Споразумение между правителствата на България и Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Val
Мнения: 486
Регистриран на: Нед Авг 17, 2003 6:28 pm
Местоположение: Mississauga

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Val »

Marto, не правя нищо наужким.

За разлика от много българи във форума, аз не съм икономически имигрант. В Канада съм по причина, че ми харесва животът тук. Една от главните причини да ми харесва толкова е, че законите в Канада се спазват и аз съм щастлива да ги спазвам. Щастлива съм и да плащам данъците си, защото виждам, че работят за обществото.

В Канада съм от 12 години. Не съм ползвала нито за ден никакви социални облаги - нито социална помощ, нито дори Employment Insurance. Не съм ползвала помощи за обучение - за обучението ми тук е плащала фирмата ми, защото съм си го заслужила. Никога не съм имала нужда и не съм искала да измамя държавата, нито ще искам да го направя.

Въпросът, който зададох, беше: има ли специалисти, които могат да ни разяснят какво точно означава новата спогодба за българите, и то с примери? Мисля, че това е тема, която си заслужава да бъде разяснена в един форум като този. Така, както си помагаме с разяснения за процеса на имиграция.

Поводът ми беше постингът на Лени. Знам, че Лени е професионалист, че е добронамерена и с желание е отговаряла на въпроси във форума. Както виждате, направила си е труда да постне информацията за спогодбата. Оценявам високо това и мислех, че е полезно да продължим темата.

Не ти прави чест да ме нападаш и да гадаеш защо зададох въпроса. Както каза човекът с единия постинг, мислиш ли, че ако целта ми е да разреша мой конкретен казус, щях да разчитам на форума? Просто щях да попитам Лени в лично съобщение. Или щях да отида в най-близкия офис на Service Canada, който ми е на 10 минути дистанция, и да попитам. Сигурна съм, че ще ми отговорят безплатно.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
agent Ozo
Мнения: 9785
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от agent Ozo »

Нека оставим настрана емоциите и това на кой какво му се иска или не му се иска и да поразсъждаваме логично и трезво.
Преди всичко би трябвало да си уточним понятията.
Значи в България имаме пенсия за осигурителен стаж и възраст и социална пенсия за старост. Съответните им за Канада са pension de retraite du RPC и pension de la Sécurité de la vieillesse или Canada Pension Plan и Old Age Security pension за англофоните.
Условията за придобиване правото за пенсия за осигурителен стаж и възраст в България са посочени в т.68 КСО и с две думи казано се изискват определен брой години осигурителен стаж (34 г.-жени и 37 г. - мъже) и определена възраст (60 г. - жени и 63 г. - мъже), които растат постепенно и следва да станат 37 г. и 40 г. за стажа и 63 г. и 65 г. за възрастта след някоя и друга година.
А който не може да събере тези години осигурителен стаж, придобива право на такава пенсия по условията на чл.68, ал.3 КСО при достигане на възраст 65 г. и при наличие на минимум 15 г. осигурителен стаж. Възрастта по тази алинея също расте докато стигне до 67 г. след време.

Придобиване правото за отпускане на социална пенсия за старост съгласно чл.89а КСО става при достигане на 70 г. възраст и при условие, че годишният доход на член на семейството е по-малък от гарантираният минимален доход установен за страната през последните 12 месеца. Тук няма каквото и да е изискване за осигурителен стаж.
Начините за определяне размерът на едната и другата пенсия са различни и са предмет на математически формули и сметки, чиято конкретика не е тема на нашият разговор.

За Канада се дадоха достатъчно цитати вече и затова само ще припомня, че за придобиване правото на отпускане на СРР се изисква наличие на поне една осигурителна вноска и определена възраст - мин. 60 г. за частичен размер и 65 г. за пълният размер на пенсията.
Докато за отпускането на OAS няма изискване за осигурителни вноски, а само за възраст (65 г.), юридически статут (канадски гражданин или постоянно пребиваващ) и минимален престой в Канада (10 г.). Стана ясно и че за да получаваш тази пенсия извън Канада трябва да си живял минимум 20 г. след 18 годишна възраст, в противен случай ще се получава само част от размера на пенсията.

