Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвестици

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Китайска компания, в която акционер е Уорън Бъфет, ще прави автобуси и коли в Брезник

От Георги Пауновски

13 дек 2012

Изображение

BYD K9 e-Bus
Фотограф: BYD



Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата "Булминерал" за изграждането в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, съобщи днес агенция "Синхуа", цитирана от "Франс прес". Смесеното дружество, в което половината от капитала държи китайската компания, а другата част - българската група от енергийния сектор, ще произвежда между 40-60 електрически автобуса дневно. Информацията е на главния изпълнителен директор на "Булминерал" Александър Усачев.

Точните параметри на завода ще станат ясни след три месеца. Стойността на инвестицията не се уточнява. Според публикация в Капитал Daily в проекта ще бъдат вложени 135 млн. евро, като се осигурят 150 нови работни места.

BYD планират да са №1 в света
BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея с 10% дял е американският милиардер Уорън Бъфет. Това е трета новина за планирано производство у нас на автобуси, след като в рамките на няколко дни интерес заявиха китайска и украинска компания.

Безспорно обаче "BYD Аuto" е най-сериозният играч, искащ да прави превозни средства у нас, който в страната си има по-силни позиции и от вече познатите "Грейт уол". Основана е през 2003 г. от производителя на батерии BYD. Името идва от съкращението на израза Build Your Dreams ("Сбъдни мечтите си"). В края на 2008 г. фирмата започна да продава първия масово произвеждан плъгин хибрид в света F3DM. По същото време американският милиардер Уорън Бъфет чрез своята инвестиционна компания "Бъркшир Хатауей" придоби 10% от акциите на BYD срещу 230 млн. долара.

През пролетта на 2010 години името на компанията нашумя като потенциален купувач на закъсалата марка на "Даймлер" "Майбах". До сделка обаче не се стигна, "Майбах" вече е бивш производител на суперлуксозни автомобили.

От BYD не крият амбициите си в края на следващото десетилетие да се превърнат в най-големия производител в световен мащаб. Компанията има амбицията да навлезе сериозно на пазарите в Европа и САЩ с хибридни и електромобили, както и да присъства в луксозния сегмент.

Електрическите модели
През януари миналата година BYD представиха на автосалона в Детройт три готови за серийно производство електромобила. Като потенциални сглобявани в България модели могат да се посочат кросоувърът е6 и автобусът K9 e-Bus.

Изображение

BYD e6
Фотограф: BYD


Петместният BYD e6 е дълъг 4.56 метра, широк 1.82 м и висок 1.72 м. Междуосието е 2.83 метра. Колата е снабдена с ново поколение "Fe" батерии, които осигуряват изминаването на до 300 километра с един заряд. Акумулаторите възстановяват капацитета си за 6 часа, ако се включат в стандартната мрежа у дома, и за 40 минути, ако се използва трифазен ток. Батериите имат гаранция от 2000 заряда.

BYD e6 e снабден с електромотор с мощност 100 конски сили. Максималната скорост на колата е 140 км/ч. Автомобилът има разработена и такси версия, като първите коли вече се използват от компании в Китай.

Изцяло електрическият автобус К9 е дълъг 12 метра и разполага с електронно контролирано въздушно окачване. Благодарение на него подът на рейса стига нивото на тротоара на спирките, което улеснява качването и слизането.

В интериора правят впечатление шарените, облицовани в кожа седалки. Батериите и тук са от типа "Fe Battery", като могат изцяло да се рециклират. Освен от електроинсталацията те се зареждат и от соларните панели на покрива, като осигуряват изминаването на до 250 километра в градски условия.

Зареждането на акумулаторите става за между 3 и 6 часа в зависимост от използваната електрическа мрежа. Максималната скорост на електрическия автобус е 100 км/ч.
http://www.dnevnik.bg/skorost/2012/12/1 ... run_bufet/"
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Test Ride of BYD's All Electric Bus in City of Boulder Hit A Success

http://www.youtube.com/watch?v=weGDMmEk0Ys"
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Летище Стара Загора става логистичен център за международни карго превози

Строителство Градът
Брой 48 от 17/12/2012
Автор: Светла ДОБРЕВА


Изображение

Летището в Стара Загора заема кръстопътно местоположение - на главен път I-5 (по направлението на еврокоридор ІХ) и на 10 км от автомагистрала „Тракия”

Министърът на икономиката ще упражнява вече правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Летище Стара Загора" ЕООД, реши на последното си заседание правителството. Досега то бе под шапката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Промяната се прави във връзка с реализацията на проекта за логистичен център за международни карго превози в Стара Загора. За изграждането му ще бъде използван теренът на закритото военно летище, а за финансирането му ще се използват средства от "Национална компания индустриални зони" ЕАД.

