Какво е заплащането в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от optics »

Анджак и аз тва питам
Не знам как стоят нещата в Канада но тук средна заплата от 1000 лв. е трудно постижима ( не е невъзможна ) но 4-5000 лв. доход е направо лукс. Все пак България не е само София и големите градове, в провинцията нещата са доста по - различни. Там където живея аз (Сопот) заплата 1000 лв. е мит, броят се на пръсти хората които я получават. За справка продавач - консултант в хранителен магазин 300 - 320 лв. след такси и данъци. Скоро една позната започна в LIDL - Пловдив със заплата от 340 лв. Тъй, че къде ги видяхте тези средни заплати от 1000 лв.?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от ablood »

Естествено, че продавачите получават по-малко от всички. И тук е така. Обикновенно са студенти, работещи парт-тайм.

Я дай за пример обаче един продавач на нови коли! Тогава обаче се изисква повече мозък, убеждаване, че дори и пазарене. Съответно - бонуси. Веднага добавяме една нула към заплатата на продавач в бакалия.

Или един продавач, който обаче се е отличил с достатъчно отговорност за да мине през отговорник на щанд, до мениджър на целия магазин. Или регионален мениджър, орговарящ за двайсетина града. Тогава говорим за тези 4-5-8'000 лв. Този човек стои от другата страна на барикадата. Той е показал, че не е там да изкарва насъщния си, а е достатъчно добър за да се грижи за забогатяване на фирмата.

И в България и в Канада тези мениджъри карат коли поне 10 пъти по скъпи от колите на продавачите, касиерите и хамалите в съответа фирма.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Rambler
Мнения: 119
Регистриран на: Нед Юни 20, 2010 4:40 am
Местоположение: Сопот, България
Обратна връзка:

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Rambler »

Мисля, че в горният си пост не съм казал, че няма а, че са рядкост такива заплати. И пак казвам София не е цяла България. Говоря от лични наблюдения. Още един пример във ВМЗ майка ми беше началник цех и технолог и получаваше заплата 340 лв., сега получава пенсия 195 лв. Като работата и беше да чертае скиците за изпълнението на сандъци за транспортиране на снаряди, и съответно да има на главата 40 човека работници които да ги изработват. Сега в момента във въпросния завод работят към 5000-7000 човека като заплатата е от 320 - 700 лв. като последната цифра се взема от много малко хора ако въобще си получат заплатите. Примери колкото си искаш мога да дам. Управител в средно голям магазин в Карлово и региона взема максимум 600 лв. Аз имам малък магазин за канцеларски материали, тип книжарница, до гимназия съм и трудно изкарвам 700 - 1000 лв. чисто на месец.
12.02.2011 - Първи урок по Френски

http://immigration2quebec.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Leda78
Мнения: 502
Регистриран на: Пон Мар 21, 2011 12:40 pm

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Leda78 »

Ясно е, че много малко хора в България могат да си помислят за заплата 4-5000лв, дори и в София. Това обикновено са мениджърски позиции и както каза alblood, те са минали в друга категория - не просто работник, а човек, който прави фирмата по-богата...

Не е в това въпросът. Лесно е да вземеш решение и да хвърлиш всичко и да заминеш, когато тука си в ситуация, в която няма накъде - т.е. във финансова безизходица. В този случай ти просто нямаш избор - за какво решение говорим...

Въпросът беше именно към тези, които тука са "добре" и поддържат един сериозен стандарт на живот. За тях има ли смисъл? И за тях има ли шанс в Канада? И дали си заслужава усилието. Защото точно тези, които са работили за работодател в БГ (не са имали собствен бизнес), те най-вероятно същото ще искат да правят и в Канада. И точно те са свикнали на по-високата позиция, на служебните облаги като кола, телефон и т.н. А точно те трябва да започнат отначало. Защото в България, за да стигнат до тази позиция (говоря за случая на кадърни хора, които са стигнали с работа, а не с тати, чичо и тн.), са им трябвали със сигурност 5-6 години поне. А там трябва да започнат от 0 и дори да се върнат малко в училище и да изкарат разни сертификати и MBA и т.н. И общото мнение е, че за тях няма смисъл - по-добре да си стоят в БГ.

Но аз все пак казвам отново - сравняваме техния "висок" стандарт в БГ с малко под среден в Канада и те излизат почти наравно... само от тук трябва да си извадим изводи, че ако успят малко от малко да изплуват, всъщност ще са много по-добре. А ако са били достатъчно кадърни да изплуват в нашата джунгла, където всичко става с връзки (не го бъркайте с networking-a - няма нищо общо!), значи ще изплуват и там. В най-лошия случай, ако не успеят или не им допадне, ще изгубят едни пари. Пари, които печелят за около месец в БГ...И всъщност истинския въпрос е колко ги мързи :) А и да си признаем, страшничко е да започнеш от 0-та. Иска се дупе за такова решение. Поздравления за всички, които са го направили :handshake:
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от jovani »

Leda78 написа: В най-лошия случай, ако не успеят или не им допадне, ще изгубят едни пари. Пари, които печелят за около месец в БГ...И всъщност истинския въпрос е колко ги мързи :) А и да си признаем, страшничко е да започнеш от 0-та. Иска се дупе за такова решение. Поздравления за всички, които са го направили :handshake:
Проблемът на всички е, че един път като дойдат (и като видят дървото със собствените си очи) остава въпросът кога да се откажат.

