Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Какво се случва в България?

Мнение от roumensp »

joro написа:За съжаление българите в чужбина помнят България такава, каквато е била по времето на тяхното напускане и нищо не можек да ги убеди, че България се променя. И българите се променят и вече не разсъждават като едно време.
Повечето българи на тоя форум (изключвам себе си) си ходят редовно и имат директни впечатления.
А аз като си бях през 2013 г. останах с впечатление, че много българи си разсъждават точно както преди 15 години. Сигурно се променят, ама външен наблюдател като мен трудно го забелязва. Може би ако изчакам още 15 години ще забележа промяната. :D Засега това което виждам в коментарите след статии в български онлайн медии ми говори за една невъобразима простотия и озлобеност, които трудно може да се открият в друга цивилизована (нали уж сме такива) държава.
Хубаво е, че ти самият още си оптимист и имаш някаква вяра в сънародниците си, ама много от нас отдавна са я загубили.
Последно промяна от roumensp на Пет Авг 12, 2016 1:21 am, променено общо 1 път.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12480
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Ivan1007 »

Да дават там пари, че иначе...


В българските представи ЕС си остана донор: нещо средно между държавна лотария и домашна касичка, чиито изисквания трябва мълчаливо да се изтърпят, за да доведат до нечий личен приход, пише Татяна Ваксберг.

Ако Европейският съюз беше човек, отдавна да сме го кръстили “чичото от Америка”. Заради портмонето, разбира се. Не заради някаква роднинска загриженост за притежателя му. На власт е шестото правителство, откакто България е член на ЕС, и все така няма промяна – за ЕС се говори като за институция, която дава пари, вместо за институция, която чрез политиката си може да ти даде възможности, включително и възможност за богатство.

Големите европейски теми, като се започне от мерките за преодоляване на загубата на работни места и се свърши с реакцията срещу терористичната заплаха, са встрани от българското внимание, и така е от почти десетилетие. Единствената европейска тема, по която в България има подчертана активност на всички обществени и управленски нива, е строежът на газопровода “Южен поток” и диверсификацията на енергийните източници на ЕС. Но и тук въпросът се разглежда - в повечето случаи - през призмата на националния приход, вместо през призмата на националния и европейския дългосрочен интерес.

България не участва в общността на ЕС дори и с най-малкото, което би следвало да е по силите й – да поддържа вътрешна стабилност, законност и ред. Точно обратното: откакто е влязла в ЕС тя бележи отстъпление от цяла поредица демократични завоевания, каквито са честните избори или свободната преса. Без да говорим за системата за справедливост, която преди влизането в ЕС беше само неработеща, но днес следва да се разглежда и като инфилтрирана.

Ето този фон превръща говоренето за европейските фондове от основателно в недобросъвестно дори и без да напомняме за злоупотребите. Но ако напомним и тях, ЕС би се сдобил с характеристиките на едно приватизирано предприятие, в което не се поддържа производството, а се изплащат заплати. Докато издържи.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12480
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:България е на първо място по усвояване на европейските пари.
http://smart.dir.bg/banks/news/23586414/"
Тцъ.

Това е донякъде вярно само като процент от GDP или GNI, щото България е най-бедната страна.

На глава от населението Чехия, Унгария, Полша, Словения, Литва, Латвия, Естония, Португалия, Малта, Гърция получават повече.

http://www.money-go-round.eu/Country.aspx?id=BG"
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Marto »

miteto написа:
Marto написа:Как винаги се вторачваш във всеки незначителен детайл, пък този път въобще не забеляза доста важен: средния стаж на тези в твоята "статистика" е 2 до 5 години.
Ами аз съм го написал, ама явно и за теб е по-важно да побързаш да се изрежеш, отколкото да четеш внимателно:
miteto написа:... зависи кое изследване се гледа и каква методология е използвана. Ето ти едно от Bloomberg ...
О, да - сериозния източник, на който е базирана статията на Иванчо в Wall Street Journal - е супер-известния и авторитетен сайт MyHiringClub.com :rofl: Той толкова е престижен, че даже в момента не им работи уеб-сайта и не може да се отвори да се види колко е авторитетен и надежден. Не само че не се отваря в браузър ами дори нема никой вкъщи на DNS сървъра, ама иначе са великия (и то не къф да е, ами индийски :rofl:) източник
https://toolbox.googleapps.com/apps/dig ... ngclub.com"

Код за потвърждение: Избери целия код

Server did not respond.
Дреме ми за ДНС сървъра. Допитване до 10 хиляди работодятеля с логични резултати с/у някакво недоразумение, където в Румъния заплатата на програмистите е ПОД средната и 4 пъти по-ниска от в България. Има една фраза "критическо мислене", ама няма как да си го приложил, щото първо трябва да усвоиш мисленето :rofl:

Писал си бил за методологията, ама не си им я прочел, иначе нямаше как да напишеш
miteto написа: медианната заплата за софтуерни инженери в България е по-висока от Индия, Китай, Мексико и дори Полша и Унгарияs
В най-добрия случай твойто е медианната заплата на хлапета с 3 години стаж.
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Какво се случва в България?