Превръщането на летището в логистичен хъб между Европейския съюз и Азия е един от трите най-важни приоритета за развитие на област Стара Загора заедно с изграждане на тунел под Шипка и на нови енергийни мощности в комплекс "Марица-изток". Към момента инвестиционен интерес към аеропорта е проявен от Корея и Китай. Само преди месец представители на една от най-големите китайски корпорации - SFECO, се запознаха на място с възможностите за строеж на карго летище в Стара Загора, което заема кръстопътно местоположение - на главен път I-5 (еврокоридор ІХ) и на 10 км от автомагистрала "Тракия".

Полосата на летище Стара Загора е дълга 2 550 м, а прилежащите територии са около 6000 дка. Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България бъдеща инвестиция в летище Стара Загора ще даде възможност да се посрещне новият въздушен трафик, особено между Азия и ЕС, а отличната локация позволява придвижване за 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарасне с 5.8 млн. тона, 78% от които ще идват от Азия, наличният капацитет няма да достигне с 5 млн. тона.

Международният транзитен хъб, в който се превръща летище Стара Загора, ще има следният капацитет: товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти, обслужващи "Боинг 747" и "Еърбъс 380", пътници - между 10 и 20 млн. души годишно.
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1970331
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Китайски ИТ гигант обмисля завод в Тутракан

18.12.2012

Изображение

©

Автор: Money.bg


Китайският технологичен гигант Foxconn, който е световен лидер в производството и сглобяването на технологично оборудване, проучва възможностите за изграждане на свои мощности на българска територия.

Компанията придоби известност, след като стана основен подизпълнител на технологичния лидер Apple в производството на смартфони iPhone, таблети iPad и преносими компютри от високия ценови клас.

В момента във фабриките на Foxconn по света работят над 1,2 млн. души.

Силистренската община Тутракан е мястото, където китайският технологичен колос евентуално може да изгради своята българска фабрика за IT-продукти.

През изминалата седмица официална китайска делегация, в чийто състав влизаха и представители на висшия мениджмънт на Foxconn, посети региона и се срещна с кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Китайските бизнесмени са споделили, че градът има изключително удобно местоположение за евентуално изграждане на производствено предприятие поради близостта с речния транспортен път по река Дунав, както и лесната логистична връзка с територията на съседна Румъния.

Изграждането на производствено предприятие на Foxconn ще даде решителен тласък на регионалната икономика, ще привлече инвестиции и ще реши дългосрочно въпроса с безработицата на местно ниво, коментира местния консултант на китайската компания.

Ако технологичният гигант финализира плановете си за изграждане на фабрика край Тутракан, страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple.

Също така това би била и поредната стъпка от експанзията на водещата китайска компания зад граница.

През лятото гигантът обяви, че планира да изгради фабрика в Индонезия в проект на стойност 1 млрд. долара, за която се очаква, че ще създаде над 1 млн. работни места. в южноазиатската държава.

Няколко месеца преди това път хардуерният гигант отвори друго свое производствено подразделение в близост до Сао Паоло, Бразилия.

Освен за Apple, компанията Foxconn сглобява технологични продукти и за други водещи фирми в IT-бранша като Dell, Acer, Motorola, Sony и Toshiba.
http://money.bg/news/id_576536288
Аватар
Marto
Мнения: 4042
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от Marto »

Явно не си си направил труда да провериш в гугъл кои са тези Foxconn. Ой вей, както би казал Пумпи.
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Marto написа:Явно не си си направил труда да провериш в гугъл кои са тези Foxconn. Ой вей, както би казал Пумпи.
Много добре знам кои са.
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

Вече има фиксирана дата за летището в Стара Загора.
Карго летище, два нови енергоблока в ТЕЦ „Марица-изток 2″ и тунелът под Шипка са приоритетите за Областната управа

декември 18, 2012


STZAGORA.NET


Областният управител Недялко Недялков отчете днес пред медиите успешна година за работата на Областната администрация в Стара Загора. Визирайки приоритетите на работа, той отбеляза изграждането на тунел под вр.Шипка, създаването на нови енергийни мощности в ТЕЦ „Марица-изток 2″ и възраждане на летище Стара Загора чрез привличането на инвеститор в него. Такъв се търси от създаденото държавно еднолично акционерно дружество „Летище Стара Загора“. Целта е създаването на карго летище, през което ще преминават по 200 000 тона товари от Азия към Западна Европа. Нужната инвестиция ще е за не по-малко от 500 млн. евро, а в строителството ще бъдат ангажирани 3-4 хиляди души от региона. Вече има идеен проект, но инвеститорът ще бъде избран в края на март 2013 г. Удължаването на пистата на летището до 3200 метра ще позволи на него да кацат и най-големите самолети.

