Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16502
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от MrGeek »

fighter написа:А ако в България вече е забранено да се паркира върху тротоара и паяка вдига моментално нарушителите, мога само да се радвам, похвално :y:
Не му се връзвай на батката. Той иначе го раздава голEм спец по Гугъл Стрийт Вю, обаче в този случай се прави "леко" на ударен. Достатъчно е да отвориш напосоки първите улици в центровете на двата най-големи града в България, за да видиш следното:



Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от jovani »

pumpy написа:Защо ли си мисля, че има разлика между дълг за новия Айфон и това да си платим парното и/или 10 годишната кола. Имаче всички харчат повече от колкото получават, но и между другото в Канада съществува механизма на банкрута, което не съм сигурен се случва в България.
Реших да повдигна тази тема, идеята за "банкрута", който беше дискутиран в нея.
Мисля, че е добре да се споделят някои факти, които да дадат по-ясна представа на един читател какво рискува един Канадец при обявяване на банкрут.
Ами например рискува никога да не може да си намери работа като квалифициран работник в държавният или частният сектор!
Информацията, че си обявил банкрут стои в кредитната ти история 8 години (а и не съм сигурен, нито искам да знам дали след тези осем години остава като информация, макар и маркирана по специален начин).
В Канада както потенциалните кредитори, така и (забележете) работодателите имат право да изискват достъп до кредитното досие на потенциалният кандидат за работа. Веднъж обявил банкрут няма да може да бъдеш назначен като мениджър на публична компания (не че и някой от нас емигрантите е стигнал до там де), не само това но няма да можеш да си намериш работа дори като квалифициран професионалист - адвокат, софтуерен дивелопър, инженер и т.н. освен ако няма отчайващ глад за специалисти в тази сфера (нещо, което в Канада няма как да стане).
Остават алтернативите - общ работник по строежи, чистач, охрана, МкДоналдс и т.н. но и там конкуренцията е голяма.
Изобщо кредитното досие е еквивалента на "досиетата" в България, които бяха гореща тема до неотдавна - може да затвори много врати ако сгазиш лука, или ако системата допусне грешка и ти набие "греховете" на някой друг. Според мен работодателите не би следвало да получават информация за кредитната ти история (освен ако дадената професия е свързана с това да се управляват пари), най-малкото защото могат да научат много неща, които да бъдат използвани при преговарянето на заплата и условия за работа и прочие - за съжаление в Канада това е факт.

П.П. Причината заради която се върнах пак в тази тема е, че се замислих над възможните обяснения за продължителният период на висока безработица в САЩ, 4 години след последната рецесия. БВП расте, ФЕД печатат пари на поразия, но безработицата не се подобрява. Възможно ли е това да се дължи и на факта, че много хора в САЩ си загубиха жилищата през периода 2006-2011 и това да се е отразило в кредитните им досиета, правейки последващата им професионална реализация изключително трудна?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от miteto »

jovani написа:В Канада както потенциалните кредитори, така и (забележете) работодателите имат право да изискват достъп до кредитното досие на потенциалният кандидат за работа. Веднъж обявил банкрут няма да може да бъдеш назначен като мениджър на публична компания (не че и някой от нас емигрантите е стигнал до там де), не само това но няма да можеш да си намериш работа дори като квалифициран професионалист - адвокат, софтуерен дивелопър, инженер и т.н. освен ако няма отчайващ глад за специалисти в тази сфера (нещо, което в Канада няма как да стане).
...
Според мен работодателите не би следвало да получават информация за кредитната ти история (освен ако дадената професия е свързана с това да се управляват пари)
Аз мисля, че точно на места, където работата е свързана с достъп или управление на пари искат кредит рипорт. Никой работодател не ми е искал кредитно досие, не се сещам и на някой, който познавам да му е искано.
jovani написа:П.П. Причината заради която се върнах пак в тази тема е, че се замислих над възможните обяснения за продължителният период на висока безработица в САЩ, 4 години след последната рецесия. БВП расте, ФЕД печатат пари на поразия, но безработицата не се подобрява. Възможно ли е това да се дължи и на факта, че много хора в САЩ си загубиха жилищата през периода 2006-2011 и това да се е отразило в кредитните им досиета, правейки последващата им професионална реализация изключително трудна?
Не мисля че това е главната причина. Пък и "висока безработица" е относително, аз мисля че в много европейски държави е още по-висока сравнено с щатската.
http://www.guardian.co.uk/business/2013 ... april-jobs"
US unemployment hits lowest rate in four years on strong April jobs figures
World markets soar as monthly report blows past estimates, with 165,000 jobs added and a jobless rate of 7.5%
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от jovani »

