град Квебек

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: град Квебек

Мнение от balbi »

J&V никой не твърди, че е невъзможно. Дори напротив - аз съм привърженик на по-малките градчета дори съм на път да се преместя в доста по-малко населено място от Квебек, но говорим кое е по-лесно за новодошлите. Не знам до колко адаптацията само във френска среда е по-лесна. Наистина не съм наясно, защото аз съм от началото в Монреал. И аз съм минал през фабриките, но престоя ми там беше няколко месеца.
А това, че без труд и с лоши езици е възможно или не... Аз съм свидетел, че е възможно, но пак не е лесно. То всъщност лесно няма никъде.
Както писах и в горния си пост - аз харесвам повече Квебек от Монреал като град, но търсих работа вярно само с интернет апликейшъни в Квебек и от 40 изпратени резюмета имах 2 обаждания. 40те ги пратих в рамките на 5 месеца по простата причина, че по това време нямаше почти никакви обяви за АйТи-та в Квебек - 2011 края и 2012 началото.
Така, че няма какво да ги обезкуражаваме хората права си. Където сте си избрали ще се установите. Там ще е вяшето място. Щом сте го решили значи сте проучили така, че смело напред!
Желая късмет най-вече, че от опит знам е много полезен! :)
Аватар
kram
Мнения: 79
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 6:48 am

Re: град Квебек

Мнение от kram »

Благодаря ти J&V. Настроението е оптимистично и негативните мнения по никакъв начин не могат да го помрачат. Благодаря отново за полезното инфо на лични :handshake:
Не сме се разколебали, ще се установим в Квебек - сити живот и здраве, там сме :)
Аватар
domino
Мнения: 1148
Регистриран на: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местоположение: Toronto

Re: град Квебек

Мнение от domino »

Балби мисля, че е доста добър резултат с 40 CV-та да стигнеш до 2 обаждания. Аз примерно преди 6 месеца в Торонто пуснах 1 500 CV-та за да стигна до 2 наистина добри предложения за работа (по едно на всеки 750 CV-та :) ). Ако не беше отпускарско време (Юли) вероятно резултатът щеше да е по-добър но пак едва ли щеше да е повече от 5 (max 10) предложения за работа.

Иначе на нас ни хареса Квебек. Градът е хубав не само за туризъм но и за живеене, според мен. Паркът Жак Картие е невероятен и е само на 20 мин път от града. Квебекарският френски е задължителен за живота там но и само с английски може да се живее (трудничко де). Аз бачках година и половина само с английски. Малко преди да се преместим получих предложение за работа в една доста хубава компания от човек, който знае много добре, че не говоря френски. В крайна сметка ако има нужда от хора като вас на пазара на труда, липсата на квебекарски френски ще бъде приемлив компромис за работодателите.

Доста хора се оплакват от квебекарите и вероятно са прави. Лично аз нямам лоши впечатления от тях. Напротив. Да тръгнеш да правиш софийско паркирaне и някоя кола (с квебекар вътре) специално да спре зад теб за да ти казва колко близо си от съседната кола ... Не знам кога ще ми се случи това в Торонто. За сметка на това тук може често да видиш любезни шофьори които поздравяват със „Задник!” околните. И каква е алтернативата на квебекарите? – Да живееш в малък град в английската част с „кореняци канадци” или да живееш в някой от големите градове с хора от цял свят, част от които са доста под културното ниво на квебекарите. Примерът не е подходящ но да речем, в Квебек се чудех как може квебекарите да ходят по чорапи в офиса, а тук се чудя как може индийците да ходят боси в офиса. За мен ако човек е добре с френския, иска да живее в малък град и е ОК с по-ниските температури, Квебек може да е добро решение. Като всеки малък град обаче си има и недостатъците на малкия град (примерно няма много фирми в даден бранш, които да сменяш през 2 години).
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: град Квебек

