Помощ при смятани на точките

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Desito

Помощ при смятани на точките

Мнение от Desito »

Здравейте, видях че сте помогнали и на други да решат казусите около пресмятане на точките за теста.
Затова реших и аз да изложа нашият случай и да помоля за съдействие.Ние сме семейство с едно дете на 6 месеца, и не сме сигурни най-вече дали взимаме точки за област на образование и кой да бъде водещ кандидат.
Като предварително ще кажа,че доста прочетох и си направи труда да направя следната таблица:

1.ОБРАЗОВАНИЕ
а) Ниво на образованието -Висше 3 години или повече - 10 точки и двамата сме с еднакво образование

б)Област на образованието - Тук е най-голямата ни дилема аз съм завършила средно специално със специалност„Компютърна техника и технологии“ и съм завършила више/бакалавър в ТУ-София със специалност „Телекомуникации“ Съпругът ми е завършил средно специално със специалност „радиотехника и технологии“ и висше/бакалавър - „Телекомуникации“. Аз лично доста време гледах специалностите в списъка и се опитвах какви ли не преводи да направя, но още не съм сигурна вземаме ли точки или не.
Аз стигнах до следния извод:има възможност да сme в една от тези категории, но не съм сигурна :
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, nouveau université, Sciences de l'informatique (BACC. - 3 ans)
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, Niveau collégial technique, Techniques de l'informatique (DEC - 3 ans)
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, Niveau secondaire professionnel, Installation et réparation d'équipement de télécommunication (DEP - 1800 hres / 2 ans)
-
Да предположим, че се вписваме тук ще вземем в най-добрия случай 8 точки и за двамата.

2.ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАЖ
Деси -24 - 35 месеца - 6 точки / Андрей -24 - 35 месеца - 6 точки
Тук дилемата ми, е че не съм сигурна дали ще ни се признае стажа защтото
- работим в като ИТ специалисти- занимаваме се повече с компютри от колкото със телекомуникации.
-и аз съм в майчинство от около 7 месеца.

3.ВЪЗРАСТ
Деси- 18 - 35 години - 16 точки /Андрей- 18 - 35 години - 16 точки

4.ЕЗИКОВИ УМЕНИЯ
тук нещата вече са по ясни. Когато решихме да кандидастваме мислехме аз да съм основен кандидат и съм по-напред с френския но пък ми куца английския. При съпругът ми е обратното. Да кажем,че:

Деси
Френски език ниво - 7/6(10 точки/ 4 точки) английски език ниво - 4/5 (3точки)
Андрей
Френски език ниво - 5/4 (7 точки/ 3 точки) английски език ниво7/7 (4 точки)

5.ПРЕБИВАВАНЕ И РОДНИНИ В КЕБЕК - 0 точки и за двамата

дотук събирам 51 точки /49 точки за Андрей
*В случай,че вземем точки за област на образование*

6.ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРИДРУЖАВАЩИЯ КАНДИДАТ
тук аз събирам - 12 точки / ако Андрей е придружаващ - 11 точки
*В случай,че вземем точки за област на образование*

7.ДОГОВОР ЗА РАБОТА - 0 точки

8.ДЕЦА
12 години и по-малки - 4 точки

9.ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) (С ПОДПИС) - 1 точка

В край на сметка ако и двамата взимаме точки по област на образование, май няма значение кой ще бъде водещ кандидат:
1.Деси/основен кандидат/ - 67 точки
2.Андрей /основен кандидат/- 66 точки
Затова това ми е й основният въпрос към вас?

П.С. Извинявам се за дългия пост, но така най-лесно мога да ви представя нашия случай. ;)
DSC Виена-19.07.11
Получено акюзе-14.03.12
Писмо-изчакване интервю-12.07.12
TCFQ B1/B2 - 20.12.12
Интервю-13.09.13
Документи до Сидни - 11.10.13
Баркодове - 03.12.13
Покана за мед. - 23.01.14

"L'essantiel est invisible pour les yeux."
Аватар
emili_vn

Re: Помощ при смятани на точките

Мнение от emili_vn »

1.ОБРАЗОВАНИЕ
а) Ниво на образованието -Висше 3 години или повече - 10 точки и двамата сме с еднакво образование
Деси - 10 + 3 придружаващ
Андрей - 10 + 3 придружаващ

