Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигранти

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от ivanko13 »

Leda78 написа:AsicsFan, и аз си мислех, че това е survival job и че няма начин да ти трябва лиценз, но вижте какво ми показа един приятел в нета - http://www.ccq.org/D_ConstruireRenoverR ... randPublic" вари го, печи го... все лицензи. Не съм го чела супер подробно, но на пръв поглед се шокирах ... може би защото за пръв път се сблъсквам с лицензите и защото в БГ всеки майстор и се хвали, че сам си е правил банята (да не кажа къщата) :lol: се шокирах, че са толкова как да кажа... "надробени". Ще прегледам обявите и непременно ще споделя наученото :y:

Ето го и първият плюс за английското Онтарио. Тук сме като в България, идваме и от нас по-големи майстори няма. Има най-различни лицензи и сертификати но са задължителни само за designated compulsory trades... Ако регистрираш твоя фирма за ремонти, Торонто има въведен лиценз за building renovators. Струва към 400 долара ама е по-скоро за репутация пред клиентите иначе можеш да си бачкаш и без него.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Pointzero
Мнения: 520
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 9:19 pm
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Pointzero »

Въпреки, че живея в Монреал, ето един голям минус за Квебек: personal income tax е най-високата от всички провинции:
тук е за Квебек:http://www.revenuquebec.ca/en/citoyen/i ... /taux.aspx
тук - останалите: http://www.cra-arc.gc.ca/tx/ndvdls/fq/t ... provincial

докато "останалите" максималната ставка може да стигне 21% за над 150 000 доход, то в Квебек започва от 16% !!! и може да стигне то 25.75% !!!
:envy:
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Аватар
yahoo
Мнения: 2330
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 7:47 am
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от yahoo »

Нали си наясно че безплатен обед няма и все някой трябва да плати по-евтините или "безплатни" неща в Квебек. Така максималния таксов бракет в Квебек за 2013 (федерален + провинциален) е 54.8% срещу 46.4% за Онтарио и 43.7% за BC докато в Алберта е само 39.0%. Но това едва ли касае новопристигналите поради техния нисък доход и дори точно обратното - могат да се възползват от програмите за подпомагане издържащи се от тези по-високи данъци.
Pointzero
Мнения: 520
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 9:19 pm
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Pointzero »

yahoo написа:Нали си наясно че безплатен обед няма и все някой трябва да плати по-евтините или "безплатни" неща в Квебек.
Добре, де, ама само ми кажи кои са "безплатните" облаги на квебекарите?
Само не ми посочвай КОФИ-то.
може би трябва да съм горд, че част от данъците ми отиват за French language Watch Dog?
Или пък за надутите цени за поддръжка на инфраструктурата, която се разпада? (някъде бях чел, че 1 км магистрала в Квебек струва 3 пъти по-скъпо от Онтарио - и пак нашите пътища са в пъти по-зле от техните)?
Или пък, че с данъците на моето семейство издържам 2 квебекарски такива на социал?
Само две неща се сещам за по-добри - по-евтино образование и най-евтин ток. Но това последното няма връзка с данъците, т.к. компанията (HydroQuebec) не е държавно субсидирана (доколкото знам).
yahoo написа: Така максималния таксов бракет в Квебек за 2013 (федерален + провинциален) е 54.8% срещу 46.4% за Онтарио и 43.7% за BC докато в Алберта е само 39.0%. Но това едва ли касае новопристигналите поради техния нисък доход и дори точно обратното - могат да се възползват от програмите за подпомагане издържащи се от тези по-високи данъци.
И не гледай максималния бракет - вземи минималния: Онтарио - 5%; BC - 5%; а пък Алберта "плосък" 10%.
Затова пък Квебек - 16%
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от roumensp »

umeiko написа:Може би просто за информация, в щатите федералният данък е 15%, за доход над 100к......
Не, не е ... 25% е (за сумата над 75К).
http://en.wikipedia.org/wiki/Rate_schedule_(federal_income_tax)#Format

А това са федералните данъци за Канада за 2014 г.

