Алеко или Ганчо ?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
aligator
Мнения: 550
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 7:44 am
Местоположение: NDG/Montreal/ХАСКОВО

Алеко или Ганчо ?

Мнение от aligator »

Задавам си този въпрос,задавам го и на нашия дискусионен форум ,а именно - кой от двамата е бил по щастлив? И може би като допълнение - кой как вижда себе си и кой ви е по-симпатичен?

Двата образа са коренно различни,но дали?
Единия стои достопочтенно в скъп фотьойл и отпива кафе от скъп сервиз и излъчва престиж(според него) и така се усеща.Наблюдава какво прави другия и открива с поглед пропуски в поведението му,устно или мълчаливо ги отбелязва ,след което пак се връща към себе си и усилието да изглежда по избран от него начин.
От друга страна другия образ на човек освободен до голяма степен от стреса на това да бъде някой,бивайки себе си с риска да изглежда "несъвършен" в очите на другите,живеещ живота си без предразсъдъци.

В биографията на Щастливеца ще се намерят много достойни за уважение постижения и той е заслужил мястото си в сърцата на народа с делата си.Израстнал е сред образовани хора,учил е в елитни училища,завършил право в Русия ,в България е съдия ,прокурор ,многоуважаван адвокат.Като обществен деец поoщрява изкуствата ,изобщо културата,туризма и е наш много известен поет и писател и допринесъл много за нашата култура.

Но мен ме занимава в момента,не неговата личност,а по-скоро неговия образ в произведението му "Бай Ганьо",защото той там е вплел собствения си образ в творбата.Та като такъв мога да го разглеждам ,дистанцирайки се от неговата личност в реалния живот,без да я обидя надявам се.
Последно промяна от aligator на Нед Апр 03, 2011 1:20 am, променено общо 4 пъти.
Документи Виена 07.05.2007
Интервю 27.05.2008
Документи Букурещ 29.05.2008
Покана Визи 02.10.2008
Визи 24.10.2008
Пътуване 31.10.2008
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от Странджата »

.н...отскочи за мастило до куштар.
Жени
Мнения: 1120
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 5:11 pm
Местоположение: Торонто

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от Жени »

Любимо произведение ми е това! :)
Благодарение на гениалността на Алеко образът на Бай Ганьо според мен не отблъсква читателя дори е симпатичен! Друг е въпросът кой как вижда себе си и дали се открива в образа на мустакатия герой! Аз съм се чувствала Бай Ганьо в първите месеци, когато пристигнах в Канада. Знаех, че всичко може да се върне в магазина срещу касова бележка/а и без нея понякога, но всичко в мен се противопоставяше и ми се струваше нередно това. Обаче започнах да се уча на тукашните нрави и неизбежно попаднах в образа на Ганьо!

Вярвам всеки има примери от живота си, когато се е чувствал Ганьо! :lol:

Много може да се дискутира по темета и да се анализират съвременните герои на деня в контекста на литературната творба!

Кой от тях е бил по-щастлив мисля, че не можем да преценим еднозначно. Ако питаме Ганьо вярвам, че той ще смята себе си за по-щастлив. Ако питаме Алеко, предполагам, че ще получим отговор за щастието като път навътре към себе си и душата си, а не като постоянно състояние! ;)
Аватар
martatabs
Модератор
Мнения: 1385
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 5:51 pm
Местоположение: Бургас

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от martatabs »

Аз бих формулирал отговора си по следния начин: Чувствам се като Алеко Константинов, защото е бил "До Чикаго и назад". А аз, ще съм "До Монреал без назад". От друга страна, като се замисля от къде ще пристигна, ще се чувствам като Бай Ганьо, както написа Жени. Българин в една подредена и надявам се по-цивилизована страна от България. :lol:
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от IFF »

martatabs написа:Аз бих формулирал отговора си по следния начин: Чувствам се като Алеко Константинов, защото е бил "До Чикаго и назад". А аз, ще съм "До Монреал без назад". От друга страна, като се замисля от къде ще пристигна, ще се чувствам като Бай Ганьо, както написа Жени. Българин в една подредена и надявам се по-цивилизована страна от България. :lol:
Надявай си се!
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11762
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от optics »

Жени написа: Вярвам всеки има примери от живота си, когато се е чувствал Ганьо! :lol:
:y:
Това е цяла нова тема.
Аз съм скачал в басейн и показвал "Гемиджийската". Но не съвсем като Ганьо, защото басейна си беше в България, Дружба и в него имаше само 2 колежки :D
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
martatabs
Модератор
Мнения: 1385
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 5:51 pm
Местоположение: Бургас

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от martatabs »

optics написа: и в него имаше само 2 колежки :D
Твоя скок, как им се отрази здравословно....да не ти потънаха "гемиите"?
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от Bistra »

optics написа:Аз съм скачал в басейн и показвал "Гемиджийската". Но не съвсем като Ганьо, защото басейна си беше в България, Дружба и в него имаше само 2 колежки :D
Хех, това е наистина смешно! :)
Аз се опитвам да живея без предрасъдъци.
Задръжки може би имам на моменти, когато обществото ни ги налага.
Не съм на висотата на Алеко, но в ситуации като Ганьовските смятам, че не съм изпадала.
Слушала съм разкази за нашенци в чужбина, без да ги познавам лично, защото не познавам такива хора, от които меко казано ми се е плачело. Не знам защо обаче всички ги възприемаха откъм смешната им страна. :?:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ivandaman
Мнения: 5245
Регистриран на: Съб Яну 30, 2010 9:09 pm
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от ivandaman »

Навремето дойде един такъв в Торонто, дори му сложихме прякора "Бай Ганьо"..
Един такъв охранен, с големи бузи, арогантен, говорещ на висок глас и нямаше срам от абсолютно нищо. Пълен непокис и перде, а и беше с огромни претенции защото беше "кореняк" софиянец.