Мнение от Koko »

kram написа:Благодаря ти J&V. Настроението е оптимистично и негативните мнения по никакъв начин не могат да го помрачат. Благодаря отново за полезното инфо на лични :handshake:
Не сме се разколебали, ще се установим в Квебек - сити живот и здраве, там сме :)
Оптимизма е хубаво нещо, дано да не ви напусне бързо.
Чисто субективно, нито един от познатите българи не остана за постоянно в Квебек сити, в някакъв момент всеки събра багажа и пое на някъде другаде. Поне това е хубавото на живота зад граница че човек има по-голям избор.
Затова ми се струва че горното би трябвало да се чете - "Засега ще се установим в Квебек-сити", и дано да ми повярваш, в думите ми няма никакъв негативизъм, а по-скоро реализъм.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: град Квебек

Мнение от Kan_Tangra »

Абе защо не казахте, че търсите 'позитивни настроения'?
Квебек сити е много яко, хубав град, хубави хора, разбрано говорят.
Много по-яко е от Гаспе, например!
Повече работа има, по-добра интеграция, по-малко сняг. И много по-топло!
Също, има и река, която е ключова за някои спортове!
:)

Освен това, хубаво е да има нови емигранти на различни места, за да се обменя опит и да се споделят впечатления.
Съвсем наскоро имаше нови в Монреал, Алберта и Ванкувър.
Сега тъкмо и в Квебек ще има и ще се поддържа баланса .. :)
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: град Квебек

Мнение от balbi »

domino написа:Балби мисля, че е доста добър резултат с 40 CV-та да стигнеш до 2 обаждания. Аз примерно преди 6 месеца в Торонто пуснах 1 500 CV-та за да стигна до 2 наистина добри предложения за работа (по едно на всеки 750 CV-та :) ). Ако не беше отпускарско време (Юли) вероятно резултатът щеше да е по-добър но пак едва ли щеше да е повече от 5 (max 10) предложения за работа.
domino това беше постижение след близо 10 години тук живот и 10 години стаж в АйТи.
Гледам, че си почнал с бройката затова ще цитирам и моя първоначален опит от 2004-а. Пратените резюмета тогава броих до 2374 (никога няма да забравя тази бройка, защото тогава си казах, че трябва да спра да броя). Получих конкретно предложение около месец и половина след като спрях с броенето :) Тогава ми се струваше най-доброто предложение на света и за тогава наистина е било. От сегашната си позиция виждам, че съм бил поредния слязъл от самолета, когото са чакали рекрутърите да им се върже на ниското заплащане. Кактоо всяко друго начало и трудовото начало беше трудно, но това се уравновеси ;)
Аватар
domino
Мнения: 1148
Регистриран на: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местоположение: Toronto

Re: град Квебек

Мнение от domino »

Балби, евала за търпението! Аз определено не бих имал търпение да стигна до тази цифра - 2374 !

Иначе малко up to date информация за напускащите Квебек (поне това което знам аз де). Последните около 2 години пристигнахме 5 семейства в Квебек. От тях, само ние го напуснахме, но ние тази стъпка я обмисляхме още преди да отидем там. Иначе има хора, които живеят там и им харесва градът; има които живеят там и не им харесва; има такива, които са го напуснали но им харесва; и със сигурност има и такива, които са го напуснали и не им харесва но аз не съм срещал още някой от тях. Говорих в Торонто с хора, които са живеели в Квебек и те бяха също с много добри спомени от този град (може и да е защото с времето лошите неща се забравят :) ). Така или иначе това, че Квебек е хубав град не означава автоматично, че тези които отидат там ще живеят хубаво, както това, че там има много хубави квебекарки не означава, че някой от новопристигналите ще го огрее ... така да се каже. Пригответе се да ви е гадно и трудно и четете внимателно и негативните мнения – те също са верни от гледна точка на хората, които ги пишат. Има не малко хора, които не са удовлетворено от града. Доколкото разбрах, се дължи на това, че като стигнеш на определено ниво на развитие, по-нагоре кебекарите не те допускат. Аз не стигнах до там така, че не знам. Проблемът е, че това ще го усетиш след n+1 вата година, когато вече ще имаш къща, децата ти ще са ученици, ще имат приятели и т.н....Тогава преместването от Квебек може да се окаже прекалено сложно ... А може и въобще да не се сблъскаш с този проблем.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: град Квебек

Мнение от balbi »

domino просто си бях направил таблица в ексела да ми индикира къде какво съм пращал, за каква позиция и тн :)
Затова ги знам бройките...
Просто в един момент спрях, защото действа депресарската ;)
strs
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 4:30 am
Местоположение: Ville de Québec, Canada
Обратна връзка:

