Bistra написа:Мисля, че не се говори за гастарбайтери в статията.
Интересно какво ли правят гастарбайтерите в Люксембург например?
Като част от населението обаче най-висок е делът на чуждестранните граждани в Люксембург - 43%, а най-нисък - в България - 0.5%.
За мен е обезпокоително, (на фона на постоянно напускащите наши граждани) за теб не знам.Сигурно има някаква причина, не мислиш ли? Иначе ти пак си изкарвай 2 лева и харчи 200, няма лошо!

В официалната статистика няма понятие "гастарбайтери" - не съм виждала източника на Евростат (не българския вестник), там сигурно пише какво се има предвид под "имигранти", но с голяма вероятност мисля, че става въпрос за чужди граждани, легално пребиваващи и работещи в страната.
За мен не е обезпокоително това. Като гледам какво направиха имигрантите с Атина, по-добре без тях май. И какви ксенофобски настроения има сред гърците! Хем Атина не е сред топ дестинациите на хората от Третия свят. Между другото, в Атина има и хиляди българи, но гърците (поне приятелите ми, с които сме обсъждали) не ни смятат за чужденци, особено на фона на африканци и азиатци.
А за хората, напускащи България - стана вече въпрос, че в целия свят българите се чувстват най-нещастни сравнено с дохода си - дори коментирахме този психологчиески феномен с Иван. Просто те са в най-бедната част от богатата мега държава ЕС и се сравняват с другите в нея, не с Бангладеш или Боливия. Така че е напълно нормално да искат да ходят там, където смятат, че ще бъдат по-добре.