Professional Engineers

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Professional Engineers

Мнение от tonny »

Може ли някои, който скоро е кандидатствал в APEGBC да разкрие мистерията около доказване на 3 години стаж от чужибна (стажа е само по длъжност ел. проектант). Докато съм в България да си изискам необходимия документ от бившия работодател. Наясно съм, че първите 1-2 години няма и да си помисля за такава крачка, но докато е под ръка все още бившия шеф... :D
Имам официално писмо на български и английски от българската камара на инженерите в инвестиционното проектиране, че съм техен член, дали би ми помогнало някак?
Благодаря предварително.
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Professional Engineers

Мнение от roumensp »

Единственият начин за доказване на опит, който аз знам е писма и телефонни обаждания.

Предполагам че това е документът, който имаш впредвид:

https://www.apeg.bc.ca/getmedia/c721f7d ... attachment"

Изискването е 4 години специфичен опит, от който 1 задължително в Канада, под "надзор" на лицензиран специалист. Доколкото знам тия 4 години ти трябват, за да вземеш лиценз, а не да започнеш процес по лицензиране. Така че в общия случай едва ли ще трябва да доказваш стаж от България, защото докато си взимаш изпитите (минимум 2 години според мен), ще ти тече канадски стаж, стига да си на подходяща работа, и в крайна сметка ще имаш достатъчно канадски. Поне при жена ми беше така (нейната асоциация обаче е ABCLS, не APEGBC). Тя трябваше да доказва най-вече какво точно е учила в БГ, за да избегне повторно държане на изпити тука ... за целта събра всички конспекти от ВУЗа - супер-досадна и почти невъзможна работа, ако нямаш някакви познати на място във ВУЗа.

Надявам се някой да ме поправи, ако греша ... не искам да давам грешна информация.
Последно промяна от roumensp на Пон Юни 22, 2015 3:45 pm, променено общо 1 път.
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Мнение от tonny »

Да, аз го изчетох това преди да напиша коментара си, но не разбрах в общи линии какво представлява това доказване. Доста обширно е написано и не разбрах, писмо от работодател ли искат или по друг начин се доказват тези неща. Ако искат това разпечатвам наново референс летъра за федералната, което ми искаха с нова дата и съм готов. Малко (направо много) се изгубвам в тези обяснения и разяснения...
Със сигурност не съм готов на тази крачка, просто исках да си помогна от тук, явно ще трябва дистанционно да тормозя бившия шеф по нататък.
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Professional Engineers

Мнение от roumensp »

За лицензиране ще мислиш чак когато започнеш подходяща работа, много е рано в момента да мислиш за това. В началото се съсредоточи на въпроса за намиране на работа.
Жена ми преди да замине се постара да събере голяма част от конспектите, по които е учила, което й спести повторното държане на поне 4-5 изпита тука. Не знам обаче дали това е приложимо за вашата асоциация.

ПП
Мисля че разбираш, че лиценза и членството в асоциацията не са необходимо условие, за да работиш по специалността си, заплащането също не е гарантирано по-високо за човек с лиценз. Лицензът просто ти дава опцията за заемане на по-отговорни позиции (ако намериш такива) и "инж." пред името.
Между другото, някои изискват и канадско гражданство (напр. асоциацията на жена ми), което според мен е голяма простотия за инженерна професия, но доколкото знам това е по-скоро изключение, отколкото правило.
Последно промяна от roumensp на Пон Юни 22, 2015 3:38 pm, променено общо 1 път.
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Мнение от tonny »

Абсолютно си прав и съм съгласен с това. :y:
Наясно съм, че в началото ще цепя камъни. :D
Искам да взема всичко възможно от тук за Канада, това ми е мисълта. Дори не знам дали изобщо някои ден ще се присъединя към тази организация. :)
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Professional Engineers

Мнение от roumensp »

tonny написа:Искам да взема всичко възможно от тук за Канада, това ми е мисълта.
Ми вземи конспекти, ако искаш ... обаче няма как да знам дали ще ти дотрябват някога. Надявам се после да не ме обвиниш, че аз съм ти дал идеята. :D
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Мнение от tonny »

:D :D :D
Няма как да обвинявам никои от вас хората, които помагате на такива новаци като мен. :bow:
Този въпрос го чеквам и преминавам на следващия, нищо няма да правя по него като/ако му доиде времето ще ги вадя, все някога ще се приберем на почивка в България. :D
Аватар
MermaidBG
Мнения: 232
Регистриран на: Нед Дек 27, 2009 11:50 am
Местоположение: Varna, BG вече Vancouver, BC, Canada

Re: Professional Engineers

Мнение от MermaidBG »