И според мен спогодбата касае преди всичко основният момент при отпускането на една пенсия за възраст и осигурителен стаж, а именно - придобиване на правото за пенсия. Защото с това се почва, а размерът на пенсията и начинът за изчисляването му е следващият момент.
Относно размерът на пенсията изрично е посочено, че той ще се определя съгласно осигурителният стаж и вноските във всяка отделна държава по приетят от нея регламент.
С други думи казано, ако стажът в Канада се сумира към българският за да се определи дали е придобито правото на пенсия по условията на чл.68, ал.1,2 или 3-та, то при изчисляване размера на пенсията няма да се вземат под внимание нито броят години стаж в Канада, нито размера на вноските. Които величини по принцип са част от формулата за определяне размерът на този вид пенсия. Та ползата за нашенци като батето, които имат n-брой години осигурителен стаж в Канада, е тази че тези години ще се сумират към годините български осигурителен стаж и ще се определи дали отговарят на условията за придобиване право на пенсия по 1л.68 КСО или ще трябва да чакат да изпълнят условията на чл.89а КСО за да получават социална пенсия за старост.

Докато погледнато от страна на Канада, за мен спогодбата няма каквото и да е отражение върху пенсиите на българите. Ако допуснем хипотетично, че даден нашенец няма нито една осигурителна вноска в Канада при достигане на 65-годияна възраст, то той ще придобие право на СРР заради осигурителните си вноски в България, но размерът на пенсията ще е 0 (нула) поради липсата на такива вноски в Канада.
За социалните пенсии за старост няма какво да коментираме, защото там нещата изобщо не опират до осигурителен стаж и вноски, а до стаут, години на пребиваване в странат и възраст, които спогодбата не третира. А и те няма как да са взаимно заменяеми.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Val
Мнения: 486
Регистриран на: Нед Авг 17, 2003 6:28 pm
Местоположение: Mississauga

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Val »

Йей, най-после едно конструктивно мнение, което звучи като опит за професионален анализ! Благодаря, agent Ozo - високо оценявам това. :-)

И какво сега?! Май се оказа, че сме агент от бранша, алчен да забогатее на гърба на БГ имигрантите като им иска пари за разяснения, които би трябвало да могат да се получат безплатно от официални източници и служби.

Извинявай, това беше в рамките на майтапа. Просто не можах да удържа на изкушението да те клъвна, за да си го върна за първия ти постинг. :D

Все пак, ако си наистина от бранша, не виждам причина да се криеш зад тоя новоизмислен ник и да оплюваш другарчето, препоръчвайки му да си плати за всеки принципен въпрос. Мисля, че една от най-успешните маркетингови стратегии за намиране на клиенти в днешно време, е професионалистите да се популяризират с принципни разяснения в публичното пространство. Така печелят доверието на хората. И утре, ако на някого му потрябва правна помощ по негов СПЕЦИФИЧЕН казус, например, иска да му помогнеш да си подаде документите за пенсия, ще се обърне към теб, както в примера ми за данъчните професионалисти.

Благодаря за този отговор, наистина. :-)
Ще се радвам, ако се включат и други професионалисти. Мисля, че това е тема, която засяга всички БГ имигранти в Канада и е не по-малко важна и смислена от темата как да имигрираме в Канада.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от ivanko13 »

Val написа: За разлика от много българи във форума, аз не съм икономически имигрант. В Канада съм по причина, че ми харесва животът тук. Една от главните причини да ми харесва толкова е, че законите в Канада се спазват и аз съм щастлива да ги спазвам. Щастлива съм и да плащам данъците си, защото виждам, че работят за обществото.
Браво бе, и такива имигранти имало :D
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от pumpy »

