Кацнахте, а сега на къде?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
mwanza
Мнения: 1008
Регистриран на: Пон Апр 24, 2006 12:17 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от mwanza »

Само да допълня към постинга по-горе на Танграта. Ако жилището не е с включено отопление има голяма вероятност сметката за тока да е към 100 долара, а може би и повече ако е по-голям амартамент.

Не съм чел цялата тема и незнам дали е споменато вече. В Сейнт Лоран (където аз живея) има голяма индустриална зона където е доста вероятно да се намери работа. В тоя ред на мисли ако живеете в Розмонт или Кот Сейнт Люк, ходенето на работа, особено през зимата може да се окаже сериозно приключение (говоря от личен опит). Та си мисля че не е зле да се помисли и от тази гледна точка. Къде има повече работа и съответно къде наблизо е добро място за живеене.

Както спомена аблъда по-горе, добре е да имате някаква кола. Защото ходенето на работа по такива зони с градски транспорт не е най-удачния вариант (пак говоря от личен опит с кола и без). Например първата ми работа беше наблизо в същата индустриална зона. По права линия беше на километър. С кола се ходи за 5-10 минути. С градски транспорт рейс-метро-рейс за 45. Да не говоря за връщането и висенето на магистралата за обратния рейс (който често не спира защото е пълен) на студ, дъжд и вятър.
Веднъж имаше снежна буря много сняг и чаках 2 часа на -25 градуса. Не е приятно никак уверявам ви :) Същото важи и за пазаруването. В началото на Януари беше -40. И някак си ходене с торби в тоя студ не е хубаво.

Може да ви се струва бошлаф отдалече, но тук зимите са дълги, а тази беше и особено студена.

Забравих да спомена, че вътрешен гараж (обикновено се плаща отделно) е много добра инвестиция. Защото иначе се хващаш за лопатата през Декември и я оставяш през Април.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Kan_Tangra »

dea написа:Шофирането в Мореал е стресово, не си създавайте илюзии . Всяка втора кола е ударена я отпред, я отстрани и т.н. Това за мен е по-показателно дали стават сблъсквания. Изпреварвания се правят предимно отдясно. И не намирам за израз на толерантност когато на червен светофар останалите автомобили се нареждат в колона в лявата лента, последният да застане най-отпред отдясно за да изпревари всички. Ограниченията на autoroute 40 се спазват само ако наоколо има полицейска кола. Този, който е решил, че му пречи това, че спазваш ограниченията на скоростта ти се залепва отзад и те "притиска": голям кеф! Като плюс за карането в Мореал в сравнение със София ще кажа: не свирят с клаксони и не пресичат на червно.
А пък за дупките по шосето да не захващам да пиша.
Отвратително е, когато някой кара със 70 по магистралата (толкова е ограничението) и настоява да стои в най-лявата лента, блокирайки всички (които искат да нарушават правилника), а в това време десните две ленти са пълни с други, които не могат да карат и се моткат по пътя. ;)
Ако си на магистрала, всяка лента си е сама за себе си и могат да те "изпреварят" отвсякъде, включително и отдясно. Още повече ако си в най-лявата лента, и да те изпреварят от ляво дори и теоретически не е възможно.

Да се върнем на сравнението Монреал-София. В монреал, мигачи в никакъв случай. Дори и ако определено пречиш на колите зад теб. Примерно има 2 ленти на светофар. Застанал в ляво, но никакъв мигач. След това чака всички насрещни коли, а през това време дясната лента се заема и си блокиран. Или пък еднолентов път, без мигач спира на място и евентуално мисли да паркира. А зад него коли, които трябва и те да спрат на място и да го чакат ... но без никакво предизвестие. С един мигач евентуално би станало ясно, че мисли да спира, че човекът зад него да знае, че и той ще трябва да спре и да чака.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
tonich
Мнения: 2234
Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Местоположение: New Westminster, BC

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от tonich »

Kan_Tangra написа:...Отвратително е, когато някой кара със 70 по магистралата (толкова е ограничението) и настоява да стои в най-лявата лента, блокирайки всички...
Няма проблеми да кара, в която лента иска щом е в града.
Виж ако ограничението е 70, а пък тоя кара с 50 тогава е кофти. Макар, че такива индивиди почти не се срещат. Но пък никой не ползва мигачи, което ме вбесява, защото идеята е точно те да се ползват и затова са сложени. Не знам какво ги пестят толкова (токът ли им идва скъп? :?: ), но дори и да ги ползват, го правят много късно (когато са потеглили след зелен светофар, ги пускат в средата на кръстовището и забиват спирачките - става дума за тея, които завиват наляво) :@ :swear:
Последно промяна от tonich на Чет Апр 24, 2014 1:21 am, променено общо 1 път.
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
mwanza
Мнения: 1008
Регистриран на: Пон Апр 24, 2006 12:17 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от mwanza »