Сега въведоха някакви нови изисквания, които уж щели да улеснят процедурата, но да видим.
Въведоха електронна система (незнам още как работи) за обработка на стажа. Доколкото разбрах няма да е нужно да въвеждаш до един всички проекти над които си работил, ами можеш да избереш няколко, но да обхващат целия ти стаж и почваш да описваш какво си правил по този проект, каква е била твоята роля, какъв казус си решил, какви кодове и наредби си спазвал, какво си научил и бог знае още какво ще искат. За всеки проект, който посочваш трябва да дадеш прекия ти началник или ръководителя на проект или там, който е най- добре запознат и може да потвърди казаното. Те ще му изпратят линк, на който трябва да потвърди въведената от теб информация и ще му зададат допълнителнилни въпроси относно твоята персона. И това за всеки въведен проект (или група от проекти незнам).На базата на този стаж, който си посочил най-вероятно ще ти назначат интервю, в което ще отговаряш на въпроси относно стажа ти и знанията ти в областа на проектантството пред комисия от 3ма (не съм сигурна) действащи местни електро инженери.
За съжаление това са само слухове, които още не са проверени, а и електронната системата е въведена от 1 април ако не се лъжа.
18.09.2009=>Vienne
13.10.2009=>Accusé
18.05.2010=>Entrevue

31.05.2010=>Bucarest
15.06.2010=>Étiquettes
13.07.2010=>Formulaires
03.08.2010=>MC "Vita"
30.08.2010=>OK
10.01.2011=>Invitation pour visas
04.02.2011=>Visas
1 an 4 mois et 17 jours=>Durée de la procédure
01.03.2011=>Nous quittons la Bulgarie
Аватар
nedelcheva_n
Мнения: 189
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 8:48 am

Re: Professional Engineers

Мнение от nedelcheva_n »

Да ви споделя моя опит и ако имаше, кой да ми го каже на мен сега положението ми щеще да е къде по добро. Докато не намерите канадска работа и не ръботите поне 2 год там не кандедатствайте за лиценз. Приравнете си дипломата в канадски университет, където ще получите поне бакалавър за вашата магистратура. И тогава кандидатствайте. Интервюто което ще ви насрочат не е събеседа по вашите проекти, никой не го интересува от това, което сте правили в бг. Пригответе са като за изпит, питат всичко основно по специалноста ви. Аз носих 3 различни проекта дори не ме питаха по тях. Целта им е да ви сложат в програма, където си плащаш изпитите, а не да ви пуснат. Ако имате канадски опит обаче нещата не стоят така. Така че помислете си добре преди да подадете док. За правоспособност.
Поздрави
Аватар
domino
Мнения: 1148
Регистриран на: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местоположение: Toronto

Re: Professional Engineers

Мнение от domino »

То не случайно доста колеги, не стават членове на камарата. Не, че не могат - просто не виждат смисъл. Аз също понякога се чудя дали си заслужава цялата тая разправия. И на мен ми назначиха интервю. Чакам да ми се обадят за точната дата. В моето писмо също пише, че събеседването ще е по мои проекти - нещо като дипломна защита. Не ми изглежда много лесно, като се има предвид, че въпросите ще са по канадските норми, а това е доста голям обем информация. Ако реално не си работил по тези норми не виждам как можеш да ги научиш. Както много пъти тук е писано, за инженерите е трудно/важно да намерят първата работа като инженер. Работодателите също са наясно с този момент и понякога го използват. Като дойдохме в Торонто, преди няколко месеца, имах две сериозни предложения за работа - едното за инженер, другото за БИМ консултант. За моя голяма изненада инженерната позиция, въпреки, че беше в известна компания, беше зле платена. Също като в приказката: "Канадския опит не може да си го купиш, но това не означава, че няма да си го платиш." Иначе за техници май има повече позиции, отколкото за инженери и като цяло са добре платени.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Аватар
mortigur
Мнения: 1050
Регистриран на: Чет Апр 07, 2011 11:32 am
Местоположение: Jazan, Jazan Governorate, Saudi Arabia
Обратна връзка:

Re: Professional Engineers

Мнение от mortigur »

Аз съм член на APENS но всичките си изпити ги минах през APEGA. Стажа го доказах със същото което го доказах пред имиграционните. По трудно беше с дипломата, там с конспектите беше някакъв ужас. Но и там стана. Въпроса е желанието.
Taxation is theft.
Аватар
domino
Мнения: 1148
Регистриран на: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местоположение: Toronto

Re: Professional Engineers

Мнение от domino »