Val написа:Pumpy, вярвам, че си много добър стоматолог и много уважавам мненията ти, които публикуваш тук в областта на стоматологията и медицината дори (казвам го без ирония). Не разбирам, обаче, амбицията ти да бъдеш всезнаещ и в областта на социалното осигуряване.
Далече не съм всезнаещ в областа на социалното осигуряване. Но и Марто и аз ти дадохме съвсем същия отговор, като на "специалиста", регистриран от онзи ден във форума ни агент Озо. Може нашите мнение да не са облечени в алинеи от КСО, но казваха абсолютно същото: "сумират се права/точки/години, не ПАРИ". Сигурно е трудно да приемеш мнение, различно от твоето, изказано от "непрофесионалист", но това е друга тема.
Аз за себе си знам до къде се простират възможностите ми и рядко ще ме видиш в тези за компютри, коли, машини, електричество и разни други, от които си нямам понятие. Но поради факта, че сам съм си плащал обучението (150к), поради факта, че с труда си давам възможност на още 6 души да си заработват прехраната, поради това, че съм самоосигуряващ се и сам се грижа за пенсията си/доходите си на старини, а и защото кръвта вода не става, смятам че разбирам достатъчно от пари и взаимоотнешенията ми с държавата на тази тема, затова си и позволих да изкажа мнение относно пенсиите и OAS.
А относно имиграцията, моето мнение е, че ВСИЧКИ сме икономически имигранти: Канада е това, което е точно защото икономиката й работи. Ако не работеше, мизерията, тарикатщината, сивото ежедневие и всичко останало, от което сме "избягали" ще щеше да се намира в изобилие и тук.
Весели празници на тез, които празнуват и направете така, че да не разчитате на OAS, нито тук, нито в България....
agent Ozo
Мнения: 9785
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от agent Ozo »

Val написа:Йей, най-после...
Мерси за оценката, но си далеч от истината, Val. Аз съм толкова "специалист от бранша", колкото ти си космонавтка.
Просто обичам конкретиката и се стремя да съм точен в изказа, посочвайки източниците си за едно или друго твърдение. И избягвайки ненужното генерализиране и емоционални нападки към опонентите си, наистина казаното от мен може и да звучи малко сухо и в юридически стил, но повярвай, нямам нищо общо нито с юристпруденцията, нито с правните системи на Канада или България.
В този ред на мисли, и никакви клиенти не търся.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Marto »

agent Ozo написа:
Val написа:Йей, най-после...
Мерси за оценката, но си далеч от истината, Val. Аз съм толкова "специалист от бранша", колкото ти си космонавтка.
... и колкото аз старшина в Българската Народна Армия ;) Къде се изгуби бе човек?
agent Ozo
Мнения: 9785
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от agent Ozo »

Тук съм си бил винаги, Марто, само че без да се афиширам. Имах нужда от време за релакс и разрешаване на здравословни проблеми, което включваше и нуждата от снижаване степента на натрупалият се негативизъм около мен, поради естеството на задълженията ми във форума.
Та затова и реших "завръщането" ми да е под нов ник и като обикновен потребител.
Без да си правя илюзията естествено, че дълго време ще остана неразпознат от старите съфорумци като теб. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
haimana
Мнения: 896
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 6:45 am
Местоположение: BC

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от haimana »

:) края на света май го отложихме, ама както изглежда второто пришествие във форумен вариан си е тук

Батката прописа
Линко също
Мухата е неубиваем по дефолт
Човекът от Hull е на ход :D

Извинявам се за офтопика
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Павел »

Val написа:Мисля, че бях ясна, че това беше въпрос към специалистите по право. Не беше покана да си изливате злобата и завистта.

Най-малко пък съм питала някого какво мисли за моралната страна на въпроса. Ако, обаче, Павле, те притеснява, че може тия пари да идват от твоите данъци, можеш да спиш спокойно - според наредбата, доколкото разбирам, ако получаваш канадска пенсия, но имаш стаж от БГ, България трябва да привежда на Канада процента от пенсията, който отговаря на времето, заработено в БГ.

Тоест, ако ти си работил 20 г. в БГ и 10 г. в Канада и ти се полага "държавна" (да я наречем така най-общо) пенсия от $1200, БГ ще трябва да привежда на Канада $800, а не, примерно 80 лв., колкото би получил за тия години в БГ. Така, вместо да получаваш $400 + 80 лв. като се пенсионираш, ако я нямаше спогодбата, сега ще получаваш $1200.

Но, предполагам, ако това ти се струва неморално, сигурно ще има начин да се откажеш от тази екстра - не се отчайвай.

