1.Насреща си ще видите любезен и спокоен човек,търпелив и добронамерен.Създава /поне за мен така беше/ делова и спокойна атмосфера и моите притеснения буквално се изпариха като седнах на стола срещу него/поне аз- пак повтарям/.
2.Човекът си следва определена форма на интервюиране според мене- сверява първо личните данни с тези на оригиналните ви документи.Преводачката чете оригиналите и му съобщава съответно дати,имена и т.н.
3.Изисква да представите документите,които са поискани в поканата за интервю- документ от НАП/при мен периода беше 2007-2011г/-парфе коментира г-на. Попита ме за дипломата от магистратурата-завърших я в процеса на изчакване покана за интервю и попита дали съм му направила копие-да,заверено от нотариус-парфе,беше коментара.За това че ми предстои издаване на диплома за магистратура ги уведомих допълнително миналата година с писмо и преведена академична справка.
4.Познанания по език-съответно документи. Аз бях заявила за френски-ниво ентермедиер 8-писмено и говоримо,за англ-дебютан 4-писм.и говоримо. Завършила съм френска езикова гимназия.В дипломата ми от нея обаче няма хорариум на часовете по фр.които съм учила.Написаха ми служебна бележка оттам,като цитираха броя на часовете по фр.ез. в момента,че нито те, нито МОН имало архив за това време в което съм завършила/абеееее бълг.адм-я др.не мога да кажа др./.Часовете по мое време бяха много повече но въпреки това броя им сега еоколо 1500. Г-на го одобри,а англ-документ имате ли? Тук е мястото да кажа че англ ми е мн зле и това беше най силното ми притеснение -отговорих му на френски -откровено ви казвам г-не,това е слабата страна на моя проект.Добре ще ви питам нещо на англ-вие отговорете на фр.Пита ме за мотивацията ми-отговорих че търся икономическа стабилност каквато в бг няма че Квебек предлага програма за емиграция за квалифицирани работници и че квебекските университети дават прекрасна възможност за реализация за децата ми.На френски ме попита за бр. на населението на квебек и от какво се състои-quebecois казвам и една голяма чест от емигранти-парфе каза.
5.Имате ли разпечатки на обяви за работа-да. CV-не го хареса /ма наистина небрежно бях свършила работата/ -не мога да го свържа /CV/ с тези обяви-ми казва. Според мен това е вашия план Б-казва г-на. Труд ми стаж в сферата която работя е над 10год,последните 7г. при един работодател,образованието ми отговаря на сектора в който работя.Пита ме дали знам най голямото тяхно учреждение в моята сфера-не казвам. Даде ми разпечатка на сайта. Казвам че първата ми стъпка по отн-ие на проф.реализация ще бъде да приравня дипломата си и ако е необх допълн.образование ще доучвам там-съгласен.Какво сте подготвили като план Б -аз:обява за работа като помощник счет-л.Това ще ми даде възможност да се издържам и да натрупам квебекски проф.стаж-съгласен. Обясни ми ентусиазирано как да напиша CV.
6.САМОТЕН РОДИТЕЛ-съпругът ми е починал.Носех оригинала на смъртния акт,но нещо ми хрумна да взема и уд-ието от гражд.брак-разгеле. И двеата оригинални документа поиска да види, а никъде не бяха писали за уд-ие от гр.брак- така че ако има други в подобна ситуация вземете си и двата документа.Разберете-вие сте кандидат като всеки друг,но с различен семеен статус,който удостоверявате със съотв.документи - няма място за притеснение.
Помоли да извикат сина който ме чакаше отвън за кураж

Завиваме по коридора и сме на самия му изход ...и някой подвиква зад нас-madam! M.Leblanc- ето ти го ни маха от коридора и ни доближава-вцепених се "е, сега ще ми вземе обратно сертификата" ми минава несвързано през главата-а детето през това време го пита нещо на англ.Не- мама, ако може една носна кърпичка/бях ги сложила в/у бюрото по време на интервюто/ УФФ-въпреки протестите му ги харизах всичките

Това е -както виждате- имаше и сърцебиене,и смях от облекчение. В крайна сметка влизайки в хотела си казах:м..... му, вложила съм толкова пари, усилия,нерви и търпение-искам резултат и то положителен,ще го получа!
УСПЕХ!!!
П.С.леле какъв "роман" - дано е имало защо, ако не-извинете ме.
mmp -стискам палци и кураж! Ти го имаш щом не си се отказал от нещо,което искаш, само защото е трудно! успех!