Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
horhe75
Мнения: 10
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 3:19 am

Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от horhe75 »

Здравейте,
Това е първото ми мнение в този форум. Пиша от България/Варна. Искам да вметна, че доста четох във форума преди да пиша и сега в главата ми е меко казано пълна каша. Обръщам се към вас за съвет и малко помощ, относно евентуална имиграция в Квебек. По въпросника който попълнихме със съпругата ми, имаме голям шанс за одобрение. На кратко-тя ще е водещ кандитат (френска гимназия, добър английски, висше икономическо и т.н.) В момента сме относително добре устроени по българските стандарти-собствен апартамент в хубав квартал на Варна, приличен автомобил над средния клас, сигурна работа (до колкото в България нещо може да бъде сигурно), аз работя на Летище към транспортен отдел за обслужване на самолети , нещо като канaдаския Class 1, а тя е експерт логистика в голяма спедиторска фирма. Въпреки това заплатите ни не са по-високи от средните за Варна. Имаме две деца на 6 и 12 год. До тук всичко добре, но, тук изниква едно голямо " НО ". Несигурноста, беззаконието и чувството за безнаказаност у повечето хора, ниския стандарт на живот, трудна реализация, неясно бъдеще за децата ни, а последно време и големия бежански поток от Африка и Азия, ни накараха да мислим за имиграция. Тук изниква въпроса-до колко си заслужава да изтървеш питомното, за да гониш дивото (образно казано), дали канадската мечта за по-добър живот за децата ни и по-добра реализация за нас самите, не са само блян?
Не знам до колко можете да ми помогнете, но сме пред голяма дилема, а няма време- идва края на годината и евентуално подаване на документи. Забравих да спомена че съм на 40 год. а жена ми е на 39.
Това е, дано не съм ви отегчил много.
Поздрави.
Последно промяна от horhe75 на Чет Окт 08, 2015 11:11 am, променено общо 1 път.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от Kan_Tangra »

Всичко е строго, строго индивидуално.

Няма как другите да знаят какво можете и какво бихте могли. Дори вие едва ли знаете.

Зависи и какъв тип човек си.

Понякога някои проблеми изглеждат преекспонирани и преувеличени.
Чак толкова ли ви пречат емигрантите от Африка?
Ами те тук са мнозинство! И едва ли не 'господстват' пейзажа.

Беззаконието толкова ли много ви пречи?
Последните няколко сутрини, 9 сутринта, като се ходи на работа, тук е 5 градуса с вятър. За Варна не знам, но в Бургас го имаме това време през Януари. ... А е все още началото на октомври.
Като поживееш 10 години по 10 месеца така, и накрая всякакви беззакония ти се виждат мили и свидни.
Ми по-добре да караш някоя по-старичка кола, която не привлича погледите, но да си гледаш здравето и спокойствието, вместо да се блъскаш по 2-3 часа на ден по трафика.
По мостовете няма сервизни ленти. Един инцидент, и резултатът е + 1 час за стотици коли, минаващи по тоя мост/магистрала.
Като първо поколение емигранти, или ще сте вечно на наем, или къща, някъде из крайните квартали тип 'Владиславово' на 9 дена път с камили от работа. Цена 3хх ххх $ +. Отделно данъци и поддръжка.

За мен има 2 основни плюса в Канада. Това е бъдещето на децата и парите. Всичко друго не е чак толкова ценно. И хората имат склонност да го преувеличават.
А парите изобщо не са много. Разходите нямат нищо общо с българските. Още повече сега, когато всичко се внася от щатите, а канадският долар още малко ще стигне българският лев.
В момента цените растат като в България през 90те. Качеството прогресивно намаляава. И количеството. (на всичко предлагано).
При тая обстановка, не че е лоша идея, но принципно трябва да си със здрави гащи, за да емигрираш.
Не е за всеки, успяват единици. Или трябва да си много над средното умен, или пробивен, или много трудолюбив, а най-вече от всичко по много. Ако не си и си си направил грешно сметката, че чака болезнено падение.