За радост, всеки има право сам прецени за себе си дали да ползва тази наредба - не съм видяла там изискване да се иска твоето мнение.

А, и за да си още по-спокоен, искам да те уверя, че не ми предстои спонсориране на никаква баба.

Въпросът ми е принципен и мисля, че е добре за всички българи, които са в подобна ситуация (а аз познавам доста такива със спонсорирани родители), някой да ни разтълкува какви са ни правата.

Здравей лельо Валерия и честита нова година!

Пише ти Моника Павлова. Аз съм почти на тли годинки и половина, ама понеже ми е много тлудно да показвам тли пръстчета и половина, показвам само тли. Трябва да пиша много бързо, защото дади не обича да вися много на компутара - не за да не попадна на някоя лоша стланичка, а щото харчи много ток. Преди малко дади и мама се затвориха в спалнята да работят. Те точно не ми казват какво работят, но аз подозирам, че е нещо свързано с тайните служби, щото винаги се заключват. Дади сигурно оглавява рисърч-департмента и по-точно, как да се изтръгват показания от врага, щото всеки път като се заключат, мама почва много да вика и даже безпокои съседите. Чичкото от ляво почва да чука по стената и да крещи „Пак ли бе, засрамете се!” Пък аз се чудя, защо да се засрамят, като според дади срамна работа няма? Другия чичко, онзи от дясно, пък все вика „Искам и аааз, искам и аааз.” Аз не съм го виждала, но щом толкова много се натиска за работа си правя извода, че 100 % не е нейтив.
До миналата година дади ми купуваше и четеши кишки, ама тази спря, щото събира пари за екскурзия до Мисеслага – детската му мечта. Сега ми чете предимно форуми, щото са безплатни. Благодарение на такива като теб и леля Ябълка, някои форуми са ми по-нтересни и от братя Грим. Днес дади като ми прочете твоето изказване за спонсориране на неконкретни ;) баби, аз започнах да се търкалям по пода от смях. Когато пък ми прочете следващото ти изкаване, онова в което отричаш да си имала предвид натрупване на сумата за сметка на канадските данъкоплатци, направо се напишках в гащичките си. Викам на дади, дано Бг да не подпише такова споразумение с Виетнам и Китай, щото ако сичкото виетнамец и китаец от Илиянци рече да спонсорира техните баби, дето взимат по 20 донги и юана, респективно, нашите баби я втасаха.
Лельо Валерия – ти май ного обичаш да се обръщаш като фурнаджийкса лопата, когато осъзнаеш каква глупост си изтърсила. Трудно ми е да кажа кое е по-абсурдно – канадските данъкоплатци да се заемат с натъкмяването на българските бабешките пенсии според канадските, или правителството на чичко Кратуна да остави едни баби да взимат по 200, а други, запътили се към Канада, по 2000? Пак ми се допишка от смях!
Дади вика, така е, ама ние това на леля Валерия не може да и го кажем, щото хем не сме специалисти, хем сме икономически емигранти. Аз това последното много не го разбрах, та дади трябваше да ми го разясни. Понеже ние, за разлика оттеб, лельо Валерия, не произхождаме от знатно бг семейство, сме дошли в Канада да си оправим матриалното положение, Такива като теб и други царски особи, сте дошли в Канада да се възхищавате на високи сини планини и обширни златни долини, ама ние – не. Той дади даже докато живял в Америка 15 години на уелфър, толкова изцоцал държавата, че тя почти банкрутирала. Това дето го разправят по медиите, че Америка се скапала заради некви лоши кредити, войни и Храсти, било мижи да те лажем. Дади е виновен за всичко. Той дади, за разлика от теб, мисли, че в Канада системата е бая лабава и много закони не само, че не се спазват, ами нарушителите дори не ги слапват сили по китката - за убийства ги наказват с порицание пред строя, а за търговия с наркотици, с намаляване на поведението с една единица.
Лельо Валерия, ти не знам в коя детска градина си учила, ама в нашата ни учат на обноски и други полезни неща. Онзи ден например, взехме един интересен урок – когато искаш от някого нещо, не му размахвай показалско пръстче, за да не получиш средно. Така че, не се учудвай на реакцията на останалите простосмъртни в този форум.
Лельо Валерия, за да не си помислиш, че само ти се присмивам и критикувам, ще ти кажа, че ти се и възхищавам на грамотното писане (затвярям едно оченце и се правя, че не виждам няколкото излишни запетайки). Ти сигурно си завършила образованието си в Бг по чичко Тошково време, щото днешната бг младеж е много неграмота – ако не ми вярваш, питай чичко Митко – онзи с хъскито.