15% on the first $43,953 of taxable income, +
22% on the next $43,954 of taxable income (on the portion of taxable income over $43,953 up to $87,907), +
26% on the next $48,363 of taxable income (on the portion of taxable income over $87,907 up to $136,270), +
29% of taxable income over $136,270.

Като ги сравниш, виждаш че почти няма разлика.

В Канада често плащаме по-високи данъци не заради друго, а защото някои провинции имат доста висок провинциален данък, докато в US има щати без такъв (напр. Вашингтон) или е по-нисък от канадския му еквивалент.

Пробвах тия 2 калулатора, единият за BC, другия за Калифорния:
http://simpletax.ca/calculator"
http://www.tax-brackets.org/californiataxtable"

Вкарах 100К, никакви дедъкшъни, married filing jointly за US. В BC ще дължиш $24,940 ($17,810 federal, $7,130 provincial), а в Калифорния $23,295 ($19,507 federal, $3,788 state). Това разбира се са много груби сметки, истинският данък много зависи от дедъкшъните, които можеш да заявиш ... Ако ти си набухал сума ти пари във 401К, имаш деца (ти имаш доколкото се сещам) и т.н. ... да, може и да платиш само 15% в крайна сметка.


А ако пробваме канадския калкулатор за BC и QC за сума от 100К, виждаме че в първата дължиш $24,940, докато във втората сумата е $31,701. Т.е. разлика 7К ... не е толкова много, ама са си пари. На по-големи суми разликата става доста голяма.


BTW, ако някой новопристигащ не знае, Албърта е единствената провинция (изключвам териториите), която няма Provincial sales tax, в другите варира между 5 и 10%. Т.е. в Албърта плащат 5% "ДДС" (GST 5%), докато в BC 12% (5+7), 10% в SK (5+5), и почти 15% в QC (5+9.9..). За кебекарите остава утешението, че 15% все пак е доста по-добре от 20-те в БГ.
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от balbi »

chegevara написа:
Koko написа:
Leda78 написа:



По отношение обявите за работа - когато видиш че има изискване за да кажем две години трудов стаж, това трябва да го разбираш като - две години КАНАДСКИ трудов стаж.

а как от работа за оцеляване се добива КАНАДСКИ трудов стаж за по високо платена работа като експерт примерно в дадена дейност?
Трудно! Но с късмет всичко става!
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от balbi »

Koko написа:Не обичам да съм приносителя на лоши вести, но определено канадската държава нито е направила нещо за мене, нито ми е дала нещо съществено, като безплатни курсове, парична помощ или пък работа, свързани с началната адаптацията, а и поне аз не виждам от къде имате това разбиране че държавата ви е длъжна с нещо. Всъщност затова и е изискването, особено по федералната процедура, новопристигащите кандидати да разполагат със пари с които да са в състояние да се издържат през първите шест месеца.
В този ред на мисли, ако плановете ви са да се установите в Онтарио (без значение по коя процедура сте минали), то пригответе се че трябва да разчитате изключително и само на себе си и че нито провинциалните, нито федералните институции ще се ангажират да ви помагат с каквото и да е. Както вече отбелазях, в Онтарио социала нито стига за нещо, нито лесно го дават, за да разчитате на него в началото. Оттам нататък всичко е във ваши ръце и зависи от собствената ви упоритост и находчивост как ще успеете да се оправите.
:y:
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от balbi »

Marto написа:Висшето образование в Квебек е субсидирано до такава степен, че е почти безплатно. Миналата година им вдигнаха таксите от 5 стотинки на 8 и то не бяха протести, не беше чудо. Ако студентите им са някаква индикация, Квебекарите са от типа дето очакват всичко от държавата, но не искат да плащат (и не само на лично ниво). Затова може би изглежда по-прието да работиш нелегално там.