Френската гимназия ще е доста полезна. Евентуално при късмет банков служител за около 18$ на час бруто.
За тебе, нищо не ми хрумва. ... обща работа, за минимал, може би.
При късмет, нощна охрана, почасово, за 15-16$ на час.
Или някоя фабрика, за 10 ина$.
И това, ако си ги намерите, тия места. Определено не ги раздават и не ги има чак толкова.
Това всичкото е в канадски долари. А каквото и да си помислиш се смята в щатски. Техника, транспорт, логистика, леки коли, ваканции, самолетни билети, ХРАНА, дрехи, стоки за бита и тн и тн.

Чува се, че данъците ще ги вдигат. От 40% нагоре, не виждам накъде. Но винаги може още.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
horhe75
Мнения: 10
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 3:19 am

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от horhe75 »

Kan_Tangra написа:Всичко е строго, строго индивидуално.

Няма как другите да знаят какво можете и какво бихте могли. Дори вие едва ли знаете.

Зависи и какъв тип човек си.

Понякога някои проблеми изглеждат преекспонирани и преувеличени.
Чак толкова ли ви пречат емигрантите от Африка?
Ами те тук са мнозинство! И едва ли не 'господстват' пейзажа.

Беззаконието толкова ли много ви пречи?.............


.
От по-горе написаното следва че сте мазохист за да живеете при тези ужасни условия повече от 10 год. в Канада.
Така наречените " емигранти" от Африка и Азия , са в много голям процент крайни ислямисти и за мен това е повече от обезпокоително-справка новините от последните месец ,два. Клетки на радикален ислям и подръжници на ИДИЛ бяха открити в Пазарджик.
Беззаконието или по-скоро неспазването на законите,въобще няма да ги коментирам, навярно сте забравили тяхното значение. Времето което описахте , започва средата на ноември до март,чист северен вятър, е не е -20 ,но пък не е и като в Гърция.Това за Варна, за Бургас е доста по-различно (лични наблюдения). Има чувството че всячески се опитвате да ме убедите, че няма никакъв смисъл от имиграция и по-добре да си "натискаме парцалите". Дано не съм прав.
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от balbi »

Всъщност обзора на Kan_Tangra е написан доста обективно! Винаги ще има съгласни и против, но след 10+ години тук го считам наистина за много добра формулировка.
Не говорим за мазохизъм, а по-скоро за едно привикване. Много навремето докато бях дете още станах неволен свидетел на изказване на нашенец (стар кооперант - човек работил за някоя от фирмите ТехноИмпекс, Медексим, БулгарГеомин и тн...), който каза на родителите ми: "Щом веднъж сте излезли от България трудно ще си намерите мястото отново там...!" Това изказване можеш да го разбереш, когато заживееш навън и се прибереш след години в България :) Хем ти е мило и свидно, хем от друга страна е толкова далечно и непознато... От друга страна навън както каза Тангра ние първото поколение имигранти винаги ще си останем имигранти независимо каква позиция заемеш и колко добре говориш езика. Виж децата се интегрират бързо и успешно. Познавам деца, които след половин година успешно проговарят английкси, френски, руски или испански - зависи на каква детска градина тръгне...
Та мисълта ми беше, че Kan_Tangra наистина е споделил нещата както са. Ваша остава преценката кое е по-доброто за вас.
При всички положения ви желая много късмет, защото при всяко начинание е нужен!
:) :y:
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от Kan_Tangra »

Както вече казах, вече цяла седмица в 9 сутринта е 5 градуса.
На интернета може да пише +15, но това става за около половин час в 4 следобед. През останалото време е с 10 градуса отдолу.
"Максималната температура" е едно, "Средната температура" за даден ден, е нещо съвсем друго.
Едно е 10 часа да е +5 и за 1 час да е +15, друго е за 10 часа през деня да е +15, а само за час да е +5.
И в 2та случая 'максималната' е +15, и така се показва на мониторчето, но количествено усещането е съвсем съвсем друго. И докато не го изпиташ, няма да разбереш. Като прибавиш и 40-70км/ч вятър, тогава става още по-очевидно.
Не знам за какъв ноември ми говориш. През ноември всичко е покрито в сняг. Какъвто никога не пада в България, дори и на Пампорово.