И в БК ли е така Тонич? Аз мислех, че само тукашните незаят какво е мигач.
Аватар
tonich
Мнения: 2234
Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Местоположение: New Westminster, BC

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от tonich »

И в БК е така + една камара китаец, който не знае къде изобщо се намира.
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
the_coach
Мнения: 3429
Регистриран на: Вто Юли 24, 2012 3:03 am
Местоположение: on the road......

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от the_coach »

tonich написа:И в БК е така + една камара китаец, който не знае къде изобщо се намира.
Просто не им се отдава. Бях впечатлен когато видях трима китайци да бутат кола, в която нямаше шофьор или поне някой да върти волана.........
Аватар
7George
Мнения: 9645
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от 7George »

fighter написа:
tonich написа:И в БК е така + една камара китаец, който не знае къде изобщо се намира.
Просто не им се отдава. Бях впечатлен когато видях трима китайци да бутат кола, в която нямаше шофьор или поне някой да върти волана.........
:D Бил е дребен, а колите наедряха.
Дааа, не е лесно - от оризовата нива - направо в кожения салон. Няма време за еволюция и адаптация. :rock:
Embrace your climate change!
sofia_shi82
Мнения: 264
Регистриран на: Нед Яну 30, 2011 6:09 am
Местоположение: Plovdiv

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от sofia_shi82 »

По темата в буквален смисъл!
Казаха ми много полезен сайт, за тези които буквално нямат познати или роднини, които да ги подслонят за начало.
airbnb.com
Има много интересни предложение по за седмица две или за месец. Малко са скъпи, но пълно щастие няма.
Успех на всички ни с адаптацията в първите седмици и месеци :rofl: :yeah: :sun:
plamen04
Мнения: 61
Регистриран на: Нед Окт 16, 2011 2:27 am

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от plamen04 »

Здравейте,
мисля, че тук е мястото да споделя първи впечатления:
За около 300 евро аз и семейството ми стигнахме до Париж. Там останахме 2 дни - от19 до21,10. Резервирахме хотелска стая на буквално 2 минути пеша от терминала, от който щяхме да летим за Монреал.
8 часа полет и ето ни тук в Монреал. Към 1300 евро май беше цената за 3ма ни с Еър Трансат (канадска компания). След паспортна проверка бяхме на митнически контрол. Показваме документите, казваме какво имаме за деклариране и ни дават най важния документ - Потвърждение за постоянно пребиваващ. Искат ни го почти на всякъде. Щял да е нужен и при пенсионирането ни. Там казаха, че картите за постоянно пребиваване ще получим по пощата, на адреса, който посочваме. Те ще са новите ни лични карти. Посрещнаха ни, взехме хапване от една пицария и се прибрахме. На другия ден се обадихме в здравната им служба. Регистрирахме се по телефона. Казаха, че по пощата ще получим формуляри, към които да добавим снимки. Вчера ги подадохме за здравните карти. На 22ри отидохме да се регистрираме за социален номер (нещо като ЕГН). Стана бързо. Имахме запазена среща за службата, чрез която искаме да учим език безплатно. Бяхме на срещата. Посъветвах ни да се регистрираме в един сайт онлайн, за да ни придвижат по-бързо регистрацията и по-скоро да ни включат в група. Направихме го. Очакваме да получим отговор къде и кога да идем да ни проверят нивото и да кажат къде и кога ще учим. Ние искаме на пълен работен ден. Единия вариант е да почнем на 11.11, а другия на 03,01,16. Това обучение освен, че е безплатно и ще ни плащат близо по 500$ на човек. Същия служител ни даде формуляри за регистрация за получаване на детски добавки. Другия формуляр е за връщане на данъци, които са ни удържали в България за 2014 и 2015. Не знам защо, но ще ни връщат такива. Утре имаме среща със същия, за да провери дали правилно сме ги попълнили. Купихме кола, че тук е нужна, за където и да тръгнеш. Прехвърлянето излезе 400$, а застраховката 25$ на месец. Ще ги взимат от сметката последите. Бензинът е 1,10$/л. В квартал сме с ниско застрояване и обществения транспорт не е масов. До три месеца трябва да си имаме тукашни книжки. Толкова са валидни нашите. Сега решаваме листовки и четем правилник. Взех си сим карта за 40$ неограничени разговори +неограничени смси и ммси+ 1000Мб интернет . На милото ще вземем през декември като почнат промоциите вероятно. Без срочен договор са. Сметка си открих. Добавих жената към нея и й издадохме дебитна карта. Тази сметка ще посочваме за плащане и получаване на това онова.
В събота ако е хубаво времето ще идем до центъра. Може и с влак. С кола било сложно с паркирането. Ще видим ... Времето е супер за сега - 10-15 градуса. Плашат ни с някакви ледени дъждове дето ти обличат колата с дебел слой, който няма разбиване. Препоръчват да си направим дистанционно палене на колата. Квартирите тук са 660$ за двустаен или както се води 3 и 1/2. 4 и 1/2 (с две спални и всекидневна с кухня) около 800$. Това с включено отопление и вода. Ток се доплаща малко - 20-30$.
Цените на храните: хляб 2,20$, свинско 6-7$, пилешко 5$, кашкавал 10%, сирене повечко, Вино 10$/л. , бира 1,10$/330мл, ракия - домашна free :)
Детето ни ходи на градина при една румънка. В нейната къща гледа 6-8 деца на възраст от 1 до 6г. Научава думичка по думичка всеки ден. Сякаш свиква. 7,30$ на ден. Горницата се плаща от държавата. Но разбрахме, че и за тези 7,30 можем да искаме да ни ги плащат. Площадки и паркове доста наоколо.
Дрехи: Хубаво зимни яке 100$, дънки 30-40$, блузи 30-40$, ризи 20-40$, обувки 50% от изкуствена кожа, истински-100$ и повече.