Реших да използвам гугъл, наместо дедукцията си и открих много статии, дискутиращи проблема, например във Форбс:

Has Your Credit Report Cost You A Job?
http://www.forbes.com/sites/kerryhannon ... you-a-job/
...
Six out of ten private employers check the credit histories of at least some of their job applicants, and 13 percent conduct them on all candidates, according to a survey by the Society for Human Resource Management.

Why? Presumably to prevent theft or embezzlement, fear of lawsuits for a hiring mistake if their employees do something wrong, or to get a sense of the overall dependability of a job candidate. They’re also used to screen applicants for positions that carry financial responsibilities.
...
На мен лично винаги са ми искали разрешение за да направят креди чек, но аз работя в такава индустрия. На практика могат да направят кредит чек и без изрично разрешение, защото работодателите имат всички детайли, вкл. СИН номер и закона им го позволява... Иди ги съди после, че не са те наели само заради кредитната ти история...
http://www.corporatelivewire.com/top-st ... -inquiries
...
Generally employers can conduct background checks on job applicants and employees. However, federal employers, and employers in Quebec, must first obtain consent to such background checks, and employers in Alberta and B.C. must provide advance notice of such checks, in accordance with applicable legislation. Further, under the privacy laws in these jurisdictions, employers must advise job applicants and employees of the purposes for which their personal information will be collected, used and disclosed, and the background checks must be limited to those that are reasonably required to assess the employee’s suitability for continued or prospective employment. Therefore, for example, employees should not be subject to driving records checks if their job duties do not involve driving or operation of a vehicle.
...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от pumpy »

Явно е въпрос на позиция, която заемаш. Никога не са ми искали разрешение (работил съм предимно в Кебек и БК), никога не бих и дал подобно. Ако на някой не му харесва да ме наеме без кредитно досия, прав му път, ще си намеря друг работодател. Някъде по горната статия видях 13% - това не е много.....
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от jovani »

pumpy написа:Явно е въпрос на позиция, която заемаш. Никога не са ми искали разрешение (работил съм предимно в Кебек и БК), никога не бих и дал подобно. Ако на някой не му харесва да ме наеме без кредитно досия, прав му път, ще си намеря друг работодател. Някъде по горната статия видях 13% - това не е много.....
В примерът, които съм дал ясно е упоменато, че "6 от 10 възможни работодателя изискват кредитна история за някои позиции, а 13% за всички позиции които предлагат".
Вторият пример е, че федералните (държавни) позиции, както и работодателите в Квебек изискват съгласието на апликанта; БК и Алберта са длъжни само да го уведомят (без да е необходимо съгласието му); В останалите провинции явно няма регулация, която дори да изисква съгласие или уведомление - могат да те проверят дори без да знаеш за това. Ти (или Митето) можете ли да гарантирате, че никой потенциален работодател не ви е проверявал кредитната история до момента?

И последно: да се сравнява безработицата в Европа и Северна Америка е все едно да се сравняват ябълки с портокали - това са места със съвсем различен начин на живот, социална политика, финансов леверидж на населението, култура и традиции. Аз като живял и на двете места мога смело да кажа, че в много Европейски страни има бенефити (от различно естество) и други фактори, които довеждат до по-високите нива на безработица, без това да е стресиращо за индивидите в такава степен, както на други места (например Северна Америка). Отделно има разлики в методологията за изчисляване на безработицата.