Дали съм мазохист или не, няма общо с темата.
Искаш мнения, получаваш.
Сигурен съм, че ще има предостатъчно, които да напишат това, което искаш да прочетеш. Другото можеш да игнорираш.
Също, няма как да се мериш точно с мен, защото не съм 'средният' емигрант, и съответно работя със съвсем различни капацитети и потенциали. Това отговаря на въпроса, дали съм 'мазохист'.
Не съм казал, че е лошо! Не съм казал да не идвате!
Казах, индивидуално е, и никой не може да знае вместо вас.
Това е!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
kapitan
Мнения: 380
Регистриран на: Пон Окт 27, 2008 2:10 am
Местоположение: Монреал

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от kapitan »

Аз да ти кажа....
От Варна съм,от 8 г. съм в Монреал. Както казват другите всичко си е индивидуално. Колко си способен и какви цели гониш. По това,което пишеш,без да се обиждаш,щом си на летището във Варна,най-вероятно си използвал стабилни връзки. Двамата съм убеден,че изкарвате хубави заплати,а щом имате собствен апартамент,не на кредит на изплащане,не виждам за какво ще имигрирате? Нищо по-различно от това,което имаш във Варна,няма да постигнеш в Квебек. Имам в предвид, заплати над средните,хубава работа на летище и изплатено веднага собствено жилище. Щом не си убеден,че нещо сте изгубиш в Квебек,значи не си готов да имигрираш.
Аз нямах осигурена работа в Б-я,нито семейство,нито пак собствен апартамент,така,че нищо за губене и смело на пред.
От 8 г. съм в Квебек и съм доволен. Има неща на всякъде където те дразнят. Не трябва да те е страх! Това е!
Ако те интересува,какво работя аз? 3 г. бях на социални помощи. Работих "на черно" чистене на офиси. След това си намерих работа като работник в голям хотел в Монреал. Работата ми е пак почистване,но опита ми преди ми помогна да започна в хотела. Понеже е голям хотел и с профсъюз,заплатите са високи за тази работа. Полушавам 22 долара на час.
Бях в началото сам,сега имам вече семейство и дете. От работата си не се оплаквам. Лично аз съм доволен,защото работя,издържам семейството си, имам много повече сигурност и си позволяваме много повече неща. Изплащаме апартамент в Монреал,имаме кола,ходим на почивки и тн...
Ако изкарваш в Монреал поне средната заплата от 20-24 долара и сте двама,без дългове, ще се оправите. Въпроса е,че е трудно се достига този стандарт на заплащане. Казват трябва да се доучва,после стаж и тн. Аз имах късмет и без много учене." Връзкарството" тук е много разпространено,ако не те дразни....
Един съвет. Недей да питаш за съвети този форум. Почерпи си само полезната информация за теб и си решавай!
Успех!
horhe75
Мнения: 10
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 3:19 am

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от horhe75 »

Kan_Tangra написа:Както вече казах, вече цяла седмица в 9 сутринта е 5 градуса.
На интернета може да пише +15, но това става за около половин час в 4 следобед. През останалото време е с 10 градуса отдолу.
"Максималната температура" е едно, "Средната температура" за даден ден, е нещо съвсем друго.
Едно е 10 часа да е +5 и за 1 час да е +15, друго е за 10 часа през деня да е +15, а само за час да е +5.
И в 2та случая 'максималната' е +15, и така се показва на мониторчето, но количествено усещането е съвсем съвсем друго. И докато не го изпиташ, няма да разбереш. Като прибавиш и 40-70км/ч вятър, тогава става още по-очевидно.
Не знам за какъв ноември ми говориш. През ноември всичко е покрито в сняг. Какъвто никога не пада в България, дори и на Пампорово.

Дали съм мазохист или не, няма общо с темата.
Искаш мнения, получаваш.
Сигурен съм, че ще има предостатъчно, които да напишат това, което искаш да прочетеш. Другото можеш да игнорираш.
Също, няма как да се мериш точно с мен, защото не съм 'средният' емигрант, и съответно работя със съвсем различни капацитети и потенциали. Това отговаря на въпроса, дали съм 'мазохист'.
Не съм казал, че е лошо! Не съм казал да не идвате!
Казах, индивидуално е, и никой не може да знае вместо вас.
Това е!
Сега вече ми стана ясно защо е това враждебно настроение-вечното сравнение м/у Варна и Бургас. Най-интересното е , че работя в компания в която работят 350 човека от Варна и 300 от Бургас и отношенията по между ни са повече от отлични
Когато писах ноември ,имах в предвид че, октомври в Монреал е като ноември във Варна , но както и да е.
Не съм тръгнал да се меря с когото и да било, най-малко с теб.
Както виждаш тонът ми е добронамерен за разлика от твоя. Няма проблем, важното е да сме живи и здрави !
Аватар
the_coach
Мнения: 3429
Регистриран на: Вто Юли 24, 2012 3:03 am
Местоположение: on the road......