Време е да тръгвам да прибирам детето. Дано съм бил полезен.

Поздрави,
Док.Виена-09.12.11
Акюзе и TCFQ-26.03.12
Изт. $-03.04.12
Мейл за предст. покана-09.11.12
Интервю-04.06.2014-УСПЕШНО
Док.Сидни-12.06.14
Сума от кр.карта-16.08.14
Покана за мед./мед.-13.08.15/21.08.15
Покани за визи/визи03.09/24.09.15
Полет 19.10.15
Аватар
Bubi
Мнения: 379
Регистриран на: Сря Окт 20, 2004 8:02 am
Местоположение: Montreal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Bubi »

plamen04 написа: Другия формуляр е за връщане на данъци, които са ни удържали в България за 2014 и 2015. Не знам защо, но ще ни връщат такива.
Бих била изключително удивена ако това се случи. Най-малкото, логически погледнато няма как да ти върнат нещо, което не е влязло в тяхната хазна. Въз основа на данъчните декларации се получават детските.
plamen04 написа: Но разбрахме, че и за тези 7,30 можем да искаме да ни ги плащат.
Тези 7,30 са миниума и не може да искате да ви ги плащат. Но ги декларирате в данъчната декларация, като намалят облагаемия доход на този с по-нисък доход /образно казано/

Успех на канадска земя и бърза адаптация.
5kov
Мнения: 122
Регистриран на: Вто Юни 08, 2010 8:55 am

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от 5kov »

Bubi написа:
plamen04 написа: Другия формуляр е за връщане на данъци, които са ни удържали в България за 2014 и 2015. Не знам защо, но ще ни връщат такива.
Бих била изключително удивена ако това се случи. Най-малкото, логически погледнато няма как да ти върнат нещо, което не е влязло в тяхната хазна. Въз основа на данъчните декларации се получават детските.
plamen04 написа: Но разбрахме, че и за тези 7,30 можем да искаме да ни ги плащат.
Тези 7,30 са миниума и не може да искате да ви ги плащат. Но ги декларирате в данъчната декларация, като намалят облагаемия доход на този с по-нисък доход /образно казано/

