш гимназия с 12-20 човека випуск.
Друго е да мериш елитните 1-2 паралелки на ПМГ Бс,
трето е да мериш 6-7 паралелки, като дори програмата е различна, броя на часовете по английски и математика. Отделно потенциала, изискванията, домашни, контролни и тн.

ППС. Опа! Гийк, данните ти са крайно манипулирани.
Даваш статистика на 7 класници, които тъкмо влизат в гимназията. И не са все още повлияни от нейното качество на преподаване!
Една такава за 12 ти клас би била малко по-валидна. Само че пише, че матурата в 12 клас не била задължителна и нямало да повлияе на данните.

Кое би било значим символ за качество?
Среден резултат на приемните кандидат-студентски изпити?
% влезли във определени ВУЗ?
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Ivan1007 »

Kan_Tangra написа:
На моите приятели и познати (включително и учители) в Канада е, че училищата са предимно дебилски и се отнасят като към бавно развиващи се.
Това е показателно единствено за приятелите ти. Нормално е към дебили да се отнасят като към бавно развиващи се. Предполагам и към теб така са се отнасяли и те добутаха да завършиш в Квебек . :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Kan_Tangra »

Ти кой беше. че нещо ми се губи!
:rofl: :rofl:
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от pumpy »

Ей, да не спорим за добри училища...да се чули някой да е прославил училището ви, както Слави е направил с моето ???
Да не говорим, че хора без деца в high school да дават мнение по тема за такова училище е меко казано "безсмислено"
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Ivan1007 »

pumpy написа: Да не говорим, че хора без деца в high school да дават мнение по тема за такова училище е меко казано "безсмислено"
То и с децата като всичко друго - който може го прави, който не може дава акъл. :tmi:
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Kan_Tangra »

То по тая логика в тема за луди и лудници, само лудите ще могат да дават компетентно мнение.
Това няма как да е общовалидно. Аз имам достатъчно приятели с деца, и тези въпроси обширно и продължително съм ги дискутирал с всички, защото ме вълнуват.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от Kan_Tangra »

Ivan1007 написа:
pumpy написа: Да не говорим, че хора без деца в high school да дават мнение по тема за такова училище е меко казано "безсмислено"
То и с децата като всичко друго - който може го прави, който не може дава акъл. :tmi:
Ти май си от тия, дето само акъл дават.
Напоследък не си спрял. Да разбираме ли, че вече не можеш?
Т.е. ние това го разбрахме, но да разбираме ли, че вече го и признаваш открито?
:rofl: :rofl:
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: Много добър разказ за Канадското училище

Мнение от speedy »

Kan_Tangra написа:То по тая логика в тема за луди и лудници, само лудите ще могат да дават компетентно мнение.

Тази логика не е правилна. Язък за математическата гимназия :)

Гимназиите в Онтарио са най-различни. Общите положения са каквито са описани най-отгоре. Ако учениците са избрали разни enriched или advanced placement курсове се учи здраво. В applied и college не чак толкова.

Разбира се има и негативните социални явления, най-вече според района. Може да има гангстерчета, наркотици и други придобивки на цивилизацията. Стане ли нещо полицията пристига бързо.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Публикувай отговор