Мнение от roumensp »

Marto написа:В най-добрия случай твойто е медианната заплата на хлапета с 3 години стаж.
Те в БГ всички хлапета на тая възраст си мислят че са хванали бога за рога. Ако дойдат в "хамериката" разбират какви наивници са ... Аз самият го разбрах преди 15-16 години ... почваш от зироу и никой не му дреме колко бял и колко красив си. :D
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

Всички тия допитвания са като допитванията на социологическите агенции преди изборите "попитахме 100 души на центъра за кого ще гласуват". И накрая след изборите всички са изненадани. Такива изследвания винаги имат някакъв толеранс- в едно изследване българските програмисти са преди румънските, в друго румънските са преди българските. Така е, когато се работи с малка извадка на случаен принцип- анкетират се 100 програмисти от 10 000 и се прави средно число от тези 100. Ако анкетирате други 100 цифрата ще е различна.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Какво се случва в България?

Мнение от miteto »

Marto написа:Дреме ми за ДНС сървъра. Допитване до 10 хиляди работодятеля с логични резултати с/у някакво недоразумение, където в Румъния заплатата на програмистите е ПОД средната и 4 пъти по-ниска от в България. Има една фраза "критическо мислене", ама няма как да си го приложил, щото първо трябва да усвоиш мисленето :rofl:
Ех Марто, Марто. Знам че не ти дреме за ДНС сървъра, защото не знаеш за какво служи...
Ами тия индийчета ако бяха написали че са се допитали до 100,000 работодатели, пак ли щеще да им се вържеш? Аз ти казвам, че това са някакви измислени тарикатчета от Индия, ти ми рупаш за "сериозни допитвания" :D Ами хайде използвай го това "критично мислене" - една фирма дето самото и име е MyHiringClub.com да не и работи нито уеб-сайта, нито DNS сървъра - колко сериозна фирма е това и за какво говорим въобще? Всеки сульо и пульо от Индия може да клеймва че се е допитал до десет хиляди или сто хиляди работодателя, за да изглежда като много сериозна фирма и да му вървят комисионните от рекрутинг далаверката дето се опитва да спретне. Айде използвай още малко "критично мислене" и ми нарисувай картинката - обажда се някакъв сульо от Индия в HR отдела на някоя европейска или американска фирма, представя се от международно-известната компания MyHiringClub.com и иска да му изпеят какви заплати плащат на служителите си :rofl: Може би HR кадрите са паднали от луната и дори за секунда ще се замислят да дават конфиденциална фирмена информация на някакви измислени сульовци обаждащи се от Индия от някаква смехотворна фирма?
Тея мушмороци ако се обадят във вашата фирма, ще си снесете ли годишните заплати/доходи на служителите :fubar:
Marto написа:В най-добрия случай твойто е медианната заплата на хлапета с 3 години стаж.
Ами хайде като си много отворен, намери наистина сериозна статистика за медианните заплати на софтуерните инженери в различните страни, но да не е нито от PayScale.com, нито от MyHiringClub.com (нищо че тия вторите са тооооолкова по-авторитетни от първите :rofl:)
umeiko
Мнения: 466
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:52 pm

Re: Какво се случва в България?

Мнение от umeiko »

В интерес на истината за УСА glassdoor.com показва доста точно границите на заплатите.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Kan_Tangra »

Има го и следният момент.
При ИТ заплатите имаше много силно покачване тази година. Т.е. заплатите на новоназначените. (или съответно, тия които им стиска да се преместят).
Примерно, ако за позиция с 3г опит са били давали 2к (и 90% от хората са вече назначени на тая заплата), от 2016та дават по 3к. И всички новоназначени са на новата заплата.
За мен 'как вървят заплатите' . Е как ВЪРВЯТ. Т.е. какво се ПРЕДЛАГА. И това изобщо не е същото, на каква е средната заплата.

За горния (хипотетичен) случай, 'вървенето' е 3к, но пък средната заплата е 2.1.

А за покачването ме светна един приятел, който работи като програмист в София от 10ина години. И ми беше казал как вървят заплатите и колко да искам по интервютата.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

Ivan1007 написа:
joro написа:България е на първо място по усвояване на европейските пари.
http://smart.dir.bg/banks/news/23586414/"
Тцъ.

Това е донякъде вярно само като процент от GDP или GNI, щото България е най-бедната страна.