Успех на канадска земя и бърза адаптация.
Ако формуляра е за solidarity tax credit, да, връщат пари. Искат доходите от предната година, които няма как да са от Канада и на основа на тези данни ще получавате всеки месец някаква сума от федералните и провинциалните. 7.30 долара, които плащате, също се плащат но от францизацията и то ако двамата ходите. Като започнете францизация, там ще Ви дадат документите за тази сума. От францизацията не плащат 500 на месец, а 115 на седмица и то само когато има занятия. При пълен месец са 460, но декември например се учи само две седмици и парите са 230 долара.
„Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.” Уинстън Чърчил
hristowi06
Мнения: 78
Регистриран на: Сря Мар 26, 2014 3:21 pm
Местоположение: с.Маринка, Бургас

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от hristowi06 »

plamen04 Благодаря за споделеното :) Успех, good luck & bon chance. :*:
DCSQ 29.03.14
Overture dossier 25.08.14
Искане на доп. док 12.06.15
Пол. в Монреал 21.08.15
Искане доп. док серт. В2 - 22.10.15
ДЕЛФ В2 - пол. 9.08.16г
CSQ - пол. 29.08.16
Док. Н. Ск - изпр. 19.09.16
IUC - 24.01.17
Пок. мед 1.03.17
Мед. изсл 10.03.17
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от emili_vn »

Здравейте,

Не съм писала отдавна, но реших да драсна някой ред, за да вдъхна увереност на тези, на които тепърва им предстои да се реализират на канадска земя.

Почти четири години по-късно заставам отново зад думите си в една тема, която беше заключена поради разногласия и нападки. Навремето, според тези, които ме нападнаха, нямах право да пиша по въпроси, които не разбирам, поради малкото време, през което бях живяла в Монтреал - само 8 месеца.

Ето въпросното мнение: http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... &start=120"

И така, днес препрочетох темата и мога да заявя, че представите и изводите ми са били доста реални навремето и продължавам да мисля по същия начин (след като съм понатрупала т.нар. "канадски опит" :) )

През това време (от кацането до момента), се сдобих с 3 сертификата (една атестация от колеж и два университетски), изнасях лекции в продължение на 1 година в УдеМ на тема професионална реализация в Квебек, в момента уча магистратура в НЕС, имам 3,5 години трудов стаж, 1 година беневолат в Канада и работя като супервайзор в предприятие за подготовка на кадри в администрацията (счетоводители, маркетолози, офис сътрудници,системни администратори, секретари и човешки ресурси) - обучавам и подготвям хора, които имат проблеми с намирането на работа в сферата на счетоводството (било поради липса на опит, било поради липса на образоване), за бъдещата им реализация на пазара на труда в Квебек. И всичко това се дължи на подготовката ми още преди да пристигна, на усилията, които положих, на местните дипломи...и разбира се - на правилната ми преценка за живота и възможностите за реализация тук.

Каквото и да ви казват, знайте, че тук усилията се възнаграждават. Ако сте добре подготвени и информирани, ако полагате усилия и следвате целите си - ще успеете.

Обръщам се към тези, които имат проблем с намирането на работа поради липсата на местен стаж. Обърнете се към местния офис на Емплоа Кебек - има програми, от които можете да се възползвате, за да започнете работа.
Последно промяна от emili_vn на Чет Авг 18, 2016 9:11 pm, променено общо 1 път.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Shenia
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Юли 11, 2012 12:09 am

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Shenia »

Поздравления, Емили ! :) Благодаря за поста, много полезен, рационален и поучителен е споделения от теб опит ! Желая да си все така позитивна и успешна ! :*: И пак да пишеш и помагаш !
DCS: 11.07.2011
CSQ: 12.09.2013
Sydney: 19.02.2015
Visa: 11.12.2015
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от emili_vn »

Благодаря Shenia. Аз не съм спирала да помагам през последните години, но просто нямах време да чета и да пиша. На лични отговарях. С доста съфорумци поддържах връзка (по скайп и мейл) през годините, с някои се срещнахме тук. И в момента това работя - помагам на хората и това ме прави щастлива. Желая успех на всички. Вярвайте в себе си, полагайте усилия, създавайте контакти (не се затваряйте в тесния кръг на приятели и сънародници) и ще видите как мечтите започват да се сбъдват. А тук наистина има възможности за можещите и знаещите. Е, разбира се има и скрита дискриминация (нищо, че официално не съществува), но винаги се намира някой, който да ви оцени. Така че, следвайте целта си и бъдете щастливи. :)

Надявам се скоро да ми остане малко време да напиша една статия във Wiki, посветена на пазара на труда и процеса на търсене на работа, а също така и на образователната система. Иска ми се също така да разсея заблудите за данъчната система, двете такси и двата данъка и т.н.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Публикувай отговор