Например образованието и здравеопазването в централна/южна Европа е безплатно => няма студентски заеми + имоти по наследство + социални помощи = по-висока безработица.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от pumpy »

jovani написа:Ти (или Митето) можете ли да гарантирате, че никой потенциален работодател не ви е проверявал кредитната история до момента? .
Да, пред себе си имам копие от досието си и там няма нито "меки", нито "твърди" запитвания от работотдатели, с изключение на един магазин от Монреал, където щях да съм касиер и аз им разреших да ме проверя.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от miteto »

pumpy написа:
jovani написа:Ти (или Митето) можете ли да гарантирате, че никой потенциален работодател не ви е проверявал кредитната история до момента? .
Да, пред себе си имам копие от досието си и там няма нито "меки", нито "твърди" запитвания от работотдатели, с изключение на един магазин от Монреал, където щях да съм касиер и аз им разреших да ме проверя.
Същото, нямаше никакви проверки, различни от банки. Доколкото си спомням, който и да иска да ти провери досието (банка, лендлорд и т.н.) трябва да подпишеш една форма за пред кредитното бюро, че си съгласен еди-си-кой да ти проверява досието. Дали наистина могат да ти го проверят без твоето съгласие - де да знам, всичко е възможно, но тук (в Канада) по принцип се обръща внимание на защита на личните дании и прочее.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от miteto »

jovani написа:И последно: да се сравнява безработицата в Европа и Северна Америка е все едно да се сравняват ябълки с портокали - това са места със съвсем различен начин на живот, социална политика, финансов леверидж на населението, култура и традиции. Аз като живял и на двете места мога смело да кажа, че в много Европейски страни има бенефити (от различно естество) и други фактори, които довеждат до по-високите нива на безработица, без това да е стресиращо за индивидите в такава степен, както на други места (например Северна Америка). Отделно има разлики в методологията за изчисляване на безработицата.

Например образованието и здравеопазването в централна/южна Европа е безплатно => няма студентски заеми + имоти по наследство + социални помощи = по-висока безработица.
Съгласен, но аз лично не бих казал, че 7.5-8% са "висока" безработица за САЩ. За мен висока е от 10% нагоре.
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от jovani »

pumpy написа:
jovani написа:Ти (или Митето) можете ли да гарантирате, че никой потенциален работодател не ви е проверявал кредитната история до момента? .
Да, пред себе си имам копие от досието си и там няма нито "меки", нито "твърди" запитвания от работотдатели, с изключение на един магазин от Монреал, където щях да съм касиер и аз им разреших да ме проверя.
От кое от трите възможни кредитни бюра? Или имаш копия и от трите...

•TransUnion Canada - 1-800-663-9980
•Equifax Canada - 1-800-465-7166
•Experian Canada - 1-888-826-1718
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от pumpy »

TransUnion and Equifax
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от ZanzibarHero »

miteto написа:...аз лично не бих казал, че 7.5-8% са "висока" безработица за САЩ. За мен висока е от 10% нагоре.
Как се променят нещата... През '60 (на 20 век) висока се е смятала средна безработица над 4-5% и цел на социалната държава е била пълната заетост. В момента, заради контрола над инфлацията (единствения начин богатите да загубят пари), за нормална се смята 7-10%... Няма младежки бунтове дори при 25-30-60% (само етнически-малцинства се бунтуват без някава политическа основа - просто от мизерията в която живеят заобиколени от лукс и богатвство)... Говоря за Европа, САЩ е известно че не се бунтуват (предпочитат да избягат) дори при 30-33%, колкото е била по време на Голямата Депресия...

През Втората Световна Война безработицата е била 1% и Британия завършва войната с по-висок стандарт отколкото я е започнала... любопитно
Аватар
спиро
Мнения: 985
Регистриран на: Вто Сеп 17, 2013 2:13 pm

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от спиро »

Изображение
егото е нетърпеливо, защото знае, че времето му е ограничено. комунизмът е търпелив, защото знае, че е вечен.
венсеремос, другари!
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от joro »

А как изглежда тази касова бележка за другите държави?
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Публикувай отговор