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от the_coach »

А защо Квебек?
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от ablood »

kapitan написа:Двамата съм убеден,че изкарвате хубави заплати,а щом имате собствен апартамент,не на кредит на изплащане,не виждам за какво ще имигрирате? Нищо по-различно от това,което имаш във Варна,няма да постигнеш в Квебек.
Изключително субективно мнение.

Аз например не само че не съм икономически имигрант, но и доидох със съзнанието, че никога няма да се доближа до стандарта на живот, който имах в София. Мотивите ми бяха различни и съм на пълно удоволетворен.

Колкото до температурите... виж ми подписа!

Това, че не разбираш някого не означава, че той бърка.

horhe75, много от нас просто тракат глупости по клавиатурата от скука. Подбирай информацията!
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от Independent »

Айде сега, климата да е най-големия проблем.

Ми така е. На север си нямаме Стара планина да ни пази топло, ама не е по-зле от Прага да речем. Пък и там хора живеят.

Икономисти тук бол. Работа на гише в банка не се води квалифицирана работа, най-често това го работят млади хора с колеж. Повечето account managers работят на комисионна (колкото успеят да "продадат" на клиенти), така че амбициозни хора могат да си докарат добър доход. Отделно счетоводители, ипотечни брокери, застрахователни агенти, ...

Също така и не е казано, че апартамент под наем и собствена къща са единствените алтернативи. На някои хора им харесва да живеят в блок (кодно) примерно.
Нова кола също не е непостижима, въпросът е дали ви трябва.

Така че наистина всичко е както си го направиш. Важното е да се тръгне с по-малка кошница, че да не изглежда прекалено празна ;)
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
mama mia
Мнения: 616
Регистриран на: Пон Ное 29, 2004 5:03 pm
Местоположение: Montreal

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от mama mia »

horhe75 написа:
Kan_Tangra написа:Както вече казах, вече цяла седмица в 9 сутринта е 5 градуса.
На интернета може да пише +15, но това става за около половин час в 4 следобед. През останалото време е с 10 градуса отдолу.
"Максималната температура" е едно, "Средната температура" за даден ден, е нещо съвсем друго.
Едно е 10 часа да е +5 и за 1 час да е +15, друго е за 10 часа през деня да е +15, а само за час да е +5.
И в 2та случая 'максималната' е +15, и така се показва на мониторчето, но количествено усещането е съвсем съвсем друго. И докато не го изпиташ, няма да разбереш. Като прибавиш и 40-70км/ч вятър, тогава става още по-очевидно.
Не знам за какъв ноември ми говориш. През ноември всичко е покрито в сняг. Какъвто никога не пада в България, дори и на Пампорово.

Дали съм мазохист или не, няма общо с темата.
Искаш мнения, получаваш.
Сигурен съм, че ще има предостатъчно, които да напишат това, което искаш да прочетеш. Другото можеш да игнорираш.
Също, няма как да се мериш точно с мен, защото не съм 'средният' емигрант, и съответно работя със съвсем различни капацитети и потенциали. Това отговаря на въпроса, дали съм 'мазохист'.
Не съм казал, че е лошо! Не съм казал да не идвате!
Казах, индивидуално е, и никой не може да знае вместо вас.
Това е!
Сега вече ми стана ясно защо е това враждебно настроение-вечното сравнение м/у Варна и Бургас. Най-интересното е , че работя в компания в която работят 350 човека от Варна и 300 от Бургас и отношенията по между ни са повече от отлични
Когато писах ноември ,имах в предвид че, октомври в Монреал е като ноември във Варна , но както и да е.
Не съм тръгнал да се меря с когото и да било, най-малко с теб.
Както виждаш тонът ми е добронамерен за разлика от твоя. Няма проблем, важното е да сме живи и здрави !
Добро начало за човек, който иска да направи нещо и си търси причина да го направи. Мисля, че е редно да се извините за последните си думи, защото са меко казани неблагодарни. Някой непознат ви обръща внимание, пише си мнението, а вие му отговаряте малко невъзпитано, а като за второ мнение в непознат форум бих казала и грубо. Танграта е доста обективен, но може би не казва това, което на вас ви се иска да чуете. Приятелски съвет... обсъдете емиграцията със съпругата си, защото тя е единствения човек, с който се очертава да споделяте и добро и лошо там където решите да живеете.
Съединението прави силата!
horhe75
Мнения: 10
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 3:19 am