Ще повторя нещо за н-ти път, но според мен децата ти трудно ще научат английски достатъчно добре в Квебек, което за мен - не само в Северна Америка ами и в световен аспект - е все едно да са осакатени. Освен ако мечтата им е държавна работа :)
Марто не съм съгласен. Племенника ми се роди тук. Говори чудесно както английски (който му беше основен в градината от навършване на 1 годинка до 5-те преди да иде в училище) така и френски (Кебек), който му е езика в училище!
Зависи в каква среда расте детето. Определено предполагам няма да говори като дете израстнало в Албърта или Б.К., но пък има един език на чудесно ниво в плюс. Въпрос на виждане и гледна точка е всичко. Така или иначе при всички положения децата говорят по-добре от нас и двата езика.
Vodolei
Мнения: 138
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 10:01 am
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Vodolei »

balbi написа:
Marto написа:Висшето образование в Квебек е субсидирано до такава степен, че е почти безплатно. Миналата година им вдигнаха таксите от 5 стотинки на 8 и то не бяха протести, не беше чудо. Ако студентите им са някаква индикация, Квебекарите са от типа дето очакват всичко от държавата, но не искат да плащат (и не само на лично ниво). Затова може би изглежда по-прието да работиш нелегално там.

Ще повторя нещо за н-ти път, но според мен децата ти трудно ще научат английски достатъчно добре в Квебек, което за мен - не само в Северна Америка ами и в световен аспект - е все едно да са осакатени. Освен ако мечтата им е държавна работа :)
Марто не съм съгласен...
И аз не съм съгласна. В Монреал има много хора, които говорят и двата езика перфектно и са ги учили тук.
Синът ми беше 8-годишен когато пристигнахме в Квебек. В момента завършва интернационално училище, където учат английски на ниво роден език в щатите. Спокойно говори и френски и английски. С много от приятелите си говори английски, т.е. приема го като първи и най-удобен език за общуване. А това че приятелите му говорят английски на същото ниво показва, че не е някакво изключение.
Само да допълня, че съм завършила английска гимназия и мога да преценя какво значи високо ниво.

След средното училище пък има много англофонски колежи и университети, където децата могат да продължат образованието си на английски.

Изобщо научаването на английски език е последното нещо за което трябва да се притесняват родителите за децата си в Квебек. Възможности колкото искаш.
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Marto »

Е, щом си от езикова гимназия, какъв съм аз да споря :D
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Павел »

Marto написа:Е, щом си от езикова гимназия, какъв съм аз да споря :D
:rofl:

Още повече, че се преценяват езиковите възможности на собственото дете, което е винаги най-умното и можещото :D
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от ablood »

Vodolei написа:В момента завършва интернационално училище, където учат английски на ниво роден език в щатите.
То щото всички родени в щатите говорят език на едно ниво.

http://www.youtube.com/watch?v=6SfL75FIepI
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Павел »

ablood написа:
Vodolei написа:В момента завършва интернационално училище, където учат английски на ниво роден език в щатите.
То щото всички родени в щатите говорят език на едно ниво.

http://www.youtube.com/watch?v=6SfL75FIepI



Това дали е в САЩ? Първия има австралийски акцент, реднека американски, но не южняшки.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Vodolei
Мнения: 138
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 10:01 am
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Vodolei »

Marto написа:Е, щом си от езикова гимназия, какъв съм аз да споря :D
Не споря с никого и никого не убеждавам. Казвам си мнението и се опитвам да бъда полезна.

Право на всеки е да прецени дали аргументите ми са убедителни или не. Същото се отнася за твоите.
Vodolei
Мнения: 138
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 10:01 am
Местоположение: Montreal

Re: Английска част или Квебек -плюсове и минуси за новоимигр

Мнение от Vodolei »

Павел написа:
Marto написа:Е, щом си от езикова гимназия, какъв съм аз да споря :D
:rofl:

Още повече, че се преценяват езиковите възможности на собственото дете, което е винаги най-умното и можещото :D
Е, преценяването на езиковите възможности на децата от другите провинции е във всички случаи по-обективно :rofl:
Публикувай отговор