По-умните се отказват моментално и наистина губят само 1, 2, 3 заплати. Някои си казват: "чакай да видим, може по-нататък да ни излезе късмета" или пък "може на по-високите нива да е по-добре", а веднъж като загубят 5-6 години (60-70 хубави заплати) и вече им е все тая. Пък и никой в България вече не ги чака. Тогава започват оправданията с "бъдещето на децата" и подобни.

И недейте да ми обяснявате, че не всичко било пари - като ви чета писанията ми е ясно че 99% от вас ако видят 4-5 000 лева месечен доход в България и ще вирнат нос и моментално ще забравят за чалгата и "мизерията" на другите. Само не ми е ясно Мр.Гийк какъв аватар ще си тури ако е в подобно положение: може би на Гай Юлий Цезар?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от jovani »

Rambler написа:Мисля, че в горният си пост не съм казал, че няма а, че са рядкост такива заплати. И пак казвам София не е цяла България. Говоря от лични наблюдения. Още един пример във ВМЗ майка ми беше началник цех и технолог и получаваше заплата 340 лв., сега получава пенсия 195 лв. Като работата и беше да чертае скиците за изпълнението на сандъци за транспортиране на снаряди, и съответно да има на главата 40 човека работници които да ги изработват. Сега в момента във въпросния завод работят към 5000-7000 човека като заплатата е от 320 - 700 лв. като последната цифра се взема от много малко хора ако въобще си получат заплатите. Примери колкото си искаш мога да дам. Управител в средно голям магазин в Карлово и региона взема максимум 600 лв. Аз имам малък магазин за канцеларски материали, тип книжарница, до гимназия съм и трудно изкарвам 700 - 1000 лв. чисто на месец.
Ако някой сравнява брутното число на доходите - например медианните $40К на година, или $3.3К на месец в Канада с медианата за България ще остане неприятно изненадан от съответните разлики в данъците, цените на имотите, застраховките и услугите. Сопот не е София, ама и Каледония (намерете си го на картата) не е Торонто. Книжарничка носеща 1000 лева на месец в Сопот не е върхът, но вероятно за Сопот никак не е зле. Ако си толкова печен защо не си отворил верига от книжарници в околията - да си превзел Карлово и вече да атакуваш Казанлък? Или си мислиш, че малките шопове в Торонто са в по-изгодно положение от твоето? За Каледония да не говорим - на такива места една малка промяна на главна пътна артерия води до фалит на кафенето и двата ресторанта, препитаващи се от случайно преминаващият трафик.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
pavelyankov
Напуснал форума
Мнения: 903
Регистриран на: Пет Авг 14, 2009 8:29 am
Местоположение: varna

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от pavelyankov »

Jovani, отдавна те чета. Чета и репликите на другите към теб. Ти май наистина не си много умен. Ако получавам 4-5000 лева със сигурност няма да искам да емигрирам. Само че няма кой да ми ги даде. Най-малкото нямам нужното образование.
Обаче аз съм трудолюбив, и зная че в Канада това се цени.
И какъв кеф ти прави да обясняваш на хората каква набутвация е тази Канада ? Сякаш ние не контактуваме с реални хора там, а чакаме някакъв никнейм да реши да ни информира. Аре спри се малко 8)
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16502
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от MrGeek »

Pepon написа:Ааааа, появява се един такъв индивид от време на време :P
Не забравяй, че в групата на мухЪтЪ винагаи има място и за още един. ;)
jovani написа:И недейте да ми обяснявате, че не всичко било пари - като ви чета писанията ми е ясно че 99% от вас ако видят 4-5 000 лева месечен доход в България и ще вирнат нос и моментално ще забравят за чалгата и "мизерията" на другите. Само не ми е ясно Мр.Гийк какъв аватар ще си тури ако е в подобно положение: може би на Гай Юлий Цезар?
До тук получаваш двойка по статистика. Сядай си. Класът по раздуване на локуми е на друго място и в друг ден. :D
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
Leda78
Мнения: 502
Регистриран на: Пон Мар 21, 2011 12:40 pm

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Leda78 »

