Онлайн курс Francisation en ligne

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
martin_1
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Яну 15, 2013 2:19 am
Местоположение: Montréal

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от martin_1 »

Благодаря ти Звездичке много точен и изчерпателен отговор :)
Аватар
kamy
Мнения: 145
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 4:12 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от kamy »

Искам да питам тези от вас, които са карали FEL и вече са в Канада - за какво друго ви послужиха курсовете, освен разбира се за подобряване на знанията ви, тоест някъде имахте ли предимство при търсене на работа или записване за учене, поради факта че сте карали françisation en ligne? Сега съм по средата на моя курс, вече съм много заета и ми предстои пътуването и се чудя дали да го продължа онлайн или да посещавам лично курсовете в Квебек? Ако някой има опит, моля да сподели!
Чета също така, че ако посещавате FEL курсовете в Квебек, било то temps plein ou temps partiel ви дават право на помощ за издръжка на детето (по 7$ на ден) - ОСВЕН ако не карате дистанционен курс, какъвто е и моя случай. Малко съм объркана, чакам да споделите :) Мерси!
meizga
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Мар 01, 2012 2:25 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от meizga »

Ако се запишен на курс францизация организиран от министерството на имиграцията на (plein temps) ще получаваш 115 долара на седмица. Мотаеха се и едни 18 долара на седмица за транспорт, обаче ми се губи дали бяха калкулирани към тези 115 или са 115+18 (трябва да се провери) . Ако се запишеш само ти, няма да получаваш помощ за тези 7.30 долара на ден за градина , но ако се запише и съпругът ти тогава се води че двамата сте заети целодневно на фрески и ще получавате и тези 7.30 долара на ден. За курсовете които са на temps partiel мисля че няма такива парични благини защото се смята че имаш време да работиш, но не съм на 100% сигурен , добре е да се провери.
За по-лесно и по-мързеливо ;) давам линк на министерството от където можеш он лайн да подадеш документи за записване и да си чакаш реда. http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html"

P.S. Относно temps partiel съм почти сигурен , но почти означава примерно 90%.Тъй като нещото което най-много ме отблъсква тук във форума е че потребителите било то нови или пък до болка познати, много обичат без да са сигурни на 100%, разбрали недоразбрали , чули недочули , проверили недопроверили да се "РЕЗНАТ" че еди-какво си е ТАКА ! Много глупости се пишат тук, които подвеждат останалите, така че аз когато не съм сигурен на 100% в нещо, препоръчвам то да бъде проверено.
verano
Мнения: 74
Регистриран на: Пон Яну 06, 2014 8:22 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от verano »

Към записалите се:
-кой вариант на курс предпочетохте,
- има ли срок за записване,
- има ли изискване за часове посещаемост?
Shenia
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Юли 11, 2012 12:09 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от Shenia »

Моля, ако някой има информация: ако се запишем на франсизация он-лайн от България, после на място в Квебек може ли пак да се посещават курсове по френски (и съответно да се получава някаква финансова помощ) или се губи правото за това ? Равностойни обучения ли са или са различни ?

Благодаря предварително за отговора !
DCS: 11.07.2011
CSQ: 12.09.2013
Sydney: 19.02.2015
Visa: 11.12.2015
Аватар
Zvezdichka
Мнения: 156
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 12:59 am
Местоположение: Montréal, QC

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от Zvezdichka »

За францизацията он-лайн.

1. Аз предпочетох курс с учител, който проверява и поправя домашните ми, провежда виртуални срещи. Има и вариант , в който се самообучаваш, и предполагам само четеш, но няма контрол на домашните. И тогава няма и говорене с учител, което и без това е малко.
2. Срок за записване няма. Щом получите сертификатите за селекция, трябва да ви изпратят мейл, с който ви информират, че може да се включите и ви пращат съответните линкове към платформите. Но може и вие сами да пробвате дали са ви въвели в базата данни.
3. Има изискване за посещаемост. Всеки блок има програма, която трябва да се следва. Не може да се бавите прекалено дълго. Някои учители са доста строги и по отношение на домашните. Ако не влезете поне веднъж на 10-12 дни, системата ви изключва.
4. Ако се запишете на францизация он-лайн, може да посещавате францизация и на място, но не може двете едновременно. Или, ако карате он-лайн, щом тръгнете на курс там, ви спират достъпа он-лайн. За финансовата помощ не мога да кажа, ама едва ли ще ви откажат там да вземате, само защото сте учили от България он-лайн.
5. Дали са равностойни двете обучения? Със сигурност не са! Програмите може да съвпадат, но личния контакт не може да се замени с нищо. Он-лайн имате виртуална среща в края на всеки модул /4 пъти на един блок/, а на място ще сте в квебекска среда по 8 часа всеки ден. Само от това виждам разлика от небето до земята.