б)Област на образованието - Тук е най-голямата ни дилема аз съм завършила средно специално със специалност„Компютърна техника и технологии“ и съм завършила више/бакалавър в ТУ-София със специалност „Телекомуникации“ Съпругът ми е завършил средно специално със специалност „радиотехника и технологии“ и висше/бакалавър - „Телекомуникации“. Аз лично доста време гледах специалностите в списъка и се опитвах какви ли не преводи да направя, но още не съм сигурна вземаме ли точки или не.
Аз стигнах до следния извод:има възможност да сme в една от тези категории, но не съм сигурна :
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, nouveau université, Sciences de l'informatique (BACC. - 3 ans)
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, Niveau collégial technique, Techniques de l'informatique (DEC - 3 ans)
- Section C, Requérant principal - 6, Époux ou conjoint de fait -2, Niveau secondaire professionnel, Installation et réparation d'équipement de télécommunication (DEP - 1800 hres / 2 ans)
-
Да предположим, че се вписваме тук ще вземем в най-добрия случай 8 точки и за двамата.
Да предположим е точно казано, но аз ви съветвам да не разчитате на 100 % на тези точки. Трябва да си подготвите кандидатурата така, че без тези точки да събирате необходимите, а ако ви ги дадат - добре дошли. Зависи дали това, което сте учили покрива 80% и повече от същата програма в Квебек, а също така трябва и да е на същото ниво на образование, т.е. информационните технологии са ти от средното образование, а това, което си извадила е университетско и колеж. А пък телекомуникациите ви са на ниво бакалавър, а това, което си извадила е на ниво средно образование. Отделно се разглежда последната придобита диплома, т.е. тази на най-високо ниво - в случая бакалавърската степен.

Личен пример - имам полувисше образование Финансово, застрахователно и социално дело (3 години) - отговаря и като наименование и като изучавани дисциплини (даже при евалюация там е Финанси) на професия от секция В на ниво колеж (бях убедена, че трябва да получа 12 точки, но не съм ги смятала при подаване на документите, за да не се разочаровам накрая). Обаче след тази диплома имам друга - магистър в същата специалност. И така не получих 12 точки за област на образование, но получих 6 точки за професия в секция С, по която изкарах магистратура миналата година (1 година). Така че по този фактор човек никога не може да е сигурен дали ще си получи точките и за кое точно.

2.ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАЖ
Деси -24 - 35 месеца - 6 точки / Андрей -24 - 35 месеца - 6 точки
Тук дилемата ми, е че не съм сигурна дали ще ни се признае стажа защтото
- работим в като ИТ специалисти- занимаваме се повече с компютри от колкото със телекомуникации.
-и аз съм в майчинство от около 7 месеца.
Стажа ще ви се признае, защото е по професия, която изисква квалификация. Само в случай, че ви дадат точки за област на образование по дадена професия, се взема впредвид само стажа по тази професия.
Деси - 6 точки
Андрей - 6 точки
3.ВЪЗРАСТ
Деси- 18 - 35 години - 16 точки /Андрей- 18 - 35 години - 16 точки

4.ЕЗИКОВИ УМЕНИЯ
тук нещата вече са по ясни. Когато решихме да кандидастваме мислехме аз да съм основен кандидат и съм по-напред с френския но пък ми куца английския. При съпругът ми е обратното. Да кажем,че:

Деси
Френски език ниво - 7/6(10 точки/ 4 точки) английски език ниво - 4/5 (3точки)
Ниво 7/6 са 10 точки и за придружаващ - 5/4 - 3 точки
Английски 4/5 - 3 точки

Андрей
Френски език ниво - 5/4 (7 точки/ 3 точки) английски език ниво7/7 (4 точки)
Ниво 5/4 - 7 точки и за придружаващ - 7/6 - 4 точки
Английски 7/7 - 4 точки

5.ПРЕБИВАВАНЕ И РОДНИНИ В КЕБЕК - 0 точки и за двамата

6.ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРИДРУЖАВАЩИЯ КАНДИДАТ

7.ДОГОВОР ЗА РАБОТА - 0 точки

8.ДЕЦА
12 години и по-малки - 4 точки

9.ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) (С ПОДПИС) - 1 точка

В край на сметка ако и двамата взимаме точки по област на образование, май няма значение кой ще бъде водещ кандидат:
1.Деси/основен кандидат/ - 59 точки - с област на образование - 67 точки
2.Андрей /основен кандидат/- 58 точки - с област на образование - 66 точки

По принцип няма особено значение кой ще е водещия, но според мен по-добре е този, който знае повече френски - в случая ти. Защото ако не получите точки за област на образование, ще ви трябват точки за адаптивност. Можеш да си пишеш нива на френски 7/7 и английски 5/5 и точките стават 62 преди интервю - за адаптивност обикновено се дават между 2 и 4 точки, а прага е 63 точки.