Ново дружество е създадено и за изграждането на 9 и 10-ти блок на площадката на ТЕЦ „Марица-изток 2″. За този проект също се търси инвеститор. Очакванията на областния управител са строителното разрешение да бъде издадено към лятото на следващата година. Държавата е с намерение да запази дела си от 51%, а от инвеститора ще се очаква да вложи към 500 млн. евро за нови мощности от 500 мегавата.
http://stzagora.net/2012/12/18/%D0%BA%D ... %82%D0%B5/
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от Independent »

Стъпването на Фокскон на българска територия хич няма да е положително.
През последните 5 години са замесени в много скандали, свързани с експлоатация на труд, неправомерно задържане, експлоатация на деца и т.н.
На територята на техните заводи стават извънредно голям брой самоубийства (някои от които са съмнителни). "Работниците" им са задържани в рамките на завода (който на практика е мини-град), живеят в "общежития" без право да напускат територията на завода. Много често заработената заплата не им се изплаща заради "незадоволително справяне". На много от изтеклите снимки се виждат деца (тийнейджъри), които заспиват прави на поточната линия.

Много често техните агенти по сигурността ("пазачи" по нашенски, които на практика са частна армия с униформи и оръжие) не допускат официални власти да разследват на територията на заводите с обяснението, че е забранено за хора без разрешително!

Ако мислите, че това е бъдещето на високите технологии в България, то :y:
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
SFBG82
Мнения: 2377
Регистриран на: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местоположение: Sofia, BG

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от SFBG82 »

В ЕС не могат да се случат всички тези неща от Китай толкова лесно. Законодателството на ЕС е доста строго все пак.
Нищо не ни пречи да вземем добрите практики, а да оставим лошите там.
Да не говорим, че за китайците България е изгоден начин да внасят продукция от Китай в ЕС без да плащат мито. Просто сглобяване с най-ниските за ЕС, а именно БГ заплати.
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от Independent »

[quote="SFBG82"Законодателството на ЕС е доста строго все пак.[/quote]

А всички знаем колко стриктни са законодателните и законоопазващите органи в България, когато иде реч за големи корпорации с дълбоки джобове :D
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от miteto »

Аз не мисля че са само Фокскон - всички западни фирми в Китай експлоатират труд (вкл. детски) в една степен или друга. Те затова отварят фабрики там, не щото китайците работят най-качествено или най-бързо.
А всички ние купуваме китайска техника, дрехи и т.н. стоки, нали ;)
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от Independent »

Безспорно, митето

Въпросът не е дали купуваме или не китайски стоки, а дали това е бъдещето на българската индустрия - фабрики, където работниците по-лесно заменяеми от машинити, където правата им са редовно погазвани, където големите корпорации печелят милиарди, а плащат фъстъци.
Според мен не това си представят хората, когато започват работа във високо-технологична компания. Обаче точно това ще се получи, ако не внимаваме кого пускаме на българския пазар на труда.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от miteto »

Independent написа:Безспорно, митето

Въпросът не е дали купуваме или не китайски стоки, а дали това е бъдещето на българската индустрия - фабрики, където работниците по-лесно заменяеми от машинити, където правата им са редовно погазвани, където големите корпорации печелят милиарди, а плащат фъстъци.
Според мен не това си представят хората, когато започват работа във високо-технологична компания. Обаче точно това ще се получи, ако не внимаваме кого пускаме на българския пазар на труда.
Beggars can't be choosers. Още не сме станали толкова незаменими, че да избираме кого "пускаме" на пазара...
Пък и това не са гръцките шивашки фабрики, хората в ХайТек няма да се хванат лесно за "фъстъци" при положение че в момента имат доста алтернативи.
miko
Мнения: 305
Регистриран на: Вто Дек 23, 2003 12:52 am
Местоположение: Montreal

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от miko »

SFBG82 написа:
Китайски ИТ гигант обмисля завод в Тутракан

18.12.2012

Изображение

©

Автор: Money.bg


а технологични продукти и за други водещи фирми в IT-бранша като Dell, Acer, Motorola, Sony и Toshiba.
Много яка партенка.
http://econ.bg/%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D0%BD ... _at.6.html"


А за останалите велики китайски инвестиции, то е ясно че си търсят как да заобиколят ЕУР 1 цертификат за китайските стоки. Ще изпращат стоките в България и многобройните работници в Брезник -не знам дали някой от вас е ходил да види що за чудо и приказ град - 3000 пенсионер ще лепят Made in EU :D

Дано не съм прав и напаните не завърша като прословутите Ровери във Варна през 1996-1997 година.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Стига с тия сгради и офиси, време е за по-сериозни инвес

Мнение от optics »

Хахаха,
добре, като ще се шегуваме да се включим и ние:

Сименс ще прави коли в България:


http://novinar.bg/news/balgariia-shte-p ... 1MQ==.html"


Руснаците (са сила) ще се заселят на Луната:


http://bulgarian.ruvr.ru/2012/01/20/64273023.html"

ох забравих че патриотизма не включва руснаците (са сила).
Да се върнем на Българската следа:

България може да прави собствени спътници:

http://www.obekti.bg/forum/40-broi-3-20 ... -spatnitsi"



Давайте още... :rofl:
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Публикувай отговор