Успех!
Док.Виена/досие- 23.11.2011/12.06.12г
TCFQ B2/C1, B2/C1- 27.09.2012
Изчакв.интервю- 26.11.12г
Покана/сертификати- 25.03.14/03.06.2014
Нова Скотия/Баркодове- 18.07.14/16.10.2014
Медиц.- 26.08.15/04.09.2015
Покана визи- 06.01.16/21.01.2016
Полет- 18.06.2016
zara000
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Мар 29, 2014 8:10 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от zara000 »

Никой тук не се интересува дали си карал онлайн францизация. Спокойно ще можеш да се запишеш на францизация и да взимаш крупната сума от 115 долара на седмица. Само да ви кажа да не се надявате, че нещо се научава на францизация. След трето ниво на курса със самочувствие ще може да си купиш хляб (3 долара) от магазина. Само бакалина да не е местен, че нищо няма да му разбереш. Приятно изкарване.
Аватар
milly
Мнения: 376
Регистриран на: Нед Авг 07, 2011 5:11 pm

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от milly »

Може да се започне с учител и после да се промени на самообучение. Аз лично така направих. Предпочитам самообучението, защото не ме ангажира със срещи, срокове за писмени задачи и т.н. Но се съмнявам в ефективността на он-лайн платформата за учене на френски. Аз лично си я ползвам за кебекизми и най-обща ориентация по даден сюжет. Не я намирам ОК за учене на езика.
За францизацията на място, отчасти съм съгласна със зара000, а и цялото това латиноамериканско присъствие със съскащото С много вреди на произношението.
Ce n'est pas en écoutant qqn parler que l'on évolue. C'est en agissant et en vivant des expériences.
J&V
Мнения: 140
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2011 3:23 pm
Местоположение: Québec City

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от J&V »

meizga написа:Ако се запишен на курс францизация организиран от министерството на имиграцията на (plein temps) ще получаваш 115 долара на седмица. Мотаеха се и едни 18 долара на седмица за транспорт, обаче ми се губи дали бяха калкулирани към тези 115 или са 115+18 (трябва да се провери) . Ако се запишеш само ти, няма да получаваш помощ за тези 7.30 долара на ден за градина , но ако се запише и съпругът ти тогава се води че двамата сте заети целодневно на фрески и ще получавате и тези 7.30 долара на ден. За курсовете които са на temps partiel мисля че няма такива парични благини защото се смята че имаш време да работиш, но не съм на 100% сигурен , добре е да се провери.
За по-лесно и по-мързеливо ;) давам линк на министерството от където можеш он лайн да подадеш документи за записване и да си чакаш реда. http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html"

P.S. Относно temps partiel съм почти сигурен , но почти означава примерно 90%.Тъй като нещото което най-много ме отблъсква тук във форума е че потребителите било то нови или пък до болка познати, много обичат без да са сигурни на 100%, разбрали недоразбрали , чули недочули , проверили недопроверили да се "РЕЗНАТ" че еди-какво си е ТАКА ! Много глупости се пишат тук, които подвеждат останалите, така че аз когато не съм сигурен на 100% в нещо, препоръчвам то да бъде проверено.