Беше дошъл на гости/емиграция при една негова леля (стара емигрантка).. Жената не го изтърпя и след 2 месеца го "изгони" да живее на друго място и дори му плащаше квартирата само за да не е при нея.. Човека освен с елементарните обноски беше скаран и с хигиената и лелята просто не го издържа..

Та този Бай Ганьо (който между другото се казваше Емил) :) изцепките му нямаха край.. Тъй като не говореше английски, говореше с Канадците на български, но нахакано все едно че им се кара.

Веднъж една група нашенци се разхождахме по плажа около езерото Онтарио и наш Емо реши да си купи сладолед. Спира пред една будка и вика на младежа.

"Дай един голям сладолед и една кола"
Онзи го гледа като гръмнат, при което Емо се обръща към нас.
"Глей го... Е ба ти тъпото говедо.. Кво толкова не разбира... Искам му кока-кола и сладолед а не кебапче"..

Остналите хем се хилихме хем ни беше срам.. Евентуално някой преведе на младежа от какво имахме нужда за да спрем с излагациите.

Такива истории Бай Ганьо имаше безброй.. Не съм сигурен но мисля че евентуално се прибра в БГ защото Канадците бяха много тъпи за него..

И това е само един изолиран случай..а има още толкова много..
_________________________________________________
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for & ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
pm.dj
Мнения: 92
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 7:43 am

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от pm.dj »

martatabs написа:Аз бих формулирал отговора си по следния начин: Чувствам се като Алеко Константинов, защото е бил "До Чикаго и назад". А аз, ще съм "До Монреал без назад". От друга страна, като се замисля от къде ще пристигна, ще се чувствам като Бай Ганьо, както написа Жени. Българин в една подредена и надявам се по-цивилизована страна от България. :lol:
Аз като пристигнах се почувствах, като излъган. Богата държава с възможности и хора не знаещи как да си я устроят. Подредена да, но качество липсва. Това ясно личи, по сгради, стоки в магазини, пътища и.т.н Пожелавам Ви успех!
Аватар
Rall
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от Rall »

Бай ти Ганьо си е един комплексаски синдром, лечението за щастие е много лесно - само требва да излезете извън БГ и да пообщувате с "другите" Ей гарантирам ви, че мустакатия пич е класи над много представители на "развита" "подредена" "уредена" и т.н. западна цивилизация. Аз работя в сверата на туризма и виждам и общувам с хора от цял свят, та те оттука и иде мнението ми, че за съжеление боклуците са навсякъде... Малко успокение е , че ако ме дразни тъпото копеле (независимо от националност, цвят на кожата, пол и т.н.) винаги има начин да му вгорчиш ваканцията :devil: те това е моята "ганьовска работа" :D
Dead Eyes See No Future
Аватар
klisurov
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 4:05 am
Местоположение: Where dreams come true
Обратна връзка:

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от klisurov »

Ганьо, щот си знае де му е келепира и знае какво да стори, та да му е добре.
Другия много го мисли и премисля и току виж, че сал прякора му е "Щастливеца".


А за ганьовщината - аз пирон побих на стената в стаята в Университет на Монреал, че нямаше палтОто де да си закачам ... и ще знаеш, всеки ден си го прибирах, да не ми го гепи някой ... кат си затръгвах имаше дупка, кутрето ми да влезе, ама важното е, че мойто пАлто не се въргаляше по стола ;)
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Skype: klisurov
Nick(olov)
Мнения: 128
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2010 3:23 pm
Местоположение: Montreal

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от Nick(olov) »

martatabs написа:Аз бих формулирал отговора си по следния начин: Чувствам се като Алеко Константинов, защото е бил "До Чикаго и назад". А аз, ще съм "До Монреал без назад". От друга страна, като се замисля от къде ще пристигна, ще се чувствам като Бай Ганьо, както написа Жени. Българин в една подредена и надявам се по-цивилизована страна от България. :lol:
За това без назад не бъди много сигурен.Действителноста тук не е като мечтите в Бг-то ;)
Аватар
martatabs
Модератор
Мнения: 1385
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 5:51 pm
Местоположение: Бургас

Re: Алеко или Ганчо ?

Мнение от martatabs »

Nick(olov) написа:
martatabs написа:Аз бих формулирал отговора си по следния начин: Чувствам се като Алеко Константинов, защото е бил "До Чикаго и назад". А аз, ще съм "До Монреал без назад". От друга страна, като се замисля от къде ще пристигна, ще се чувствам като Бай Ганьо, както написа Жени. Българин в една подредена и надявам се по-цивилизована страна от България. :lol:
За това без назад не бъди много сигурен.Действителноста тук не е като мечтите в Бг-то ;)
martatabs написа: А аз, ще съм "До Монреал без назад", надявам се.
Така по- добре ли е? :handshake:
Публикувай отговор