Послепис,
Чичко Модернатор, много те моля - не ме изтривай ако прецениш, че съм писла на моменти оф тропик! Благодаля!

О оо, мама спря да вика, гара гоууууууууууууу
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Val
Мнения: 486
Регистриран на: Нед Авг 17, 2003 6:28 pm
Местоположение: Mississauga

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Val »

Ако някой от БГ общността се интересува:

Говорих със службата International Benefits в Отава. Подробностите за споразумението, естествено, още не са достигнали до тях (ще отнеме няколко месеца). Но по принцип ме уведомиха, че с това споразумение българите ще се квалифицират за OAS без да чакат 10 години минимално пребиваване в Канада. Това важи и за тези, които са дошли като пенсионери. :)

Павле,
Оценявам творческите ти напъни и времето, което си прекарал да ми пишеш отговор.
За съжаление, успях да прочета само първите три изречения и края - нямам нужното търпение да чета словесни д..... (понеже наистина целта ми не е да те засегна, не пиша думата). :) Щастлива Нова Година!
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Marto »

Val написа:Ако някой от БГ общността се интересува:

Говорих със службата International Benefits в Отава. Подробностите за споразумението, естествено, още не са достигнали до тях (ще отнеме няколко месеца). Но по принцип ме уведомиха, че с това споразумение българите ще се квалифицират за OAS без да чакат 10 години минимално пребиваване в Канада. Това важи и за тези, които са дошли като пенсионери. :)
Че кой е казал нещо друго тук?

Кажи пита ли ги колко месечно ще им се полагат от OAS? Да не се окаже сума по-мизерна и от българските пенсии :rofl:
Аватар
Val
Мнения: 486
Регистриран на: Нед Авг 17, 2003 6:28 pm
Местоположение: Mississauga

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Val »

Marto написа:Че кой е казал нещо друго тук?
Marto, не се извъртай сега. Върни се и прочети предните страници. Няколко души се "отзоваха" на въпроса ми с твърдения, че няма начин да се полага OAS. Даже било неморално да се обсъжда такъв въпрос.
Marto написа: Кажи пита ли ги колко месечно ще им се полагат от OAS? Да не се окаже сума по-мизерна и от българските пенсии :rofl:
Посочи ми, моля те, една основателна причина да дам повече инфо по въпроса. Аз не виждам такава.

Всеки да си търси инфото където намери за добре. Както отбелязах и по-рано, все пак сме българи. ;)

Щастлива Нова Година и на теб! :-) И аз те харесвам. :-)
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Bistra »

Marto написа:Кажи пита ли ги колко месечно ще им се полагат от OAS? Да не се окаже сума по-мизерна и от българските пенсии :rofl:
Пфиу, да му се не види! А аз тъкмо се надявах, че вместо да гърбя на трАстиката ще доведа бабата да цоца и да изуча дeтЕто на неин гръб... ;( Mи така, де! Нал знаете, че българските баби са жертвоготовни. Аз за'тва побързах да се покебекарча. :rofl:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Marto »

Val написа: Посочи ми, моля те, една основателна причина да дам повече инфо по въпроса. Аз не виждам такава.
Aз мога да ти посоча причината поради която не даваш повече инфо: не знаеш отговора, предполагам защото не си се сетила да попиташ ;)
Val написа: Няколко души се "отзоваха" на въпроса ми с твърдения, че няма начин да се полага OAS.
Може би греша като говоря от името на всички други писали в тази тема, но хората ти отговаряха в контекста на надеждите ти за отпускане на пълна канадска пенсия, или както ти го нарече "трансформиране" на неадекватните български 200 лв. в адекватна по канадските стандарти пенсия.
Публикувай отговор