Ще се опитам да внеса малко уточнение. 115 на седмица е на човек, плюс детската градина (максимум 25 на ден), т.е. може да си намерите и по-скъпа от 8,10 на ден (това е минималната цена от януари 2016, 7 долара беше преди две години). Не е задължително и двамата да сте на францизация цял ден, може единият да работи. В нашият случай беше така, миналата година, аз свърших по-рано, моят мъж продължи още едно ниво и ни плащаха детската градина докато той учеше, а аз работех. Парите за път се полагат на хората, които са на социал. Ако не сте на социал, няма пътни, само право на карта за градски транспорт за студент с намалена тарифа. Тъй като не сме били на социал, не мога да дам подробности за тази ситуация конкретно. Чувала съм, че със социала се получават малко повече като доходи месечно. Вариантът 115 на седмица е финансиран от Министерство на имиграцията, другият - от Министерство на труда. На социал може да се излезе чак от третия месец след пристигането, другите пари (115 на седмица) може да ги получавате веднага, стига да успеете да се включите в курс още веднага след пристигането. Тук говорим за францизацията на Министерство на имиграцията като начин да се учи език с минимални доходи. Има разни училища, които срещу четиридесетина долара на сезон предлагат също курсове, мисля, че са на 6 нива. Доколкото знам, те се комбинират също със социал, т.е. схемата социал+пътни+малка стипендия, но не могат да бъдат използвани като доказателство за нивото ви на език в момента, в който поискате гражданство. За там, все още, като документ (освен официалните тестове) приемат и бюлетина от францизацията на Министерство на имиграцията. Ако възнамерявате да учите, повечето сежепи и университети искат тест по френски, т.е. францизацията не я признават. Има и такива, където може да се влезе без тестове, но те са малко. Курсовете он-лайн не носят нищо материално. Те са си за вас. От личен опит мога да кажа, помагат да започнете да разбирате малко по-бързо местния френски. Що се отнася до работодателите, каквито и глупости да напишете, че сте карали като курсове, когато ви звъннат по телефона или се срещнат с вас, нищо друго няма стойност, освен .... нивото на езика, който говорите, някои се задоволяват с ниско, други искат по-високо, всичко е субективно, въпрос на късмет и в какъв пост се целите. Някъде може и да ви пуснат малък текст пълен с грешки за коригиране, за да преценят къде сте в писането (аз съм имала такъв случай). Успех!
Последно промяна от J&V на Съб Яну 30, 2016 6:50 pm, променено общо 2 пъти.
DCS-Виена-23.05.2011г.
Акюзе-17.01.2012г.
Писмо изч. на интервю-15.06.2012г
CSQ-10.04.2013
Док.до Н.Скотия-07.05.2013г.
Баркодове-11.07.2013г.
Покана за медицински-04.09.2013г.
Визи - 02.10.2013г.

"Les courageux avancent, les peureux reculent!"
J&V
Мнения: 140
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2011 3:23 pm
Местоположение: Québec City

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от J&V »

Shenia написа:Моля, ако някой има информация: ако се запишем на франсизация он-лайн от България, после на място в Квебек може ли пак да се посещават курсове по френски (и съответно да се получава някаква финансова помощ) или се губи правото за това ? Равностойни обучения ли са или са различни ?

Благодаря предварително за отговора !
Не губите правото на францизация след карани курсове он-лайн. Тука като дойдете, ще ви евалюират наново. Аз съм карала и двете. Освен всичко друго ни рамбурсираха курсовете по френски от Алианс франсез изкарани след инервюто. Успех!
DCS-Виена-23.05.2011г.
Акюзе-17.01.2012г.
Писмо изч. на интервю-15.06.2012г
CSQ-10.04.2013
Док.до Н.Скотия-07.05.2013г.
Баркодове-11.07.2013г.
Покана за медицински-04.09.2013г.
Визи - 02.10.2013г.

"Les courageux avancent, les peureux reculent!"
verano
Мнения: 74
Регистриран на: Пон Яну 06, 2014 8:22 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от verano »

Благодаря за информацията! Според TCF съм ниво С1 и с това съм подавала документи. Ако сега (след като вече имам сертификат за селекция) запиша курс ниво Б2 или С1 или курс по разговорен френски дали ще ми възстановят разходите?
И нещо друго - този курс по францизация на място задължителен ли е, колко време продължава и може ли да се прекъсне по всяко време ( примерно намираш работа и не можеш да ги съвместяваш)?
Аватар
milly
Мнения: 376
Регистриран на: Нед Авг 07, 2011 5:11 pm

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от milly »

verano написа:Благодаря за информацията! Според TCF съм ниво С1 и с това съм подавала документи. Ако сега (след като вече имам сертификат за селекция) запиша курс ниво Б2 или С1 или курс по разговорен френски дали ще ми възстановят разходите?
И нещо друго - този курс по францизация на място задължителен ли е, колко време продължава и може ли да се прекъсне по всяко време ( примерно намираш работа и не можеш да ги съвместяваш)?
Не, възстановят разходите само до ниво интермéдиаире (защо не мога да пиша на латиница :o ), мисля, че до ниво Б1, но трябва да се провери. И само, ако е каран в алианс франсез или френски институт, защото само те са акредитирани за България.
Не е задължителна францизацията. Освен това с ниво С1 на френски си е чиста загуба на време.
Ce n'est pas en écoutant qqn parler que l'on évolue. C'est en agissant et en vivant des expériences.
Аватар
Zvezdichka
Мнения: 156
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 12:59 am
Местоположение: Montréal, QC

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от Zvezdichka »

Бихте ли казали какъв документ представихте и къде за да ви възстановят парите за изкарани курсове във Френския институт. И за какви нива беше? Аз два пъти съм карала Ателие разговор В2 и ще попитам дали биха ми възстановили парите. Ще попитам и във Франския институт.

