Звъни домашният ми телефон и номерът е 1-800-285-6575.
Рекох си "Поредните спамъри"

"Обаждаме се от RBC Royal Bank Security Department - засякохме странна активност по кредитната ви карта - обадете ни се възможно най-скоро на 1-800-285-6575".
Брех, ами сега - дали са измамници или наистина някой се е опитал да ми източи картата?

Проверих на официалния сайт на банката и всичко изглежда коректно.
Звъннах им - системата по номера открива вероятния клиент и ме пита дали това съм аз - потвърдих.
След това ме пита дали това са последните 4 от номера на кредитната ми карта - отново потвърдих.
Поиска да въведа последните 8 цифри на картата и ми съобщи за 2 транзакции от тази сутрин.
Странното е, че бяха на една и съща сума ($8.71) от някви хотели - отговорих, че не съм ги оторизиал.
Системата ме прехвърли на една агентка и аз повторих, че тези транзакции не са мои.
Тя ме попита за 3-цифрения код до подписа на картата и след като ѝ ги казах ми отговори, че трябва да нарежа сегашната си карта - до 5-7 работни дни ще ми изпратят нова по пощата.
Освен това каза, че картата на съпругата ми не е засегната и тя може да си я ползва.
Също трябва да унищожа чекове за тази кредитна карта (ако съм получил такива) и да уведомя евентуални страни, които съм оторизирал да теглят автоматично пари от тази кредитна карта.
Да чукна на дърво, досега подобни проблеми все ме бяха заобикаляли, но ме впечатлиха скоростта и ефективността на реакцията и удобството за мен като техен клиент.
Признавам, че за 10-те години откакто съм им клиент няколко пъти ми е идвало да ги сменя заради месечни такси или консервативност (много стиснати бяха в първите години), но днес с тази голяма червена точка ме запазиха като клиент.
Само се надявам и другата банка, към която имам кредитна карта да е толкова стриктна...
И пожелавам на драгите съфорумци никога да не попадат подобна ситуация!