На глава от населението Чехия, Унгария, Полша, Словения, Литва, Латвия, Естония, Португалия, Малта, Гърция получават повече.

http://www.money-go-round.eu/Country.aspx?id=BG"
Така е, от една страна не ни дават пари, от друга страна ако не са тия пари...... Важното е да се хейти.
България ще стане като Чехия и Полша когато Сърбия стане като Германия и големи сръбски автомобилни компании започнат да инвестират милиарди в съседна България както немските инвестират в съседните Полша и Чехия. Географско положение и геополитически фактори. Все още милиардите, които изгубихме от Югоембаргото са многократно повече от европейските средства. А сега какво става в Турция? Молете се сделката между Дпган и ЕС за бежанците да не се провали, а нещата май натам отиват, защото България първа ще го отнесе. Представете си 1 милион бежанци да нахлуят- какво ще стане с икономиката?
Когато около нас ври и кипи не можем да разчитаме на големи чужди инвеститори, които да ни задвижат икономиката. И за това не са виновни Боко и другите почитици.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16506
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Какво се случва в България?

Мнение от MrGeek »

joro написа:Представете си 1 милион бежанци да нахлуят- какво ще стане с икономиката?
Е как така ще нахлуят 1 милион бежанци бе Жорко, нали Боко направи ограда и заведе лично Камерън да му я покаже? :D
joro написа:Когато около нас ври и кипи не можем да разчитаме на големи чужди инвеститори, които да ни задвижат икономиката. И за това не са виновни Боко и другите почитици.
Жорко, ти на колко си години? Дори децата в детската градина знаят, че точно властта в една държава е отговорна пряко за правилата и условията във всички сфери на икономиката и най-вече за условията по привличане на чужди инвестиции. Защо не коментира абсолютно нищо по драстичния случай на погазване на Конституцията и законите при екстрадирането на турския бизнесмен тази седмица от правителството на Боко? Я си размърдай онова нещо между ушите и се опитай да си отговориш на въпроса какъв извод според теб може да си направи един сериозен чужд инвеститор в този случай? :fubar:
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

MrGeek написа: Жорко, ти на колко си години? Дори децата в детската градина знаят, че точно властта в една държава е отговорна пряко за правилата и условията във всички сфери на икономиката и най-вече за условията по привличане на чужди инвестиции. Защо не коментира абсолютно нищо по драстичния случай на погазване на Конституцията и законите при екстрадирането на турския бизнесмен тази седмица от правителството на Боко? Я си размърдай онова нещо между ушите и се опитай да си отговориш на въпроса какъв извод според теб може да си направи един сериозен чужд инвеститор в този случай? :fubar:
Ти май живееш още в комунизма мой човек. Това, което си го написал го има само в Северна Корея. В държавите с пазарна икономика частните фирми сами взимат решенията за своите инвестиции.
За "бизнесмена" всъщност един от превратаджиите само в няколко хейтърски всетника в България написаха по нещо. Нито в Европа, нито в Канада и САЩ някой се е поинтересувал от този "случай". Съмнявам се да си чел Конституцията законите за екстрадиране, да ми обясниш как са били нафушени.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16506
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Какво се случва в България?

Мнение от MrGeek »

joro написа:Ти май живееш още в комунизма мой човек. Това, което си го написал го има само в Северна Корея. В държавите с пазарна икономика частните фирми сами взимат решенията за своите инвестиции.
За "бизнесмена" всъщност един от превратаджиите само в няколко хейтърски всетника в България написаха по нещо. Нито в Европа, нито в Канада и САЩ някой се е поинтересувал от този "случай". Съмнявам се да си чел Конституцията законите за екстрадиране, да ми обясниш как са били нафушени.
Жорко, нещо май твърде много съм те надценил с въпросите, които ти зададох, за което ти се извинявам. :D

По същия начин някои журналисти надценяват гения на Боко Тиквата, като в това интервю:

Бойко Борисов: От едната ни граница Крим, от другата - Турция, където решения се вземат с едно кимване
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Какво се случва в България?

Мнение от tonny »

:laughinghead:

Гошка, ако съм на тебе ше ида на плажа да ударя бира и попче. След това ще си заровя главата в пясъка. :rofl:
agent Ozo
Мнения: 9786
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Какво се случва в България?

Мнение от agent Ozo »

... драстичния случай на погазване на Конституцията и законите при екстрадирането на турския бизнесмен тази седмица от правителството на Боко? Я си размърдай онова нещо между ушите и се опитай да си отговориш на въпроса какъв извод според теб може да си направи един сериозен чужд инвеститор в този случай?
Логиката на Баце е дже-лез-на. Няма никаква гаранция, че този сериозен чужд инвеститор щеше дойде в България при отказ да се предаде въпросният турчин на Ердоган. Я хамилата, я хамиларя...
Но пък в този случай рискът да гледаме разкъсването на толкоз скъпата телена мрежа на турската ни граница от разбеснели се тълпи "бежанци"-джихадисти си бе близко до 100-те процента. Нема никакакво место за чудене тука. :D
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Публикувай отговор