Успех.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Desito

Мнение от Desito »

Emili :bow: много ти благодаря за отговора.
Найстина ми беше много полезен.Виждам,че си отделила доста време за нашия случай.
Без да ставм нахална с въпросите си. Искам да попитам дали в нашия случай има смисъл първо да се явявам на тест за сертификат по френски или да си пусна документите и ако те ми поискат да се явя.
DSC Виена-19.07.11
Получено акюзе-14.03.12
TCFQ B1/B2 - 20.12.12
Интервю-13.09.13
Баркодове - 03.12.13

Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Прочети коментарите ми тук: http://bgcanada.com/pforum/viewtopic.ph ... 52#p461052"
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Desito

Мнение от Desito »

Благодаря за отговора. Едно е ясно при всеки случаят е много идивидуален ;)
П.С. Браво на теб наистина много бързо си се справила с френския.
DSC Виена-19.07.11
Получено акюзе-14.03.12
TCFQ B1/B2 - 20.12.12
Интервю-13.09.13
Баркодове - 03.12.13

Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

Emili, много полезен пост наистина! И на мен ми свърши работа.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
nadeto77

Мнение от nadeto77 »

Здравейте!От скоро се вълнуваме от програмата за имиграция в Квебек, и моля за помощ при определяне на точките.
Данни на мъжа ми:
1.Възраст 34
2.Образование Средно Специално Строителство и архитектура,квалификация Строителен техник.Дипломата е пидобита преди повече от 5 години.За последните 5 години ще може да докаже стаж по специалността 1година и нещо.А общият му стаж е: 1 година и 11 месеца като самоосигуряващо се лице,и 8 месеца на трудов договор на 4 часов работен ден.
За мен:
1.На 33г.
2.Образование Висше,магистърска степен,инженер "Оптични и мобилни комуникации" За жалост нямам стаж по специалността , и изобщо стаж през последните 5 години.
Живеем на семейни начала, имаме дете на 4 години.А за владеенето на езиците не мога да преценя все още, но може би не повече от 4.
Ще съм благодарна,ако ни помогнете да разберем дали има шанс да покрием минималните критерии.
Аватар
sudju4e
Обратна връзка:

Мнение от sudju4e »

Извинявай, че така директно питам, но защо нямате почти никакъв стаж било то дори и не по специалността?? Със сигурност това ще се стори повече от съмнително на имиграционните власти хора по на 33-34 години да нямат почти никакъв стаж (аз съм на 25 и имам 5 години стаж). Просто самата програма е за квалифицирани работници и при положение че тук в БГ не сте или поне нямте доказателство, че сте работили как ще се мотивирате че там ще работите?
P.s. Със сигурност не успях да ти помогна в това да видиш какъв Ви е шанса, но няма ли някакъв вариант да докажете стаж?
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
nadeto77

Мнение от nadeto77 »

Ами от 2000г. до 2007 бяхме в Испания.А последните 3 години окакто сме в България,само мъжа ми работеше, аз се занимавах основно с детето.
Veronika

Мнение от Veronika »

Nadeto77, трудно е някой да ви отговори дали отговаряте на изискванията и дали ще съберете точки, единствено вие може да си сметнете точките. Може би трябва да зададете няколко въпроса, но по-конкретни към нас.
nadeto77

Мнение от nadeto77 »

Някой може ли да ми каже,дали се дават точки за областта на образование на придружаващия кандидат,ако той няма стаж?
Аватар
sudju4e
Обратна връзка:

Мнение от sudju4e »

Кога е придобита дипломата?
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
nadeto77

Мнение от nadeto77 »

Дипломата е придобита преди повече от 5 години.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Дават се точки за област на образование и на двамата, но при придобите диплома преди повече от 5 години, трябва да се докаже минимум 1 година стаж по специалността.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
fandjo
Обратна връзка:

Мнение от fandjo »

nadeto77 написа:Ами от 2000г. до 2007 бяхме в Испания.А последните 3 години окакто сме в България,само мъжа ми работеше, аз се занимавах основно с детето.
съвет: не е най-доброто, но помага вземате, каквито документи можете от Испанските си работодатели или съответното бюро по труда и ако можете искайте да ви напишат нещо като длъжностна характеристика, като за да ги улесните им предложете вие да си я изготвите сами. А вие разбира се като пишете в нея ще си я направите така, че да ви пасва на образованието малко по-вече за да ви носи точки. ;) вариант за стаж е и документ от трабахото, че не сте били на социални помощи в периода на пребиваване, но тогава ще трябва да сте готови да обясните, защо нямате документи за трудов стаж. Става и със самоосигуряващ се, ако успеете.
другото важно е, че се тачат испано говорящите доста за Квебек. Успех :y:
“I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.” Albert Einstein
Публикувай отговор