Верано, Това, че имате С1 от ТСФ, изобщо не означава че ще ви запишат автоматично в С-ниво. Ще ви подложат на тест и доооста ще ви смъкнат нивото. Освен това за високите нива трудно се сформира група и може да ви препратят към още по-ниско ниво. Също така по принцип за С ниво няма курсове във френския институт - София. Може да ви организират, ако намерите 10-12 души или ако се съгласите на индивидуални уроци.
Това е програмата:
http://institutfrancais.bg/media/e0/76/ ... 5_2016.pdf"

Изобщо, изборът за обучение по френски ужасно се стесни последната година. Френският институт смъкна малко цените и всички школи окапаха, а сега отново малко повишиха цените и са абсолютни монополисти. Цената е 295 лв. за 72 уч.ч.
Док.Виена/досие- 23.11.2011/12.06.12г
TCFQ B2/C1, B2/C1- 27.09.2012
Изчакв.интервю- 26.11.12г
Покана/сертификати- 25.03.14/03.06.2014
Нова Скотия/Баркодове- 18.07.14/16.10.2014
Медиц.- 26.08.15/04.09.2015
Покана визи- 06.01.16/21.01.2016
Полет- 18.06.2016
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Canada

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от karelia79 »

Zvezdichka написа:Бихте ли казали какъв документ представихте и къде за да ви възстановят парите за изкарани курсове във Френския институт. И за какви нива беше? Аз два пъти съм карала Ателие разговор В2 и ще попитам дали биха ми възстановили парите. Ще попитам и във Франския институт.

Верано, Това, че имате С1 от ТСФ, изобщо не означава че ще ви запишат автоматично в С-ниво. Ще ви подложат на тест и доооста ще ви смъкнат нивото. Освен това за високите нива трудно се сформира група и може да ви препратят към още по-ниско ниво. Също така по принцип за С ниво няма курсове във френския институт - София. Може да ви организират, ако намерите 10-12 души или ако се съгласите на индивидуални уроци.
Това е програмата:
http://institutfrancais.bg/media/e0/76/ ... 5_2016.pdf"

Изобщо, изборът за обучение по френски ужасно се стесни последната година. Френският институт смъкна малко цените и всички школи окапаха, а сега отново малко повишиха цените и са абсолютни монополисти. Цената е 295 лв. за 72 уч.ч.
Заповядай официалния линк:
https://www.immigration-quebec.gouv.qc. ... frais.html"
Трябва от АФ да ти попълнят един формуляр. Провери го за грешки, при мен имаше. После този оригинален формуляр го носиш със себе си в Канада, заедно с оригинална фактура за платените пари. Изпращаш ги на адреса, заедно с информация за банковата ти сметка и те ще ти ги възстановят след известно време по действащия обменен курс. Имаше и някакъв формуляр тук за попълване, но на сайта го има със сигурност.
Не помня вече за какво ниво бях карала френски след интервюто, но не мисля, че това има съществено значение стига да не е очевидна лъжа. Имам предвид да караш А1, а на интервюто да си се представил за С1.
Последно промяна от karelia79 на Пон Фев 01, 2016 8:43 am, променено общо 1 път.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
verano
Мнения: 74
Регистриран на: Пон Яну 06, 2014 8:22 am

Re: Онлайн курс Francisation en ligne

Мнение от verano »

Изобщо не съм искала да се изтъквам, че владея френски на някакво супер ниво ( в никакъв случай)- написах нивото единствено защото се чудя дали ако изкараш курс на по- ниско ниво от това, с което си кандидатствал ще ти възстановят разходите. Иначе варианти за курсове С1 има - аз поне карах такъв за подготовка на DALF С1. Не смятам, че са ме ощетили на теста за определяне на ниво.
Карелия, благодаря за отговора - точно това ме интересуваше. :)
Публикувай отговор