Re: град Квебек

Мнение от strs »

Зравейте,
Рядко влизам във форума, не затова, че не искам да споделя мнение, а поради липса на време.
С domino се познаваме много добре и за него и за съпругата му, смея да твърдя, че където и да отидат ще успеят да се реализират всичко е въпрос на време, прекрасни хора.
Тук сме вече 9 годинки :) и мога да кажа, че не беше и все още не е лесно, всичко е въпрос на борба и да не се оставиш на течението да те води. Не Ви познавам, незнам дали сте и вие семейството, което е близко с наши приятели скоро пристигнали българи, ако сте Вие, ще се видим на летището в Монреал месец юни :), ще дойдем да Ви вземем.
Града никак не е лош, добре организиран транспорт, чист, подреден, за работа ако не знаете френски ще се наложи примерно казвам това е вариант, докато единият учи френски, другият да работи и после обратното, поне така беше при нас. Много е трудно да се намери работа на черно, в сравнение с Монреал, да не кажа и невъзможно. Следващата стъпка е да си приравните дипломите и да започнете да си търсите работа по- специалносттта, ще отнеме време, но не и невъзможно. Лошото е, че правителството орязва навсъкъде бюджетите и много фирми обявят фалит, имам чувството, че кризата тепърва предстои за провинция Квебек (за другите не съм запознат), цените растат главоломно, хората имат все по- малка покупвателна способност, което не добре (за кебекарите това не проблем, те си трупат дъговете към кредитните карти). Престъпността е много по- ниска в сравнение с по- големите градове. От страна на активитетата сме малко по изостанали от големите градове, като Монреал и Торонто, затова се налага да пътуваме понякога, но пък това си зависи и от интересите и от това какво Ви вълнува. За децата, ако са малки, бързо привикват и научават френския, не се безпокойте.
Пишете, ако Ви вълнува нещо по- конкретно.
До скоро.
Pavel M
батката - оригиналът
Мнения: 10043
Регистриран на: Нед Сеп 27, 2015 11:18 am

Re: град Квебек

Мнение от Pavel M »

strs написа:Зравейте,
Рядко влизам във форума, не затова, че не искам да споделя мнение, а поради липса на време.
С domino се познаваме много добре и за него и за съпругата му, смея да твърдя, че където и да отидат ще успеят да се реализират всичко е въпрос на време, прекрасни хора.
Тук сме вече 9 годинки :) и мога да кажа, че не беше и все още не е лесно, всичко е въпрос на борба и да не се оставиш на течението да те води. Не Ви познавам, незнам дали сте и вие семейството, което е близко с наши приятели скоро пристигнали българи, ако сте Вие, ще се видим на летището в Монреал месец юни :), ще дойдем да Ви вземем.
Града никак не е лош, добре организиран транспорт, чист, подреден, за работа ако не знаете френски ще се наложи примерно казвам това е вариант, докато единият учи френски, другият да работи и после обратното, поне така беше при нас. Много е трудно да се намери работа на черно, в сравнение с Монреал, да не кажа и невъзможно. Следващата стъпка е да си приравните дипломите и да започнете да си търсите работа по- специалносттта, ще отнеме време, но не и невъзможно. Лошото е, че правителството орязва навсъкъде бюджетите и много фирми обявят фалит, имам чувството, че кризата тепърва предстои за провинция Квебек (за другите не съм запознат), цените растат главоломно, хората имат все по- малка покупвателна способност, което не добре (за кебекарите това не проблем, те си трупат дъговете към кредитните карти). Престъпността е много по- ниска в сравнение с по- големите градове. От страна на активитетата сме малко по изостанали от големите градове, като Монреал и Торонто, затова се налага да пътуваме понякога, но пък това си зависи и от интересите и от това какво Ви вълнува. За децата, ако са малки, бързо привикват и научават френския, не се безпокойте.
Пишете, ако Ви вълнува нещо по- конкретно.
До скоро.