О, да, трудно е да тръгнеш при сигурна работа в международна компания на добра заплата, с която се живее ок..Сигурна съм, че е така. Но има и друго (освен лиричните отклонения за манталитета, злобата, изтъпяването напоследък - нека останем в материалните води) - тука повече от това не може. Може някак си да си минал между капките, за да стигнеш до добра позиция в международна компания, но вярвай ми, това е единствено, защото е международна. А в БГ условията, ако се опиташ да направиш нещо повече, за да изплуваш още отгоре, винаги някой ще те дръпне за краката. Като се започне от самата държава с безкрайните подкупи на този и онзи, за да те остави да работиш и да й плащаш данъци. Ако не те довърши и убие в зародиш държавата, ще са хората. И не че ни е лоша държавата или пък хората - просто са бедни. Дори ти да си малко по-добре, ти живееш в същото блато. Не може да не те засегне. Това е. Поне моето усещане е такова. Затова имам такова усещане, че няма таван за Канада. То има, но в сравнение с този тук, той е толкова високо, че все едно е чисто небе :rofl:
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от miteto »

jovani написа:Ако някой сравнява брутното число на доходите - например медианните $40К на година, или $3.3К на месец в Канада с медианата за България ще остане неприятно изненадан от съответните разлики в данъците, цените на имотите, застраховките и услугите.
Цифрите, които успях да намеря са както следва:
Медианен брутен доход на семейство в Канада за 2008:
$68,860
http://www40.statcan.ca/l01/cst01/famil108a-eng.htm"

Брутен доход на семейство в България за 2008 (не съм сигурен медианен или среден защото не е написано - http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=21" ):
11103.36 лв. (925.28 лв./месец)
http://www.nsi.bg/ORPDOCS/HH_1.1.1.xls" *
Може да останат неприятно изненадани от съответно по-високите данъци, но от друга страна ще бъдат приятно изненадани от по-добрата инфраструктура, която е изградена благодарение на въпросните данъци - като пътища, болници, паркове, библиотеки, ефективност на държавните служби и т.н. Имоти, застраховки и услуги естествено че са по-скъпи като абсолютна стойност, при разлики от 6-7 пъти при минималните и средните заплати оставаше и да са по-евтини.

* Интересно е, че НСИ дава доходите от края на 2009 като 812.90 лв./месец т.е. намаляват значително сравнено с предната година.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от miteto »

Leda78 написа:Поне моето усещане е такова. Затова имам такова усещане, че няма таван за Канада. То има, но в сравнение с този тук, той е толкова високо, че все едно е чисто небе :rofl:
Таванът за първо поколение емигранти се стига толкова трудно, колкото и в БГ. Тук ще се състезаваш с акули от цял свят чиято цел е да те изпапат, не да ти пляскат на постиженията. Но самата държава е уредена и управлявана по-добре, което се отразява положително на стандарта на средното семейство/индивид.
Аватар
yahoo
Мнения: 2330
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 7:47 am
Местоположение: Montreal

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от yahoo »

И на тези акули от цял свят зъбите им са най-остри първите години докато се докопат до нещо подходящо и с годините зъбите им доста позатъпяват. Нагледал съм се на нахъсани новопристигнали, които още след няколко години се кротват някъде и стават мързеливи като всички останали. Всеки има шанс, особено тези които вече са минали веднъж по пътя към успеха. Не е лесно, но си заслужава усилието.
Аватар
Californian
Мнения: 853
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 5:23 pm
Местоположение: Texas --> Seattle, WA

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Californian »

MrGeek написа: А още по-отделен е въпросът, че подобни индивиди с 4-5 К на месец доходи в България са такава бройка, че е по-добре другаря джовани изобщо да не ги споменава, от статистическа гледна точка. Да не говорим, че такъв индивид (реално, а не раздувки в стил мухЪтЪ II, джовани и подобни) в този форум едва ли се е появявал някога. :D
А има има, една приятелка дето се запознах и май ще вземем да се вземем с нея е в България и изкарва 4к чисто в медицинската област като CRA дето не знам точно какво е ама така ми каза тя...
Аватар
Rambler
Мнения: 119
Регистриран на: Нед Юни 20, 2010 4:40 am
Местоположение: Сопот, България
Обратна връзка:

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Rambler »

:spam: Jovani, варен ли съм печен ли съм не е толкова важно, казвам как седят нещата при мен. На Вас (Jovani) като не Ви харесва в Канада се приберете в България, защо седите ? Много такива недоволни от чужбина познавам ама не се пребират защо ли? :spam:
miteto написа: Но самата държава е уредена и управлявана по-добре, което се отразява положително на стандарта на средното семейство/индивид.
:y: Това е нещото което ме привлича в Канада. Не, че парите са без значение, но спокойствието на мен и семейството ми е по важно.
Последно промяна от Rambler на Вто Апр 19, 2011 2:41 am, променено общо 1 път.
12.02.2011 - Първи урок по Френски

http://immigration2quebec.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от Pepon »

Californian написа:... е в България и изкарва 4к чисто в медицинската област като CRA дето не знам точно какво е ама така ми каза тя...
Ми това CRA трябва да е Clinical Research Associate. И аз познавам една такава, но тя е на 5к, само дето е омъжена :D
А сега сериозно - в представителствата на фармацевтичните компании в София секретарките са на 2500 лева. Sales Representatives са на 5-6k средно.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Публикувай отговор