Да споделя и аз малко впечатления от интервюто (все на някой може да са му полезни). Дето имаше една приказка за ручането на жабета в началото е те тва е едно от малките жабета, които трябва да се „ручне“. Интервюто беше в сградата на PEO (в моя случай). Пращат ви писмо с дата и час. Отивате малко по-рано. Викат ви ... В стаята имаше двама инженери и една голяма маса – аз от едната страна, те от другата. Първото, което разбрах, е че без да искам съм нацелил дрескодът – костюм с вратовръзка. :) Трябва ли да се представя първо, къв съм кой съм? Не, не, колега, давайте направо, по същество. Явно преди това ме бяха проучили. Единият инженер през цялото време пишеше. Другият, който се оказа българин, водеше интервюто. Естествено цялото интервю беше на английски. На български дори една дума за майтап нямаше. Бях приготвил 3 проекта правени в Канада, по канадските норми. Вторият проект – едно училище в Хаити го бях правил сам – сметки, чертежи и детайлни армировъчни планове, които тук проектантите не си играят въобще да правят, но за Хаити трябваше да ги направя. Другите два проекта бяха правени с колеги. Представих първия – една 12 етажна сграда с дървена конструкция в Отава. Имаше въпроси по дървената конструкция. Добре колега ама сега може ли да покажете нещо, което вие сам сте правили? Ъъъ ... викам, да бе, що да не мога!? Показах училището. Имаше въпроси от стоманобетона. До третия проект не стигнахме. Имаше след това въпроси от статиката и стоманените конструкции. При стоманата леко се разминахме. Вероятно можеше и по-добре да се обоснова, но дето се вика за толкова пари толкова; а и дългата поредица безсънни нощи си оказаха думата. Това, което ми направи впечатление – вие си подготвяте проектите, намисляте си какво да говорите половин, един час но всъщност интервюто не го водите вие. В един момент ви прекъсват и започват да ви задават въпроси по тяхно усмотрение. Важното е да отговорите на въпросите. За съжаление те могат да са всякакви. Мисля, че по-малко от половината време си представях проектите. През по-голямата част отговарях на въпроси. Накрая - Благодаря колега, в рамките на 4 седмици, ще получите по пощата решението на комислията. Получавате един плик по пощата. Оваряте го и виждате „присъдата“. За мен интервюто беше успешно. Неуспешно интервю означаваше забавяне с още поне 3 години (в моя случай) и маса загубено време, за парите не говорим (те в случая са най-малкия проблем). Разочарованието при неуспешно интервю разбираемо е доста голямо, особено като виждаш учели не доучили бакалаври да стават инженери а ние – магистри с по 10-20 години опит да ни пращат да доучваме. Някак си не е ... Прекалено много жабета стават. В заключение: Интервюто се записва но камери не се виждат така, че не ви притесняват със сценична треска. Изпитващите са доброжелателни и се усеща, че искат да минете, а не да ви скъсат. В мрежата има и точно обратни мнения, че е по-лесно да вземете интервюто в друга провинция и след това да си изкарате лиценз за Онтарио, отколкото да се явявате на интервю в PEO. Като минете интервюто в рамките на една година трябва да вземете изпит по „закон и етика“ – 3 часов писмен изпит по разни законови казуси. Имате 5 дати и право на 4 опита да го вземете. След това доказвате една година канадски опит и 3 години, примерно български и ... Воала! Дават ви пръстена, слагате тапията на бюрото, като останалите инженери и ... ставате почти подобен на тях. :)

P.S. Малко в страни от темата. Има доста работа и търсене на Ревит техници (лични впечатления от Квебек Сити и Торонто). Добър Ревит, може да е голям плюс в началото, при намирането на първите n+1 работи. Става минус, когато трябва вече да се запоне работа като инженер. Тогава вероятно Revit-a трябва да се затрие от СВ-то.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
tot2311
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Professional Engineers

Мнение от tot2311 »

Доколкото разбирам технически изпити не си имал, щом на интервю си се явил. Ако кажем ти начислят няколко технически изпита имаш ли пак това интервю с инженерите?
penevg
Мнения: 41
Регистриран на: Пет Май 07, 2010 1:27 pm
Местоположение: Calgary

Re: Professional Engineers

Мнение от penevg »

здравейте,някой запознат ли е как става лицензиране на професия в Бг, кой я издава или при АПЕГС,как стоят нещата , пише на сайта да се свържа с регулатори боди,но съм в голям батак,искат ми този лиценз и незнам как да го добия?
мерси предварително
поздрави
tonny
Мнения: 1268
Регистриран на: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Мнение от tonny »

penevg написа:здравейте,някой запознат ли е как става лицензиране на професия в Бг, кой я издава или при АПЕГС,как стоят нещата, пише на сайта да се свържа с регулатори боди,но съм в голям батак,искат ми този лиценз и незнам как да го добия?
мерси предварително
поздрави
Това нещо не ми е ясно, може ли да разясниш малко по-добре?
Публикувай отговор