леле и ужаса
хората тръгват с надеждата да живеят в една от топ7
а се оказва,че ги очаква безработица,инфлация,скъпотия и доживотна задлъжнялост
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
tamtam
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Дек 16, 2015 12:56 pm
Местоположение: Montreal

Re: град Квебек

Мнение от tamtam »

Pavel M написа:
strs написа:Зравейте,
Рядко влизам във форума, не затова, че не искам да споделя мнение, а поради липса на време.
С domino се познаваме много добре и за него и за съпругата му, смея да твърдя, че където и да отидат ще успеят да се реализират всичко е въпрос на време, прекрасни хора.
Тук сме вече 9 годинки :) и мога да кажа, че не беше и все още не е лесно, всичко е въпрос на борба и да не се оставиш на течението да те води. Не Ви познавам, незнам дали сте и вие семейството, което е близко с наши приятели скоро пристигнали българи, ако сте Вие, ще се видим на летището в Монреал месец юни :), ще дойдем да Ви вземем.
Града никак не е лош, добре организиран транспорт, чист, подреден, за работа ако не знаете френски ще се наложи примерно казвам това е вариант, докато единият учи френски, другият да работи и после обратното, поне така беше при нас. Много е трудно да се намери работа на черно, в сравнение с Монреал, да не кажа и невъзможно. Следващата стъпка е да си приравните дипломите и да започнете да си търсите работа по- специалносттта, ще отнеме време, но не и невъзможно. Лошото е, че правителството орязва навсъкъде бюджетите и много фирми обявят фалит, имам чувството, че кризата тепърва предстои за провинция Квебек (за другите не съм запознат), цените растат главоломно, хората имат все по- малка покупвателна способност, което не добре (за кебекарите това не проблем, те си трупат дъговете към кредитните карти). Престъпността е много по- ниска в сравнение с по- големите градове. От страна на активитетата сме малко по изостанали от големите градове, като Монреал и Торонто, затова се налага да пътуваме понякога, но пък това си зависи и от интересите и от това какво Ви вълнува. За децата, ако са малки, бързо привикват и научават френския, не се безпокойте.
Пишете, ако Ви вълнува нещо по- конкретно.
До скоро.

леле и ужаса
хората тръгват с надеждата да живеят в една от топ7
а се оказва,че ги очаква безработица,инфлация,скъпотия и доживотна задлъжнялост
Нещата много се промениха последните години:
наем за 4 1/2 бетонен блок - $1100 +$70 за гараж, ток - $30, тел+интренет+телев - $100, два мобилни - $120, застраховка на две коли - $40, саак - $60, сервиз де гард или градина за две деца - $400, бензин - $300, храна в стол за децата - $200. Тотал $2400. Ако двамата работят на $18/час - това са около $1500 на две седмици. И им остават към $800+детски $500 - за храна, за дрехи, консумативи и забавления. Лятото бях на пикник и се запознах с един българин, каза ми че спрял да пие бира, попитах го заради здравето ли, а той ми вика не, не мога да си го позволя. За сведение на живеещите все още в България - една бира излиза около $1.2 и е по 330 мл.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: град Квебек

Мнение от miteto »

tamtam написа:Ако двамата работят на $18/час - това са около $1500 на две седмици.
Ако и двамата работят на $18/час, по груби сметки е $2000 на всеки две седмици.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: град Квебек

Мнение от optics »

Въпрос на приоритети. Може да имаш мобилен телефон за $100 на година вместо $720 и да пиеш бира.
Или да не гледаш телевизия въобще.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
arci
Мнения: 257
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 8:44 am
Местоположение: Notre Dame de ile Perrot

Re: град Квебек

Мнение от arci »

Това за бирата дето я отказал човека ,че не може да си я позволи,надявам се е виц някакъв :) Едно кашонче бири 24 канетки по 500мл. в Коско е около 45$ .Освен ако той не иска да пие по 7-8 бири на сядане ,тогава е друго.Моб. ми тел. е 13.11$ на месец със 110 мин. вкл. ,досега не съм успявал да ги изговоря.Тел . плащам 5$ на месец(справка Балби)За другите неща може и така да са ,не зная ,много отдавна бях на квартира ,децата пораснаха ,няма сервиз дю гард,но все ми се струва ,че ако човек поне малко си прави сметката,Канада е едно добро място за живеене.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: град Квебек

Мнение от optics »

Аз плащам някъде 3 долара на месец (1.99 за номер, другото - за разговори). Справка - пак Балби ;-)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Публикувай отговор