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от horhe75 »

ablood написа:
kapitan написа:Двамата съм убеден,че изкарвате хубави заплати,а щом имате собствен апартамент,не на кредит на изплащане,не виждам за какво ще имигрирате? Нищо по-различно от това,което имаш във Варна,няма да постигнеш в Квебек.

Това, че не разбираш някого не означава, че той бърка.

horhe75, много от нас просто тракат глупости по клавиатурата от скука. Подбирай информацията!
Благодаря за съвета , ablood !
Това мнение за мен окуражаващо !
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от pumpy »

Kan_Tangra написа:Всичко е строго, строго индивидуално.

........

Много пъти съм на противоположното мнение на Танграта, но няма как да не призная, че това което е написал звучи много достоверно. Всичко е строго индивидуално, зависи от къде тръгваш и къде искаш да стигнеш и какво си готов да дадеш за това. А иначе има и "усшели" и "заводолазени" И "върнали се" имигранти. От кои ще бъдеш засиси от теб и семейството ти.....
За мен имиграцията не е била "икономическа", не съм имал този проблем тук, времето, природата, хората, реда в Канада/САЩ ми харесват. Водя нормален живот, имам нормално семейство имам приятели и среда, няма оплаквания...
Аватар
plamsht
Мнения: 221
Регистриран на: Вто Окт 24, 2006 11:28 am
Местоположение: Montreal

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от plamsht »

horhe75 написа:
ablood написа:
kapitan написа:Двамата съм убеден,че изкарвате хубави заплати,а щом имате собствен апартамент,не на кредит на изплащане,не виждам за какво ще имигрирате? Нищо по-различно от това,което имаш във Варна,няма да постигнеш в Квебек.

Това, че не разбираш някого не означава, че той бърка.

horhe75, много от нас просто тракат глупости по клавиатурата от скука. Подбирай информацията!
Благодаря за съвета , ablood !
Това мнение за мен окуражаващо !
Опитвай се да бъдеш обективен! В поста на Танграта нямаше нищо враждебно.Ако ти се иска да четеш само позитивни мнения, това е друг въпрос.Най-вероятно преди да дойдеш ще избягваш всички негативни мнения а после ще четеш само тях ;)
Не забравяй също така, че Канада и САЩ са "имигрантски" държави и ако хорицата от Близкия Изток или Африка те плашат, то тук ще ги има даже в повече.
horhe75
Мнения: 10
Регистриран на: Сря Сеп 30, 2015 3:19 am

Re: Бъдещи емигранти в Квебек (може би) !?

Мнение от horhe75 »

pumpy написа:
Kan_Tangra написа:Всичко е строго, строго индивидуално.

........

Много пъти съм на противоположното мнение на Танграта, но няма как да не призная, че това което е написал звучи много достоверно. Всичко е строго индивидуално, зависи от къде тръгваш и къде искаш да стигнеш и какво си готов да дадеш за това. А иначе има и "усшели" и "заводолазени" И "върнали се" имигранти. От кои ще бъдеш засиси от теб и семейството ти.....
За мен имиграцията не е била "икономическа", не съм имал този проблем тук, времето, природата, хората, реда в Канада/САЩ ми харесват. Водя нормален живот, имам нормално семейство имам приятели и среда, няма оплаквания...
Не съм от хората които си правят излишни илюзии, и не се отказвам лесно, още повече че имам две деца и общо взето всичко е заради тях. Не очаквам да ми постелят червен килим в Канада, знам че ще тръгна от нулата ,но искам да постигна нещо и вярвам че мога, дори и да ми бъде адски трудно.
Благодаря ви за мненията.
Поздрави.
Публикувай отговор